Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Relé kérdés

Témaindító: M.Béla, idő: Szept 15, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 42
(#) ferci válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 5, 2015 /

Ha megtisztítod rendesen a "beégéstől", esetleg ragaszthatnál vmi kopásálló vékony lemezt a fehérre festett részekre, hogy jobban benyomódjon a mozgórész. Van bőven rés az érintkezők között - pár tized részt elcsalhatnál.
Ahol megjelöltem karikával, nem látni jól, hogy tükröződés-e vagy ott van beégve.
Nekem úgy tűnik, hogy a "fekete" részek gyárilag olyanok, túl szabályos a forma.
Ha nem cseréled újra..
(#) kameleon2 válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 5, 2015 /

Javaslom - mint már itt többször - a gyufaskatulya dörzs részét, illetve magát a gyufafejet. A legfinomabb érintkező tisztító eszköz. a lepolírozott érintkezőket már lehet kontaktspay-vel fújni. Néhány érintkező típusnál a régi buszjegyek is beváltak tisztító eszközként. Ha fémtiszta, akkor segíthet a Conrados tampongalvanizáló és ezüstoldat. Mechanikusan segíthet egy kis jusztírozás. Ezzel a művelettel pár fokot ha tudsz hajlítani az érintkezőkön, megnő a kiemelése, azaz érintkezéskor kicsit jobban dörzsöli a felületet oda-vissza. Ez egyfajta öntisztító mechanizmus. Jut eszembe... tápfesz megvan? Mert ha kevesebb, akkor a relé sem húz meg stabilan.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2015
(#) Tomi94 hozzászólása Szept 5, 2015 / 1

Köszönöm a bíztatást, tanácsokat! Megcsináltam az óvatos felpolírozást, finoman hajlítottam is az álló lemezeken, és tökéletesen működik egyelőre az erősítő! (A tápfeszültségét nem mértem, de nagy eséllyel nincs vele gond, mert a kattanást mindig lehetett hallani, a beavatkozás előtt is.)
(#) voodoo hozzászólása Okt 28, 2015 /

Üdv.

Egy két dolgot nem értek. Relé választás előtt vagyok. A helyzet a következő: bemenet lenne 3 fázis AC. Majd ez után lenne ugyebár egy dióda híd ami előállít 570Vdc-t. Melyiket lehetséges kapcsolni ? 3 fázist mondjuk 4x10A/250VAC-os relével, vagy megoldható úgy is, hogy miután egyenirányítottam akkor csak egy relé is megtenné (vagyis egy fázisú) és a DC-t kapcsolnám. Méretben és árban is sokkal kedvezőbb lenne. Csak azért kérdezem, mert nem értem, hogy DC-t az adatlapok sokkal kevesebb feszültséget engedenek meg a relék. Pl egy 1x10A/250VAC-os relé legfeljebb 10A/30VDC-t tud. Miért?
Nem lehet kapni olyat ami tud 1x600-800VDC-t és 4-5A?
Illetve még az is kérdés, hogy összesen tud egy 3-4 kapcsolós relé 10A-t, vagy áganként?
(#) kameleon2 válasza voodoo hozzászólására (») Okt 28, 2015 / 1

A DC-t a legkörülményesebb kapcsolni, mert nehéz kioltani az ívet. Sokat segít, ha két érintkezőt sorba tudsz kötni.
(#) ferci válasza voodoo hozzászólására (») Okt 28, 2015 / 1

Szia!
A megadott amper érintkezőnként értendő.
DC 570 voltot ne akarj relével kapcsolni, mert akár össze is éghet idővel a két érintkező. Minden megszakításkor az ív egyirányú és itt már elég meredek ívoltó RC tagot betenni..
Célszerű a 3 fázis kapcsolása és nem relével, hanem mágneskapcsolóval.
(#) voodoo válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 28, 2015 /

Szia!
Köszi a gyors választ. Így már világos.
(#) voodoo válasza ferci hozzászólására (») Okt 28, 2015 /

Mágneskapcsoló? Dehát elkéne férjen max 35mm magasságban. Alaplapra akarom szerelni.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2015
(#) vargaf válasza voodoo hozzászólására (») Okt 28, 2015 /

Szia!
4X10 A kapcsolásra olyan relét nehezen fogsz találni ami elfér 35 mm magasságban.
Üdv.: Feri
(#) ferci válasza voodoo hozzászólására (») Okt 28, 2015 /

Nagyon körül kell nézned, hogy találsz-e vmi új konstrukciót és max az oldalára fektetve..
5 amperesben létezik 33 mm magas, a 9 amperes már 45 mm széles.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2015
(#) vargaf válasza voodoo hozzászólására (») Okt 28, 2015 /

Szia!
Itt egy olyan típus amire rá merném bízni a 10 A kapcsolását, ez fektetve elhelyezve, foglalat nélkül bekötve elférhet:
LY4 4X250 V 10 A relé
Üdv.: Feri
(#) Sebi válasza voodoo hozzászólására (») Okt 28, 2015 /

Mégis, mekkora áramról van szó az egyenfesznél? Mert ott végülis szóba jöhet akár FET is - a puffer után.
(#) kissattila88 hozzászólása Okt 30, 2015 /

Létezik 500A 12V relé?
(#) kokozo válasza kissattila88 hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Szia!
Még 600A-es is.
Bővebben: Link
(#) kissattila88 válasza kokozo hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Itthon hol lehet ilyet kapni?
(#) kokozo válasza kissattila88 hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Szerintem autóvillamossági szervizeknél vagy pl itt :Bővebben: Link
(#) kissattila88 válasza kokozo hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Köszi
(#) zenetom válasza kissattila88 hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Vagy ha minőségibb (drágább) kell:
Bővebben: Link
Szállítanak MO-ra is.
Szerk.: most nézem, "kicsit" várni kell rá.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2015
(#) elektros90 hozzászólása Dec 13, 2015 /

Sziasztok.
Ellőfordul itt-ott, hogy a relé rosszul zár és jelenkezik 100mOhm környéki ellenállás a kontaktusai között. Ha ezen elég nagy áram folyik keresztül, akkor feszültségesés jön létre, ami néhány 10W teljesítményt jelent rajta. Ami miatt a relé melegszik. Ezt az állapotot kellene valahogy érzékelni. Foglalkozott valaki ilyennel?
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2015
(#) kadarist válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Szia!
Köss feszültségmérőt az ellenőrizni kívánt kontaktusra. Ha nagy a mért feszültség, akkor nagy a feszültségesés is.
(#) elektros90 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Az rendben van, csak ezt uC-vel kellene, ami beavatkozik adott esetben. Ha szét van kapcsolva akkor ugye 230V van a kontaktusok között.
(#) Sebi válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Műveleti erősítővel lehet mérni akár 1Mohm ellenálláson keresztül, a döntést meghozni egy komparátorral, a jelet optocsatolóval beadni a procinak.
Egy másik optót kell használni, ami tudatja az áramkörrel, hogy most kell mérni. (Praktikusan, mikor a relé húz, arról meghajtani a LED-jét.)
(#) kaqkk válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Talán ez megoldás lehet
(#) proli007 válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Hello! Én úgy érzem kissé túl van lihegve a dolog. Ha egy relé 230V-ot kapcsol, akkor olyan relét vagy mágneskapcsolót kell alkalmazni, ami képes ennek biztos bontására. Mert ha túl nagy az átmeneti ellenállás, a uC jelez és cserélni kell a relét? Nem egyszerűbb olyant alkalmazni ami üzembiztos?
(#) elektros90 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Nem kell cserélni, csak kikapcsolni amikor bekövetkezik. 100ból 1x ha előfordul. (Szerintem is túl van lihegve)
(#) kissattila88 hozzászólása Jan 8, 2016 /

Mért van az hogy 24V relé de 12v nál is meg húz a relé?
(#) ferci válasza kissattila88 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Ha nagyon érzékeny, előfordul... általában típustól függően, jóval alacsonyabbról is meghúznak, max. nem akkora erővel.
(#) kissattila88 válasza ferci hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Mikrohullámú sütőből volt bontva.
(#) ferci válasza kissattila88 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Nem a helye az érdekes... ez minden DC relénél más, de mindig igaz.
(#) kameleon2 válasza kissattila88 hozzászólására (») Jan 8, 2016 / 1

Van amelyik egy osztállyal feljebb és lejjeb is működik új korában, de általánosságban elmondható, hogy biztosan meghúzni névleges értéken fog. A tartóáram már menet közben is csökkenthető, mert az mindig kisebb, mint a meghúzóárama. Ez főleg igaz a DC érzékeny tekercselésűeknél. Van olyan kapcsolástechnika azonban, ahol sok relé elvérzik. Például a képen mellékelt. Itt ugyanis nagyobb feszültségről kell eleve járatni a relét, hogy meghúzhasson - mint a névleges értéke. Pont egy lépcsővel feljebbről.
Következő: »»   24 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem