Fórum témák
» Több friss téma |
Az eredeti 555-ös vezérlő (hasonló)Emiatt tettem fel többek között a kérdést plusz keresek fordulatszám figyelést is, ha leesne - utána szabályozzon az áramkör....
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2015
Ez a rajz ebben a formában elég életképtelen. A Discharge láb nyitott kollektoros, vagyis csak a 10k felhúzó ellenállás nyitja a fetet, ami nem tud elég áramot biztosítani. Keresd meg hozzá az eredeti kapcsolást, ami neked meg van építve!
Kerestem. Nem találtam. A pwm -es topikban egy szál rajzot se leltem. Ennek nem találtam szintén az eredetijét. Gondoltam, mivel többen használtok ti is megmunkálómotorokat - hátha van valakinek használható megoldása 500W/100V-ra.
Az enyém is megadta magát , bedobtam a fiókba .
Köszönöm a választ, de a lay6 kiterjesztésű fájlok számomra nem használhatóak
Gondolkoztatok már maró (megmunkáló) motorként automata mosógép kefés motort használni?
Van rajta fordulatszám mérő tacho generátor, és a TDA1085 IC-vel fordulatszámot lehet szabályozni (nem vezérelni) a gyakorlatban még nem próbáltam de egyszer már összeraktam hogy a mach3 szabályozta a fordulatot.
Valószínűleg a fet vagy végtranyó halt meg , nem is néztem mi van benne . A lay fájlokat megtudod nézni és ki tudod nyomtatni a lay6 viewer-rel Bővebben: Link
Szia! Tudom régi a hsz, de a téma érdekelne. Feldobtál egy rajzot szervo pwm controller -ről. Én 500W-os 100V-os cnc megmunkálómotorhoz kereset fordulatszám szabályozót, de a sprintlayout fájljait nem tudom olvasni. PDF, vagy jpg nincs esetleg a megoldásodról? Jelenleg egy 555-el felépített kínai szabályzóm van, de az mindig megadja magát. Nem akarok vele tovább kínlódni, mert olyan a konstrukciója, hogy szinte javíthatatlan.
Köszönöm - megpróbálom. Talán ez még nem zúzza szét a 10 éve dübörgő konfigomat.
A motorral párhuzamos diódát ellenőrizted? Ha ez rossz vagy nincs is ott akkor tönkremegy a tranzisztor.
Még nem - jó ötlet. Lehet, hogy nincs is benne.... Megnéztem közben a lay6 fájlt a viewerrel. A panelrajz 48V maximumot ír. Ettől nem léptem sajnos előre.
De Koncsar Gyuri mosógép motort használ főorsónak ,ez a szabályzó ahhoz készült
Leszimuláltam a kapcsolást eszerint teljesen nyitja a fetet. Max tápfeszre fel tudja húzni (12V). Most már kíváncsiságból is összerakom, mert van itthon egy mázsa fet. Ha más nem azzal menni fog. Csak fel kell fújnom a pofámat hozzá. Megnéztem a kínai panelen 330 Ohm van. De ha ezt a szimulátorban behelyettesítem a 10k helyére - gyakorlatilag nem látok változást. Pont ugyanannyira nyit a fet. Igaz - az szimulátor.
A diódát mégse hagyd le a motorról gyors nagyáramú nagyfeszültségű kell pl 400V 10A, az 555 és a fet gate közé tegyél egy fet meghajtó áramkört ez legegyszerűbb esetben egy két tranzisztoros kapcsolás, ide a 2,2k nem kell:
A diódát értem. A FET meghajtót is leszimuláltam és semmivel nem volt jobb. Több munkaponti beállítással is végignéztem pedig. Sőt , még annyira sem nyitotta a fetet, mint az OC az 1db 10k-val. Amúgy az openkollektoros kimenetnek nem éppen az a lényege, hogy egyszerű? Csak ellenállás kell rá és be van állítva a következő fokozat bemenő árama. Nyilván átnézem a fetek katalógusadatait is hozzá még. A két tranzisztort és 2 ellenállást pluszban elfecséreltnek érzem, ráadásul meg is növelem a hibalehetőségek számát. Optós meghajtásnak látnám értelmét, de ezt a szimulátorom nem tudja kezelni - marad a valóság. De már csak holnap.
Még egy gondolat. Egyetlen jelentőségét látnám a fet meghajtónak ilyen formában. Nem terhelem a fet meghajtásával az 555-öt. De mivel nem tranzisztor, nem igazán folyik jelentős áram a meghajtáskor - gondolom, de még átbányászom az itthon lévő fetek katalóguslapjait is .
Szia!
A FET-ekben van a Gate lábon egy parazita kapacitás. Ezt az OC kimenettel a 10k ellenállás ilyen nagy frekvencián már nehezen süti ki. Ezért használunk FET meghajtót. A tranzisztor viszonylag gyorsan kisüti a FET-ben lévő parazita kapacitást.
Nézd meg jobban a szimulátorod, a FET kikapcsoláskor a gate drain kapacitáson keresztül visszarúg a vezérlő IC-be.
Értem. Meglátjuk. Ezek szerint ez az egy oka lehetett, hogy a kínaiak ilyen kis ellenállást (330 Ohm) használtak?
Meglehet. Csak ugye ez meg "feleslegesen" terheli az OC kimenet tranzisztorát, ha bekapcsolt állapotban van. Ha FET meghajtót használsz, akkor az csak a parazita kapacitás kisütése erejéig vesz fel nagy áramot az áramkör, és viszonylag rövid ideig. És ugyan annyi idő alatt süti ki pozitív irányba, és negatív irányba is a parazita kapacitást. Sima ellenállással az OC kimenet bekapcsolásakor nagyon gyorsan sül ki, viszont a kimenet lekapcsolásakor az ellenálláson keresztül lassabban sül ki ez a parazita kapacitás. Ilyenkor ráadásul a feten is hosszabb az átmenet a vezet-nem vezet állapotok között, jobban is melegedik általában.
De erre lehetett esetleg az optós meghajtás nem? Ott az optocsatoló tranzisztora látta el ezt a feladatot.
Én régebben úgy oldottam meg a fordulatszám stabilizálást, hogy egy söntön mértem a motor áramot és arányosan növeltem vele a pwm-et. A vezérlés TL494-el ment. Az alap pwm jelet egy potival állítottam, majd ahogy növekedett a motor árama, folyamatosan adta rá a söntről érkező feszültség a plusz pwm-et. Az arányt be kellett állítani, nehogy pozitív visszacsatolásba menjen át a szabályzás. Teljesen tökéletes nem volt, de oszlopos fúrógéphez nagyon jól stabilizálta a fordulatszámot a soros motoron.
Üdv!
Van egy DC motorom, ami egy 10,8V-os akkus fúróból származik. Ebből a motorból szeretnék egy kis multifunkciós készüléket késziteni (nyákfúró, mini körfűrész). Tudnátok ajánlani egy ide illő kapcsolást?
Egy ilyen motorról lenne szó, csak 10,8V van rá írva.
Az ujabb furokban van szabályozás is, azt is szedd ki. Ahhoz már csak egy komoly táp kell (12V/5-6A). Ha nincs szabályzo, akkor egy ilyen PWM szabályzot kell épitened. Rengeteg van itt is, keress egyet.
Sajnos az ment tönkre, az IC ami helyet foglalt benne elfüstölt valami csoda folytán, és igy kaptam meg. Tudom hogy rengeteg van, szemezgettem is az 555-ös kapcsolásokkal, de nem tudom eldönteni hogy melyik lenne jó nekem. Szükségem lenne a motor erejére, és a fordulatára is, ha fúrót és minifűrészt szeretnék késziteni.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2015
Mindegyik jo, ami alacsony frekvenciás (<1000Hz) és tud ennyi delejt ( meg van hozzá jo tápod).
A táp a kissebbik gondom. Van egy 12V 5A-es DLT meghajtó tápom. Csak az áramkör kiválasztása az ami necces. Nem tudom hogy a motor mit bir, és mennyivel szabad terhelni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |