Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Érdekes a kérdés.
Ha egy akkumulátort nagy árammal terhelsz, a belső ellenállásán nagyobb feszültség esik, tehát a kapacitásának egy részét elveszted. Ezért ha a két akksit párhuzamosan kapcsolod, és mindkét akksiból fele annyi áramot veszel fel, egy nagyon-nagyon pici kapacitást nyersz. Ha két diódával kötöd össze a két akksit, már nem éri meg a diódákon eső feszültség miatt. Ha direkt kötöd össze a kettőt, csak vezetékkel, meg kell vizsgálni, hogy okoz-e gondot! A másik: az átkapcsolás áramköre valószínűleg fogyaszt, ha ezt kiiktatod, máris spóroltál egy kicsit. De itt tényleg csak minimális kapacitásokról beszélünk. A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2015
Sziasztok!
Előre is mondom, nagyon kezdő, vagy még az sem vagyok Kb a forrasztottam már pár drótot életemben szint. Ami nem sok Először azt írom le mi a cél, mert lehet úgy jobb megoldási irány születik, mint ami az én fejemben megfogalmazódott. Szóval bútorlapból készítenék a gyereknek mimikonyhát. Hogy valami élvezet is legyen benne arra gondoltam platni, és a sütő világítana egy picit, amit tekerős gombokkal lehetne bekapcsolni. Ami fontos lenne 1. Elemről kellene mennie 2. Külön kapcsoló a 2 platninak és a sütőnek 3. Egy áramforrás Azért olvasgattam mielőtt írni mertem, de több ponton is elakadtam. Jelenleg nekem csak olyan egyszerű megoldás jutott eszembe, hogy 1-1 nagy fényerejű ledet rakok mindenhova, a platni alatt résen fog kiszűrődni a fény, a sütőben meg majd előre valahova, és a talált soros kapcsolás alapján csak úgy tudom elképzelni, hogy külön elemről menne minden. Mert ha egy elemről menne és kapcsolgatom az egyiket másikat akkor az előtét ellenállást is kapcsolgatnom kellene, ami nekem így elsőre elég bonyolultnak tűnik. Meg eleve alkatrészeket sem találtam például forgatós gombot ugyan láttam neten, de volt vagy 12lába.... Az már csak állom, hogy fényerő szabályozás, szerintem az a lehetetlen kategória és nem is elsődleges cél. Csak szeretném ha kapcsolgatni tudnám ezeket Segítenétek elindulni egy rajzzal vagy bárhogy
Mehet egy elemrol minden, ha szeretned, egyszeru:
Az egyik led: Elem + polusa, drot, egyik kapcsolo1, drot, elotetellenallas1, LED1, elem - polusa A masik led: Elem + polusa, drot, masik kapcsolo2, drot, elotetellenallas2, LED2, elem - polusa Mas szavakkal: az elem + pontjarol jonnek a vezetekek ezeken sorban a kapcsolo, ellenallas, led es a vegen mind visszamegy az elem - polusahoz. Es ilyenbol lehet sok, kulon kapcsolhatok. Igy egy feszultsegrol mehet a sokfele led, csak az ellenallast kell jol megvalasztanod. Egy 330 Ohmmal nem tevedsz tul nagyot egyik esetben sem (piros-sarga-zold-kek-feher).
Hogy legyen egy rajzod is, milyen egyszerű. A tűzhely gombjára egy excenter tárcsa, és két lemezből lehet érintkezőt készíteni. De egy kis mágnessel, és egy Reed csővel is lehet kapcsolót is készíteni..
Szia!
Gondolom, 1 laposelemről akarod hajtani az egészet. A platnikra rátehetsz 2 db szuperfényes piros ledet is sorbakötve+az előtétellenállás. Ezek már 1-2 mA-rel is szépen világítanak. Az már a "mérettől" függ, hány ilyen egységet raknál 1 platnira. Sütőbe meg a fehér ledek jók, szintén 1-2 mA elég nekik, ezekből párhuzamosan járathatsz 1-1 db-ot a saját előtétjével. Kapcsolós potit nem hiszem, hogy találsz 1 kohm körülit, ezekkel egy kis fényerőszabályzást is meg tudnál oldani, de ha kölön kapcsolót kötsz be és hozzá egy potit, 500 ohmos van pl. és a 0,1 wattos már egy körre elég lenne.
Üdv!
Vannak ezek a rövidítések kapcsolóknál, reléknél, mint pl.: SPDT, APDT, SPCO. Ezek mit takarnak? Melyik mit jelent? Tudna nekem valaki küldeni egy olyan táblázatot, leírást, akármit, amiben ezek benne vannak? Előre is köszönöm!
Sziasztok!
Ismerösömnek elfüstölt a morzsaporszivoba egy ellenállás ami a NiCd elemek töltési árameröségét korlátozta. Sajnos nem látni a szinekböl hogy mekkora volt az értéke. A trafoja ami nem eredeti 3V-4,5V-6V stb tud. Nem tudom ö mekkorán használta de én 4,5V-al számoltam. 4,5V-3V=1,5V 1,5V/0,1A=15ohm Jól számoltam? Köszi
Helló! Összedrótoztam mindent ma próbaképp. Amit észre vettem, amikor kihúzom a tápot (áramszünet) a tápban lévő led világít, és a tép felé folyik 38mA áram vissza. Ezt te hogyan oldottad meg? Egy soros shottky dióda segíthet?
Most megnéztem, nekem is világít, ezt eddig nem is vettem észre... Teljesen logikus különben. Az "izzó előtti időben" volt egy soros dióda ott, csak melegedett is, meg úgy gondoltam tápban lévő diódák miatt nem lesz különösebb terhelés úgysem. Nekem a diódán üzem közben eső feszültség hiányozna az akku töltésénél. A táp 24V-os, kb. 27,5V-ra lehet felcsavarni maximum, az határeset a teljesen feltöltött, standby üzemmódban használt akkuhoz. Ha betenném a diódát, sokkal kevésbé tudná feltölteni az akkut a táp.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2015
Hát nagyon rendesek vagytok tényleg. Most még a bútor tervezésénél járok, de ha valóban elkészül mindenképpen meg fogom mutatni itt. Persze addig még lehet hogy lesz kérdésem
Én is pont ilyen helyzetben vagyok. 13,81V-ig lehet feltekerni a tápomat, ami jó a pufferüzemhez. Csak azon gondolkodtam, nem-e lehet baja, ha hoszabb távon megy így a dolog?
Némelyik akkura ráírják, hogy standby illetve ciklikus üzemben mekkora feszültségig szabad tölteni. Standby üzemre 13,5-től 13,9V-ig írnak értékeket állandó feszültségű töltésnél, gyártótól függően.
Szerintem nem lehet különösebb baja. Nyilván az ilyen töltés nem hasonlítható össze egy okos, impulzusos, regeneráló, akkukarbantartó felügyelő rendszerrel. De ahogy már írtam, a kb. két évig ugyanígy használt két akkunak nem látszik semmi baja.
Üdv! Íme: Bővebben: Link
Válaszadásnál használd a "Válasz" gombot, ami a fejlécben található.
Köszönöm!
Pontosan tudom, a feszültségszinteket, nem is attól tartok, hanem, hogy a tápot nem-e vágom haza a visszatöltéssel.
A szokásos táp kapcsolásokat tekintve nem lehet baja. A tápok kimeneti oldalán a diódák után csak kondenzátorok, szűrőinduktivitások és a feszültségszabályozáshoz szükséges alkatrészek szoktak lenni. Mindegyik ugyanazt a feszültséget kapja, mint amikor hálózatról működik a táp, csak a visszacsatolásban lévő optocsatoló fényét már nem érzékeli semmi, abból meg semmi baj nem lehet. A diódák előtt ott van a trafó szekunder tekercse, de azt meg leválasztják a diódák.
Sziasztok!
Tegnap észrevettem, hogy a ködlámpák nem működnek a feleségem autóján. Mivel az egyik lötyögött is kicsit, hát megbontottam a kerékjárati ívet, és ekkor láttam, hogy a ködlámpa kábelei le vannak vágva. Ráadásul mindkét oldalon. Sajnos nem találtam meg honnan vágták le de a sejtésem szerint talán a riasztó beszerelésénél csinálta a szaki... A gép 3 alkalommal is volt autóvillamossági szerelőnél az elmúlt időben, de pl a benzintank kijelző azóta nem működik, és persze a riasztó sem.... A ködlámpa viszont fontos lenne. Kérdésem, hogy mi lenne a legésszerűbb visszakötési mód? A 2 lámpát letestelem és behúzom...de hová? A biztosíték tábláig kéne elhúzni és ott rájönni h melyik volt az eredeti vezeték? Vagy relé bizti bekötés, és valahogy próbáljam meg az utastérbe áthúzni? (mivel abban bízok hogy azt a részt nem tették tönkre a jóemberek ezért gondolta a bizt. táblás megoldásra. köszi a segítséget! A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2015
Szia! Keresd meg az internet segítségével az autó kapcsolási rajzát és állítsd vissza az eredeti állapotot. Gondolom van rajta ködlámpa kapcsoló, onnan kövesd a vezetéket a világítótestek felé.
Szia,
persze van kapcsoló, de az onnan induló vezeték nem a bizt táblába megy először? Ezért gondoltam, hogy az onnan kijövő kábelek között kéne keresgélni...
Legegyszerűbb, ha megnézed
A kérdésednek van témája, ott illő folytatni az eszmecserét.
betettem oda a kérdést.
(bár az elekrtonikában kezdők passzol rám )
Sziasztok.
Adott egy csillár, amiben e27-es foglalatok vannak. Idáig 8w izzók voltak benne, de ezek tönkrementek, így ki lettek cserélve 9w-os izzókra. Most viszont olyan hiba lépet fel, egy idő után a kismegszakítót állandóan lekapcsolja, mondjuk kb 30-40 perc világítás után, és kb 10-percig nem is tudjuk visszakapcsolni a kismegszakítót. Ez lehet annak az oka, hogy az e27-es foglalat nem bírja a 9w-os izzókat? Az elektronikai boltban azt mondták, nincs különbség, bírja, csak jobb lesz a fényereje. A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2015
Itt nem az izzóval van gond, hanem vagy a csillárral, vagy a megszakítóval, de ilyet nem szabadna tennie egy pár 9W-os égőnek. Ha nem értesz hozzá, keress egy villanyészt, aki megcsinálja.
Köszi a választ, keresek egy villanyászt.
Szia!
Az E27 foglalat anyagától függően 60 - 100 W-ot is elbír. Nem az izzó teljesítménye lesz a hiba. Üdv.: Feri
Hány izzóról van szó amúgy, hogy csupán 8 wattosok vannak betekerve?
Szia! Nálunk is hasonló történt. De én még égőt se cseréltem a csillárban. Ahogyan az előző hozzászólók is írták ez nem égő probléma. Nálam még halkan zizegett is a kismegszakító. Aztán már egyre hamarabb kapcsolt le, nem is halogattam tovább, kicseréltettem a kismegszakítót és utána semmi gond nem lett már vele. Természetesen a zizegés is megszűnt.
Idézet: Egyértelműen kismegszakító hiba (hacsak valami miatt nincs túlterhelés). Nem csak hitrelen túláramra, hanem folyamatos nagy terhelésre is leold, mert melegszik is. „egy idő után a kismegszakítót állandóan lekapcsolja, mondjuk kb 30-40 perc világítás után, és kb 10-percig nem is tudjuk visszakapcsolni a kismegszakítót.” |
Bejelentkezés
Hirdetés |