Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   76 / 182
(#) jdani válasza gerleimarci hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

Mármint szoba világításra égő helyett?
(#) gerleimarci válasza jdani hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

Igen, égőt kiváltani. Édesapámmal új lámpatesteket gyártunk fából. Már majdnem az összes helyiségben lecseréltük. Nagyon szép szórt fényt ad, ha a fehér plafont világitja, nem direktbe lefelé.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015

Érdekes. Tudsz küldeni képet?

Sajnos nem, mert most költöztünk el, a lámpák még a régi lakásunkba vannak. Ide fogok újat gyártani, már megrendeltem 10db ledet 2 400Ft-ért.

Nemigen értem a mikéntjét...

Csak találtam egy képet. A neon azért van az alján, mert eredetileg az volt és fent 3W-os RGB hangulatvilágítás. Mióta lecseréltem az RGB-t 10W fehér ledekre, azóta nem volt felkapcsolva a neon, mert a lednek jobb a fénye, és kevésbé zavarja a szemet.

Hány LED van benne? Takarékosabb?

4db. Valamivel igen, mert nincs 1000mA-rel hajtva, csak 800-al (kevesebbet fogyaszt, mint 10W-ot darabja). Igazából a fényereje majdnem egyforma, de a led-é sokkal természetesebb, szórtabb.
(#) pgeri1988 hozzászólása Szept 25, 2015 /

Sziasztok, erre ráköthető egy 10w-os power led?
egy 10w-os power ledes hidegfehér reflektorban van de nem igazán értem a 4-5x 1 w-ot rajta vagy a 310ma az érdekes ez ügyben?
gyárilag 700lumen volt a dobozán még ennyit tudok a refiről.
mennyezeti lámpa lenne belőle csak meleg fehérre szeretném cserélni a ledet benne.
ezek lennének a gyári adatai a leendő meleg fehérnek

Feszültség: DC9-12V
áramerősség: 900mA
Fogyasztás: 10 W
fényteljesítmény: 800 - 1000 LM
KVT: 3000-3200k színhőmérséklet
Szín: meleg Fehér
Világítási szög: 120 fok
Méret: 20 x 20 mm
Tömeg: 6g

segítséget előre is megköszönöm!
(#) Bakman válasza pgeri1988 hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

A kimenete a lényeg: max. 12 V, 310 mA. Ez max. 3,72 W. Rákötheted a 10 W-os LED-et, de nem fog teljes fényerővel világítani. 800 - 900 mA kellene, de ez a tápegység nem tud annyit.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
(#) pgeri1988 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

köszönöm!
hát sejtettem úgy szerezték őket nekem nem sokat konyítok még ezekhez talán sokat nem is fogok
leendő kis kuckomba ezek kerültek a plafonra de akkor a válaszod után érthető mért érződik kevéskének
ha kérhetem a véleményedet, ez lenne még egy kérdésem.
2 db 20w és 5 db 10 w szintén power ledről lenne szó. azt már megértettem olvasgatások után h 900ma több nem futhat át rajtuk. 20w nál 1400 ma a megadott adat
ha eleve egy nagyobb 150w-os trafot szerelnénk eleve a kapcsolokhoz lámpákhoz menő hálózati feszülség közbe, ott az lesz a gond igaz h a trafó 1-1 lámpa ha ég megölné?
miylen módon vagy minek a közbeiktatásával lehetne ezt lehetőség szerint költséghatékonyan orvosolni?
20w-os lednél elméletielg ez a trafó akár teljesen működőképes is lehetne minden nélkül?
érdemesebb lenne 20w-os ledekre cserélni mindet? és erről üzemeltethető lenne az egész ?
tápegység adatai
Bemeneti feszültség 230V~
Kimeneti feszültség 12V DC (egyenáram)
Stabilizált Igen (12V DC)
Áram 12.5 Amper
Teljesítmény 150 Watt
Méret 198 mm x 97 mm x 41 mm
Kivitel Ipari, fém házas
Csatlakozó sorkapocs
üdv!
(#) Bakman válasza pgeri1988 hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

Kicsit összefüggéstelenül fogalmazol, de kb. értem, mi a kérdés. Az ilyen nagyteljesítményű LED-eket áramgenerátoros tápegységgel kell működtetni. Aminek az adatait leírtad, az nem az, hanem feszültséggenerátoros. Alapvető különbség van a kettő közt, nem cserélhető fel a kettő. A 10 W-os LED-hez is és a 20 W-os LED-hez is más-más tápegség szükségeltetik.
(#) feket663 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 26, 2015 /

Sikerült bekötni a ledsort, szépen működik is, viszont jóval nagyobb a fényerő, mint az eredeti, módosítatlan ledsor esetében. Gondolom, ez a fényerőnövekedés az élettartam rovására történik. Egy egyszerű kérdés: segít valamennyit, ha majd lejjebb veszem a fényerőt, mert az is szabályozható.
(#) bbalazs_ válasza feket663 hozzászólására (») Szept 26, 2015 /

Igen. De jo volna megmerni az egyes leden folyo aramot, hogy tullepi-e a maximumot.
Szubjektiv tapasztalatom, hogy kb. a maximum 70-80%-a felett mar nincs jelentos fenyero-novekedes, de melegedes es elettartam-csokkenes igen.
(#) feket663 hozzászólása Szept 27, 2015 /

33 mA az áramfogyasztás, legalábbis az egy ledcsoport tápja közé sorosan kapcsolt áramerősségmérő ennyit mutat. Ezt kicsit sokallom, legalábbis ezeknek a 2x3 mm méretű ledek esetében.
(#) bbalazs_ válasza feket663 hozzászólására (») Szept 27, 2015 /

Igen, kb 20mA szokott lenni inkabb.
Szerintem nem aramgeneratoros a tapod.
Probald levenni a fenyerot a felere es ujbol merni.

Levettem teljesen a fényerőt, de akkor is ugyanúgy 33 mA-t mérek...

Sorba kötögettem 16 ohmos ellenállásokat és ezt iktattam be az összes led elé, a kimenet után, ahol kapja a delejt, végül 3 darabnál álltam meg, így a fényerő hasonló, vagy picivel gyengébb, mint az eredeti sor esetében, és az áramerősség is 23 mA körül állt be, a 2 wattos ellenállások szinte egyáltalán nem melegednek. Hagyhatom így, ha nem feltétlenül az A+ energiafogyasztásra törekszem?
(#) bbalazs_ válasza feket663 hozzászólására (») Szept 27, 2015 /

A csokkentett fenyeronel lattad is a fenyerocsokkenest? Ha igen, akkor valamit nem jol mersz.
Tudnal egy fotot vagy leirast kuldeni a taprol es a szalagrol, amiket hasznalsz?
(#) feket663 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 27, 2015 /

Nem, akkor csökkent a fényerő, mikor a kisebb darabszámú led szalag betáp részébe beiktattam 3 darab 16 ohm/2 wattos ellenállást. Megpróbáltam felvázolni, hogy milyen is az elrendezés, viszont hat sorba kapcsolt led helyett csak hármat ábrázoltam, ha valamit hibáztam, előre is elnézést kérek! Mellékelek egy képet az elektronikáról is. Úgy van kialakítva, hogy egy csatlakozóval közvetlenül a monitorvezérlő panel háttérvilágítás vezérlő aljzatába illeszkedik.
(#) sprofan hozzászólása Szept 30, 2015 /

Egy kis ötletadó leírás azoknak akik ilyesmin törik a fejüket.
Sokat szórakoztam mindenféle lehetőségekkel a szobák ledes világítását illetően. Fontos volt hogy engem személy szerint idegesít az egy pontból jövő fény (mindegy hogy ledes akár kukorica elrendezésben, vagy hagyományos), továbbá ne felejtsük el azt ami biztos sokatokkal megesik: pont amikor csinálnék valamit amihez jó lenne látni is, hát persze hogy árnyékolok saját magamnak. Mindenképpen valami több pontból érkező világítást akartam. Amit először kipróbáltam az a díszcsíkra felragasztott ledszalag. Nagyon jól néz ki de pont arra nem való amire kéne: világításra. Ezután jutott eszembe egy tök egyszerű X forma. A képeken 5 méternyi van elhelyezve a 600 ledesből. A másik szobában nincs középen extra ledcsík, de itt a konyhában csak úgy tudtam eldugni a tápot hogy maradt a régi búra, ha meg az nem világít elég fura volt valahogy a plafon....
Itt jegyezném meg hogy lehet nem kap díjat a kinézete miatt(fehér plafonon jobb lenne) de pont a kinézet volt az utolsó dolog ami érdekelt. Olcsó, keveset fogyaszt, akár hova megyek nem árnyékolom saját magam, és ami még nagyon fontos: kellő mennyiségű fényt ad. (nem tudok viszonyítási alapként fénycsöves képet feltenni, de a jelenlegi sokkal fényesebb)
(#) papus51 válasza sprofan hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Szia!
Tetszik az a gondolatmenet, ami az árnyékmentes világítás megvalósítása felé mutat.
Ami a LED szalagos világításnál hátrányként jelentkezhet az a káprázás jelensége, vagyis a legfényesebb pont és a háttér közötti nagy kontraszt, ha ez a látómezőbe esik.
A fénycsövek felületén a fényeloszlás sokkal kedvezőbb ilyen szempontból, mint az apró LED-ek felületén, mégis árnyékoló lamellákat szerelnek az armatúrákba, hogy kizárják a látómezőből magát a fényforrást.
Nem tudom mekkora ennek a helyiségnek az alapterülete. Ha elég kicsi akkor talán nem lesz ez zavaró, ha csak nem a plafont nézegeti valaki.
(#) gerleimarci válasza papus51 hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Én ezért használok felfelé fordított teljesítmény ledet. A fehér plafonról visszaverődő fény a legszórtabb, és árnyékok sincsenek. Igaz, hogy valamennyi fényt elnyel a plafon és ezért több led kell, de szerintem megéri a többlet fogyasztást.
(#) sprofan válasza papus51 hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Ha felnézek valóban kissé fura hogy a plafon sötét és mégis vannak rajta erősen világító csíkok. Tartottam tőle hogy kellemetlen lesz, de a valóságban ha csak direkt nem felfelé néz a csíkokra az ember hanem teszi mindennapi dolgait, egyáltalán nem zavaró szerencsére. Nem egy kimondottan nagy helység ez, de már az egyik szoba is így van, az jóval nagyobb de a helyzet ugyan az: ha direkt nem azt nézegeted fel sem tűnik
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2015
(#) Ge Lee válasza sprofan hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

A COB LED-eket nem próbáltad még? Ég és föld egy CREE vagy egy SMD LED-hez viszonyítva. Nálam 2-3db lett próbaképp feltéve a plafonra, és egyáltalán nem tűnik pontszerűnek a világítás, a fényerő meg több mint elég. De szerelhető úgy is hogy 3 irányban és szögben világítsanak, csak olyan bordát kell faragni alá, vagy gyári előtéttel és foglalattal megoldani.
(#) didyman válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Tudom, hogy ismét okoskodó leszek, de a Cree egy gyártó és neki is vannak SMD, valamint COB moduljai is. Zárójelben hozzáteszem, hogy a pontszerű LED-ekből álló csíkok, vagy elrendezések elé egy diffúz lap (akár LCD monitorból, akár boltból fóliaként) tökéletes lágyítani a fényt.
(#) papus51 válasza gerleimarci hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Szia! Világítástechnika és színdinamika tanulmányaim során az általad is felvázolt megoldást favorizálta a szakirodalom. Valóban van annyi hátránya, hogy a fényforrás által kisugárzott teljesítményből a reflektáló felület elnyel valamennyit, viszont cserébe ez egy nagyon kellemes érzetet adó világítás.
(#) papus51 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Szia! 40W-osokkal kísérletezgettem. Valóban nagyon jó a fényáramuk. Amiket én rendeltem azok 36V-osak, viszont időközben más irányt vett nálam a LED-es lakásvilágítási projekt.
(#) laccy88 hozzászólása Okt 1, 2015 /

sziasztok! a csatolt képeken látható led típusát, tokozását szeretném megtudni. Előre is köszönöm a segítséget!
(#) didyman válasza laccy88 hozzászólására (») Okt 2, 2015 /

Flux LED, Super Flux LED néven keresd ezeket. A tokozás jó kérdés, piranhának hívják azt hiszem. Nekem vagy 20 éve vannak ilyen LED-ek az első és azóta is üzemelő bringalámpámban, akkoriban valamelyik autómárkába szereltek ezekkel pótféklámpát..
Következő: »»   76 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem