Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audio kábel szerelés

Témaindító: proof88, idő: Feb 23, 2008
Lapozás: OK   1 / 2
(#) proof88 hozzászólása Feb 23, 2008 /

Üdv!
Van nekem árnyékolt kábelem, és jack-csatlakozóim, ezekből szeretnék egy használható audio-kábelt csinálni. A baj az, hogy hiába kerestem, nem találtam erről leírást, hogyan kell jól összekötni... mutatok képeket, ezekről lenne szó: kép 1 és kép 2 .
Az első képen a szétszedett jack csatlakozó, itt nem tudom, hova kéne kötni a dolgokat. A sárga kábel pedig szétszedve... A 2. képen szintén a csatlakozó kicsit más állásból.
A számítógép hangkimenetét kötném össze a hifi hangbemenetével, azért szeretném ezt megcsinálni.

A segítséget előre is köszi!
(#) bave00 válasza proof88 hozzászólására (») Feb 23, 2008 / 4

Hello!
Elvileg az árnyékolást kell a jack testre kötni, tehát a leghosszabb kinyuló cuccra. A belső eret pedig a két kicsi cuccból az egyikre. Ha sztereót szeretnél csinálni, akkor a másik kábelt ugyanígy kell bekötni, csak a még szabadon maradt kicsi cuccra kell a belső eret forrasztani.
(nah ez jó szakszerűre sikerült )
(#) DRoland válasza proof88 hozzászólására (») Feb 23, 2008 /

Hello!

igy van!
(#) bave00 válasza DRoland hozzászólására (») Feb 23, 2008 /

Itt is van egy kép!
(#) Medve válasza proof88 hozzászólására (») Feb 23, 2008 / 4

Hello, a két vezeték árnyékolását öszekötöd s ezeket a Jack dugó leghosszabb lemezére forrasztod. A piros belső eret, (általában ez a bal) a dugó legrövidebb lemezére, ami a dugó hegyére vezet. A maradék sárga belső eret értelemszerűen a középső lemezre. A forrasztásra húzzál valami szigetelőt, nejogy összeérjen. Ha eseleg a két oldal megfordult volna, akkor a két belső ér helyét cseréld meg.
(#) szabi83 válasza proof88 hozzászólására (») Feb 23, 2008 / 4

tess.., másik felén mi lesz?

bekot.jpg

(#) tibiiii00 válasza proof88 hozzászólására (») Feb 23, 2008 / 4

Remélem érhető

az árnyékolást az közősiteni kell

egyik a jobb másik a bal csatorna a közös pedig a föld

itt a kép berajzoltam

IMG_4284.jpg

(#) david91 válasza proof88 hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Üdv mindenkinek!
proof88 szerintem amire te gondolsz azt egy sima aux kábellel a legegyszerűbb megoldani, nekem is úgy van rákötve a gép a hi-fi re. és ez pár 100Ft ot kóstol a boltokban.

a többiekhez viszont lenne egy kérdésem.. úgy gondoltam hogy ebbe a fórumba írom mert talán mégis csak ide vág a legjobban, szóval: Van egy sima mezei mikrofonom mono jack-el. azt szeretném kérdezni hogy ha kicserélem stereo-ra és azt az egy jelet ami a mikrofonból jön ki ráforrasztom a stereo jack két jel lábára akkor onnantól stereo jelet fog adni a mikrofonom? légyszi írjatok!

üdv. Dávid
(#) Moderátor hozzászólása proof88 hozzászólására (») Feb 24, 2008

azért vissza jelezhetnél...
(#) mex válasza david91 hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Hát nem.
(#) válasza david91 hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Szia!

Nem, a stereo jelhez 2 mikrofon kellene. Amit te írtál, azt úgy hívják hogy 'dual channel' (tehát nem stereo), ami azt tudja, hogy egy mezei erősítőre kötve mindkét hangfaladból ugyanaz a mono csatorna fog szólni. Ha mono jackkel kötnéd a fent említett végfokra, akkor csak az egyik oldal szólna, de így dual channelben mindkettő.
Tehát nyugodtan drótozd rá a mikrofont a jack dugasz mindkét jelvezetékére.
(#) david91 válasza hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Szia!

Igen amúgy erre gondoltam, hogy mind a két oldalon ugyanaz szóljon, csak rosszul fejeztem ki magamat. Úgyhogy köszönöm a válaszod!
(#) válasza david91 hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Igazán nincs mit...
(#) david91 hozzászólása Feb 25, 2008 /

Sziasztok!

Veletek még nem volt olyan, hogy az elektronikai boltba megvett jack dugó nem passzolt rendesen a berendezés dugaszába ahol használni szerettétek volna?
Mert én most kicseréltem a mikrofonom mono jack-jét a boltban vett stereo-ra, és lötyög a számítógép aljzatában pedig 3.5ös ez is elvileg, de az összes ilyen boltban kapható utángyártott dugó ilyen szerintem, és most bánom hogy levágtam a mikrofon eredetijét recseg ropog a mikrofon hangja is és nem is szól rendesen mint azelőtt, még ha csak egy oldalon is szólt. Amúgy a forrasztás se sikerült olyan jól szóval ez ma nem jött össze .
(#) proof88 hozzászólása Feb 25, 2008 /

Üdv!

Elnézést, hogy nem jeleztem vissza, félig oldottam csak meg, aztán sok dolog közbejött. :S
Szóval köszönöm mindenki hozzászólását, most már csak az a problémám, hogy monóban szól, tehát az egyik hangfalból semmi sem jön. Elvileg úgy csináltam, ahogy mondtátok. Nem forrasztottam még, csak rákötögettem, de elég masszív lett, mert ha rángatom, akkor sem változik a hang. Most átmenetileg mind2 hangfalból ugyanaz jön, tehát monóban.
(#) válasza david91 hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Műanyag házas jack-dugók néha csinálnak ilyesmit, mert ott inkább a mennyiség, mint a minőség lényeges gyártásnál. Szerintem legalábbis erről van szó.

Mindenesetre én vennék a helyedben egy rendes fém jack-et (nem nagy tétel, kb 100Ft max.). És ezzel szerintem meg is oldódna a dolog.

Bár én nem vágtam volna le a mikrofon csatiját, inkább csináltam volna hozzá egy átalakítót, de te tudod
(#) proof88 válasza hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Fém házas jack.
(#) proof88 válasza proof88 hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Egyébként mind2 csatiban volt egy műanyag henger, az most az egyikből kimaradt, és lehet, hogy hozzáér egy vezeték a házhoz? Az lehet a baj?
(#) hbal válasza Medve hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Kedves Medve!

"A piros belső eret, (általában ez a bal) a dugó legrövidebb lemezére, ami a dugó hegyére vezet."

A piros ér vagy a piros színjelölés MINDIG! a jobb (right) oldalt jelenti a hangtechnikában.
Vagyis az általad javasolt megoldás esetén felcserélődik a két oldal a jack-dugónál.

A helyes bekötés:

jack hegye (TIP): bal oldal
jack gyűrű (RING): jobb oldal
(#) válasza proof88 hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Szia!

Értelek, habár azért david91-nek címeztem a hozzászólást, mert ez az ő kérdésére volt a válasz. Hogy nálad mi is van pontosan, azt nem tudom, ezért is maradtam inkább csendben (feleslegesen minek is írtam volna, ha nem tudom a választ... )

Mellesleg ha fém a csatid akkor tényleg nem tudom hogy mi a baj, azok általában minőségibbek mint műanyag társaik. Esetleg a dróttal van valami (törés,ilyesmi).
(#) david91 válasza hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Szia Gé! Igazából fém házas jack-el csináltam, és szigetelő szalaggal le is szigeteltem belül a 2 jel lábat (amire ráment a mikrofon 1 jel vezetéke). Csak az a baj hogy egyfolytában "vinnyog" szval egyértelműen hallatszik hogy zavaros a jel. Szól mind a két oldalon csak nagyon rossz minőségben és alapból is van ez a hang amit fent említettem. Vettem fel vele hangot és az is nagyon zavaros lett.
Szerinted mit csináljak?
(#) david91 hozzászólása Feb 26, 2008 /

Amúgy utólag már én is rájöttem, hogy nem kellett volna levágni hanem átalakítót csinálni, csak nagy hévvel neki álltam hogy csak egyszerűen kicserélem, tudod 5 perc de aztán jöttek a gondok..
(#) Medve válasza hbal hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Igazad van...ezt jól elnéztem...
(#) david91 válasza david91 hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Úgy néz ki, hogy működik a gépemben volt a hiba nem a jack dugóval, amúgy egy nagyon alap halk zúgás van alatta de ettől el tekintve jó .
Az a pici természetes?
(#) válasza david91 hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Idézet:
„csak nagy hévvel neki álltam hogy csak egyszerűen kicserélem, tudod 5 perc de aztán jöttek a gondok..”

Huh...nem lehet hogy rokonok vagyunk? Néha nekem is vannak ilyen dolgaim...

Idézet:
„[...]egy nagyon alap halk zúgás[...]”

Idézet:
„Az a pici természetes?”

Háát, az éppenséggel nem biztos hogy természetes ha zúg a cucc, elméletileg nem kellene (bár ki tudja, nekem olyan szar az alaplapi hangkártyám mint egy Sokol rádió... nekem alapból is zúg meg zörög meg zajos meg minden baja van..)
De szerintem nézd meg ezt a hozzászólást, hátha neked is segít. Csak a mikrofon be és vonali kimeneteket hagyd bekapcsolva, ha akkor is búg akkor az enyémhez hasonló minőségű a hangkarid..
(#) david91 válasza hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Meglehet..!

Végülis ez a hang amit említettem akkor hallatszik ha bekapcsolom a mikrofon erősítését, és egy halk sistergés (tényleg halk), szerintem ez normális, ahoz képest főleg hogy a mikrofonom se egy mai darag, meg integrált hangkarim van, bár az szerintem nem rossz minőségű. Talán ez a halk sistergés profi hangosításoknál is jelen van csak olyan halkan hogy ha szól a zene vagy beszélnek a mikrofonba akkor nem észrevehető, gondolom én.

Az hogy házilag kicserélt jack dugó van a vezeték végén az számíthat a hangzásban vagy a minőségben, vagy akár ebben a halk alap sistergésbe? Ez alatt azt értem hogy a házi jack árnyékol-e rendesen.. végülis fém házas, de annyira nem értek hozzá. Te mit gondolsz erről?
(#) válasza david91 hozzászólására (») Feb 27, 2008 /

Idézet:
„[...]házilag kicserélt jack dugó van a vezeték végén az számíthat a hangzásban vagy a minőségben, vagy akár ebben a halk alap sistergésbe? Ez alatt azt értem hogy a házi jack árnyékol-e rendesen..”

Nem, elméletileg nem számít (jobban mondva:nem kellene hogy számítson) hogy most azt a dugaszt te forrasztottad rá, vagy esetleg még a gyárban csinálták... én még nem találkoztam olyannal hogy esetleg egy hibás forrasztás ilyesmit okozott volna.

A jack pedig amit felraktál, mivel fémházas, ezért az árnyékolással ott biztos nincsen gond. Viszont jut eszembe, a kábel is árnyékolt? És milyen hosszú? Mert ha mondjuk jó hosszú (>3-5m) és még árnyékolva sincs, akkor már igencsak esélyes hogy összeszedjen egy nagy csomó zavart.

Amúgy pedig ha csak akkor jön a sistergés, amikor szoftveresen bekapcsolod a mic. erősítést, akkor lehet hogy annyit erősít rajta, hogy már esetleg a hangkártya saját zajai is belehallatszanak (alaplapi cuccnál esélyes..).
Ha tényleg nagyon halk a sistergés, akkor szerintem hagyd úgy ahogy van(ha nem zavaró), és ha esetleg a későbbiekben valamit felvennél vele, hát legfeljebb ráereszted pl. a Goldwave zajszűrőjét.(nagyon jó kis progi)

Hát nagyjából ennyi ötletem van most...
(#) david91 válasza hozzászólására (») Feb 27, 2008 /

A vezeték kb 1 méter és árnyékolt, szóval akkor azzal nincs baj. Hát most ha felvételnél is hallani akarnám a sistergést akkor jól felkéne hangosítanom amúgy nem hallatszik bele semmi.

Szerintem jó ez, csak arra a sistergésre gondoltam hogy ha nem beszélek a mikrofonba és adok rá rendesen hangerőt akkor hallatszik egy kicsit, dehát ez természetes szerintem.

Köszi az ötleteket! Megnézem az általad említett programot, de ha normális hangerővel használom akkor nagyon elenyésző a sistergés, szinte észrevehetetlen.
(#) Homeguitar hozzászólása Márc 7, 2008 /

Üdv!

Egy Jack kábelt szeretnék készíteni, aminek az egyik vége( a gitár output jackje) mono, és a másik két végén (tehát 3ágú) egy mono jack dugó és egy SZtereo jack aljzat van. A mono-stereo "váltás" , ha megoldható, hogyan működik. Bármilyen segítségért nagyon hálás lennék. Köszi.
(#) pocok132 hozzászólása Szept 20, 2010 /

Van nekem egy egyszerű jackas kábelem a csati be van kötve de amit a nyákba kell beforrasztani kábeleket nem tudom hogy melyiket hova. Piros , arany, zöld melyik a +, -, és a GND?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem