Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   100 / 328
(#) rascal válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 30, 2015 /

1.6Ah-as akkuk, adatlap szerint 2C-vel töltve is megy az 500 ciklus, kb. 20% kapacitás csökkenéssel, de én csak 1C-s töltésre gondoltam, az cellánként kb. 4.5-6W, és annak egy része menne el fűteni.
(#) Kovidivi válasza fecus hozzászólására (») Júl 30, 2015 /

Szia.
Ha egy cellát nagyobb árammal terhelsz, mint amit bírna, egyszerűen elkezdi ejteni a feszültséget, és a belső ellenállása miatt a belsejében hő keletkezik. Rövidzárlat esetén túlhevül, és kigyullad, vagy nem tudom mit csinál. Minden esetre nem szeretném élőben látni. Ha hőhatás éri a cellát, akkor károsodik. Ha túlmeríted (akár csak rövid ideig tartó nagy terhelés miatt), akkor az idő alatt károsodik a cella. Egyszerűen veszít a kapacitásából, más baja nem lesz.
IOsys: A két cellád ha már használt, 100%, hogy teljesen más kapacitással bírnak, mint amit te sejtesz. Még a gyáriakra is ez van írva: min. 2450, átlagban 2550mAh. Nyugodtan kösd őket párhuzamosan, a két cellának a feszültsége együtt fog mozogni, a töltési áram pedig a belső ellenállás (vagyis elhasználódottság) alapján fog megoszlani. A töltő IC-k amúgy is áramgenerátorral töltenek.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2015
(#) pipi válasza rascal hozzászólására (») Júl 30, 2015 /

Hali!
ha sok helyed van, inkább még akkucellát tegyél bele.
(#) rascal válasza pipi hozzászólására (») Júl 30, 2015 /

Megfontolandó, de eredetileg 1.2Ah-s akkuk voltak, így már most is jobb a helyzet, főleg hogy az önkisülés problémája is megszűnik. Inkább azon izgulok, hogy a 9.6V-os motor mit csinál a 10.8V, illetve a 100% töltöttségnél a 12.6V-al. Egyenlőre fogadkozom, hogy majd nem nyomom neki tövig, és akkor a saját szabályzója megfogja.
(#) IOsys válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 30, 2015 /

Köszönöm! Végzek egy tesztet, hogy összekötöm őket párhuzamosan és nézem a feszt és az áramot töltés közben. Ha úgy fognak együtt viselkedni, ahogy szólóban tennék, meg leszek nyugodva.
(#) pipi válasza rascal hozzászólására (») Júl 30, 2015 /

Hali!
Gyanítom hogy a 9,6V-os eredeti pakk feltöltött állapotban is 11-12V környékén van, szóval kicsi az eltérés, működik...
csak tippelek, hogy a nicd cellából nagyobb áramerősség vehető ki, mint a li-ion cellából, szóval jól jöhet a pluszz cella párhuzamosan ha van hely.
nekem 3-as cellák vannak sorban
(#) rascal válasza pipi hozzászólására (») Júl 30, 2015 /

Ebben bízom én is, meg hogy az elején gyorsan esik az akkuk feszültsége. Amiket vettem az adatlap szerint folyamatosan bírják a 30A-t. A NiCd-ket nem mértem. A fúró szabályzó kapcsolójára az van írva, hogy 7-24V, 12A. Meglátom mi lesz, bővíteni később is tudom.
(#) Kovidivi hozzászólása Aug 2, 2015 /

Sziasztok!
Bővebben: Link Ezen az Ebay-es linken van egy töltő, védő áramkör. Miért rakták rá azt a fekete ragacsot a SOT-23-as félvezetőkre? Hogy ne lehessen cserélni őket, vagy inkább, hogy azonos legyen a hőmérsékletük, esetleg így jobban tud hűlni?
Köszi.
(#) maradek válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 2, 2015 / 1

Szia!

Tapasztalatom szerint azért, hogy ne gyere rá mi van a panelon és ne tudd fele annyiért megépíteni mint amennyit kérnek érte

Egyszer egy ezüst kolloid "gyártó" gépet kaptam szét amiről miután leszedtem a ragacsot kiderült, hogy csak egy 555-össel felépített PWM szabályzó, csak épp 30 ezret kérnek érte......
(#) fecus hozzászólása Aug 3, 2015 /

Arra gondoltam, hogy a biciklimen lecserélem a fixen felszerelt akkut zselésről lítiumra. Valami azonban rémlik, hogy a Li-ion akkuk nem bírják a fagyot.
Tényleg tönkremennek ha 0fok alatt állnak vagy használják őket?
(#) Kovidivi válasza fecus hozzászólására (») Aug 3, 2015 /

Igen, károsodnak 0°C alatt.
(#) vision61 válasza maradek hozzászólására (») Aug 3, 2015 /

Emelem kalapom, ha Te 671 Ft-ból megépíted.
(#) sunside hozzászólása Aug 9, 2015 /

Sziasztok!

Van 3 db. 1500mA C25-ös Li-Po akksim. Kettővel semmi gond de a harmadik hízásnak indult, mint az a képeken is látszik. Az eredeti 19mm helyett most 29mm lett. A feszültsége és terhelhetősége rendben van csak nem fér bele a tartójába.
Ugyanazzal a gyári balancerrel töltöttem mindhármat.

Mi lenne ha egy vékony tűvel kiereszteném a felgyülemlett gázt és a lyukat leragasztanám utána?
(#) teszti válasza sunside hozzászólására (») Aug 9, 2015 /

(#) sunside válasza teszti hozzászólására (») Aug 9, 2015 /

Az ártalmatlanításon kívül semmi más mód nincs a biztonságos további használatra?
(#) teszti válasza sunside hozzászólására (») Aug 9, 2015 /

Én nem értek hozzá, de én nem használnám tovább. Biztos valami oka van, hogy felpuffadt, nehogy egyszer használat közben szétdurranjon aztán károkat okozzon.
(#) gerenk válasza sunside hozzászólására (») Aug 9, 2015 /

A LI-PO akkukat modellezők is használják rendkívül alacsony belső ellenállása és nagy áramterhelhetősége miatt a kefe nélküli nagy teljesítményű motorok meghajtására. Képes 100 A
körüli áramokat is szolgáltatni. Rendkívül veszélyes, rövidzárlati árama akkora is lehet hogy
felrobban sérülést és tüzet is okozhat. Ilyen akkukat egy rákapcsolt izzóval ki kell sütni, és
a veszélyes hulladék tárolóba elhelyezni, másra nem való.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2015
(#) sunside válasza gerenk hozzászólására (») Aug 9, 2015 1 /

Igen, én is modellhez használom ezeket.
Akkor félreteszem 20.-ig és akkor lesz tüzijáték belőle a kertben.
(#) nedudgi válasza sunside hozzászólására (») Aug 9, 2015 /

Nem ajánlatos.
(#) Helios hozzászólása Aug 14, 2015 /

Sziasztok.

Nem találtam hasonló témát, ezért ide írok. Bocsi az ékezetes hibákért, de nem teljes értékű a laptopom billzete.

Adott egy mobil power bank ketyere... állítólag 6000mAh-ás kapacitással rendelkezik. Csak épp nem bírom működésre bírni. A párhuzamosan kötött akkuk csatlakozási pontjánál mért feszültség 3,48V. Semmiféle töltési lehetőségre nem reagál... Sem PC, se laptop sem pedig egyéb más töltő berendezéssel sem kel életre. Tud valaki segíteni?
(#) Helios válasza Helios hozzászólására (») Aug 14, 2015 /

Feltettem egy 5V-os dugasztápra töltődni, 20 perc után elkezdett az 4 LED közül az egyik villogni...
(#) amda hozzászólása Aug 16, 2015 /

Sziasztok! Milyen módon regenerálható a Li-ion-os mobiltelefon akku? Egy teljes lemerítés, hosszú töltés segítene, vagy csak ártana? 1-1 napot bír ki. Most vettem új akkut, azzal megcsináltam a hosszú feltöltést-teljes lemerítést. A régi akksinál ez használhat? Vagy először teljes lemerítás, és aztán töltés? Vagy nem is éri meg vele vacakolni? Vagy van valami praktikátok rá? Előre is köszönöm!
(#) Kovidivi válasza amda hozzászólására (») Aug 16, 2015 /

Én csak egy praktikát ismerek: Elmenni egy boltba, és venni egy új akksit, ami lehetőleg nem 2 éve porosodik a polcokon. Regenerálásról még nem hallottam. Laptop akksikat is cserélik, nem regenerálják.
(#) amda hozzászólása Aug 16, 2015 /

Köszi a választ! Akkor nincs értelme teljesen lemeríteni és órákig tölteni? Nem segítene rajta?
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2015

Próbálkozni lehet, de nem sok esélyt adok. A levált kristályokat kellene visszaoldani, de ha már károsodott a cella, vagy öreg, a folyamat nem megy olyan jó hatásfokkal, és maradnak oldatlan kristályok, így csökken a tárolható energia is.
(#) gerenk válasza amda hozzászólására (») Aug 16, 2015 /

Jól írta Kovidivi, semmi értelme, venni kell újat. Minden akku a töltés kisütés ciklusok után természetes módon használódik. 1-2 év még a legjobbak használhatósága ideje is.
(#) amda válasza gerenk hozzászólására (») Aug 16, 2015 /

Köszönöm a választ! Akkor ezek szerint egyre kevesebb időt bír majd ki a régi akksi. Az új akksival mi a teendő, hogy minél tovább működhessen egy feltöltéssel? Erre van praktika?

Persze, több millió van: Bővebben: Link Ha több nyelvet értesz meg, akkor duplázódik, triplázódik a tudás mennyisége, stb.
(#) gerenk válasza amda hozzászólására (») Aug 16, 2015 /

Ha van lehetőség legjobb megvárni míg lemerül és azután újra tölteni. Általában 800-1000 ciklust
garantálnak a gyártók. Van egy Kodak digitális fényképezőm ami 500 mA körüli áramot vesz fel két ceruzaelemből. Nem mindegy milyet teszek bele, csak a márkásabb alkáli elemekkel hajlandó elindulni.
Akkuról is működik, 2500 mAh szoktam bele tenni, de általában fél éven te újakat kell vennem
mert az akku ugyan még jó, de a kapacitás vesztése ill. megnövekedett belső ellenállása miatt
a fényképező tápfigyelő elektronikája már nem fogadja el.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2015
(#) Massawa válasza amda hozzászólására (») Aug 16, 2015 /

A LiPo-nál az ilyen praktika teljesen értelmetlen, söt a "teljes lemeritéssel" valoszinü, hogy "meg is oldottad" a bajt - mert könnyen lehet kukaérett az uj aksi....
Következő: »»   100 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem