Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   301 / 400
(#) gepesz13 válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Szia!
Nekem nem sikerült értelmezni. Segítenél?
Köszi
(#) reloop válasza gepesz13 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Helló!

A mérési eredményeim. Ha kiveszem a műveleti IC-t akkor változik valamelyest a dolog. De a negatív táp akkor is kint van. Minden mérés a földhöz képest van.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2015
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Kimarad a T7 kollektor feszültsége. Ha a pozitív tápon van akkor D5, D6 a hibás, ha a negatívon, akkor maga a tranzisztor a ludas.

Negatív tápon volt a T7 collektor, kicseréltem a tranyót, ezt követően pozitív tápon lett és a hangszórókimenet is pozitívra váltott. Kicseréltem a diódákat újakra , de nem változott semmi sőt amit kiszedtem sem találtam hibásnak. Ötlet? A wattos ellenállások fűtenek folyamatosan.
(#) ngyzoli hozzászólása Aug 24, 2015 /

Kipróbáltam,megvan az eredmény.A hosszútávú nyúzópróba még hátravan,de a 405-ös,a jelek szerint mindenféle változtatás nélkül működik teljesítmény fet-tel a végén.A bekapcsolási tranziens talán durvább valamivel,mint tranyóval,ezért a koppanásgátló szükségszerű lesz hozzá.A fet-ek gate-jébe azért egy 390ohm-os ellenállást iktattam közvetlenül...de semmi egyéb.
Hangminőségre nem tudom közvetlen összehasonlítani az eredetivel (mármint eredeti önmagával),de fülre semmi különbség. (csak az egyik csatorna van még átalakítva).
(#) frissadam válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Milyen FET-eket tettél bele?
(#) kameleon2 válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Egy teljes rajz azért érdekelne a végeredményről. Illetve a melegedési adatok is. Van esetleg lehetőséged hőmérővel is összehasonlítani a két oldalt?
(#) kissattila88 hozzászólása Aug 24, 2015 /

(#) kameleon2 válasza kissattila88 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Szemre jól néz ki, nem káromkodik, de a kimenő jele? Milyen zajt fog produkálni, milyen az átvitele? Mert ha telefonhoz készült, ott mindössze 300-3400Hz az átviteli követelmény azaz beszédsáv. A Hifit meg sem közelíti. Az 5532 ígéretes benne, de a többi? Keresned kellene olyat, ahol kicsit több a műszaki adat és kevesebb a rizsa. Ha megrendelnéd és beépíted - érdekelne a végeredmény, mert az én autórádióm siralmas. Jó lenne nekem is egy hasonló megoldás és egy külső MP3 lejátszó. Olcsót vettem már, az ultragagyin szólt és FM transzmitteres.
(#) djcaveman válasza frissadam hozzászólására (») Aug 24, 2015 / 1

Erre én is kíváncsi lennék..
(#) kissattila88 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

És ez? Ez fm trimeszterrel csatlakozik az autó hang rendszeréhez?

VAGY EZ?
(#) kissattila88 válasza kissattila88 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

EZ? Nem tudok választani.
(#) frissadam válasza frissadam hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Valaki esetleg a quad problémára tud megoldást?
(#) frissadam válasza kissattila88 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Amennyi tapasztalatom van ezekkel a kütyükkel , az alapján nem érdemes rájuk pénzt költeni. Ezek elég "kínai" dolgok. Az első pl egy elég "béta" verziós cucc sok gyerekbetegséggel....
(#) kissattila88 válasza frissadam hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Mit javasolsz vegyek valami Bluetooth-os dolgot vegyem abból ki az elektronikát?

A T7 ezek szerint hibás volt és a diódák rendben funkcionálnak.
A következő hibás alkatrész feltárásához meg kell ismételni a mérési ábra kitöltését, mert a jó tranzisztor átrendezte a feszültségviszonyokat.
Két dologra ügyelj. Egyszerre csak 3-5 mérési pont feszültségét vizsgáld, majd hagyd kicsit visszahűlni az ellenállásokat, valamint a pozitív táptól mérendő feszültségeket kérlek ne a testtől mérd!
(#) kameleon2 válasza kissattila88 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Utóbbi nem tűnik olyan rossznak. Arra kell csak vigyázni, hogy ennek 12V DC egyszerű tápja van, a Quadnak kettős tápja. Azaz leválasztó kondenzátornak kell lennie a körben.

Megmértem újra a kért formában.

Ezen rajz szerinti T3, T4 pozícióban lévő BC212-esek zárlatot mutatnak. Mérj rájuk kikapcsolt állapotban diódavizsgálóval, szükség esetén kiforrasztva ellenőrizd őket!

Remek! Beforrasztáskor minden tranyót nyilván megvizsgáltam.....

Köszi az eddigi segítséget!

A T7 valamitől tönkrement és ez könnyen visszahat a meghajtójára.

Mikkel tudom helyettesíteni?

Legyen a tranzisztor-vizsgálat az első, mert a zárlat egyéb módon is kialakulhatott. Le tudnád fényképezni?
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Aug 25, 2015 /

Cseréltem BC tranyókat de ugyan az a helyzet. Az a baj hogy , ez egy olyan quad ami több halottból lett összeépítve nyilván a félvezetők kimérése után. De lehet kár volt így építeni. Azért képet teszek fel.
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Aug 25, 2015 /

Van szigetelőgyűrű a tranzisztorokat rögzítő csavarok alatt? Nincs kollektor - borda átvezetés a csavar szárán keresztül?

A csavarozás jó. Van gyűrű és nem vezet át. Amúgy pár pikós kondi hiányzik a műveleti IC körül. Ezeket megnézem de nem tudok már mire gondolni.

A T3 és T4-nél mindkét bázis és emitter 0,8V-on van. Meg kell keresned az átvezetés okát! Táp nélkül mérj ellenállást ezen pontok között.

A T3 bázis-emitter nem mérhető multival , emitter-collektor 5k , T4 bázis-emitter 3.5k Collektor-emitter 2.2k. Forrasztásokat átnéztem nem találtam átvezetést. Nincs ötletem.

Ezt a mérést biztos helyesen végezted el? Ellentmondásosnak tűnik a két vizsgálat eredménye. Az egyenfeszültségek pontos feltérképezésével, a gerjedést leszámítva, pontosan be lehetne határolni a hibát.
Egyelőre annyit tudunk, hogy a T7 teljesen ki van nyitva úgy, hogy a T1 (ezen rajz szerint írva a pozíciószámot) egyáltalán nem vezérli. Mennyi a két BC212 közös kollektorán a feszültség testhez képest?
Következő: »»   301 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem