Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   365 / 581
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Nagyon jó kis szerkezet lesz. Szinte csoda, hogy ennyi év alatt, még nem csináltál magadnak, hiszen nagyban könnyíti a restaurátor munkádat.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
(#) ppeterka válasza Qju hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Neked is, és Köbzolinak is köszönöm! Így már világos! Olyan kézenfekvő ötlet, bosszant hogy ez nem jutott eszembe magamtól... És ehhez a szerszámozottságom is talán elégséges lesz, csak idő és türelem kell.

Ha megcsinálom, teszek fel képeket róla.

Amúgy melyik varázsszem cső az, amelyikért "legkevésbé kár"? Gondolkodtam azon, hogy legalább egy varázsszem lehetne rajta tényleg csöves - ha már a többi nem az - de olyan csövet használnék, amivel nem egy arra érdemesebb készüléket fosztok meg a teljességtől...

(Amúgy most jött kínából nagyfesz kapcsoló üzemű szabályozott tápom, ilyen: Nagyfesz stab.táp Kínából elvileg 390V-ig, és 40W-ig megy, 8-32V DC bemenő feszből, viszonylag olcsón - ha valaki pl. külső laptoptápról üzemelő készüléket szeretne, és nem zavaró a 75kHz kapcsolófrekvencia...)

Mégegyszer köszönöm - remélem még jelentkezem!
(#) q765 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Szépnapot Mindenkinek.

Ezidáig csak olvasó voltam ebben a fórumban. Írtam EZT a bejegyzést, ami szerintem ide is passzolna. Azért gondoltam erre, mert itt Janó Bácsi egész gyakran építkezik. A fenntebb lévő forumban nemtalálkoztam még vele. Biztosan aztis olvassa, nade..
Láttam, hogy felújításokban nagyon profi. Énis felújítani szeretnék. Mielőttmég nemvolt meg az erősítő egyszerűnek tűnt. MOstmeg olyan vagyok vele, mint a szűzlánnyal. Aztsem tudom holkezdjem. Igazából a segítségét szeretném kérni a közeljövőben itt, hogy mindenki - de legfőképp én okulhassak belőle.
Ottmár írtam pár hozzászólást, nemírnám le mégegyszer.
Gondolom nemazzal kellene kezdenem, hogy csinálok egy kupac fotót a készülékről. Majd szétbontom, és a sasszi javításával, fényezésével foglalatoskodnom.
Köszönöm előre is!
(#) q765 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Jólgondolom, hogy nemkezdek bogozni semmit, hanem végigmérem az összes panelt. Ha nemtalálok hibát semmiben, az értékek megfelelnek (csöveket átnézve) végigpróbálhatnám áramalatt a szekrényt? Olyan sok módosítás nincs rajta alkatrészekben. Csak az értékek nemstimmelnek. Nemiszem, hogy annyira kihegyezett lettvolna. Inkább ami volt a szerszámosládába, abból pakolhattak bele. Javítani teljes mértékbe még nemszeretném, csak életet lehelni bele.
Persze kondikat kimérem, nehogy drót legyen valamelyik.
A képeken látjátok a különbséget. Igazából lehet az bakfitty.
Próbáltam nagyméretet, pont belefér a 2megába. Mostjöttem rá énis, ha nem a képre kattintok hanem a szövegre a kép alatt, akkor teljes méretbe megjeleníti. Hogy mikvannak.. : )
Illetve rajz alapján megfelelhet -e ez a műszer bele?.?
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2015
(#) fecameca hozzászólása Jún 24, 2015 / 2

Jó napot kívánok én is. Itt van nálam ez a rádió. Jól átvert az URH FM része. A megszokottól ellentétben a hangoló kettős forgókondenzátorral nem párhuzamosan, hanem sorba vannak a trimmerek. Miután rájöttem, már ment az áthangolás, mint a karikacsapás. Ez eredetileg is CCIR-es, csak akkoriban megelégedtek jóval kisebb sávátfogással, és a szélső adók nem jöttek. A trimmer kondikat minél kijjebb tekertem, annál kevesebbet vett. De csak addig, amíg meg nem találtam a takarásukban a forgókondenzátorok meleg pontját, nagyon furcsa módon a trimmerek forgó részére kötve, ami általában a test pontjuk szokott lenni, de a németeknél itt nem igaz. Bekötöttem a forgókat direkt. Mindjárt legalább 50 MHz lett az átfogás. Végül 27 pF lett a forgókkal sorba, trimmerek meg paralel,mint a normális rádióknál. Az AM hangolásjelző egy kicsit mozog a hang ütemére. Ezeknél ez normális, vagy kiszáradt az AGC késleltetés? AZ ECH 81 trióda anódköri ellenállása égett volt. Gondolom a hiba oka magában az ellenállásban lehetett, mert amúgy kicseréltem, szépen szól. Volt egy pár kontakt hibája is, ahogy ebben a korban már lenni szokott.
(#) Fész válasza q765 hozzászólására (») Jún 24, 2015 / 1

Ilyen volt,ilyen lett.(Már új gazdijuk van.)
(#) q765 válasza Fész hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Ezt a képet már sokat néztem... Biztosan sokat fogsz majd segíteni, hamár tudom a neved... : ))
Rendeltem az imént 8 darab ILYET. Egyikben sincs egyforma. Ahogy nézem csak ezek a csatolók vannak benne. Olvastam az indexes bejegyzéseid. Aztis, hogy kiiktattad az EF csövet, kondikat cseréltél. Igy ránézetlenbe, mit mondassz, mik biztosan cserések?
MOndjuk a második kép hátulját nézve, sokmindent kidobáltál. Azért, ha lehet én nemszedném ennyire szét. EF, és ECC közé kötve nemlehet megoldani, hogy ne annyira erősítse szét a bemeneti jelet? Jólenne későbbis két csatlakozóval hangszerhez is használni.
(#) color válasza fecameca hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Gratula nagyon szép gép!

A rajz szerint van még a jel útjába egy kondi. 20n -os- Egyből a bemeneten az EF előtt. Mi történne, ha oda is ez a linkkelt jensen kerülne? Nemtaláltam ilyen kisértékűt. 50nf remixeket cserélnék most le. LCm -el szépek. 1.én jönnének hozzám, ahonnan ezjön. Azért szeretnék mindent összeírni, nehogy később kelljen.
(#) Fész válasza q765 hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Újat nemtudok mondani.Az összes kondi ellenőrzése,kapac. mérővel.Általában a magyar pufferelkók egész jól bírják,kivétel a kisebb 20/50µF-os példányok.Csatoló kondik,kimelegedett,megnyúlt ellenállások cserélendők.Katódellenállás és kondi komplexum szinte minden ilyen régi motyóban az elsők között cserélendő.Foglalatok,trimmerpotik kontakt-ellenőrzése,tisztítása."Beröffentés" előtt természetesen a trafókat és a csöveket is ellenőrizni kell elektromos szempontból(nehogy "jól befűtsék" a kéglit

Az EF86-okat nem ki-csak triódaként átkötve használtam.Amúgy érdemes kipofozni ezeket a kövületeket,jó dögös hangjuk van,nembeszélve a szépen felújított példányok értékéről.Ha nem titkos "mekkora" anyagi beszerzés volt az összes ketyere?
Ja és a lényeg:nem kell rögtön márkás alkatrészeket rendelgetni belé,egy kisebb el.műhely fiókjai mélyén szinte minden adott az élesztéshez.

Megvárom még Janóbát. Énis erre gondoltam. Annyi minden nemszállhatel benne. Beszerzését az első kommentbe linkeltem.. Haddne mondjam.. Hétvégén megyek majd jóvátenni. Mást nemtudok írni. (Bár tesem válaszoltál a priv. írásomra)
Megnyúlt ellenállásokra visszatérve. Van egy OHMITE szekrényem, amit régóta tartogatok ilyen helyzetekre... Szerintetek cseréljem a bennelévő összes ellenállást ilyenre, vagy nem, vagy fotókat kértek, vagy hülye kérdés.?.Ezen gondolkoztam. Ez ilyen etalonszekrény nekem. Ránézhetnétek.?

Sokminden van az én fiókom mélyén is, csak ezt rendelném hozzá. Amit megis tettem nemrég, 5nap múlva ittvan. Ez az amiből -ről még nemtanultam. Kopp a fejemre. : )
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Állítólag az ohmite direkt csövesekhez gyárt ellenállást. Eddíg nemhasználtam belőle. Nézzetekmár rá, hogy érdemes lenne -e a kisebb teljesítményűeket cserélni. Vagy tartogassam még. Kék- barna- zöld- rózsaszín - pont a barnákról olvas rosszat az ember. Nemtudom miből lehet. Ellenben cifra ára van. Nagydobozba vásároltam ezeket is.
(#) q765 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Múzeális restaurálás folyik itt kb másfél éve. Ezért jöttem ide, mivel nem építés. MOndjuk ez az ellenállássortiment 40 éves. A kérdés efelé irányult, hogy ismeri e valaki ezt a @@, érdemes e beleépíteni (alkatrészek).. Bocs. Bölcsebb maradtam volna, ha csöndbe maradtam volna.
(#) Janó bácsi válasza q765 hozzászólására (») Jún 24, 2015 / 1

Elnézést kérek, valószínű a korom teszi, de egy rohadt szót nem értek az egészből. Módszeres hibakeresésről többször esett szó, irodalom is van róla bőven nem kellek én ahhoz.
(#) Lázár Péter válasza q765 hozzászólására (») Jún 24, 2015 / 1

Szia, jófélék ezek az ellenállások, s mivel ráadásul újak én a helyedben megtartanám mind. Természetesen kicserélhető a készülékben az összes ellenállás (de ha nem nyúltak meg akkor felesleges pluszmunka csak), az nem fog ártani neki, viszont így biztosan utána kell állítani benne dolgokat, mert ellenállás és ellenállás között ha jók is vannak eltérések amire a csöves cuccok érzékenyebbek mint egy félvezetős technika.
(#) Szikravadasz válasza fecameca hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Köszi, ezt jó tudni, annak ellenére, hogy nem tervezek belenyúlni az enyémbe.
(#) _BiG_ válasza fecameca hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Nem az AGC késleltetés száradt ki, hanem az AGC feszültség szűrése elégtelen, illetve túl kicsi az időállandója. Ez lehet kapacitásvesztett kondi miatt.
Az égett anódellenállás meg lehet átvezető csatolókondi miatt (pozitív felé konyuló rácsfeszültség). Érdemes megvizslatni, nehogy később megint elégjen.
(#) fecameca válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Csak valaki arról oktasson már ki, hogy az ilyen Rádiómúzeum oldalról hogyan kell leszedni a kapcsolási rajzot. Mert én nem tudom, csak bénázok. Olyan kicsi méretben és rossz felbontásban jön le a kép, ahogy ott látom. Nekem a normális értékelhető manual kellene pdf-ben, és nem egy 20x20 pixeles vacak képrészlet a kapcs. rajzból.
(#) Atosbacsi válasza fecameca hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Innen jó minőségben is le lehet szedni, csak az pénzedbe kerül....
(#) Szikravadasz válasza fecameca hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Tessék: Schaub Lorenz Goldy 30 komplett szervizkönyv (az enyém).
(#) gkari válasza q765 hozzászólására (») Jún 24, 2015 / 1

Nem kell ennyire érzékenynek lenni, a restauráláshoz bizony nem csak az elektronika kapcsolódik, a CNC téma persze biztos nem. Ha komolyan gondolod az erősítőid üzemképessé tételét, akkor kérdezz bátran, de lényegretörően. Én a helyedben az összes csatoló, és hidegítőkondit átnézném:Bővebben: Link szerint.
(#) Janó bácsi hozzászólása Jún 25, 2015 / 9

Üdv mindenkinek. Befejeztem a csőmérő építését, már csak dobozba kell tenni. Felkerültek a feliratok, Anti barátom munkája, én csak felragasztottam.
Ez egy igen egyszerű szerkezet. A középső banánhüvely-kör imitálja a csőlábakat, minden számhoz tartozik egy-egy bekötés a foglalatokon. A sorrend az óra járásával egyezik meg, a fűtéstől számozva. A füles gombok (Yaxlik) sorrendje a következő:
1, műszer (anódáram) méréshatár váltó 10mA-tól 0.3A-ig 4 lépésben.
2, anódfeszültség kapcsoló 40-300V-ig 6 lépésben
3, segédrács fesz. kapcsoló 40-300V-ig 6 lépésben
4, fűtőfesz. kapcsoló, az első 3 egyenfesz. (telepes csövekhez) többi váló, a hálózati csövekhez 1.4V-tól 75V-ig 10 lépésben
Alsó sor a hál.kapcsoló, majd a két pot. méterrel a vezérlő rács (-) feszültségét 1-8V-ig, illetve a belső oszcillátor jelét lehet állítani. A jobb oldal a kimenet a szkóphoz.
Használata a következő:
A kapcsolható feszültségeket a két függőlegesen beépített banánhüvely sorról rövid műszerzsinórokkal lehet a megfelelő csőlábakra kötni. A csőkatalógusból ki kell nézni a vizsgálandó cső bekötését, és feszültség adatait, majd ezt bekötve, beállítva, az anódáramot mérve, lehet ellenőrizni a cső működését, állapotát. Ha a rácsra a belső oszcillátorról jelet adunk, szkóppal lehet vizsgálni a cső további működését.
A beépített tápokat a kivezetésekről ki lehet használni telepes, és hálózati készülékek külső ellátására is (anódpótló), illetve a fűtőfesz. változtatásával cső-regenerálóként is működtethető a műszer.
Az egész szerkezet 10 napi intenzív munka eredménye az agymunkát meg az alkatrész beszerzést nem számítva. Mintegy 160 bekötés van benne, ebből csak 5 hibát vétettem. Két csőlábat elcseréltem, kettőt elfelejtettem bekötni, és volt egy forrasztási hiba is.
Minden funkciót kipróbáltam, így marad, nem kell már változtatni rajta. Ha valakinek még szüksége lenne további információra, szívesen válaszolok.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

A tőled megszokott magas színvonalú munka. Gratulálok hozzá és használd soká egészségben.
(#) _BiG_ válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

Kis kiegészítés azért jó lenne... Gázosságvizsgáló? Egy ellenállás (1-2 MOhm) és egy kapcsoló párhuzamosan, mindezt sorba a rácsra. Az anódáram változást kell figyelni bekapcsolt és áthidalt ellenállás esetén.
Elektródazárlatot lehet kimutatni a műszerrel?

(upd: remek a ketyere, Janó bácsi, remekelsz )
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
(#) Gafly válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

Szép

Idézet:
„és használd soká egészségben”

És egyszercsak megjelenek egy csomagtartónyi csővel, hogy Janó bácsi, ezek jók-e?

Ez egyébként csöppet sem vicc akart lenni...
(#) granpa válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

Ez nagyon tetszik (akárcsak a többi műved), és kitűnő példa arra, hogyan lehet jól megoldani egy ilyen fontos dolgot. Nekem remek minta, a tervezett (~3éve) készülékemhez.
Gratulálok: Kálmán
(#) Szikravadasz válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

Janó bácsi, ez nagyon király lett!
Megtettem az első lépést, véletlenül találtam egy hasonló régi műszert.
(#) Janó bácsi válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

Erre találtam ki a szkópos vizsgálatot. A vezérlő rács bemenetre tetszőleges frekit és jelalakot lehet adni a belső oszcin kívül is, szigálról, vagy funkció generátorról, és a bemenet-kimenet vizsgálatából következtetni lehet az erősítés nagyságára, meg a csőben uralkodó állapotokra. Persze kell majd hozzá némi gyakorlati, tapasztalat.
(#) _BiG_ válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

Értem

Ha építek egyet én is (már egy ideje gondolkodom rajta), akkor az enyémben lesz.
Meg glimmlámpás zárlat-átvezetés-kereső

De a tied is remek, a jelalakos vizsgálat is nagyon hasznos, pláne, ha valaki erősítőt szeretne építeni a csövekből.
Következő: »»   365 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem