Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Üdv!
Bolti P20-as nyákkal foglalkozik valaki? SOS-ben kellett vennem, mert már nem volt annyi dry fóliám. A saját P20-al befújt nyákjaimra még emlékszem, de ez a bolti biztosan más. Kb mennyi lehet a megvilágítási ideje 6-8 db 20W-os csővel 5cm-ről? Idézet: „A sav mar, a peroxid folyamatosan eltávolítja a keletkező oxidréteget” Erről már sok, hosszú eszmecsere volt itt korábban, de a lényeg, hogy a peroxid oxidál a sósav pedig reagál a rézoxiddal és feloldja. Peroxid nélkül a sósav nem marja a rezet. Az arányokkal az a probléma, hogy különböző beszerzési forrásokból nagyon eltérő töménységű savat és peroxidot használnak a fórumtársak. Sőt van aki peroxid helyett hyperol tablettát használ. Én a saját keveréket tudom leírni, ez kb. 10 rész 20%-os háztartási sósav + kb. 2-3 rész 35%-os hidrogénperoxid + kb. 10 rész víz, de ezt nemes egyszerűséggel sacc/kb szoktam elkészíteni. Ha túl gyorsnak tűnik öntök hozzá vizet, ha lassú akkor egy kis peroxidot esetleg sósavat is.
Én meg kb 2 egység víz 1 egység sósav, és max 0.2-0.3 egység peroxiddal csinálom. A peroxid nem olcsó mulatság, ha abból kevesebbet teszel bele ugyan úgy lassul a folyamat
Szevasz! A múltkor írtam privit nem olvastad?
A peroxid 490Ft/liter. Nagyjából sör árban van. A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
Sziasztok!
Tudtok ajánlani egy olcsó nyák készítő céget? Lehet "Kínából" is, úgy hallottam, ők elég olcsón dolgoznak. A nyákom 10x4cm-es, kétoldalas, és furatgalvánnal van teli, ezért bíznám inkább egy cégre. Köszönöm a tippeket!
Akkor tegyük tisztába...
A peroxid oxidálja a rezet, a sav marja a keletkező oxidréteget, a víz hígítja az egészet, így lassítja a folyamatot.
Most őszintén... nem teljesen mindegy? A keverék arányára és a veszélyességére irányult a kérdés és gyanítom, nem vegyészeti alaptanfolyam volt a kérdés lényege. A válasz megvolt többször is már itt. El tud indulni. A többit meg vagy meg akarja tanulni, vagy marad az elektronikánál, ahogy én is. A világot nem megmagyarázni, hanem használni kellene.. Számos szőke és nem szőke ismerősöm vezet autót úgy, hogy azt sem tudja mi az az oktánszám. Mégis eljut vele mindenhová.
Köszönöm mindenkinek a válaszait most már van elég infóm hogy nekiálljak. Egy kérdésem maradt csak megválaszolatlan, maratás után hova lehet tenni a löttyöt? Lehet többször is használni vagy jobb kiönteni valahová? Jól felhigítva vízzel WC-be?
Mivel felhígítva alig különbözik a kereskedelemben kapható vízkőoldótól (az is 5% sósav általában), nyugodtan öntsd a lefolyóba. Az a kevéske réz ami még benne van meg kiváló alga irtó. Mást amúgy sem nagyon tudsz tenni vele.
Kiönthető higítva, de azért vannak mellékhatásai. Nem most történt, de tanulságos. A szakmám elején még megvolt a régi fürdőszobánk és jobb híjján én is így jártam el. Aztán elkezdett ázni a fürdőszoba. Mint utólag kiderült - apám műanyag cső nem lévén kéznél, fémcsővel toldotta meg a fürdőszobai összefolyót, aminek a korrodálásához jelentősen hozzájárult a hobbim is. A manapság vékony rézből készült S alakú szifonok is veszélyben vannak tőle, ahogyan a lefolyó szerelvények is, amiket csúnyán meg tud marni. A lelkiismeretem akkor lenne a legtisztább, ha az itt megszólaló vegyészek is mondanának valamit, mivel lehetne a legjobban ártalmatlanítani, passziválni a keveréket.
Igaz nem vagyok vegyész, de erre még emlékszem a suliban tanítottakból.
Savat mindig luggal közönbösítünk (sav+lúg=víz+só)
Mosószódával.
Persze óvatosan, mert először habzik majd a felszabaduló CO2 gáztól. Az eredmény konyhasó oldat lesz + rézkarbonát, ami vízben nem oldható. Továbbgondolva: a rézkarbonátot leszűrve az oldatot bepárolva, mehet a sószóróba. Így mégjobb a hasznosítása. A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2015
A WC -ben töménytelen mennyiségben található CaCO3 azaz vízkő:
Idézet: „Pl. A vízkő oldásakor: kalcium-karbonát és sósav reakciójában kalcium-klorid, szén-dioxid és víz keletkezik: CaCO3 + HCl -> CaCl2 + CO2 + H2O” Kémiai egyenletek...
Könyörgöm.. azt le ne írjátok, hogy a WC-ben lefolyt bélsárral és vizelettel milyen reakcióba lép ! Mert a végén még arany lesz belőle...
Jó akkor beledobok egy szappant és rákenem a zsírosdeszkámra Szerintem az lesz hogy felhigítom és beleöntöm a csatornába egy csatornafedélen.
Üdv, egy kérdés. Van olyan foto nyák ami pozitív, vagy negatív? (fényre az marad meg ami kell, vagy fényre az maratódik le ami nem kell)
Létezik, csak nem pont úgy ahogy kérted.
Maszkolás: -P20 (pozitiv20) spray. csinálsz hozzá normál és negatív filmet, attól függ mit akarsz. -Dry fólia szintén kell hozzá filmet csinálnod. Maratás: -Sósav+hirdeogén peroxid -Vasklorid -Vasklorid+sósav -Hiperol tablettás és egyéb módszerek. De csinálhatod azt is hogy a kinyomtatott filmet felvasalod aztán maratod, de ehhez lézernyomtató kell. Van itt több leírás is az oldalon és mégtöbb videó a youtubon. Vasaláshoz egy videó, szerintem sokan ebből tanulták az alapokat, köztük én is és persze a fórumon olvasottakból.
Engem ugy a mikéntje nemigen érdekel, mert nem akarok ily módon cisnálni nyákokat.
A helyzet a következő: Volt fotolakkos nyákom, olyan kék fólia volt rajta, hogy védje a külső UV hatástól. Eladtam a fickónak, aki reklamált, hogy ez egy Negativ fotonyák... Azt mondja hogy ahogy eddig csinálta más nyákon is, úgy csinálja most az enyémen is, és előhíváskor azok a részek amik kellenének azok eltűnnek, és azok amik nem kellenek, azok megmaradnak. Most akkor mi van?...
Egyszerű, amit kinyomtatott, annak az inverzét nyomtassa ki. A lakkos és a Dry fóliás technika több helyen is eltér egymástól, más előhívót és technikát kíván. Legfőképpen abban térnek el, hogy az egyik pozitív, a másik negatív előhívást kíván, más vegyszerrel.
Irányítsd ide a kollégát, majd mi helyretesszük.
Dry fólia.. Amit én adtam neki, az egy nyák, amin kék fólia van. Akkor ez milyen nyák?
Ez is Dry fóliás, vagy csak sima lakk, amin kék védőfólia van?
Mondjuk ez milyen féle?
Dry fóliás? Bővebben: Link
Az a lakk egy UV érzékeny réteg, nem dry fólia. Ezt az UV érzékeny réteget te is fel tudod vinni, ha van P20-as (Positive20) flakonod. Felfújod a nyákra, megvárod, amíg megszárad, és már mehet is a levilágítóba.
Fotoérzékeny réteg van a linkelt nyákon. Nem dry! Oda is van írva, hogy FOTO.
Na én is ilyet adtam egy fickónak, és azt állította hogy ez egy negatív fotonyák, merthogy amin eddig csinált, levilágitáskor, majd előhíváskor, az a réteg maradt védett ami nem kell, és az maradt lakk nélkül ami kell. Ezt nem tudom hogy az én nyákjaim komolyan rosszak (negatív) vagy a fickó nem ért hozzá.
Akkor egy kicsit bővebben.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
Vagy pedig te nem tudod, hogy melyik technika micsoda. Ezt a lehetőséget se hagyd ki.
Ez így van, nekem fogalmam sincs, azért kérdem. Egy kérdés, amire igen - nem választ akarok.
Gyári nyákok, amin fényérzékeny réteg van, és ami kék fóliával van levédve (amit általánosságban veszel az üzletben is, pl :Bővebben: Link,) van olyan amit ha uv fény ér, az a réteg marad meg, és van olyan amit ha uv fény ér, az a réteg maródik majd le? Fickó azt mondta hogy ez egy negatív fotonyák, de általánosságban pozitív fotonyákot árulnak. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
A vevőd nem ért hozzá. Nem vagyok otthon a kémiában, de még azt is el tudom képzelni, hogy mindent jól csinál, kivéve az előhívást, nem jó vegyi anyaggal kezeli a panelt előhívás után. Nincs olyan, hogy negatív vagy pozitív panel.
Eddig csak P20-al bevont nyákot láttam, amiről az maródik le amit fény ért.
Ellenkezője a dry fóliánál van azaz az maródik le amit nem ért a fény, de ez csak külön van amit neked fel kell laminálni a nyákra. Én még nm láttam gyári dry fóliás nyákot. |
Bejelentkezés
Hirdetés |