Fórum témák
» Több friss téma |
Vagy flyback kapcsoló üzemű táp szintén 3 szekunder és egy primer tekerccsel meg egy amin mérjük a feszültséget.
A töltők a cellával párhuzamosan kötendők. Mindnek a negatív a megfelelő cella negatívjára!
Szia!
Ez hogy valósúl meg ebben az esetben?
ez egy balancer kapcsolás - egy kicsit más dolog mint az eddig tárgyalt kérdés. A töltés ebben az esetbe továbbra is az OUT +|- vezetéken történik a balancer csak arrol gondoskodik, higy a cellák többé kevésbé kiegyenlitödjenek
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2015
Kösz a javitást - nem tudom miért igy jelent meg.
Nem, mert a közös negatívhoz kapcsolod a töltőt. A középsőnek már kb 9V-t kell leadni a felsönek meg kb 14V-t.
*mod* A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2015
Sziasztok!
Nézegettem 5S-es lipo akkuhoz töltőt, de elég drágák nekem. Úgyhogy találtam a neten egy ilyen kapcsolást:Bővebben: Link Ez mennyire lehet működőképes? Nem teszi tönkre az akkukat?
Valaki talált már olyan megoldást, hogy egy cordless telefonban a két AAA NiMh aksit miképpen lehetne kicserélni Li-ion-ra?
Tudom egy az egyben nem megy, de talán valami kis elektronikával. A hócipőm tele van már a széttöltött aksik cseréjével.
Szia.
Belerakod a lithium-ion cellát a telefonba, és raksz utána egy feszültség stabilizátort mondjuk 2,5V (2x1.2V, ha jól tudom). Keress kapcsoló üzemű megoldást, 3.7V-ból 1,2V-ot elfűteni nem jó megoldás. A töltés mondjuk ezzel: TP4056, Ebay-en találsz 1$ körüli áron 1db-ot. Ennek van egy minimum bemenő feszültsége, azt hiszem 4.5V. Valahogy megtáplálod, mondjuk használhatod az eredeti csatlakozókat. Kb. ennyi lenne. Lehet, hogy lapos, négyzet alakú cellát kell használnod, mert csak az fér be az elemtartóba. A töltő IC-t ne rakd közel a cellához, mert meleg lesz, kivéve, ha csökkented az áramot valami értelmes értékre, 1 ellenállás cseréjével! A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2015
Ebben az esetben ki kell vennem tölteni, ugye? A régi NIMh töltési áramköre még +áramkörrel sem tudja tölteni?
Idézet: „A töltés mondjuk ezzel: TP4056, Ebay-en találsz 1$ körüli áron 1db-ot. Ennek van egy minimum bemenő feszültsége, azt hiszem 4.5V. Valahogy megtáplálod, mondjuk használhatod az eredeti csatlakozókat.” Ha beférsz a telefonba, akkor nem kell kivenni. Én inkább keresnék kisebb méretű akksit, és belegyömöszölném töltővel együtt. Ha leveszed az áramot 50-100mA-re, akkor az IC sem lesz forró, akár csupaszon is odabiggyesztheted valahova. Én vettem Ebay-es töltő nyákot, lemezollóval kicsinyítettem rajta, és úgy kötöttem be a Bosch Ixo fúrómba. A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2015
Estét!
A nagy sietségbe mikor egy laptop akkut szedtem szét sajnos az egyik akkumulátorba egy 1 mm mély lyukat ütöttem. Az akku teljesen le van merülve. Sajnos nem ismerem annyira a felépítését ezeknek az akkuknak, hogy hány is milyen réteg van az elektrolit körül. Egy vélemény kérnék, hogy szemét vagy sem. Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2015
Hello! Egy aksi, hermetikusan zárt. Most is?
Szia.
Hát akkor ennek annyi. Megölted az utolsó reményt. Köszönöm. Nem lehet a hermetikumot visszaállítani és lecínezni? A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2015
Részben azért ponthegesztik a cellákat, mert nem tűrik a meleget..
Az akkuk helyett rakj be néhány golden cap-t, s még a töltöelektronikát is kidobhatod a telefonbol ( ha egyáltalán volt benne ilyesmi)
??? Az meddig tartja meg a töltést?
Van benne. Pont ez a gondom, hogy a két ceruzaakkut 2,9V körül kell tölteni amit az elektronika ad neki. Ez azonban kevés a li-ion aksinak ha lecserélem. Valószínűleg a töltés kijelzés is használhatatlan lesz és "hirtelen" fog elhallgatni a telefon, mert a konverter végig tartja majd a 2,4V-ot, ráadásul nem kellene túlságosan kisütni sem. Ravasz egy feladat..
Akkor be kell építened egy külön feszültség szint jelzőt. Ebből már lehet következtetni, hogy tele van, félig, vagy üres az akksi. Rakok fel egy kapcsolást. Sima 4 LED-es visszajelzés. A LED áramot lehet csökkenteni, ha állandóan be van kapcsolva, én raktam rá egy gombot, és ha a gomb meg van nyomva, akkor mutatja, mennyi szufla van még az akksiban. 2 éve rajzoltam, lehetne javítgatni, de megépítettem, és tök jól működik!
A goldencap is lehet jó, ha mindig a töltőn csücsül a telefon. Bár az ciki, ha pont telefonálás közben merül le, amikor a telefon a legtöbbet fogyasztja. Mérni kellene áramfelvételt, és számolgatni, hogy mire is elég a kondi. Biztosan van a telefonban 5V is valahol, vagy nagyobb, abból tudsz 5V-ot készíteni, és a töltő füleken keresztül át tudod juttatni a hordozható telefonba. A kapcsoláshoz: TL431 a referencia feszültség, ami a kapcsolási rajzon tranzisztorként jelenik meg. A sorosan kapcsolt ellenállásokat össze lehet vonni, ha van megfelelő értékű helyettesítő. Nekem nem volt. A LED-eknek egyenként kellene soros előtét ellenállás. A 3. LED-et kicsit alacsonyabb feszültségre kellene beállítani, nem 3.64V-ra. A műveleti erősítőnek kellene a bemeneteihez soros ellenállás 470K körül. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2015
A feszültség jelzőből nem lehet következtetni semmilyen akkumlátor töltöttségi fokára, mert az összefüggés nem lineáris. Nagyon becsapós, ha erre hagyatkozol, mert sokáig azt mutatja, hogy a töltöttség 100 %, aztán mikor azt látod, hogy csak 50 %, akkor már hirtelen következik az utolsó LED villogása, ami a töltés igényét jezi. (már ha ezt a funkciót is beépítetted a kijelződbe)
Kösz.
Találtam az ebay-en egy 1S pici töltés/kisütés vezérlőt. Talán azzal meg egy mini konverterrel ami 3-4,2V közötti feszből 2,4V-ot csinál, meg lehet csinálni. Azt hiszem inkább szakmai kihívás mint praktikus megoldás, bár nem sok li-ion-os cordless telefont találtam a piacon.
Egy villanymozdonyban - ami 15-20 gyereket + 1 felnöttet 8 vagonon cipel egy parkban kb.20percet! (Kb 120-150 kg a vonoerö). A megálloban ki és be szálláskor meg töltik.
Szia. Ez hány Farados kondi? Tényleg Goldencap? Én arra a kicsore gondoltam, ami gyűszű méretű. A vonatban gondolom nagyobb van. Nem semmi!
A mozdony mintegy 200 kg (4-n megemelik), gyakorlatilag tele van kondival. Nem volt alkalmam megszámolni, hogy mennyi. A kondikon kivül, csak a motorok kis vezérlö elektronikája meg egy DC-DC átalakito van benne. Amatör gyártmány, az I-drive fejlesztö csoport egyik volt üzletvezetöje épitette.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2015
Adott egy ilyen aksi. Ami nekem van, az 2900mAh. Ezt a fajtát, hogy tudnám tölteni? A két szélén ott a + és -, de van valami harmadik láb, egy C felirattal. Ill ehhez az aksihoz kellene nekem valami töltő elektronika.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2015
Két cellás töltő szükséges hozzá, a harmadik kivezetés egy NTC /hőfokfüggő ellenállás/ jelét
továbbitja a töltő IC-be, megakadályozandó a telep túlmelegedése ( töltés megszakítás )
Ha nincs kivezetve a két cella közepe, akkor én valahogy kivezetném, és két áramkörrel tölteném a cellákat, külön-külön figyelve az áramot/feszültséget. Így a legkisebb az esélye annak, hogy bármelyik cella károsodik. A hővédelem jó dolog (felgyulladás, robbanás ellen), de én nem várnám meg, hogy melegedjen a cella, mert az már régen késő, akkor már károsodott valamennyit.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |