Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2661 / 3999
(#) Csupasz válasza devergo74 hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

Tipikus kismegszakító hiba. Elöregedett, vagy sokat ment határérték közelében.
(#) mtxaudio hozzászólása Nov 1, 2015 /

Üdv mindenkinek !

Remélem jó helyen kezdem!
Szükségem lenne Bus 24V " Töltés közben 26,7- 27,8V rendszerébe stabil 14V 2,5A 35Watt. Ha 3A vagy nagyobb az sem gond!
Mire van hozzá szükségem?
Sajnos a 220V Inverter nem szinuszos és zajos a kép és hangos, Belkin ellenére.

Vagy itt hová adjam neki a 24-28V bemenetet ?
220 ból csinál 110 et majd 48V ot mérésem szerint. A tranzisztor számát nem látom, de ott már a stabil 14V van a bemenő ágon is. Vagy hol mérjek és mit.
És még egy kérdés. LM 7812 vel ha stabil 12V akarok, a töltési feszültség ellenére, ami 14,4 V Személykocsinál, csak 10,5 Volt jelenik meg a kimenten, holott a rajta lévő készülék 300 miliampert fogyaszt.
(#) proli007 válasza mtxaudio hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

Hello!
- DC/DC konverterre van szükséged, van külön topikja.
- A sima 7812-nem minimum 2V-al nagyobb bementi feszültségre van szüksége. LDO (LowDropOut) stabilizátorral jobb eredmény érhető el.
(#) mtxaudio hozzászólása Nov 2, 2015 /

Köszönöm, igen tudom ,csináltam is már egy párat, de nem nyűgözött le !
Viszont nekem konkrét megoldásra lenne szükségem, nincs időm végig olvasni az összes posztot !
(#) Wind-Storm hozzászólása Nov 2, 2015 /

Helló!

Kéznél van egy BS170-es.
Alkalmas lenne arra, hogy 2-2,4V-ot kapcsolgasson 3,3V gate feszültség mellett vagy más kapcsolóelem után kéne néznem?
Pár száz mA-t kéne kapcsolgatni, a pontos érték csak a gyakorlatban fog kiderülni, 200mA-re számítok.
(#) proli007 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Hello! Esetleg ha lerajzolnád, hogy kötnéd be és mit vársz el tőle, mert így szerintem nem lehet kitalálni mit is szeretnél.. A tranyó bekapcsolt (RDSon) ellenállása 1,2..5ohm. Vagy, adatlap..
(#) Wind-Storm válasza proli007 hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Körbeírom inkább.
A teljes történet az volna, hogy lesz 2 ni-cd akku és egy MCP1640-es step-up, melyet úgy gondoltam hogy 3,3V-ra állítok be. Ehhez lesz egy egy HC-SR501-es PIR mozgásérzékelő, melyből az LDO-t kiforrasztom és áthidalom, így fogyasztást spórolok, a modulban az IC 3-5V-ig működőképes. A modul kimenetére jönne egy kapcsolóelem mely egy 3 wattos narancsos CREE LED-et kapcsolna rá az akkupakkra egy előtéten keresztül, ~200mA-t gondoltam neki. Az elhalványuló fénnyel együtt a fogyasztás is csökkenni fog és végül a teljes töltöttségről merüléssel beáll napok múlva az egyensúlyi állapot és fényerő, mivel ez most egy téli napelemes koncepció lesz.
(#) PeachMan hozzászólása Nov 2, 2015 /

Egy régi Mac Powerbook-ban tönkrement a PRAM-ot tápláló akku. Ez egy Panasonic CGL3032 típusú 180mAh 3.7V akku. Namost ilyet beszerezni körülményes. Csak külföldről tudnék és nagyon drágán. Arra gondoltam, hogy egy lapos mobilakku-t tennék a helyére. Ez járható út lenne szerintetek? Van is itthon egy 3.7V 1350mAh kapacitású. Három érintkezője van mondjuk, nem tudom melyik 2-t lehetne felhasználni, már ha lehet.

Bővebben: Link
(#) Wind-Storm válasza PeachMan hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Esetleg ilyesmi? link
Méretre kisebb mint egy mobilakku.
Szerk.: Ja bocs, ez Li-Po, nem Li-Ion, a töltése azt hiszem hasonló, de majd a többiek leírják.
Licit nélkül: link
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2015
(#) PeachMan válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Akár jó is lehet, ha picit nagyobb kapacitású. >300mAh lenne ideális. Viszont elég sürgős lenne, ezért hazai pályán próbálkoznék elsősorban.
(#) nedudgi válasza PeachMan hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

RCR2032 a Tripolarnál kapható.
(#) PeachMan válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Ez nem elem? Akkuban nem találok.
(#) Kovidivi válasza PeachMan hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

LIR2032 vagy LR2032.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2015
(#) PeachMan válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Kerestem LIR3032-t (nem 2032-t), de nem találtam MO-i kereskedőnél eddig.
(#) Kovidivi válasza PeachMan hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Belefér a kisebb akku is a nagyobb helyére.
(#) nedudgi válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

A honlapjuk nem egészen "precíz"
(#) Wind-Storm hozzászólása Nov 3, 2015 /

Mi a legfőbb különbség 1N4007 és UF4007 között?
(#) ferci válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 3, 2015 / 1

Az UF gyors dióda.. van adatlapja!
trr: 75 ns.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2015
(#) pucuka válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 3, 2015 / 1

A sebesség. A nevében (az adatlap címsorában) is benne van, hogy ultrafast. az 1N4007 csak alacsony frekvenciára jó, 50 - 100 max 400 Hz, az UF et használhatod nagyobb, 100 kHz ig egyenirányításra.
(#) Wind-Storm hozzászólása Nov 3, 2015 /

Köszi a válaszokat!
Viszont lett még egy közben... véletlenül egyenirányító diódákat vettem Schottky-k helyett.
Az eddigi észrevételem hogy minimális áram mellett sokkal nagyobbat droppol az egyenirányító a Schottky-val szemben. Ezen kívül van még valami eltérés köztük, ill Ni-xx pakk töltéséhez melyiket lenne célszerűbb használni?
(#) pucuka válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 3, 2015 / 1

Az UF azért mégiscsak egy "közönséges" Si dióda, csak a technológiájának köszönhetően gyorsan kapcsol. A Schottky pedig egy kissé más rendszerű, a két réteg között van egy tiszta vezető réteg, ettől gyors, de a nyitó irányú feszültségesése is kisebb.
Hogy melyiket használod, az attól függ, milyen típusú a tápegységed. (mekkora frekvenciájú váltót kell egyenirányítania)
(#) gege001 hozzászólása Nov 3, 2015 /

Sziasztok! Van egy utólag beépíthető lcd háttérvilágítás amely 8-13volt tartományban működik.hogyan tudnám beépíteni autós rádióba, ha a generátor 15 voltot ad.Vagyis hogyan tudok 15voltból 12-13 voltot csinálni? Köszi
(#) proli007 válasza gege001 hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Hello! Két soros szilícium diódán keresztül táplálod meg. Azon lesz annyi feszültségesés.
(#) Wind-Storm válasza pucuka hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Köszi, értem nagyjából.
A tápegység most csak egy napelem, legfőképp a visszáram meggátolására van szükség, a drop változtatásával gondolom a munkaponttal lehetne még játszani.
(#) pucuka válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 4, 2015 /

Azzal Te biztos nem tudsz játszani. Játszik az magától, a diódán eső feszültség a rajta átfolyó áram függvénye. Ha olyat választasz, aminek jó meredek a nyitó irányú karakterisztikája, a feszültség esés sem fog túl sokat változni rajta.
(#) Wind-Storm válasza pucuka hozzászólására (») Nov 4, 2015 /

Úgy értettem igazából.
(#) kriszrap hozzászólása Nov 4, 2015 /

Sziasztok.
Lehet rossz helyre írtam akkor kérem jelezzétek.
Riasztót szeretnék építeni lenne neki 4 érzékelője és ha az érzékelők nem érintkeznek akkor világítana egy led és egy piezo hangszóró sípolna egyet.
Ha pedig az érzékelők érintkeznek akkor csak a led aludjon ki.
5v körülire gondoltam.

Hogyan lehetne ezt meg valósítani milyen kapcsolással??
Bármilyen segítséget elfogadok.
Segítségeteket előre köszönöm.
(#) PeachMan hozzászólása Nov 4, 2015 /

Üdv. Érdeklődöm, hogy létezik olyan mikrokapcsoló, ami nyomásra nem zárja, hanem megszakítja az áramkört? Valami igen apró nyomógomb kellene, amit egy kvarcelemmel tudnék sorbakötni, hogy bizonyos esetekben meg tudjam szakítani a tápellátását.
(#) PeachMan válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 4, 2015 /

A jumper-es megoldás sajnos nem járható, mert egy 3mm*6mm-es nyíláson keresztűl van csak hozzáférésen a belsejéhez. Konkrétan egy kensington zár helye a nyílás.
Valami apró lamellás megoldás is jó lenne, amit mondjuk egy fogpiszkálóval el tudnék nyomni megszakítva az áramkört ezzel.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2015
Következő: »»   2661 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem