Fórum témák
» Több friss téma |
A végfok 43dB erősítéséből a középre állított hangszín (log potik) vagy 16dB-t elnyel, jól látod.
Ez nekem is eszembe jutott de szerintem akkor is borzalmas nagy lessz az erősítés.
A lepke 20decibelt csillapít ami jobbik esetben 10-edére csökkenti a jelet. Feltételezve egy vonal szintű jelet legyen mondjuk 1V az a tizedére ejtve 100mV. Legtöbb rajzon 20-30 szoros erősítés van beállítva amivel egy vonalszint koppra kihajtja. A 142 szeres erősítést nem értem ez ügyben mert ha kiemelésre állítom a lepkét az olyan jelet fog átengedni hogy az egész tortyogni fog. Gondolom a lineális beállítás miatt emelték meg az erősítést de ennyire fölösleges szerintem.
Váááá de balga vagyok bocsánlat megárt ez a meleg.
Mert ugye 20 decibel veszteség kompenzálása meg 20 decibel erősítés az 40 decibel ami meg már 100-szoros . Így akár jó is lehet bár óvatosan kell majd bánni a hangerővel. Adatlapban azt olvastam az ic 80 decibelig jó így belefér simán. Jólvan no nem szoktam hozzá hogy ekkora erősítést használjak végfokban. Amin viszont eltűnődtem hogy annó az stk erősítőknél volt gyári ajánlásban hogy a visszacsatoló ágban volt beletéve egy passzív hangszín. Kíváncsi lennék milyen hangja lenne vele ennek az öregfickónak (bár eléggé aberált ötletnek tűnik de kitudja). A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2015
A visszacsatoló ágban elhelyezett hangszín olyan tranziens viselkedést vár el a végerősítőtől amivel a TDA2030 aligha rendelkezik, valószínűleg gerjedne bizonyos állásokban. Az STK-nál az olcsósággal véget is ér az előnyök felsorolása.
A visszacsatoló ágban elhelyezett fázistoló tagok mindemellett a torzítást is növelik. Szerencsére kiveszőben lévő fajról beszélünk
Én is így gondolom de lehet hogy megejtek egy próbát nagy tragédia úgysem lenne ha elpatkolna egy ic. Max megméricskélem miféle átvitelt produkálhat.
Ha áramkorlátozóval élesztesz nem tud az tönkremenni
A vonali jel sajnos nem mindig adott, a telefonom pl. nem hajtja ki a végfokomat. Vagy 300mV lehet a kimenetén, az úgy kb. 10dB csökkenés a vonalihoz képest.
Elkezdtem átrajzolni Sprint Layout -al nézzétek meg jó lessz -e így .
Mielőtt hőbörögne valaki a kapcsolót direkt szedtem ki mert fölöslegesnek tartom mikor úgyis a trafót kapcsolom a hálózaton. Ráadásul nem is szimpatikus nekem ez a trafó utánni tápkapcsolás megoldás .
Kedves kolegák adnátok nekem egy lehetőleg minimal alkatrészekből összeállított stereo kapcsolási rajzot TDA 150-hez ?
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2015
Olyan is létezik? Még ilyen számút nem láttam.
Itt a kezemben éppen ma vettem egy vén csóka boltjában csak sajnos hiába van hozzá pdf sajnos nem ismerem a lábkiosztását illetve mivel máshoz vettem előzőleg alkatrészeket így vannak eltérések/hianyok e téren. Szeretnék belőle egy minimal alkatrészes erősítőt építeni, 2x12w ot tud 4 ohm on
tda1510 datasheet Ittvan a pdf je de sjnos nem vettem ki rollla meik láb meik
Menj az adatlap 9. oldalára.
Ott van a sztereó, és a mono (híd) kapcsolása. (lábkiosztással)
Elnézést kérek de sajnos nemtudom azonosítani mint például másik leirásokban hogy az 1 es ez a láb 2 es meg amaz a láb, illetve ettől a kapcsolástól lehet valami alkatrész takarékossabbat építeni?
Az adatlapban szereplőbbtől szerintem puritánabb nincs.
A lábkiosztása meg marha egyszerű mert ha szemben van veled az ic akkor balról jobbra 1.2.3.4.5. szerintem faék. Jahh amugy csak azért kérdeztem vissza mert tda150-el még nem találkoztam. A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2015
Semmi baj a visszakérdésért mester de, arra jutottam hogy megveszek hozzá mindent és egy jó kis hordozható erősítő lessz. Viszont lenne egy kapcsolásom ami szerinted müködne? ez nagyon puritán
Jahh csak ég és föld a két ic. A tda1510 egy autós végfok egyszerű tápellátással míg a linkelt tda7265 egy kettőstápról járatható (úgymond asztali ) erősítő ic.
Ha a 7265-öst akarnád egyszerű szólótápról járatni mégtöbb alkatrész kellene hozzá mint ami a rajzon van. Ha meg megépíted hozzá a tápegységet akkor az nem lessz olcsó . Magyarul egyszerű paraszti nyelven a Tda1510 egy erősebb dugasztápról elmegy a másiknak komolyabb tápegység kell.
Értem nembaj megvalósítom majd bevásárlás után az 1510et, viszont mindenféleképp a 7265 höz van trafóm 2 szekunderrel 4-4ah al majd leegyenirányítom van itthon pár graetz hidam hozzá . De ha nagy probléma lenne akkor még akad 4-5 táp trafó itthon
Természetesen te tudod mit szeretnél de ha szubjektíve hozzászólhatok akkor a 7265-öt inkább hanyagold mert nekem eléggé gerjedékeny és instabil jószágnak mutatkozott be .
Akkor inkább egy tda2050-est építs mert nyákterv van dögivel ráadásul szerintem olcsóbb is mindemellett szerintem igénytelenebb és jól kezelhetőbb "szerintem" . A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2015
7265 öt bontott de jó cuccokból építm meg most azonosítom az alkatrészeket mellé és datasheet es táblázatba lévő rajzrol építem ezáltal kb 0 forintba kijövök. Amúgy ezeket csak tanulási céllal építem mert majd késöbb szeretnék egy komolyabb összetettebbet építeni
Szia! Mindkét IC teljesen rendben van, ez segít valamit?
Tda 7265 2 tápos ezáltal mindkét táppontra rá kell adni a 20v-ot (25v max)?
Üdv!
Építettem már TDA2030-al erősítőt monóban, de szeretnék stereóban is. A reloop által megosztott nyáktervet próbáltam átalakítani először csak azt, hogy ráhelyeztem a nyákra a potméter és a puffer kondit, de gondoltam megpróbálok egy stereós tervet is készíteni. Az lenne a kérésem, hogy valaki nem-e megnézné hogy ez jól működő-e? Mellékelek képet,.lay fájlt és pdf-et is. Továbbá két kérdésem lenne. 1. Mekkora pufferkondenzátor kell? (Gondolom mononál és stereónal ugyan az.) 2. Hány kilós potméter kell? (Itt is gondolom ugyan az.) Előre is köszönöm!
Nem teljesen néztem át, de úgy látom, mintha a két kimenet is össze lenne kötve .
Elvileg nincs.
Nézd meg jobban a két kimenetet!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |