Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Hm nekem bejön az hogy elfordul, így ha jó helyre van letéve akkor sokkal több szögből látható a pontos idő.
Véleményem az hogy jó lesz a 4.5V, mert annyit fog használni amennyi kell neki. A videóból látszik hogy jó fénye van.
Szép munka!
Sziasztok!
Valakinek van valami ötlete hogyan tudnám az órát rávenni arra,hogy a beállított értékeket elmentse és kikapcsolás után avval induljon?Ez egy régebben készült órapanel.Sokáig a fiókban volt. A ventillátorba nem tettem bázis panelt.Ezért ha kikapcsolom nemkap áramot és elfelejti a dátumot és időt is.Tudom,hogy sokféle órát készitettünk többféle programmal.Ezért ami infót tudok megadok róla.PIC 16F648A-s processzor van benne RTC, PCF8583.
A külső kört (ring) ki illetve bekapcsoltad és megvártad a percváltást? Az RTC ekkor menti el az időt és beállítást.
Szia!
Ez egy jó kérdés.Ki és bekapcsoltam de a pecváltás,az lehet hogy elmaradt.Erre nem figyeltem. Viszont a fototranzisztort átlehetne cserélni HALL szenzorra?Mi a véleményed?
Persze,hogy lehet hall szenzort is használni! Kell neki +5V táp,GND,az Out meg megy a Pic 6 lábára mely 10K felhúzó ellenállással +5V-ra van húzva.(16f628 verzióban 6 láb,16f690 verzióban 17 láb,16f886 verzióban 21 láb megy a hall Out kivezetésére,10K felhúzó mindegyik esetén kell.)
Szia!
Valóban működik Hall szenzorral is.A gondom csak annyi,hogy mentés után eltünik az ötperces osztás és sehogy se tudom vissza megjeleníteni.Vagy ennek így kell működnie?
Nem volna szabad eltűnni neki..Próbáld ki másik állománnyal is (valami régebbivel).
Sziasztok!
Végre valahára befejeztem az órámat, de van pár apró hiba aminek a végére szeretnék járni: 1. amikor megy az óra a távirányító power gombjának megnyomására úgy tűnik, hogy megáll az óra, de mégsem áll meg teljesen, egészen lassan forog és valami zúgás hallatszik a bázis (PC venti, 16F88) belsejéből. 2. a rotorban lévő RTC nem megy valamiért. Az elem jó, a fesz. eljut az IC-ig. 3. Most forrasztottam be az MCP9800-át, de mégis folyamatosan 96 fokot mutat.
Fejlemény: az RTC mégis megy, viszont a kikapcsolás dolgot nem értem. Amikor megy az óra kb 1A az áramfelvétel. Amikor kikapcsolom és elkezd lassulni, úgy felszalad az áramfelvétel, hogy csak a labortáp áramkorlátja fogja meg.
Szia! Melyik bázissal használod? A Bázist ha kikapcsolod valószínű átlép "Sleep" módba melynek a kitöltése nagyon magasra van állítva. Szerintem ki kellene kapcsolni egyszerűen (ha van pc kapcsolat a bázissal akkor ez egyszerű). A hőmérő szenzorból három fajta van (mindegyiknek más a címe) ahhoz kell állományt fordítani melyik van neked? MCP9800A0T,MCP9800A3T,MCP9800A5T.
Szia! PC venti 16F88 bázis. Van PC kapcsolat, akkor eztt majd megnézem. Bár nem teljesen értem, mert nem mindig csinálja, de elég gyakran mondjuk 10-ből 9.
A szenzort a Hestore-tól vettem, elméletileg náluk csak a 0 című van, legalábbis a csomagoláson ez volt, a szenzoron nem tudom van-e valami jelölés. A program leírásában azt olvastam, hogy a 0 az alapértelmezett, így a programot nem néztem még, gondoltam mennie kellene így is. A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2015
MIvel a ChipCad -nél az MCP9600A03 kb. felébe kerül, mint az MCP9800A00, az előbbi az alapértelmezett.
helyett kellene az MCP9800A00 -hoz. A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2015
Az IRF530 fet Gate és a GND közt van egy 100K ellenállás? Lemostad a nyákot nem nagyon sok a forrasztómaradvány?Ha csak sima pc kapcsolat van a bázissal és nincs RTC ,elem is a bázisban akkor nem tárolja a beállításokat ha a tápot megszünteted akár egy pillanatra is visszaáll az alapbeállítás.Vedd ki a bázisból a kontrollert és ha úgy is vesz fel jelentős áramot akkor a fet nyitva marad és egyenáram jut a primér tekercsre. Labortáp is meg tud viccelni...
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2015
Hát elméletileg minden benne van ami a terven volt és lemostam többször is. Van RTC és elem is. A PIC-et nem tudom kivenni, mert SMD, nem kísérteném a sorsot.
Alapba nincs gond, mert ha áram alá helyezem, meglódul a rotor, de meg is áll, az áramfelvétel majdnem nulla.
Valóban a 3-as volt a programban, újrafordítottam, most már mutatja a hőmérsékletet rendesen!
Viszont amire nem jöttem rá, hogy a hőmérséklet mellett van egy szám, egy relációs jel és még egy szám, az micsoda? Szépen tudom váltani az infrával, de nem tudom mire jó.
A nappali és az éjszakai fényerő. A relációs jel arra mutat, amelyiket használja.
Értem. És ez folyamatosan látszik? Elég lenne csak beállításig látni...
A PC programmal kapcsolatban is lenne kérdésem: kaptam Tőled 4.1 verziós programot, de nem kommunikál a bázissal. Csak zöldre vált a visszajelző a bal felső részen, de semmi több. Van régebbről 2.0-ás program, azzal megy rendesen.
Méregettem kicsit szkóppal, hogy rá jöjjek mi lehet az oka a kikapcsoláskori árammegfutásnak. A tekercs kimeneteire mérve (tekercs nélkül) egy igen zavart négyszögjelet tapasztaltam, ami a kikapcsoláskor "kitisztul" pár másodpercre és utána megszűnik. Arra jöttem rá, hogy a négyszögjel "zavartsága" a ventilátor motorral van összefüggésben. A motort lecsatlakoztatom a panelről, a négyszögjel "tiszta" marad mindvégig.
Próbáltam a motorra nagyobb kondit tenni, de nem használt semmit. Valami ötlet esetleg?
A 4.1 -es PC -s program a 4.1 -es verziójú bázisokkal tud csak beszélgetni.
Mármint a bázis szoftvere kell 4.1-es legyen?
Egészen pontosan:
A 4.10 -es PC -s program a 4.10 -es verziójú bázisokkal tud csak beszélgetni. Sajnos a verziók végéről a 0 lamaradt.
Értem, köszönöm. Átnéztem keresővel az ide feltöltött állományokat 16F88-hoz csak 2.0 verziót találtam.
Igaz ennél nagyobb gondom most a négyszögjel "kipofozása".
Úgy tűnik, hogy a kitöltési tényező csökkentésével meg tudom akadályozni az áram felfutást. Azt hittem, hogy ha a PC programból lentebb veszem akkor jó lesz, de nem tudtam, hogy nem tárolja el az értéket. Lentebb állítottam a forrásban és újraprogramoztam a bázist. Most már túl jónak is tűnik, mert az áramfelvétel csak 600 mA körül van.
A propeller RTC mellé fix 22pF kondit tettem. Egy hét alatt kb 10 perc kését produkált. Szerintetek mennyit változtassak rajta?
Idézet: „Azt hittem, hogy ha a PC programból lentebb veszem akkor jó lesz, de nem tudtam, hogy nem tárolja el az értéket.” A beállításokat is el kell tárolnia az RTC -be, táp kikapcsolás után a mentett beállításikkal kell indulnia. Valami még nem működik jól az RTC illesztésénél.
Vagy vedd ki a kondit, és próbáld meg nélküle, vagy cserélj kvarcot, más típusút rakj bele. Próbálgatással sikerül majd olyan kvarcot találnod, aminek pont annyi a kapacitása, mint amit igényel az utána levő rész, és nem fog se késni, se sietni az órád. 10perc az nagyon sok! Akár ottmaradt gyanta is okozhatja a hibát, vagy összeszedi a környezetből a zajt, bár azt a kondi éppen megakadályozná.
Ja! Tudom is, hogy mi. Lemerült az elem a bázisban.
Tehát ezek szerint sok a 22pF. Akkor keresek kisebbet.
Ha az RTC-t kicsit is megmelegítetted nem egyesével nagyon rövid ideig forrasztottad be akkor soha nm lesz pontos sajnos. Ha foglalatban van nem szóltam...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |