Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   119 / 164
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

Ilyen "üzemmód" mellett nincs értelme léptető motort használni
(#) eadx válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

Kipróbálni szeretném a működőképességet, nem cnc-t építek.
(#) kaqkk válasza eadx hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

Akkor már értem , így nem kell más hozzá csak egy tápegyég és egy 555 ic egy pici panelkán ami a step jelekeket adja , a frekvencia változtatásával változik a fordulatszám.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2015
(#) Bakman válasza eadx hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

Iránymutató a legegyszerűbb teszthez: Bővebben: Link.
(#) mTTamas hozzászólása Szept 17, 2015 /

Sziasztok!

A képen látható két áramköri lap egy 3D nyomtató vezérlőelektronikáját tartalmazza, annak is azt a részét ami a léptetőmotorokat vezérli. A kis motorvezérlő segédáramkörök Pololu 1182 cikkszámú vezérlők.

Mindkettő működik, de az általam készített bal oldalinál a vezérlőáramkörök erősen melegszenek. Sajnos pontosan nem tudom mérni a hőmérsékleteket, de 2-3 másodpercnél tovább nem tudom rajta tartani az ujjamat.

Elektronikai szempontból különbség a két verzió között nincs, egyedüli különbséget a csatlakozósor típusában látok. A jobb oldali eredetinek sokkal masszívabb fém érintkezői vannak. Elképzelhetőnek tartjátok, hogy a gyári áramkör nagyméretű érintkezői hűtőbordaként hatnak és önmagában ez az egy különbség indokolhatná a túlzott melegedést?

Tamás
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2015
(#) Bakman válasza mTTamas hozzászólására (») Szept 17, 2015 /

Kizárt, hogy a csatlakozók vinnék el a hőt a gyári panelen. Én első lépésként gerjedésre gondolnék. Oszcilloszkóppal körbe tudod mérni?
(#) mTTamas válasza Bakman hozzászólására (») Szept 17, 2015 /

Köszönöm szépen a tanácsot, de sajnos nem tudom körbemérni. Három nyomós okom van erre:

1.) Nincs oszcilloszkópom.
2.) A régi elektronika már nem működik, így a méréseket nem lenne mivel összehasonlítani. Elégett a proci néhány bemenete. Ezért próbálok helyette újat gyártani.
3.) Eléggé korlátozottak az elektronikai ismereteim. Nem tudnám, hogy mit mérjek és a mérést hogy értelmezzem.

Mit kellene szerinted leellenőriznem, mi az ami gerjedhetne?

Jobban átnézve az áramkör ide tartozó részét, a C3 kondenzátort kihagytam. Ez 100nF-os, az egyik meghajtó áramkör 5V-os tápjához van kötve (az eredeti NYÁK jobb felső sarkában), a többitől nagyon messze van. Lehet ennek ekkora hatása?

Az én áramköröm egy Arduino MEGA 2560-ra van ráépítve, aminek a széle látszik is a képen. Ebből következik, hogy a processzor és a meghajtók közötti vezetékhosszak sokkal nagyobbak lettek, mint az eredetin.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2015
(#) Bakman válasza mTTamas hozzászólására (») Szept 17, 2015 /

A hosszabb vezetékek és a 100 nF-os kondenzátor kihagyása önmagában nem indok a gerjedésre, de elősegíti annak létrejöttét. Látok két diódát hosszú lábakkal, az is egy "zavarforrás" lehet. Természetesen egy sor egyéb hibaforrás is felmerülhet: szakadt, zárlatos fólaisáv, forrasztási hiba, alkatrészhiba, beültetési hiba stb. Így távolról nehéz többet mondani.

A 100 nF-os kondenzátorok általában zavarszűrőként vannak jelen az ilyen áramkörökben és/vagy az MCU működéséhez kell.

Ha biztos, hogy a proci dobta le a láncot, akkor az az eredeti panelen cserélhető, nem is túl nehezen.
(#) mTTamas válasza Bakman hozzászólására (») Szept 18, 2015 /

Egy jól felszerelt műhelyben egy tapasztalt ember számára lehet, hogy nem probléma egy ilyen processzor cseréje. Az én képességeimet egyelőre sajnos jelentősen meghaladja ez a feladat.

A két zener dióda az áramkörnek egy teljesen más részéhez tartozik. Az asztal és a műanyag fűtésének a szabályozásához tartoznak. A termisztoroktól érkező jel bemenetén vannak. Az a rész (fűtés és hőmérsékletmérés) hibátlanul működik.

Megpróbálom az egyik léptető-vezérlőt kiemelni és egy próbapadon külön felépíteni. Hátha abból kiderül valami. Rákérdezek a nyomtató fórumán, hogy az eredeti elektronikán mennyire melegszenek a vezérlők.

Köszönöm szépen a tanácsaidat,
Tamás
(#) Bakman válasza mTTamas hozzászólására (») Szept 18, 2015 /

Idézet:
„Egy jól felszerelt műhelyben egy tapasztalt ember számára lehet, hogy nem probléma egy ilyen processzor cseréje. Az én képességeimet egyelőre sajnos jelentősen meghaladja ez a feladat.”
Elnézést, nem szarkasztikus akartam lenni! Kb. a legjobb helyen vagy. Biztos, hogy van aki ez megcsinálja neked nem túl sok pénzért. Ajánlom az apróhirdetési részleget. Így utólag már lehet, hogy mindegy, de talán legközelebb jól fog jönni a fórum ilyen feladathoz is.
(#) mTTamas válasza Bakman hozzászólására (») Szept 18, 2015 /

Nem éreztem szarkazmusnak. Amit írtál az jó ötlet. Lehet, hogy még most is érdemes megjavíttatni. Lesz egy tartalék áramkör ami hiba esetén bármikor bevethető.
(#) mTTamas válasza Bakman hozzászólására (») Szept 21, 2015 /

Úgy látszik, hogy a probléma megoldódott (vagy legalábbis javult). Lehettem volna egy kicsit figyelmesebb és akkor talán elő se jött volna.

Végigmértem mind a négy léptetővezérlőt egy infra hőmérővel (néhány éve pár ezer forintért vettem Conradéknál). Kiderült, hogy csak az egyik vezérlő melegszik. A vadonatúj amivel a tönkrementet cseréltem. Bárhogy cserélgettem a vezérlőket mindig ez az egy volt nagyon meleg. Nem tudom mennyire pontos a hőmérőm, de alkalmanként 120 fokot is mutatott. Persze azonnal kikapcsoltam az áramkört.

A léptetővezérlőn van egy trimmer amivel a kimenő áramerősséget lehet szabályozni. Ez volt túl magasra állítva. Az IC 2A-t bír, de csak hűtéssel. Ezeken a kis áramköri lapkákon nincs ilyen jó hűtés. Járulékos hűtés nélkül csak 1A-t javasolnak velük. Nálam 1.6-ra volt állítva. Lejjebb állítottam és sokkal lejjebb ment a hőmérséklet is.

Még mindig magasabb a hőmérséklete a többinél, de ez talán már elfogadhatóbb. Az eredeti vezérlők 75 C-ig melegszenek, ez az új 85-ig. Ezt a különbséget se nagyon értem, erre lehet, hogy rákérdezek a Pololu fórumán. A fejlesztés során csak nem gyengítettek az új példányok paraméterein?

Mindenesetre köszönöm a segítséget és a tanácsokat.

Tamás
(#) Bakman válasza mTTamas hozzászólására (») Szept 21, 2015 /

Remek! Nem tűnik olyan nagy panelnek, ha van lehetőséged, lógass fölé valahogy egy egyszerű 12 V-os ventilátort. Lehet, hogy csak ennyi hiányzik a boldogsághoz.
(#) Bubu54 hozzászólása Szept 22, 2015 /

Sziasztok,

egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy van egy Texas Instruments Launchpadom pontos típusa TM4C1294 és ezzel szeretnék meghajtani egy TB6560-as léptető motor vezérlést. Az a problémám, hogy a Launchpad az 3.3V-os kimentettel rendelkezik a TB6560-as pedig 4-5V-ig terjedő jelet fogad el és egy bizonyos frekvencia felett a motor meg áll és nem forog. Ez a frekvencia amin meg áll kb 1200Hz. Én szerintem a 3.3V-os jellel lesz a baj, ugyanis csatlakoztattam a TB6560-as vezérlőt LPT portra és ki próbáltam a Mach3-al, ott viszont 5V-os volt a jel és 12,5kHz-ig tudtam el menni vele. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom megvalósítani a Launchpad-el ugyan azt mint a Mach3-al?

Válaszokat előre is köszönöm.
(#) kaqkk válasza Bubu54 hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Keress valami gyors optocsatolót a step kimenetre , a dir jel valószínűleg nem fog "okoskodni "a 3,3v miatt
(#) gabor128 hozzászólása Szept 26, 2015 /

Sziasztok,

Lehet venni szettben valahol különböző megoldásokra készen?
(Nekem pl. 3 léptetőmotoros kellene, amivel 3D-ben lehetne fúrni/marni fa felületeket.)
Tudtok ajánlani oldalakat?
(#) gabor128 válasza gabor128 hozzászólására (») Szept 26, 2015 /

Illetve egyéb alkatrészeket, mint tengelyek, csúszkák, rögzítők, szíj, stb.
(#) Massawa válasza gabor128 hozzászólására (») Szept 26, 2015 /

Az ebay-n meg kinai boltokban halomra vannak az ilyen kész és félkész szetek.. Menj itt a CNC oldalakra ott minden megvan.
(#) dannu hozzászólása Okt 5, 2015 /

Olyan kérdéssel fordulok hozzátok hogy szeretnék vezérleni léptető motorokat, konkréten őket Bővebben: Link 2 felhasználási cél lenne (kb egy zsákkal van ) . Tudnátok segíteni benne hogyan tudnák össze hozni hozzá vezérlőt . A cnc-s része úgy ahogy meg van de a diszkó fény felhasználása valamiért nem nagyon akar össze jönni . Hangra és dmx vezérlős lenne majd de először a hangra vezérlés legyen meg .
Segítséget előre is köszönöm !

1, Cnc gép lenne belőle

2, Diszkó fény robot lámpa és lézer gép .
(#) Pali79 hozzászólása Okt 15, 2015 /

Sziasztok!

Szeretnék készíteni egy léptetőmotor meghajtást PIC-el. Kezdetnek vásároltam egyet a képen láthatóból.
Célom egyenlőre csak a kísérletezés, semmi konkrét. Amit eddig nem nagyon találtam sehol, hogy a legegyszerűbb egészlépéses vezérlésnél mennyi ideig kell a bemenetet magas szinten tartani és mennyi időt kell hagyni a következő bemenet kapcsolása között.
(#) kissi válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Szia!
Idézet:
„a legegyszerűbb egészlépéses vezérlésnél mennyi ideig kell a bemenetet magas szinten tartani”

Kompromisszumot kell kötnöd: ha rajta hagyod a következő lépésig, akkor van öntartás ( csiga kihajtásnál nem lényeges !), de melegszik ( melegedhet )!
Idézet:
„mennyi időt kell hagyni a következő bemenet kapcsolása között”

Motor és terhelésfüggő --> próba !
(#) Pali79 válasza kissi hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Idézet:
„Motor és terhelésfüggő --> próba !”

Na jó, de mégis? Valahonnan csak el kell indulnom... 5 ms, 100 ms, 1000 ms ??????

Adatlap, egyébként próba !
Az 5 ms sem lehet rossz egyébként, mert az a 200 lépéses motornál 1 ford/s-os forgási sebesség, ez azért nem gyors ( de az adatlap a tuti!) ! Ha ennél hosszabbat teszel rá, akkor a lépés elvégzése után már csak a hőtermelésre és a rögzítésre fordítódik az energia.
(#) Pali79 válasza kissi hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Ami adatlapot találtam az szinte semmit sem ír erről. Az egyikben találtam 100 és 120 Hz-et frekire, de nem írja, hogy ez mire vonatkozik. Az ugye 10 ms pediódusidőnek felel meg. Csak még azt nem tudom, hogy az egyik tekercs kikapcsolása után kell-e időt hagyni vagy simán kapcsolhatom a következőt?

Tudtommal kapcsolhatod.
(#) Bakman válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Simán kapcsolhatod. Fél lépeses üzemmódban a tekercsek egyszerre is kapnak áramot. Sőt, ha két kapcsolás közöt tnincs szünet, a motor tengelyét mindig fogja a mágneses tér.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2015
(#) Pali79 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Köszönöm! Hétfőn lesz nálam a léptecs, akkor tudok majd próbálkozni.
(#) brumbrus hozzászólása Okt 28, 2015 /

Sziasztok! Lehet e olyan léptetőmotort venni ami csak akkor forog ha az áramot kap és külső erőhatásra nem?
(#) Pali79 válasza brumbrus hozzászólására (») Okt 28, 2015 /

Az áttételeseket elég nehéz forgatni kívülről, de nem lehetetlen.
(#) dannu hozzászólása Dec 13, 2015 /

ÜDv ! Olyan kérdésem lenne hogy uln2003 lehet e bipoláris stepper motort vezérelni ha igen hogy ?

Bővebben: Link

ez alapján akartam meg csinálni de valamiért nem jó , ilyenem van Bővebben: Link ebbe van bele dugva, kábelek át kötve valaki tudna segíteni ?
Következő: »»   119 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem