Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   11 / 81
(#) mhorpheus hozzászólása Jan 24, 2008 /
 
Sziasztok!

Adott vagyok én mint elméleti ember, meg adott egy LUX forrasztó pisztoly 100Wos.
Azt szeretném kérdezni mint tota kezdő hogy a dobozban talált gyantaszerű anyagot mire kel használni? meg hogy miylen technikája van a forrasztásnak, mert gyakorlásképp elkezdtem leforrasztani egy rossz sz.gép tápot, de helyenkét annyira elkurtam hogy félelmetes! a vezeték végéből meg a fosszató anyagból valami amorf masszát csináltam amiből lehetetlen volt kihuzni a kábelt! de legalább erősen tartott! amikor meg két vezetéket forrasztanék össze ne adj isten hogy együtt maradjanak! a másik hogy egy ilyen pisztolyt meddig lehet nyuzni? értem itt ezalatt hogy az utmutatóban azt irák: "megszakitásos" modszerrel használjam! ami jogos mert tényleg naggyon durván felmelgszik! viszont ha 2IC kiszedése után várok fél órát akkor nyugdijjas leszek mire végzek
a harmadik meg hogy hogyan kell tisztítani a hegyeket? mert a sok kontár munka miatt elég zúzósan néznek ki!
a negyedik meg mért adtak hozzá egy vastagabb meg egy vékonabb hegyet? (539 451; 539 452)
kicsit lol vok tom, de ezeket muszály megtudnom mert nélküle esélyem sincs hogy rendesen forrasszak!


Előre is thx a válaszokért!
mhorph.
(#) Szebence válasza mhorpheus hozzászólására (») Jan 24, 2008 /
 
100W-os forrasztópisztoly, nagy, nehéz, nem tudsz vele precizen dolgozni és 100W az tönkreteheti az alkatrészeket, ha ezt-azt forrasztgatsz vele
(#) valve válasza mhorpheus hozzászólására (») Jan 24, 2008 /
 
Szia,

Na szóval,..
(van-már pár db ilyen téma, s ez lehetett volna beszélgetős, de látom újj vagy, első hsz megment).

A gyanta: arra való, hogy fertőtlenítsen, és jobban szétfolyon a cin az áramkörön, dróton, s minden egyében amit forrasztani akarsz,.. (azonkívűl gyantával, nagyon nehéz hideg-cinezést összehozni! Vannak már olyan ciknk-huzalok melyeknek a közepébe van egy vékony gyanta csík,..)

Alkatrészek cinezésénél (kiszedés) nem szabad sokáig melegíteni azt, mert nagyon hamar tönkremehet,.. Nem nagyon bírják a nagy hőfokot az alkatrészek,.. Egy apró lista, tönkremenési sorrend: Félvezetők (Pic, Avr, Ic, Tranzisztor, stb), kondenzátorok, ellenállások, dugaszok, vezetékek,
s nem utolsó sorban a nyák! Ha sokat melegíted, nagyon könnyen feljöhet rólla a vezetősáv (réz).

Megszakításos módszer, tehát nem úgy forrasztunk, hogy az elején megnyomjuk a gombot, aztan mikor elkészültünk a munkánkkal, akkor majd kiengedjük. Nem úgy építünk két ledes pillogót, hogy
a pisztoly gombját be, kiszedjük az alkatrészeket (használtakat), letisztítjuk öket, megtervezzük az áramkört (közben mindig megy a pisztoly), kimarjuk, kifurjuk, s beültetjük az alkatrészeket,..
Esetleg ha netán nem volt otthon, csak egy Bc tranzisztor, akkor elfutunk a belvárosba érte,..
Tehát, tegyük fel, kiakarsz forrasztani egy ellenállást,.. Elveszed az áramkört, aztan megfogod az ellenállást (csipesszel, ujjal, csavarhúzóval feszíted, mivel jólesik, s könnyebb neked), s a pisztolyt, aztán pisztoly be, vársz ~1-2 másodpercet míg a pisztoly hegye, felmelegedik (hogy ne az áramkörön meg az alkatrészen kelljen felforrnia a hegynek), aztán oda az ellenállás egyik lábához, cink olvad, láb ki, s pisztoly kikapcs,.. Aztán, megfogod újjra az ellenállást (eddig forró az újjad is ;o)), s pisztoly be, cink forr, ellenállást kikapod s közben pisztoly megáll,..

Ic kiszedésénél, több módszer is van,.. Cinszippantó, felforralod a cink-et s lekopogtatod, vagy végighúzogatod jopárszor az Ic -k lábain a pisztoly hegyét s kikapod az integráltat,.. (annak függvényében, hogy miről van szó, milyen típus, mennyire bírja a meleget, gyűrődést, weller kell-e hozzá, mennyire érzékeny a sztatikus kisülésekre).

A pisztoly hegyét tisztíthatod, akármivel, lényeg hogy fényes legyen tőle,.. (reszelő, smirlipappír,..).
S vastagabb-vékonyabb hegyeknél, van ahová durvább dolgokhoz vastagabb hegy kell, a finomabb dolgokhoz vékonyabb hegy,..

(na ez jó hosszúra sikerült)

üdv, Imre,..
(#) mhorpheus válasza valve hozzászólására (») Jan 25, 2008 /
 
tehát K1ll3rghost javaslata alapján vegyek egy kisebb teljesítményű (60-80W?) pákát először aztán ha megy akkor visszatérhetek a 100Wos pisztolyra?!

a másik hogy ez a cinszippantó ez hogy néz ki? mert ez ahogy hallom már rám fért volna párszor! jopárszor volt ugy a gyakorlás közben a cin tisztára utban volt!

vissztérve a megszakításos üzemmódra! ja ez vágom, csak abban nem vok biztos hogy használom aztán leteszem ügyködök eltelik mittomén 1 perc! aztán ujra használom! de ha ezt megcsinálom vagy 5x 6x akkora már olyan forro lesz a pisztoly hogy nem tom csak a markolaot megfogni! ez meg gondolom nem használ neki? vagy birja a melegedést?


ui.:köszi a megértést
(#) dpeti válasza mhorpheus hozzászólására (») Jan 25, 2008 /
 
úgy néz ki mint egy jóllakott fecskendő, van neki egy teflon hegye (kb 1-2mm-es átmérővel), +képzelj el egy rugót a "tologatós izé" + a henger között, ez fogja hirtelen kifelé rántani, hogyha megnyomod az oldalán a gombot, az ón pedig a hengerben fog landolni. Használat után szétszeded, és kiöntöd belőle a felszívott óndarabkákat.
(#) dpeti válasza cimopata hozzászólására (») Jan 25, 2008 /
 
ezek jónak tűnnek, leginkább árban. a gyakorlat pedig majd eldönti, hogy megérte-e

csak az a baj, hogy messze van a bolt, majd még ki kell találni, hogyan jutok el oda.
(#) mhorpheus válasza dpeti hozzászólására (») Jan 25, 2008 /
 
árban esetleg be tudnád lőni hogy merre kolbászol?
(#) Frankye válasza mhorpheus hozzászólására (») Jan 25, 2008 /
 
Az ónszippantót?
Az egyszerűbbek (értsd: kevésbé tartósak) már egy ezres alatt megkaphatóak, egy tartósabb 2 ezer körül van.
(#) hapro hozzászólása Feb 16, 2008 /
 
Sziasztok!

A forrasztó ónóm amit eddig használtam elfogyott, venni kéne másikat. Már vettem is több félét, viszont egyik sem olyan jó mint az előző. És nem tudom mit kéne néznem rajta, hogy legalább olyan jó legyen mint az előző. Olvasgattam itt a forrasztó ónról szóló történeket hátha abból infót tudok szerezni, de kb ahány ember, annyi vélemény. Volt aki olyat írt, hogy a folyató szer ami a forrasztó ónba van több minőségben létezik, szóval van amiben ez rosszabb van amiben jobb. De akkor mit jelent vagy minek van a FLUX ..% érték a forrasztó ónon? Arra nem lehet adni? Értelem szerűen az csak egy százalék érték, de akkor az csak egy dolog? Annak nincs értelme így?

A másik kérdőjel bennem az összetétel.

Vettem már ólom mentes forrasztó ónt, vettem több gyantacsatornás forrasztó ónt is, ezüst tartalmút is, de valahogy egyik sem olyan jó mint az előző.
Az eredeti összetétele: 60 Sn 40 Pb és 2% folyató szert tartalmaz. Ez a koronás jelű ROSIN FLUX CORED SOLDER.

Amit legutóbb vettem annak összetétele:
S-Sn 95, Ag 3.8, Cu 0.7 és ennek 2,5% folyató szer tartalma van.
Ezzel ha forrasztok, akkor abszolút matt lesz a forrasztás, és nehezebben folyasztható fel újból, gondolom az miatt, hogy nincs benne ólom. Kevésbé tapad a felülethez mint az előző társa.

Eddig nem használtam soha mellékanyagot, mindig megfelelő volt az ami benne van az ónba oszt kész.

Miért tapad kevésbépl ez utóbbi mint az előző?
Amibe több gyanta van összetétele 60 Sn 40 Pb és 2,5% folyatószer. Ez még mattabb mint előző társa, és még nagyobb hő kell hozzá, hogy megfollyon.

Még egy kérdésem van: páka fejet hogy lehet takarítani? Csiszolni lehet? Mert hallottam olyan is, hogy van rajta valami bevonat amit ha lecsiszolunk róla, akkor megette a fene ráka fejet.

Szóval érdekes kérdések ezek számomra, és várom az ismeret feltáró információkat. Mire kéne figyelni amikor vásárolok forrasztó ónt?

köszi

Zoli
(#) Moderátor hozzászólása hapro hozzászólására (») Feb 16, 2008
 
A topicot ide helyeztem, kérem innen folytatni.
Köszönöm
(#) Balázs válasza hapro hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
Szia!

Idézet:
„Az eredeti összetétele: 60 Sn 40 Pb és 2% folyató szert tartalmaz. Ez a koronás jelű ROSIN FLUX CORED SOLDER.”

Pontosan ugyanezt használom én is, 0.8 mm-eset. Nekem is ez jött be a legjobban, de sajnos valószínűleg már nem fogunk kapni belőle. Manapság mindennek ólommentesnek kell lennie, csak hát az használhatatlan. Nem vagy egyedül a problémáddal, nekem az ólommentes alig akart megfolyni, és azóta a pákahegy sem az igazi. Lehet, hogy melegebb heggyel kellene próbálni (most 7-es Wellert használok), de ez az ólommentes akkor is katasztrófa.

Idézet:
„Még egy kérdésem van: páka fejet hogy lehet takarítani? Csiszolni lehet? Mert hallottam olyan is, hogy van rajta valami bevonat amit ha lecsiszolunk róla, akkor megette a fene ráka fejet.”

Ez igaz. Többnyire van rajtuk egy galvánbevonat, és ha ez megsérül, akkor szép lassan tönkremegy a hegy. Szerintem a szivacsnál több takarítás nem kell.
(#) Pafi válasza hapro hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
Ólommentest csak akkor vegyél, ha köteleznek rá! Az mindig matt lesz, és rosszul nedvesít. Több hő kell hozzá, és teljesen tiszta felület.

Vannak nagyon gagyi ónok, én már nem kísérletezek tovább, hanem Stannolt veszek Kristall505 flux-szal töltve a Microsoldernél. Nem olcsó, de eddig a legjobb.
(#) hapro válasza Pafi hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
Szia!

köszi a választ.
kipróbálom ezt a Stannolt, régen jó pár éve használtam én is olyat, de nem tudtam hol lehet kapni, és tényleg nagyon jó volt.

üdv.:

Zoli
(#) Norberto válasza hapro hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
A páka hegyét benedvesített szivaccsal szokták megtisztítani (ne tocsogjon, éppencsak, hogy ne csöpögjön belőle a deszt. víz). A tisztítási folyamatot üzemmeleg állapotban, tehát nem kihűlten kell végezni. Van egy speciális típusú szivacs, amit ilyen célokra szoktak felhasználni... csatoltam, hogy hogyan szokott ez kinézni!

Ez nem egyezik meg semmilyen fürdőszivaccsal, azzal nem lesz jó az eredmény, mert megolvad!
(#) hapro válasza Norberto hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
Szia!

ezt ismerem, ezt használom, csak egy idő utánm a páka hegye valahogy eloxidálódik, kissé el is deformálódott, meg talán vékonyodott is, és egy ezt az oxid réteget szeretném eltávolítani róla, mert ott ahol ilyen nem futja be rendesen az ón. Letakarítom a nedves szivaccsal, kb 5mp-ig tökéletesen befutja a ón mindenhol, de utánna újra előjön ez az oxid, és azon a részén ugyanúgy nem használható rendesen a páka. Kisebb-nagyobb hőfokon is ugyanez az eredmény.
Ez a csere érett állapot?
Vagy lehet rajta még javítani?

Zoli
(#) lgyk válasza hapro hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
Hi!

Ammónium-kloriddal is próbálhatod tisztítani a páka hegyét. Lehet kapni forrasztástechnikával foglalkozó boltokban "forrasztókő" néven, de olcsóbb vegyszerboltban venni (kb. 600 Ft/1000g).
(#) jocokacska hozzászólása Feb 17, 2008 /
 
Heló!
Lenne egy kérdésem. Vettem egy forrasztópákát már ugy egy éve. Egy sima ilyen bedugod a falba azt melegít páka. Volt hozzá egy hegy az eléggé szétégett és az ón mindenhol ráfutott csak a hegyére nem. A másik véggel amit attak hozzá ugyanigy. Egyszerüen mindenhova ráfut csak a hegyére nem. Tuggya valaki mitől van ez? A hegye is úgy néz ki mint a többi része nem égetebb.
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.: Jocó!
(#) Frankye válasza Norberto hozzászólására (») Feb 18, 2008 /
 
Ez valódi, tengeri szivacs. Sokkal jobb nedvszívó, mint a mosogató szivacsok (műanyag), és, ahogy írtad is, nem olvad meg, mint azok. Olyannal nem is szabad kísérletezni, mert ráég a hegyre, és használhatatlanná teszi.
(#) Frankye válasza jocokacska hozzászólására (») Feb 18, 2008 /
 
Valószínűleg "gagyi", bevonat nélküli hegy. (Nekem is volt szerencsétlenségem egy ilyenhez, egy fanyelű csavarhúzó szárát vágták le, az lett a véső alakú pákahegy... )
Sajnos, ezek a pákák nem igazán valók elektronikai célokra, esetleg HF/RF egységek burkolatának forrasztásához/bontásához valók, mert iszonyatosan melegszenek, és nem szabályozható a hegyük hőmérséklete.
Végszükség esetén az alább említett "forrasztókő"-vel kezelés, esetleg a "forrasztóvíz"-be mártás (forrasztóvíz: sósavban feloldott cink, e néven kapható) segíthet, de tartós, jó eredményt ne várj tőle...
(#) jocokacska válasza Frankye hozzászólására (») Feb 18, 2008 /
 
Kösz a választ!
Már mártottam forrasztóvizbe és kőbe is de nem segített. Ha ehhez a pákához veszek valami normális hegyet azzal működni fog vagy reménytelen?
(#) Frankye válasza jocokacska hozzászólására (») Feb 18, 2008 /
 
Működni biztos fog, de nagy eséllyel azt is szét fogja égetni. (Az a fő probléma, hogy nincs hőfok-szabályozása a fűtésnek, így folyamatosan és teljes kapacitással fűti a hegyet, ezért hamar elg a hegy.)
(#) jocokacska válasza Frankye hozzászólására (») Feb 18, 2008 /
 
És érdemes vagy egyátalán lehet tenni hozzá valami hőfokszabályzást vagy érdemesebb egy újat venni?
(#) Frankye válasza jocokacska hozzászólására (») Feb 19, 2008 /
 
A hőfokszíbályozós pákákat ne úgy képzeld, hogy a hegy mellett van egy hőérzékelő, és egy relét ki-be kapcsolgat...
Inkább úgy, mint egy finom műveletekre képes pákát. "Forrasztó állomás" néven keresgélj rá, meglátod, miről van szó.

Ha behatóbban akarsz foglalkozni az elektronikával, akkor érdemesebb egy ilyen forrasztóállomást megvenni. Igaz, nem olcsó (nagyon nem!), de örök életre szól, mivel "mindene" cserélhető (a hegy, a fűtőbetét, stb.) Az ára a középkategóriásoknál is 15.000 Ft körül van, ami már megéri.
Aki nem akar elektronikával mélyrehatóbban foglalkozni, annak nem éri meg, de hosszabb távon mindenképpen megtérül az ára (ha csak a túlzott hőterheléstől elfüstölt alkatrészek, meg a felvált fólia miatt használhatatlanná vált NYÁK-ok árát nézem, akkor is hamar).
Szóval Rajtad áll, mennyit vagy hajlandó áldozni rá. (Nekem egy Fahrenheit analóg forrasztó állomásom van, rendszeresen nyüstölöm, a gyári hegy és betét van benne, egy bő éve, és nem kellett cserélni. Nagyon meg vagyok elégedve vele!)
(#) hapro válasza jocokacska hozzászólására (») Feb 19, 2008 /
 
Szia!

Kezdetben úgy oldottam meg a forrasztó pákám hőfokszabályozását, hogy 4 vezetéke van az én pákámnak (Solomon) és levágtam a gyári csatlakozót, és a hőelemet nem kötöttem be sehova, csak a fűtőbetét két vezetéke kapott egy-egy banán csatlakozót, és egy 7812-es Stab IC kiegyészítve egy BD249-el volt a hőfokszabályzásom. Gyakorlatilag csak a feszültséget szabályoztam, és annak függvénye volt hogy mennyire melegített a páka. Igaz folyamatosan fűtött, de ez a fűtés szempontjából nem sokban különbözik a triacos szabályzóktól, amik nagyon gyorsan kapcsolgatják ki-be a pákát. Persze ennek feltétele, hogy ne 230V-os pákád legyen, hanem 24V-os.
(#) jocokacska válasza hapro hozzászólására (») Feb 19, 2008 /
 
Kösz a választ!
Nekem persze 230voltos a pákám szóval semmi se passzol!De nem baj. Ugy gondolom veszek egyet mert ez olyan dolog ami kell. Te miet ajálannál?
(#) hapro válasza jocokacska hozzászólására (») Feb 19, 2008 /
 
Szia!

pl ezt venném:

http://www.hqvideo.hu/info/hu/sold_sl20n.html

Ekkor nem kell vackolni a szabályzó egységgel, nem kell a doboz kinézettel, az érintésvédelemmel, meg alapanyag beszerzéssel. olcsón lenne egy jó pákád.
Nekem is ilyen van már több éve, és maximálisan meg vagyok elégedve vele, csak nekem nem gyári az állomás hozzá.

Zoli
(#) hapro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 19, 2008 /
 
Szia!

Igazad van, csak ez így nem 12.000Ft.
(#) hapro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 19, 2008 /
 
Hát szuper jó...
Igazából csak a képet szerettem volna megmutatni, és így kerestem egy linket ahol árulják.

Zoli
(#) prst14 hozzászólása Feb 20, 2008 /
 
sziasztok!

én még új vagyok itt ,de szólok!
EMBEREK_!!!használjátok a Google-t!!!
Egyszerű:beírod ,kiadja ,nyomtatod ,kimarod ,és még várni sem kell a másik válaszára...
üdv!
(#) jocokacska válasza prst14 hozzászólására (») Feb 20, 2008 /
 
Köszönöm mindenkinek a válszát!
prst14 nem tudom nekem irtad e ezt az üzentet de én nem arra voltam kiváncsi, hogy a google mit ajánl, hanem arra , hogy pár tapasztalt ember mit ajánl.
Mégegyszer köszönöm a gyors reogálást!:d
Üdv.: Jocó!
Következő: »»   11 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem