Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1200 / 1319
(#) zenetom hozzászólása Szept 22, 2015 /

(#) zenetom válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Először én is néztem, de aztán eszembe jutott, hogy egy pár új PIC-be raknak már CLC-t is, ami gyakorlatilag egy nagyon kis kapacitású programozható logikai mező.
(#) AZoli válasza Wezuv hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Kb: 15cm lehetett az össz táv a PIC és Pickit között, és 5cm -t rövidítettem. Nem is hittem benne hogy jó lesz, csak már nem volt semmi más ötletem.
(#) usane válasza AZoli hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Nem lehet, hogy csak kontakt hibás volt a kábel?
A 15cm még nem tűnik hosszúnak. Pláne ha korábabn működött.
Igaz én csak 5cm-t használok
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2015
(#) AZoli válasza usane hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

A 24EP512xxx -t az utolsó pillanatig hibátlanul programozta.
Az volt az érdekes, hogy felismeréskor 100-ból 100-szor 0x2100000 ID -t látott. Kínomban azt is néztem, hogy a helyes ID-ben, (0x18610000) megtalálható a 0x2100000 bitmintája is, csak eltolva 4 bittel. Lehet hogy fel is teszem ebay -re a kivágott darabot, mint bit shift cable.
(#) Wezuv válasza AZoli hozzászólására (») Szept 23, 2015 /

Jelek szerint ez okozta, esetleg valami kontakt, vagy más kapacitív hiba, ami a kábel rövidítésével megszűnt. A kérdéses PIC úgy tűnik érzékenyebb volt. 10cm-nél hosszabbat nem használtam én se, ezért nehéz egyszerűen azt mondani, hogy a 15 sok, de azért határeset.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
(#) Wezuv hozzászólása Szept 23, 2015 /

Használt már valaki PIC32MZ-t? Működik külső kvarcról? Ha nem, akkor milyen külső oszci használható hozzá és hol kapható? Köszi!
(#) Hp41C válasza Wezuv hozzászólására (») Szept 23, 2015 /

PIC32MZ a ChipCad -ban kapható. Csak programozni próbáltam PICkit3 -mal és PICkit2 -vel. Tapasztalatom szerint a kiolvasásvédelem (Code Protection) aktivizálása után egyik sem tudja törölni a kontrollert.
(#) Wezuv válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 24, 2015 /

Köszi! Az oszcit kérdeztem volna, hogy hol kapható, MZ-m már van, de a ChipCad-ben nem lehet hozzá 24MHz-es oszcit kapni (csak 25-öst kapni, 24-est rendelni lehetne, de egyet nem...) és úgy hallottam, hogy nem működik kvarcról a saját belső oszcijáról, csak külső aktív oszciról, viszont az USB miatt csak 12, vagy 24MHz jöhet szóba.
Közben a farnellnél találtam többet is...

Akkor hogyan sikerült törölnöd? Remélem nem lett kuka a végük!? Egy IC3-al nem lehetne törölni? Vagy ezt hibának véled?
(#) Hp41C válasza Wezuv hozzászólására (») Szept 24, 2015 /

Még nincs a kukában, csak a "recicle bin" -ben landolt. A PICkit3 sem tudja törölni.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2015
(#) matheattila válasza Wezuv hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

Feltétlen 24MHz-es kvarc kell? Nem lenne elég pl. csak a 4MHz és bekapcsolod a PLL-t így már a 48MHz-et is elérheted.
Igaz nem néztem utána az adott MZ-nek de gondolom tud ilyensmit ha még a 18-as család is tudja...
(#) ktamas66 válasza Wezuv hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

(#) Wezuv válasza matheattila hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

Csak 12 és 24 jó, nézd meg az adatlapban, ha érdekel...
(#) Wezuv válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

Köszi, láttam, csak jó lenne egy helyről rendelni, de ez az én bajom...
(#) Hp41C hozzászólása Szept 25, 2015 /

Két XP 32 service pack 3 -mal futó géphez férek hozzá. Az egyiken az MpLabX 2.26, a másikon a 3.10 verzió van fenn. Adott egy gyári PICkit3. Remekül működik a 2.26 -tal, PIC32MZ firmware van bele letöltve. Átállítanám Enhanced Midramge-re a 16F18323 típushoz, de a listán nem találom, így a letöltés előtt kilépek. Átmegyek az MpLab 3.10 -et futtató gépre, indítom az IPE -t. Felismeri a programozót. Kiválasztom a 16F18323 -at. Connect gomb megnyomása után kapcsolódik a PICkit3 -hoz, megállapítja, hogy PIC32MZ firmware van letöltve és le kell töltenie a Enhanced Midrange -hez valót. A letöltés végén a firmware programozása sikertelen. Ezek után többszöri kísérletre sem tölti le rendesen. Az MpLab8.90 sem tudja letölteni rá. Ha úgy csatlakoztatom az USB-re a PICkit3 -at, hogy a gombja le van nyomva, fel sem ismeri a programozót, sőt a MpLab8.90 sem találja a programozót. Visszatérek a másik géphez. Indítom az IPE -t, felismeri a programozót. Kiválasztom a 16F1823 -at. Connect gomb megnyomása után kapcsolódik a PICkit3 -hoz, megállapítja, hogy le kell töltenie a Enhanced Midrange -hez valót. Letölt mindent a bootloader -től a firmware -ig. A letöltés sikeres.
Mit rontottam el a 3.10 verziós gépen?
(#) Wezuv válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

Szerintem ezt senki nem tudja megmondani. Szedd le, tedd fel újra, talán megjavul. Régebben volt, hogy még a rendszert is újra kellett raknom. W7 óta ilyen nem volt...
(#) llaczo hozzászólása Szept 26, 2015 /

Sziasztok.
Éppen egy 12F629-est programozok. Valaki tudja e hogy az MCLR beállítást lehet e menet közben ki és bekapcsolni.
Volna még egy kérdésem:
Melyik bemenettel lehet felébreszteni sleep üzemmódból? Esetleg tud valaki egy linket magyarul erről a témáról.
Előre is köszi.
Üdv.
(#) Hp41C válasza llaczo hozzászólására (») Szept 27, 2015 / 1

Idézet:
„Valaki tudja e hogy az MCLR beállítást lehet e menet közben ki és bekapcsolni.”

Nem. A konfigurációs resizter beírásakor lehet a MCLR funkciót vagy digitális bemenetet választani.
Idézet:
„Melyik bemenettel lehet felébreszteni sleep üzemmódból?”

PG2 - külső megszakításkérés bemenettel illetve a GPIO változásfigyelés (IOCH) modullal a PG5..0 lábakról érkező jelváltással. (Ezen kívül külső reset -tel, a WatchDog lejáratakor ill. a TMR1 átfordulásakor lehet felébreszteni a kontrollert.)
(#) llaczo válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 27, 2015 /

Köszönöm a választ.
Ki fogom próbálni.
Üdv.
(#) llaczo hozzászólása Szept 30, 2015 /

Sziasztok.
Megvan a ketyere, minden ok. A SLEEP üzemmód is működik, kivéve addig amíg meg nem nyomom a felébresztő gombot. GPIO2
Aztán többet nem alszik el. Akkor viszont igen ha reszetelem az MCLR bemeneten.
Megköszönném ha valakinek volna valami ötlete.
Üdv
(#) cross51 válasza llaczo hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Figyeld, hogy a PIC sleep módban van e vagy nem ennek megfelelően kell kezelni a gomb megnyomásakor bekövetkező eseményt, ha sleep módban nyomod meg akkor felébreszt, ha normál üzemmódban nyomod meg akkor beteszi a PIC-et újra sleep-be.
(#) llaczo válasza cross51 hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Szia.
Érdekes mert ha megnyomom a gpio2-n lévő gombot (ami működés közben csak a program elejére küld), onnantól tovább nincs SLEEP. Mivel ugyanezzel a bemenettel ébresztek, ugye rögtön meg is nyomom a gombot.
(#) cross51 válasza llaczo hozzászólására (») Szept 30, 2015 / 1

Még akkor az lehet, hogyha IOC-ra ébred a PIC akkor törölni kell az IOCxIF-et.
(#) Wezuv válasza llaczo hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Prell?
(#) llaczo válasza cross51 hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Szia.
Az ébredéssel nincs gond hanem az elalvással.
Próbáltam az IOCxIF-et. Nincs hatás, de ott a beállításoknál van valahol a bibi.
Módosítottam a programot hogy a bemenet ne csináljon semmit. De azért meghagytam bemenetnek. Akkor is megszűnt az elalvásra való hajlandóság.
(#) Droot hozzászólása Okt 5, 2015 /

Sziasztok!

Rávetettem magam PIC programozásra, mert eddig AVR-el foglalkoztam.
Egy ilyen programozót tervezek megvenni.
A programozóval dsPIC33EP256MU806-ot is lehet programozni?
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2015
(#) diablo hozzászólása Okt 5, 2015 /

Sziasztok!
A PIC-ek bemenetén lévő védődiódák áramterhelhetőségét hol találom az adatlapokon?
Ehhez kellene, de a közölt 32uA-rel nem valami jó de még a duplájával sem, azaz 230V-on 5Mohm-mal.
(#) potyo válasza diablo hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

16F887 esetén a 249-es oldalon. Input clamp current néven találod
(#) diablo válasza potyo hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Azaz +/-20mA? Én is csak ezt találtam, de a cikkben közölt értékhez képest elég magas érték ezért nem voltam benne biztos. Akkor tehetek rá nyugodtan 1Mohm-ot is?
(#) potyo válasza diablo hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Nem célszerű azért a maximális árammal hajtani, de igen, +/-20mA. 1Mohm jó, de inkább tegyél sorba két darab 510k-t vagy 3 darab 330k-t, hogy megosszák a feszültséget, mert ezek az ellenállások nem biztos, hogy hálózati feszültségre vannak tervezve.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2015
Következő: »»   1200 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem