Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1130 / 1385
(#) kameleon2 válasza Ivan93 hozzászólására (») Szept 17, 2015 /
 
A gyári, nyomdai levilágítók tökéletes feketét tudnak 6000dpi mellett.
(#) papus51 hozzászólása Szept 18, 2015 /
 
Sziasztok!
Eddig még nem rendeltem nyákot gerber fájl elküldésével, de most felmerült egy ilyen gondolat. Azt szeretném, hogy mielőtt elküldöm a gerbert, előtte le tudnám ellenőrizni, hogy valóban megfelelő lesz-e.
A nyákokat SprintLayout-ban szoktam tervezni, a gerber fájlokat is innen generálom.
Milyen szoftverrel lehetne azokat megjeleníteni?
(#) Alkotó válasza papus51 hozzászólására (») Szept 18, 2015 / 1
 
Vannak erre szakos programok, de azok fizetősek. Én évekig ezt használtam. Ingyenes, semmit nem kell letölteni és egymásra lehet a rétegeket hívogatni. Viszont a képernyője nem túl nagy, de szerintem megfelelő a gerber rajzolatának ellenőrzésére.
Ha gerberből gyártatsz, akkor az eddigi gyártóim szigorúan kikötötték, hogy minden réteget a TOP oldal felőli nézetben kérnek, függetlenül a réteg valós helyétől.
(#) Alkotó válasza papus51 hozzászólására (») Szept 18, 2015 /
 
Vedd észre, hogy a jobb alsó sarokban van egy kis ablak, ahol tetszőleges részre tudsz keretezéssel nagyítani. Ez sokkal egyszerűbb mint globálisan nagyítani, és elmozogni.
Több réteget is lehet egymásra hívni.
(#) papus51 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 18, 2015 /
 
Köszi!
Töltöttem le a gugliból is nézegetőt, de leginkább csak teleszórta a gépet szeméttel.
Ez viszont működik
(#) morgo válasza papus51 hozzászólására (») Szept 18, 2015 /
 
Szia! Esetleg próbáld ki a "GerberLogix" portable verzióját. Egy darab exe fájl, igaz, hogy be kell regisztrálni, ez kb 30 mp. nevet, és emailcímet kér.
(#) papus51 válasza morgo hozzászólására (») Szept 18, 2015 /
 
Köszönöm Neked is!
(#) bboy123 hozzászólása Szept 19, 2015 /
 
Még egy kérdés. Létezik olyan Ingyenes progi, melybe beviszem a kapcsi rajzot, s megtervezi nekem a NYÁK-ot olyan formátumba, hogy csak kinyomtatom és felvasalom?
(#) pjg válasza bboy123 hozzászólására (») Szept 19, 2015 /
 
Nem létezik.
(#) kameleon2 válasza bboy123 hozzászólására (») Szept 19, 2015 /
 
Ha találsz ilyet szólj nekem is! A kapcsolási rajz egy elvi séma. Ha panelt kell készíteni, ott azért a méretek nem elhanyagolhatóak. Ha az általad vázolt program létezne, érdekes lenne, milyen mérettel, geometriával számolna? Furatszerelt, vagy SMD alkatrészekkel kalkulálna? Milyen teljesítményekkel stb. stb stb. Gyanítom kezdő vagy a témában...
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2015
(#) bboy123 hozzászólása Szept 19, 2015 /
 
Van ilyen progi!Eagle a neve, csak fizetős...
(#) kaqkk válasza bboy123 hozzászólására (») Szept 19, 2015 /
 
Tévedsz az Eagle is rád vár a nyáktervezésnél , van autorouter benne de az alkatrészeket neked kell elhelyezni a panelon és ha egy pár nyákot már megtervzel rájössz hogy a saját terv sokkal szebb jobb mint amit a program csinál
(#) kameleon2 válasza bboy123 hozzászólására (») Szept 19, 2015 /
 
Én Eagle-t használok és hidd el - nem magától csinál mindent....
(#) gulasoft válasza bboy123 hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Ebben is marha nagyot tévedsz 10cm*10cm-es kétoldalas panelt az Eagle ingyenes verziójával is lehet tervezni.
(#) k3gy3tl3n hozzászólása Szept 22, 2015 /
 
Sziasztok, nyák maratáshoz lehet műanyag edényt/dobozt használni?
Sósav + hidrogén-peroxid keveréket milyenre (arányok) kell csinálni?
(#) kameleon2 válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Szept 22, 2015 /
 
Igen. Arra kell vigyázni, ne legyen túl tömény, mert jelentős hő képződik. Én eleve ételes dobozokat használtam, amik mikrózhatóak voltak, így a hővel nem volt gondom. Ráadásul, ha valamilyen ételtárolóst használsz, annak van teteje is amivel lefedhető.
(#) gulasoft válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 22, 2015 /
 
Csak ne fedjen légmentesen, mert a fejlődő gázok ledobják a tetejét
(#) kameleon2 válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 22, 2015 /
 
Nem is arra gondoltam, hogy maratás alatt kellene rá fedő. Csak ha félreteszi az ember - nem jó ha szabadon van... Bár így belegondolva savgőzben lehet, hogy jobb lenne az eredmény, de akkor tényleg kellene kis légrés...
(#) hapro hozzászólása Szept 23, 2015 /
 
Manapság elővettem az úgy 5-10 éve készített nyákjaimat, és sokukon vezetősáv oxidációt találtam. Kérdésem az, hogy van-e a csiszolásos módszeren kívül valami amivel el lehet tüntetni az oxidációt a réz felületről? Ti mivel véditek a nyákjaitokat, hogy ne oxidálódjon évekkel később sem? Forrasztólakkot fújtam rá, arra gondolván, hogy az megvédi a levegőtől, amitől oxidálódhat, de nem jött be. A nyákokat sósav-hidrogénperoxid keverékével maratom, és nagyon alapos lúgos /szappanos/ lemosással semlegesítem a savakat a maratás után. Kéne valami pluszt csinálnom még szerintetek? Mondjuk lassan 20 éve így készítem a nyákokat, és csak X részén találtam oxidációt, a többi meg hibátlan, miközben pont ugyanúgy készült mind.
(#) dokidoki válasza hapro hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Lehet, hogy selejtes volt a panel, megszívta egy kicsit magát savval.
(#) kameleon2 válasza hapro hozzászólására (») Szept 23, 2015 / 1
 
Én éppen emiatt melegónozok minden panelt. Kérdezte valaki a fórumon, hogy ónkádban? Erre elmondtam: Nem , folyasztószer a tiszta panelre, páka, ón, türelem. Egyik oldalról elindulok és gyorsan végigfolyatom egy menetben. Aztán függőlegesbe állítom a panelt, hogy a nagyját lecsöpögtessem. A maradékra ott az ónszívószalag, türelem, türelem. A vége nem szép, de akkor jön az isopropil alkohol és a rongy. Utána tiszta és szép a felület. Ha tudom, hogy van erősebb terhelésnek kitett fólia, azt vastagabb ónréteggel végighúzom megint és alkohol fogkefével.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
(#) zenetom válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Szept 23, 2015 / 1
 
Szia!
Lehetőleg hőre keményedő műanyagot használj, ami vastag falú, és stabil. A jégkrémes dobozokat én kerülném. De ahogy a többiek is írták, az ételes doboz jó lesz.
Marásnál először érdemes 10 rész sósavat kiönteni, belerakni a panelt, ez kicsit leoldja a zsír és egyéb szennyeződéseket, majd mehet bele 1 rész peroxid, de lehetőleg ne közvetlenül a panelra.
Fontos, hogy a sósavból legyen több, és a sósavba öntjük a peroxidot, nem pedig fordítva!
(#) gulasoft válasza hapro hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Kémiai ónozó és azt jó alaposan öblíteni, utána szárazra csiszatolni.
(#) ktamas66 válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Szept 23, 2015 / 2
 
Mindig a nyák méretének megfelelő dobozt keresek, szerintem bármilyen műanyag jó. Használok fagyis dobozt, vajas dobozt is, és van amelyik olyan vékony, hogy a deci víztől is nyeklik-nyaklik.
(#) k3gy3tl3n válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, szóval akkor a keverékhez vizet nem is kell adni igaz? Mert hallottam már ilyet is. Magyarul csak 10 sósav 1 peroxid és kész...
És még egy kérdés, hova öntitek maratás után a löttyöt?
Maszkot/szemüveget kell használni vagy ha szabadban csinálom akkor nem lesz gond ezek nélkül sem?
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
(#) gulasoft válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Először víz. Ez függ a sav erősségétől, ahhoz adod a sósavat, majd hozzá a peroxidot. Mellé teszel egy jós ok tiszta vízzel teli edényt. Ha nem raksz vizet 10-20 mp alatt mar a lötty, és nagy esélye lesz az alámarásnak és persze marhára fel is melegszik, tehát egy fagyisedény esetleg meg is olvad. Vízzel ilyen gond nincs, a maratás is lassabb amíg átrakod a panelt a vizes edénybe öblíteni nem marja szana szét a panelt a tömény marató anyag, ráadásul talán nem is lesz olyan mérgező, mert valamennyi klór gázt felvesz a víz.
(#) kameleon2 válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Akkor tegyük tisztába... A sav mar, a peroxid folyamatosan eltávolítja a keletkező oxidréteget, a víz hűt és lassít. Lehet direktbe keverni a savat és a peroxidot, de nagyon gyors, agresszív lesz a maratás, jelentős hőfejlődéssel és balesetveszéllyel. 1:1:1 keverék jó és nem túl lassú. Mindenki esküszik a saját verziójára, de nekem ez még nem volt rossz. Persze nem mindegy, milyen tömény a sav és a peroxid! Fiatalabb koromban minden védőeszköz nélkül marattam, kézzel vettem ki a panelt, de egyből a csap alá tartottam. A bőrömet kifehérítette. Rendszeresen nem javasolt. Megúszhatod, ha kis szigszalagot ragasztasz a panel nem rezes felére és annál fogva lóbálod bele, de figyelem, mert a szigszalag a meleg hatására leválik! Azaz ha túl tömény a keveréked és sok rezet kell lemarni, felforr... Egyébként szép UV zöld is lesz egyben.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
(#) k3gy3tl3n válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Ez az 1:1:1 arány meglepett, nem mint ha kételkednék benne hogy működik. Amit eddig én hallottam abban mindíg a víz volt a legtöbb aztán sósav aztán peroxid kb 6:3:1 (viz:sav:peroxid). Ahogy én látom annyira nyulat nem lőnek vele, sokféleképp lehet, csak a maratás gyorsasága fog változni.
(#) kameleon2 válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Szept 23, 2015 / 1
 
Ahogy mondod. Nyilván, ha több a víz - lassítani tudod a folyamatot, kisebb lesz az alámaródás veszélye és például nem "ég" le a maszkolás a hőtől. Én úgy kezdtem neki, hogy sósav+ peroxid egy rész, aztán 5 egység víz. Addig folytattam, amíg meg nem felelt meg a sebesség. De szinte tényleg tetszőleges, kivéve, hogy jobb, ha több a víz, mert kevesebb a baj. Persze lehet víz nélkül is, de akkor szemüveg, ruha, védőkesztyű, mert robbanásszerűen gyorsan zajlik a folyamat.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
(#) morgo válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Nálam pont fordított a sorrend. A nyákot beleteszem egy nem sokkal nagyobb edénybe, engedek rá annyi vizet, hogy éppen csak úszkáljon, aztán egy kis sósav, csak annyit hogy ellepje egy kicsit a panelt, majd szép lassan annyi peroxidot, hogy elkezdjen dolgozni. Ha szükséges, utólag még csepegtetek bele peroxidot.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
Következő: »»   1130 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem