Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia! Talán egy hónapja körül akartam életre kelteni egy 50w erősítőt, képeketis közzétettem,aztán annyiban maradtunk hogy ha hazajövök a melóból rámérek az ic lábaira.
Az eredmény a következő képen alakult: A táp negatívjához képest a 4-es=6v 7-es=30v 2-es=12v 3-mas=7v 6-os=7v Mindezeket hangszóró és bemenő jel nélkül mértem
Szia! Majdnem jó. A méréseket kérlek ismételd meg testhez képest és jelöld az adott feszültség polaritását is. Például a 4-es láb valamilyen negatív feszültség lesz.
Mekkora a tápfeszültséged és hány voltosak a Zener-diódák? Szerk.: csapd hozzá a kimeneten mérhető egyenfeszültséget is A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2015
Szia! A mérőműszer fekete zsinórját a testre téve a következőket mértem a pozitív vagyis a piros zsinórral:
2-es láb= - 1,4 V 3-as láb= 0 4-es láb= - 4,6V 5-ös láb= +660mV 6-os láb= +660mV 7-es láb= +4,3V A zener diódák 15V-tosak és0,5w A tápfeszültség 2*16,3V vagyis 32,5V A hangszóró kimeneten - 1,4V - ot mértem és a potira sem reagált.
Az 1.4 v a kimeneten aggasztó,nem igazán jó jel...Valamelyik tranzisztor gyengélkedőn van a végfokozatban.
Ó, így mindjárt könnyebb! A ±35V helyett nem lehet csak úgy simán ±16V-ot ráadni. Először is nincs az IC-nek használható tápfeszültsége, mert az R4, R8 20V esésre van méretezve. Amíg ekkora a tápfeszültséged, a Zener-diódákat emeld ki és R4, R8-at cseréld 100 ohm-os ellenállásra!
R5, R7 helyére pedig ültess 6k8-t!
Üdv! Egy szűk esztendő távlatából már merem mondani ez is jó. A műsorszám végén pár másodpercig még zúgó, majd elhallgató ventilátort avatatlan fül észre sem veszi.
Ezek szerint rosszul értelmeztem a trafó szekunder feszültséget?
A kétszer 12v szekunder helyett kétszer 24v kellene és talán működne a dolog?
Köszönöm ! Ha meglesz a trafó és a próba majd jelenkezem!
Ebben a végfokban, ha a C3-C5 pozícióban lévő kondenzátorok helyére 4.7 µF kerül az okoz valami hibát? Sajnos csak ez van itthon...
Nem gond, de legyen szimmetrikus, mondjuk a 4u7-esek kerüljenek C3-C4-be.
Szóval tehetek mind a 4 helyre nagyobb kondenzátort, nincs belőle gond, csak szimmetria fontos?
A 4,7µF valószínűleg megfelel mind a négy pozícióban. Az aszimmetria kellemetlen tranzienst generálhat bekapcsoláskor, azért nem ajánlom.
Sziasztok!
Valakinek nem ismerős véletlenül ez az erősítő? A végtranzisztorok: BDX18 és 2N3442.
Szia! Sikerült szereznem egy trafót.
Mielőtt hangszórót kötöttem volna megfogadtam a tanácsodat és mérni kezdtem. Táp=35,5v 1-es láb= -11v 2-es láb= -5v 3-mas= 0 4-es= -11,5v 5-ös= -2,3v 6-os= -2,3v 7-es= +12,6v Hangszóró kimenet= -10,6v Valamiért a bd140 nagyon melegedett és enyhén az ic is. Bízom benne hogy tudsz segíteni, mert eddig sokat okultam én is.
Eddig az állapítható meg, hogy az IC sajnos hibás. Túl sok áramot vesz fel és a 2, 3 bemeneteire érkező feszültségre a 6-os kimenet hibás választ ad.
A csere alkalmával helyezz be IC-foglaltot! Mikor az IC-t eltávolítottad nézd meg beáll-e a kimenet 0V egyenfeszültség közelébe! Ebből a tranzisztorok állapota nagyjából felmérhető.
Kisértetiesen Texas-nak néz ki.
Újra én! Megtörtént az ic eltávolítása! Helyére foglalatot forrasztottam. ic nélkül a hangszóró kimeneten - 6.5v - ot mértem, a bd140 már nem forró (nem tudom cseréljem ki?)
Viszont észrevételként a két 4148-as jó langyosak
Az 1N4148 melegedése nincs rendben, a kimeneti -6,5V is nagyon rossz érték.
Az IC-t egyelőre ne rakd be! Nézd át az ellenállások értékét! Az 1k trimmert hogyan állítottad be? Mérd meg a két diódán együttesen eső feszültséget, valamint a közös pontjukon (R6) a testhez képest mérhető egyenfeszültséget! Ez utóbbinak R7-R5 osztó miatt a ±táp felénél, tehát 0V közelében kéne lennie. A két diódán 1,4V esés a vágyunk.
Sziasztok készülőben lévő erősítőm ügyében fordulok hozzátok.
szeretnék tenni az elejébe vissza jelző led-et úgymond (Signál). valami olyasmit mint a kivezérlés jelző de 1 ledel . erre valami egyszerű kapcsolás,vagy ötlete esetleg nincs valakinek ?
Szerintem, ha EZT a kapcsolást módosítod egy kicsit, hogy kisebb jelre is villanjon a LED, akkor jó lehet.
2n3442-es tranyokkal szerelt modul. 88 db tranyo van egy oldalon kb 400w(KB!) . ehez akarom csinálni
Reloop hozzászólásában egyszerűbb kapcsolás van. (előttem írta ITT) És azt még át sem kell alakítani.
Szia! Az ic-t egyenlőre nem is tudnám berakni ugyanis már nincs olyan amivel nem idétlenkedtem volna valamit, majd a jövőhéten rendelnem kell egy pár darabot.
A trimer mindig középálláson volt. Az együttesen eső feszültségnek pontosan hol és mihez képest van a mérési pontja? A közös pontjukon - 280mV -ot mértem. Hajnalban vissza utazom a munkahelyemre, és arra döntöttem hogy magammal viszem a cuccot. Legközelebb majd kedd környékén folytatni tudnánk, persze csak ha nem gondolod meg! Szeretnék a végére járni a dolognak! Milyen alkatrészeket rakjak magamhoz ha esetleg a nyákon valamit cserélni kell? Előre is köszi!
Sziasztok! Beszereztem 2 darab topot, aminek darabja 4 ohmos. Igaz majd a kis hangcuccom része lesz átalakitás után, viszont ez számomra nem házibuli kategória, majd kap egy rack méretű erősítőt stb, viszont én ezt az erősítőt nem akarom egyfolytában kiszedegetni a rack-ládából, ezért úgy döntöttem építek külön egy ilyen házibuli kategóriájú erősítőt. Hűtéssel probléma nem lesz, annak idején egy 2x170W rms akai erősítő volt rajta passzívan, most meg kapott meg 2 darab 8x8as ventit, viszont térjek a lényegre. Van egy trafóm amiből kitudok cserkészni +-70V ot, vagy ha szimplan 1 1 diódával egyenirányitok akkor +70V, viszont a trafó csak 450W, es a +-70 4 ohmon ugyebár nem ennyi lenne. Emiatt gondoltam arra, hogy építek szimpla táposat. Mellékelek egy erősítőt, talán még reloop kollégánk(ha szabad igy mondanom) osztotta meg velem. A kérdés az lenne, hogy bírnáe a 4 ohmon kicsit tökösebb végtranyókkal, vagy esetleg ha valaki tud jobb féltápos erősítőt. (meg egy problémám van hogy 1 ohm az emiter ellenállás, ha 0.47 et teszek mi történne?)
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2015
Ha te ilyen összetett erősítő elkészítésébe belefogtál, és az egy LED-es villogó kiválasztása meg megfog? Nem látsz ellenmondást?
Nem látok. Mert ötleteket, várok, javaslatokat. A végén majd elválik melyik is a legegyszerűbb és megfelelőbb kapcsolás számomra. Ja amúgy így állok a kis monstrummal
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |