Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Nagyon köszönöm mindenkinek az elismerő szavakat. BIG-nek igaza van abban, hogy lehetne zárlat-átvezetés vizsgálatra is glimmet belerakni, csak hogy az én műszer falamba, polcomon eleve alapfelszereltség az egyen-váltó glimm a csőmérő előlapján meg ki vannak vezetve a csőlábak, így nincs akadálya külső glimmel, az egyszerű zárlat vizsgálatnak. Az összekötő zsinórok egyikébe is be lehet rakni az 1 Mohmot, így a gázosság vizsgálat is elvégezhető a zsinór cseréjével, vagy rövidre zárásával. Persze komfortosabb az egész, ha ez eleve be van építve, csak növekszik a méret, meg a kezelő szervek száma. De az biztos, hogy komolyabb, sokoldalúbb lenne a műszer.
Hát építésre fel!
Janó bácsi! Ismét nagyot alkottál! Gratula!
Ha már elkezdtem, be is fejezem. Dobozban van a csőmérő, elfoglalta helyét a műszer-polcon. A doboz bontott 8-as rétegelt lemezből lett összecsavarozva, majd kalapácslakkal lefújva. Sokat nem precízkedtem a kinézetével, egyetlen centi sem látszik belőle a helyén, a polcban. Inkább csak porvédő. Tegnap egész délután mértem vele, végignéztem a meglevő csőállományt, legalább az egyharmada hibás. De még a használhatók között is óriási különbségek vannak. Szóval megérte megépíteni a műszert. De van már elképzelésem hogy a következőt hogyan építeném meg, ennek tapasztalatai alapján. Üdv.
Valóban az egyik változat a döntött építés lenne, esetleg a tetején a csőfoglalatokkal, a képen látható elrendezéshez hasonlóan. Ez nagyon jól nézne ki, viszont nem lehetne a polcba rakni, külön kellene kezelni. De meg lehetne csinálni modernebb formában is le lehet kicsinyíteni egy A4-es méretre, kisebb kapcsolókkal, gombokkal, kevesebb foglalattal. Ennek az lenne az előnye, hogy képben jobban illeszkedne a polcba. Az egész előlapot meg lehetne tervezni a számítógépen, majd ezüstre kinyomtatni laminálni, és felragasztani. Teljesen gyári képe lenne. Az előlap változatok teveit is lefényképeztem. De lehetne egy kisebb ezüst szerszámos kofferbe is beépíteni, "mérőbőrönd" változatban, ezt mobil lenne, és csak akkor kellene elővenni, ha szükség van rá. És ha már megdícsértél itt a polc többi része is 50 évmunkájának eredménye Üdv.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2015
Gyönyörű készülék lett, szinte érzem az édeskés "régikészülék" illatot az orromban a képek láttán - pedig vadi új...
Persze az én amatőr, hosszú évek tapasztalatától meg nem fertőzött fantáziám is beindult -teljesen laikusként két dolgot csinálnék másként a második lépésben: * feszültségek előállítása: - nagyfeszhez a már általam belinkelt kínai stabilizált flyback tápegységet használnám, mert nagyon könnyen, lineárisan változtatható lenne - a fűtéshez pedig ennek a kicsi, buck topológiájú párját (ilyet), az elvileg 3A csúcsáramig rendben van (bár nem tudom, mennyit vesz fel egy cső indításkor, ez lehet hogy kevés lesz...) - a tápellátás pedig egy bármilyen laptop tápegységről menne. Ezzel kisebb, könnyebb lenne, akár mobil módon, kis 12V-os akkuról börzén-bolhapiacon lehetne mérni vele * csőfoglalatok: én nem tenném az összeset a dobozra, inkább egy valamilyen köztes csatlakozót használnék, kis adapterekkel - így még kisebb lehetne maga a műszer, a foglalat-adapterek pedig elférnének mondjuk a nyitható előlapon belül kialakított zsebekben. * meg ha nagyon komolyan gondolnám, beépítenék egy mini digitális szkópot, 40-50 dollárért láttam félkész kitet kínából ha jól emlékszem, pl ezt, de ez nagyobb projekt lenne, elég bénácska ez a szkóp panel, eleve csak 0-5V között él, szóval itt lenne mit csinálni - meg elég rondán is nézne ki egy LCD panel egy csőmérőn...
Nagyon szép munka! Gratulálok!!
Szeretem, ha a fiatalok ötletelnek, friss információkat adnak az öregek begyöpösödött gondolkodásához. De ha másért nem, hát az együtt gondolkodásért lenne néhány hozzáfűzni valóm.
Nem nem nagyon látom be, hogy miért lenne egyszerűbb 3, (4?) szabályozható tápegységet beépíteni a mostani egyetlen trafó, dióda, és két kis elkó helyett. De van más baj is a folyamatosan szabályozható tápokkal. Most csak be kell állítani a trafóról lejövő fix feszültségeket a kapcsolókon, de pot. méteres szabályozás esetén még a cső behelyezése előtt az összes beállítandó feszültséget külön mérni kell valamivel. Ehhez vagy több műszer, vagy valami külső mérőeszköz kell, vagy a benne levő műszer méréshatárát kell megnövelni, plusz skálákat írni, külön üzemmód váltót (egyen, váltó, amper, volt,) beépíteni, és azzal mérni. Azt is nehezen tudom elképzelni, hogy a fűtés szabályzása 1.4V-tól 75V-ig (egyen, váltó) egyetlen lépésben egy pot. méterrel a gyakorlatban használható módon kivitelezhető lenne. Itt is kell egy plusz kapcsoló a szakaszoláshoz, meg az átváltáshoz. Tehát nem hogy egyszerűbb lenne a kezelése, hanem még nőne is a beállítandó kezelő szervek száma. Az adapteres megoldás is nehezen kivitelezhető, hiszen kevés olyan cső van, amelyeknek bekötése, foglalata könnyen párosítható lenne, és nem tudom honnan lehetne beszerezni a színüveg csövek ( miniatűr, novál, rimlock, loktál, stb) aljazatát az átalakító dugó részének elkészítéséhez, hiszen ezek nem, vagy csak nagyon nehezen választhatók le az üvegbúráról. De azért továbbra is tervezzünk együtt. Üdv. A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2015
Nekem nagyon tetszik, szép munka! Tervem, hogy építek egy hasonlót, de jóval több mérésre alkalmas változatot.
Ha már ötletelés: valamennyi ilyen csőmérőben nincs számottevő elektronika, hanem van egy darab nagyobb teljesítményű tápegység, ami mindent ellát. Az adapterezés nem túl jó, mert előbb vagy utóbb széthullik valami. Nagyjából úgy vagyok vele, hogy egy műszer egy funkciót lásson el, tehát ne legyen benne függvénygenerátor, de oszcilloszkóp se. Inkább kívülről lehessen csatlakozni. Még valami: ilyen alapon építenék egy olyan csőmérőt, amivel a párba válogatás sokkal egyszerűbb, minden foglalatból, műszerből kettő db.
Nagyon köszönöm a választ, teljesen jogos minden felvetés. Pont ezek azok a kanyarok, amik mögé zöldfülűként nem látok be - de hát úgy tanul a gyerek ha kérdez.
Az mindenképp igaz, hogy a potméterek talán kevésbé robusztusak mint egy jó masszív forgókapcsoló... Az adapteres ötlet tényleg nem jó, erre nagyon nem gondoltam - pedig ECC83-6N2P átalakítást már csináltam. kristikoma: igazat kell adjak neked is: bosszantó, mikor valami túl komplex, főként, amikor valamelyik részének a hibája miatt az egész készülék üzemképtelenné válik. A párba válogatós ötlet viszont tényleg jó - de akkor nem jobb az előző gondolatmenet miatt inkább két egyformát építeni? Részemről megyek is vissza a gondolatbeli tervezőasztalhoz, mindenkinek főhajtással köszönöm a hozzászólását, rengeteget tanulok itt.
Vannak jó potméterek, de lehet nem tudod megfizetni.
Az, hogy csinálsz egy tartósabb adaptert, mint írtad, az más. De ebben a műszerben állandóan cserélnéd, nem túl jó. Ezért jól csinálta Janó bácsi, banándugós átkapcsolás, így biztosan jó lesz a cső bekötése, ha jól csinálod. Érdemes úgy csinálni csőmérőt, hogy eleve jó legyen párba válogatáshoz. Ha végcsöveknél csinálod meg, az esetleg kész kimenő trafót kötöd be, majd vizsgálod a csöveket. Ekkor jön jól a kívülről csatlakoztatható műszerpark. Sokszor a legegyszerűbb a legjobb. Janó bácsi még egyszerűen csinálta meg (kivéve a kábelezést, azt nehéz egyszerűsíteni).
Sziasztok gondoltam elsőnek ide hogy valakit érdekelne e egy nzc 160 felújításra? nem sok munka volna vele pár gumidugó és egy takarítás. Én kipróbáltam használtam egy darabig de szeretném ha jobb helyre kerülne. Helyileg kecskemét
Nagyon szép az a polc! Tetszik az a sok analóg műszer. Öröm lehet ilyen helyen alkotni!
"Vannak jó potméterek, de lehet nem tudod megfizetni."[i][/i]
Használt bontásra ítélt hifi készülékekből, érdemes beszerezni, ha sikerül megfelelő értékűt találni.
Másik topic-ban meg szét akarod szedni erősítőnek. Döntsd már el
Személy szerint ami egyben van, lehet még használni, azt nem cseszném szét. Itt a rajza. A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2015
Mester nem 1 darabom van 3 db csak 2 nek a panelja már valaki megdolgozta. Valószínű nem a legjobbat rontom el + azt hozzáteszem a dobozukat is igencsak megsínylette az idő igen csak össze vannak verve.
*mod. A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2015
Sziasztok egy újabb szerzeménnyel bővült a gyűjteményem egy telefunkennel Magyarországon nem nagyon látni rádió működik rendesen ki véve urh-ját valaki belenyúlt újra húrozva üdv lali
Ennek a szériának nekem a hordozható lemezjátszója van meg. Azon hallgatom mindíg a póstakocsit.. : )
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2015
szerinted menyiért nettem
Rénszarvasok hozták lappföldről? : P
piacon vettem 500ft ért
Mégsem olyan költséges ez a szakma... : P Használdd egészséggel! Ujvé! : )
Üdv. Valaki esetleg véletlenül nem ismeri a stassfurt 600 -as készülék kapcsolási rajzát? Nem tudom letölteni sehonnét olyan méretben amiben értelmezni is tudnám. A válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2015
Hálás köszönetem.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni az öreg szakiktól. Hozzám került egy régi videoton tf662-es tévé... Gyűjteménybe szánom, de sajnos nagyon erőtlen a fényere gyakorlatilag csak közel hajolva lehet látni halványan a képet... Hang van bár a hangszóró nagyon viseltes a papírja teljesen elvan porladva. Az adást fogja kábel tv ről bár igaz csak 2 csatorna jön be ami mellé halványan van kép is. Érdekesség még, hogy amikor ki áramtalanítom akkor egy keskenyebb hasáb jelenk meg ami megy össze míg ámegy kis pötybe ami kialszik. Szeretnék segítséget kérni, hogy helyre tudja pofozni, de tv-k be nincs túl nagy tapasztalatom, de félvezetős erősítőket és csöves erősítőket egyarán építettem már és építek is sikerrel így bízom benne, hogy ez is sikerülni fog... A segítséget előre is köszönöm!
Szia!
Csinálhat hasonlót a képcső anód egyenirányító cső v szelénpatron. Ha nem ott a hiba akkor meg lehetne próbálni - ha a katódot földre téve sincs nagyobb fénye - hogy a fűtésen emelsz egy kicsit 1-2 V-ot. Ha nem kielégítő akkor lehet robbantani a csövet, de ahhoz készítened kéne segédtrafót. Lehet másnak is lesz még ötlete. Sok sikert üdv.
Szia!
A dy806 os cső ami a kapcsolása szerint a képcső anód egyenirányító elég rossz állapotba volt gyakorlatilag teljesen elvolt a réz sapka oxidálódva és le is volt törve, de ezt megjavítottam addig még ennyi fénye sem volt... A szelén patron mi? Melyik fűtésen kéne emelni? A segéd trafó milyen kell? A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2015
Kedves Imre!
A leírt hiba a képcső gyengesége, gázossága miatt van. Ha szerencséd van, és közelben laksz, akkor tudok neked segíteni képcső regenerálóval, meg egyéb infóval, alkatrésszel is. De tv javítással vigyázz, mert ezekben a készülékekben nincs hálózati trafó, ezért a villásdugó állásától függően a fém sasszin rajta lehet a fázis, ami felettébb veszélyes.
Szia!
Köszönöm Bajai vagyok... Tisztában vagyok az érintés védelmi szabályokkal lévén villanyszerelő vagyok. Most nem rég át mozgattam a csatlakozókat és egy kicsit fényeseb lett már majdnem látható a kép... Félek tőle, hogy képcső lesz a ludas, de lehet ezeket sikerrel regenerálni? Még egy olyan érdekesség, hogy kb üzem után fél órával még forró a képcső, ez normális?
Hát én meg pesti...
A képcső fűtőszála működés közben kb. ugyanolyan színben izzik, mint a többi cső, de ha kikapcsolod, nyilván kihűl idővel. Furcsa, ha egy fél óra után is forró. Nem lehet, hogy már csengőreduktorral próbálták a képcsövet túlfűteni? A primerjét meg a kapcsoló elé kötötte valaki. Elég bizarr, de nincs jobb ötletem. A regenerálás kétesélyes, de szokott általában segíteni. Ha gázos a képcső, akkor nem lesz tartós az eredmény. |
Bejelentkezés
Hirdetés |