Fórum témák
» Több friss téma |
A hardveres problémát kizárnám, mivel ha nem PWM módban használom a lábat, csak ki be kapcsolom, akkor tökéletesen működik, tehát valami a programmal van, de mára már kezdek belefáradni..
A tranzisztor felöli oldara gondoltam. Ha jól látom, a kollektor közvetlen a tápfesz.-re van kötve, az emitter pedig a "kimenet".
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
Szia!
Csak most jutottam számítógép közelébe. Úgy tűnik, Pali79 rossz topikban tette fel a kérdését. Biztosan szuper, amit csináltál, de sajna én is, és ő is kizárólag assemblyben progizunk, ezért amit feltöltöttél, számunkra nem mond semmit. Viszont a hozzáállásod dicséretes. Jár a pozitív.
Jogos, igazad van! Viszont rájöttem, hogy a PIC PWM lábai nincsenek OD-re állítva, pedig úgy konfigurálom.
Hello! Ha az optot így hajtod vele, működés szempontjából és áramkörileg teljesen mindegy hogy mire van állítva a kimenet. (Csak nagy-impedanciásra ne legyen.)
Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy riasztót, és a portláb védelemmel kapcsolatban lenne kérdésem. Amit láttok a mellékletben, azt ajánlották. Az egyik a portlábat védi, a másik a supressort kíméli, míg ki nem nyit. Az ellenállások milyen értékűek legyenek? Úgy csinálnám, hogy A/D-vel figyelném a hurokfeszültséget. De, ha van jobb ötlet, szívesen venném. Üdv:L.
Szia!
A kábelhibát (zárlat, szakadás) is akarod figyelni?
Esetleg a koboldosat egészítsem ki a supressorral? ez Most nézem, a jumper azért lenne, hogy a nem használt zónát kikapcsoljam. De mivel van felhúzóellenállás, akkor nem kell?
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
Mondjuk a zárlat kimutatható, mert akkor nagyobb áram fog folyni, mintha a lezáróellenálláson
keresztül folyna. A szakadásnál nem tudom mi van, mert ugye nyitott a vég. Esetleg a supressornak van valami ellenállása, és az azon eső feszültség / folyó áram lehet mérvadó. Vagy a supressorral párhuzamosan egy ellenállás.
Ezt a kerdest az "Elektronikaban kezdők kérdései" topikban kellene feltenned, szerintem. Ohm torvénye oda tartozik
Szia! Igen, rájöttem hogy zsákutca, közben már elkezdtem átépíteni ULN2804A-meghajtóval!
Csak kíváncsiságból kipróbáltam mindkettőt. Hp41C megoldása rövidebb kódot ad és alacsonyabb értékeknél gyorsabb, az előre osztás magasabb kijelezendő értékeknél kifizetődik, de hosszabb a kód. Gondolom az LCD kiíró rutin gyakorlatilag eltünteti a sebességkülönbséget. Csak a sim-ben nézegettem remélem jól gondolkodtam.
Csak azét nem illesztettem be kódként, mert nem tudom mit kellene elkövetni, hogy ne dupla soremelésekkel rakja be.
Ez 42 vonásra van csinálva? Később kipróbálom élőben.
Én 16F877A -val dolgozom jelenleg, az nem ismeri az lsrf utasítást.
Helyettesítheted
És mégsem, csak az előnézetben csinálja . A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
Nos, az életben az a helyzet, hogy nagyon nem egyenértékű a két dolog egymással. Egy MP3 lejátszóval teszteltem a két programot.
Hp41C féle megoldással teljes hangerőn kb a kijelző feléig mennek ki a vonások. ktamas66 féle megoldással már minimális hangerőnél is, olyan "nagy" lesz a kijelzendő érték, hogy még az L:, R: kijelzést is eltünteti és csak a vonalak látszanak a kijelzőn. Szóval egyik megoldás sem 100%, de gondolatébresztőnek nagyon jó.
Bemenetre poti, és beállítod a kívánt jelszintet!
Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcsolást pirossal jelzett módosítással .Jól működik de áramszünet után az óra ott folytatja ahol megszakadt.Áramszünetkor látszik a kijelzőn a szövegben 12:23:39 de 12:23:00 indul amikor visszajön az áram (háttérvilágítás nincs csak hálózati üzemben) . Bővebben: Link eredeti Kérlek segítsetek. Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2015
Valami nem jó, mert hiába teszek be potit, vagy akár húzom GND-re az analóg lábat, akkor is már indulásnál kiakad az egész.
Jól van konfigurálva az ADC? Ha lehúzod GND-re akkor nem kellene kiakadjon, mert folyamatos 0-t kellene olvasson... Esetleg nem lehet hogy a kijelző éppen fordítva ábrázolja a dolgokat? Csak mert írtad, hogy minimális hangerőnél is teljesen ki van vezérelve...
Kezdetnek inkább próbáld meg csak kiiratni az ADC értékét a kijelzőre amit vagy 0/5V-ra kapcsolsz, vagy potméterrel állítod 0-5V között (sima egyen feszültséget nem audió jelet). Apropó, ha csak simán rákapcsoltad az audió jelet az ADC-re az csak úgy magában nem lesz jó, mert az váltakozó feszültség, ki kellene vonni belőle az offszetet és csak a különbséget mérni szerintem (ez csak egy tipp nem készítettem még kivezérlésmérőt). A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2015
Ezen már túl vagyok, először sima potival teszteltem a kijelzést. Később még megnézem debug módban is, úgy talán többet látok.
Ha úgy gondolod, hogy az ADC rendben van akkor teszteld a másik részt, a kijelzést.
Szimuláld az ADC értékét, folyamatosan meghatározott időközönként növeld azt a változót ami az ADC értékét tárolná, amit a kijelzésnél vizsgálsz (tehát nem az ADC regisztert hanem egy sima változót). Úgy állítsd be hogy pl öt másodpercenként vezérelje ki teljesen a kijelzőt (5 másodperc alatt menjen fel max-ig a nulláról) ami azt jelentené hogy pl a 8 bites szimulált ADC tartalmát kb 20ms-onként kell növelni (0-255 esetén) és ha jól emlékszem akkor talán 42 vonalkát kellene kiírjon ez idő alatt amit 120ms / vonalka. Természetesen mikor eléri a maximumot akkor nullázod a változót (vagy amúgy is nullázodik ha túlcsordul). Ha nem úgy működik ahogy elvárnád akkor a kijelző algoritmus a ludas, ha viszont működik akkor az ADC vagy a kettő közötti kapcsolatnál csúszik el valami. Arra azért vigyázz hogy minden olyan változó amit megszakítás is használ az legyen "volatile" is különben nem az történik amire várnál Idézet: Éppen itt az ideje a dolgon elgondolkodni... Végülis egy feladat megoldásához általában ez a kulcs. Amíg mások gondolkodnak helyetted, de te nem érted, hogy ők mit csinálnak, addig nem fogod tudni megoldani. „Szóval egyik megoldás sem 100%, de gondolatébresztőnek nagyon jó.” A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2015
Szándékaim szerint az ADAT-ban egy 0-42 szám van. Tesztelheted egy sima ciklussal, ami csak ezt a számot növeli és csökkenti.
Kiderült a turpisság! Lásd lentebb.
Hát nagyon köszönöm kioktató és degradáló szavaidat! Nyilván tejesen tisztában vagy az előzményekkel, amiből ennyire vágod, hogy én mástól várom a teljes megoldást. Azért az, hogy ktamas66 is elgondolkodott a dolgon és leszimulálta mindkét megoldást, nekem azt mutatja, hogy a tapasztaltabbaknak is szöget ütött a fejébe a probléma és annak megoldása.
Nos, a gond abból fakad, ha az ADRESH < 3. Ilyenkor az osztást szépen végigcsinálja, de a CIKL1 rész elején kivon 3-at az értékből, ami így túlcsordul és az ADAT regiszter értéke 255 lesz.
Új fejlemény: hárommal való osztást használsz, de a 255:3 sokkal több mint 42. Ezért akad ki folyton. Nem értem a logikát, hogy miként lesz ebből 0-42 közti érték.
Az ADAT változóban már egy 0-42 számnak kell szerepelnie. A kijelzés annyi vonalat rak ki, amennyi ebben van.
Ha 0-255 számod van esetleg:
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |