Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Kis érdekesség.
Először én is néztem, de aztán eszembe jutott, hogy egy pár új PIC-be raknak már CLC-t is, ami gyakorlatilag egy nagyon kis kapacitású programozható logikai mező.
Kb: 15cm lehetett az össz táv a PIC és Pickit között, és 5cm -t rövidítettem. Nem is hittem benne hogy jó lesz, csak már nem volt semmi más ötletem.
Nem lehet, hogy csak kontakt hibás volt a kábel?
A 15cm még nem tűnik hosszúnak. Pláne ha korábabn működött. Igaz én csak 5cm-t használok A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2015
A 24EP512xxx -t az utolsó pillanatig hibátlanul programozta.
Az volt az érdekes, hogy felismeréskor 100-ból 100-szor 0x2100000 ID -t látott. Kínomban azt is néztem, hogy a helyes ID-ben, (0x18610000) megtalálható a 0x2100000 bitmintája is, csak eltolva 4 bittel. Lehet hogy fel is teszem ebay -re a kivágott darabot, mint bit shift cable.
Jelek szerint ez okozta, esetleg valami kontakt, vagy más kapacitív hiba, ami a kábel rövidítésével megszűnt. A kérdéses PIC úgy tűnik érzékenyebb volt. 10cm-nél hosszabbat nem használtam én se, ezért nehéz egyszerűen azt mondani, hogy a 15 sok, de azért határeset.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
Használt már valaki PIC32MZ-t? Működik külső kvarcról? Ha nem, akkor milyen külső oszci használható hozzá és hol kapható? Köszi!
PIC32MZ a ChipCad -ban kapható. Csak programozni próbáltam PICkit3 -mal és PICkit2 -vel. Tapasztalatom szerint a kiolvasásvédelem (Code Protection) aktivizálása után egyik sem tudja törölni a kontrollert.
Köszi! Az oszcit kérdeztem volna, hogy hol kapható, MZ-m már van, de a ChipCad-ben nem lehet hozzá 24MHz-es oszcit kapni (csak 25-öst kapni, 24-est rendelni lehetne, de egyet nem...) és úgy hallottam, hogy nem működik kvarcról a saját belső oszcijáról, csak külső aktív oszciról, viszont az USB miatt csak 12, vagy 24MHz jöhet szóba.
Közben a farnellnél találtam többet is... Akkor hogyan sikerült törölnöd? Remélem nem lett kuka a végük!? Egy IC3-al nem lehetne törölni? Vagy ezt hibának véled?
Még nincs a kukában, csak a "recicle bin" -ben landolt. A PICkit3 sem tudja törölni.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2015
Feltétlen 24MHz-es kvarc kell? Nem lenne elég pl. csak a 4MHz és bekapcsolod a PLL-t így már a 48MHz-et is elérheted.
Igaz nem néztem utána az adott MZ-nek de gondolom tud ilyensmit ha még a 18-as család is tudja...
Csak 12 és 24 jó, nézd meg az adatlapban, ha érdekel...
Köszi, láttam, csak jó lenne egy helyről rendelni, de ez az én bajom...
Két XP 32 service pack 3 -mal futó géphez férek hozzá. Az egyiken az MpLabX 2.26, a másikon a 3.10 verzió van fenn. Adott egy gyári PICkit3. Remekül működik a 2.26 -tal, PIC32MZ firmware van bele letöltve. Átállítanám Enhanced Midramge-re a 16F18323 típushoz, de a listán nem találom, így a letöltés előtt kilépek. Átmegyek az MpLab 3.10 -et futtató gépre, indítom az IPE -t. Felismeri a programozót. Kiválasztom a 16F18323 -at. Connect gomb megnyomása után kapcsolódik a PICkit3 -hoz, megállapítja, hogy PIC32MZ firmware van letöltve és le kell töltenie a Enhanced Midrange -hez valót. A letöltés végén a firmware programozása sikertelen. Ezek után többszöri kísérletre sem tölti le rendesen. Az MpLab8.90 sem tudja letölteni rá. Ha úgy csatlakoztatom az USB-re a PICkit3 -at, hogy a gombja le van nyomva, fel sem ismeri a programozót, sőt a MpLab8.90 sem találja a programozót. Visszatérek a másik géphez. Indítom az IPE -t, felismeri a programozót. Kiválasztom a 16F1823 -at. Connect gomb megnyomása után kapcsolódik a PICkit3 -hoz, megállapítja, hogy le kell töltenie a Enhanced Midrange -hez valót. Letölt mindent a bootloader -től a firmware -ig. A letöltés sikeres.
Mit rontottam el a 3.10 verziós gépen?
Szerintem ezt senki nem tudja megmondani. Szedd le, tedd fel újra, talán megjavul. Régebben volt, hogy még a rendszert is újra kellett raknom. W7 óta ilyen nem volt...
Sziasztok.
Éppen egy 12F629-est programozok. Valaki tudja e hogy az MCLR beállítást lehet e menet közben ki és bekapcsolni. Volna még egy kérdésem: Melyik bemenettel lehet felébreszteni sleep üzemmódból? Esetleg tud valaki egy linket magyarul erről a témáról. Előre is köszi. Üdv. Idézet: „Valaki tudja e hogy az MCLR beállítást lehet e menet közben ki és bekapcsolni.” Nem. A konfigurációs resizter beírásakor lehet a MCLR funkciót vagy digitális bemenetet választani. Idézet: „Melyik bemenettel lehet felébreszteni sleep üzemmódból?” PG2 - külső megszakításkérés bemenettel illetve a GPIO változásfigyelés (IOCH) modullal a PG5..0 lábakról érkező jelváltással. (Ezen kívül külső reset -tel, a WatchDog lejáratakor ill. a TMR1 átfordulásakor lehet felébreszteni a kontrollert.)
Köszönöm a választ.
Ki fogom próbálni. Üdv.
Sziasztok.
Megvan a ketyere, minden ok. A SLEEP üzemmód is működik, kivéve addig amíg meg nem nyomom a felébresztő gombot. GPIO2 Aztán többet nem alszik el. Akkor viszont igen ha reszetelem az MCLR bemeneten. Megköszönném ha valakinek volna valami ötlete. Üdv
Figyeld, hogy a PIC sleep módban van e vagy nem ennek megfelelően kell kezelni a gomb megnyomásakor bekövetkező eseményt, ha sleep módban nyomod meg akkor felébreszt, ha normál üzemmódban nyomod meg akkor beteszi a PIC-et újra sleep-be.
Szia.
Érdekes mert ha megnyomom a gpio2-n lévő gombot (ami működés közben csak a program elejére küld), onnantól tovább nincs SLEEP. Mivel ugyanezzel a bemenettel ébresztek, ugye rögtön meg is nyomom a gombot.
Még akkor az lehet, hogyha IOC-ra ébred a PIC akkor törölni kell az IOCxIF-et.
Szia.
Az ébredéssel nincs gond hanem az elalvással. Próbáltam az IOCxIF-et. Nincs hatás, de ott a beállításoknál van valahol a bibi. Módosítottam a programot hogy a bemenet ne csináljon semmit. De azért meghagytam bemenetnek. Akkor is megszűnt az elalvásra való hajlandóság.
Sziasztok!
Rávetettem magam PIC programozásra, mert eddig AVR-el foglalkoztam. Egy ilyen programozót tervezek megvenni. A programozóval dsPIC33EP256MU806-ot is lehet programozni? A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2015
Sziasztok!
A PIC-ek bemenetén lévő védődiódák áramterhelhetőségét hol találom az adatlapokon? Ehhez kellene, de a közölt 32uA-rel nem valami jó de még a duplájával sem, azaz 230V-on 5Mohm-mal.
16F887 esetén a 249-es oldalon. Input clamp current néven találod
Azaz +/-20mA? Én is csak ezt találtam, de a cikkben közölt értékhez képest elég magas érték ezért nem voltam benne biztos. Akkor tehetek rá nyugodtan 1Mohm-ot is?
Nem célszerű azért a maximális árammal hajtani, de igen, +/-20mA. 1Mohm jó, de inkább tegyél sorba két darab 510k-t vagy 3 darab 330k-t, hogy megosszák a feszültséget, mert ezek az ellenállások nem biztos, hogy hálózati feszültségre vannak tervezve.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |