Fórum témák
» Több friss téma |
A zsír kisebb baj, de ha újrazsírozod, akkor csak óvatosan! Gumi felületre, vagy olyan helyre, ami a szalaggal érintkezhet, ne kerüljön!
A szalagfutást kb-ra ellenőrizheted, a durva hibát kiszúrhatod úgy is, ha valami átlátszó testű kazettát beteszel, és leveszed az ajtóborító elemet (általában felfelé húzva levehető, pl. fejbeállításhoz). Megfelelő szögben bevilágítva látszik, ha nagyon elmozdul a szalag. Görgők többsége felújítható, nagyon finoman felköszörülve még egyszer ennyit is kibírhat simán. Az a lényeg, hogy a felkeményedett-kifényesedett, és hordószerűen kidudorodó réteg eltűnjön róla. Maga a gumi a mélyebb rétegeiben többnyire még jó marad. (Régi készülékeknél jobb híján alkalmazható erre polírpapír is, de az ilyen bonyolultabb mechanikákhoz nem elég precíz, nem biztos, hogy érdemes ilyesmivel próbálkozni.)
Kérdezd meg a Basys-t / ők a hazai forgalmazó, és szerviz/ Törökbálinton vannak jelenleg, de szerintem ,rendelj hozzá ékszíj készletet is.
Nem szól túl jól a máshonnan hozott kazival sem. Kevés a magas, tipikusan azimuth hiba, csak azt nem értem, hogyan lehetséges a fej elállítódás, ha a csavarokon ott a rögzítőlakk?
De nincs azimuth-beállító kazettám se a géphez, egyedül szalagsebesség beállítóm van. Be lehet fülre állítani, de az olyan kutya vacsorája. Egy TC K-808-as.
Szerintem nem a fej van elállítódva, hanem a szalagvezetéssel van gond. A fej jó pozícióban van csak a szalag megy félre.
Jól látom, hogy a jobb oldali görgő műanyag házban van? Mert olyat is láttam már egyszer, hogy a műanyag az idők folyamán megvetemedett és emiatt a görgő tengelye és a capstan tengely nem volt párhuzamos. Így aztán, mivel nem lehetett állítani a görgőrészt (ahogy látom ennél sem lehet) bárhogy küzdött az illető, a szalag folyton félrement picit. A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2015
Az a gondom hogy nem mindig csinálja este is hallgattam valamikor egy oldalnyi kazettát úgy lejátszik hogy tökéletesen szól közel cd minőségben,de valamikor meg play gomb megnyomása után 2-3 másodpercig tökéletes majd eltűnnek hirtelen a magas hangok közel 20%-ban,hétvégén szétszedem megnézem a szíjakat is, ebay-en is láttam eladót közel 20 éves szíjak lehet megérné kicserélni ember nem vesztene vele semmit se.
A törlőfej melletti görgő elég kifényesedett azt meg se lehet normálisan pucolni mert van rajta egy kis műanyag takaró szerintem előző tulaja se tudta azért ilyen fényes,este is hallgattam és egy kazetta oldalnyit tökéletesen játszik le magas vesztés nélkül ,valami mechanikai gond lehet ,hétvégén szétszedem megnézem .
Ez szerintem egyértelműen görgő hiba. Ha nagyon fényes, még örülni lehet neki, hogy legalább ennyire megy, és nem kezdi el meggyűrni a szalagot. Jobb volna cserélni vagy felszabályoztatni..
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2015
Itt is érdemes volna ránézni a görgők állapotára, ha jól látom szintén Dual Capstan rendszerű gép.
Elviszem egy szakihoz, ha nem javítható, szép szobadísz lesz belőle.
Szia.
Nem szokott elvetemedni a görgők kengyele, ne ott keresd a hibát. Ezeknél a deckeknél gyakran volt olyan probléma, hogy erős volt a felcsévélő orsó nyomatéka és annyira húzta a szalagot, hogy az kisodródott a görgők alól. A többi lehetséges okot nemrég leírtam egy hozzászólásomban.
Köszi, már beszéltem egy illetővel a javításról.
Én utálok mechanikát javítani.
erős volt a felcsévélő orsó nyomatéka és annyira húzta a szalagot, hogy az kisodródott a görgők alól
Jó állapotú a görgő, ékszíjkészlet, nincs ilyen probléma.
Üdv! Elkészült az AZ7 a hiba oka nem a fej volt. Vásároltam egy AZ6-ost és abból a mechanikát átcseréltem gondolván hogy a fej rosz. Kipróbáltam és úgy sem volt jó. Akkor kicseréltem IC302 UPC1297CA DOLBY HX PRO az után próba és tökéletesen működik jól megszivatott ez az IC a rajta mért feszültségek jók voltak. Most az AZ6 -ba rendelek egy IC-t és akkor már az is működik.
Egyszer én is szívtam Dolby IC okozta rejtélyes hiba miatt. Marantz deckemben szíjat cseréltem, és közben valamit elcseszhettem, mert aztán bekapcsoláskor még jó volt, pár perc múlva elkezdett halkulni és a basszusoknál torzítani. Sokáig tartott rájönni, hogy mi a gond. A cseredarab 20 ezer forint lett volna.. Szerencsére nem dobtam ki azonnal, és egy törött mechanikával hozzámkerült Sony deckben épp olyan IC volt, mint ami az enyémbe kellett
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
Az akkor jó drága IC lehetett. Persze kérdés miylen Marantz deck és hogy mikor történt évben az eset. Mert ez az IC amit én rendeltem, kb 1800-2000Ft ebay.com
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2015
Biztos nem is fizettem volna ki érte annyit! De hát az Aswo annyiért árulta három évvel ezelőtt.. Egyébként egy sima kétmotoros-kétfejes Marantz volt, '89-ből. Még csak nem is az a luxuskategóriás High-End cucc.
Sikerült megcsinálni a Pioneer deck-et,most jöttek meg ebay-ről az új szíjjak,mert ami benne volt félrement a motor tengelyén lévő műanyag szíjtárcsán,ki volt kicsit nyúlva és amikor félrement akkor elment a magas.most jó !
A görgők is fel lettek csiszolva ,az üvegesedést felcsiszoltam működés közben finom csiszolóval..szuper lett örülök köszi a tanácsot
Nincs mit, használd örömmel! A görgők ellenőrzése alaplépés bármilyen decknél, amikor ilyen hibát pródukál. Mivel a Dual Capstan jó működéséhez az is szükséges, hogy a két tengely ugyanolyan sebességgel forogjon, itt bizony a szíjak megnyúlása - pontosabban az abból eredő fordulatszám-csökkenés - is okozhat ilyen hibát. Ha amúgy jó állapotban van a gép, akkor ennyi ráfordítást biztosan megért!
Üdv!
Van egy Fisher CR-W915-ös kétkazettás deckem. Mindegyik kazettához két motor tartozik, meg oda vissza lejátszós, Dolby-s meg minden, szeretem. De van egy-két baja. Az egyik, hogy csak az egyik irányba játszik le. Ha a másik irányba indítanám, csak megfeszül a szalag, majd 1-2 mp múlva leáll a motor. Ez a hiba mindkét kazettánál jelentkezik. Hogyan lehetne ezt kiküszöbölni? A másik, fontosabb probléma, hogy hiába Dolby-s meg minden, kb a 2. lejátszásnál már nincsenek magas hangok. A Dolby felvételkor és lejátszásnál is be van kapcsolva. Igen, felvett kazettáról van szó. Az első lejátszásnál szép tiszta hangja van, gyakorlatilag megkülönböztethetetlen a rádiótól, de a második lejátszásnál már nincsenek magas hangok. És ez egyre romlik, minél többször hallgatom vissza a kazettát. Ha lejátszásnál kikapcsolom a Dolby-t, akkor kicsit jobb a helyzet, ezt a Dolby működési elvével magyarázom. ( felvételkor kiemeli, lejátszáskor vágja a magas hangokat.) Talán mágneseződött volna a fej? Képeket tudok feltenni, ha kéne valamiről. Szeretném rendbe tenni, mert ez egy túl jó deck ahhoz, hogy így hagyjam. A válaszokat előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2015
Hát ez a tompuló magashang hiba eléggé felmágneseződésre utal.. Nem jelenik meg ezzel párhuzamosan egy sustorgó-dübörgő zaj is? Tipikus jele lenne az állandómágneses térnek..
Még egy dolog jut eszembe, mert amúgy ez nagyon durva felmágnesezés lenne.. Nem kerül (tipikusan kondenzátor hibájából) egyenfeszültség a kombináltfejre?
Majd holnap megmérem, mert ma nincs időm szétkapni a tornyot. A sustorgó-dübörgő zaj van, de eléggé halk. A magnó eredete ismeretlen, kukáspiacon vettem, ki tudja hol volt előtte.
A mágnesesség megszüntethető valahogy, vagy csak a fej cseréjével lehet megoldani? Forgófejes típus, szerintem eléggé drága lesz, donort sem lehet olcsón kapni...
Van lemágnesező kazetta, de elég drága már a jó állapotú. Viszont ez annyira durva hatással van (ha tényleg 2-3 lejátszással leszedi a magasakat), hogy én nem hinném, hogy csak erről van szó. Most, hogy az előéletét írod: esetleg nem nagyon mocskos-zsíros a görgő/főtengely, és csak összekoszolja a szalagot?
Ha felveszel, és utána csak a másik, lejátszós oldalban hallgatod, akkor is letompul a felvétel? A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
Majd feladok egy hirdetést hogy keresek ilyen kazettát.
Tényleg 2-3 lejátszás után alig van magas. Mit jelent az, hogy nem csak a fej mágnesessége a baj? A kazettafészket amúgy is át fogom takarítani holnap, bár nem tűnik koszosnak a főtengely és a görgő. Egyébként dual Kapstain-os a gép, tehát ezekből kettő van. A mágneses fejről még annyit, hogy amikor hozzám került a gép, akkor nem szolt a felvevős oldalnak a jobb oldala, mert leszakadt a fejről a kábel. Ekkor visszaforrasztottam, de más 'karbantartás' nem történt. Ettől mágneseződhetett a fej? Emlékeim szerint már akkor is jelen volt a most is hallaható zúgás. A demagnetizálás nem károsítja a fejet vagy a decket? Hogyan kell ezt véghezvinni? Csak berakom a kazettát, elindítom a lejátszást és kész?
Egyébként igen, a csak lejátszós oldalon is ugyez a helyzet, de ott nem ilyen vészes. Viszont ott kopottabnak tűnik a fej. A fejeket egyébként hogy kell megtisztítani?
Tiszta alkohol + fültisztító vatta a bevált megoldás. Benzinnel vagy hígítóval ne, az megmarja a gumi felületeket! A demagnetizálást elvileg áramtalanítva kellene végezni, mert a nagy impulzus kárt tehet a bemenő fokozatban, viszont ezt elég nehéz kivitelezni egy elektronikus vezérlésű gépnél...
A ,,nem csak erről van szó" dolgot úgy értettem, hogy nálam járt már jó pár deck agyonhasznált állapotban, de még ilyet soha nem produkált egyik sem. Sőt, igazából demagnetizálóm sincsen, mivel általában maga a fej előbb elkopik, mint hogy annyira felmágneseződjön, hogy ebből baj legyen.. Szóval szerintem valami más lesz a gond. Esetleg a friss és a ,,letompított" felvételt nem tudod más magnóban összehasonlítani, hogy ott is olyan fojtott hangja van-e? Mert még esetleg arra tudok gondolni, hogy a görgők kopottsága miatt ötletszerűen változik a szalagfutás merőleges iránya... A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
"Sőt, igazából demagnetizálóm sincsen, mivel általában maga a fej előbb elkopik, mint hogy annyira felmágneseződjön, hogy ebből baj legyen.. "
Kialakítás függő, akár 20-30 üzemóra alatt bekövetkezhet a felmágneseződés. Javítás esetén mindenképpen célszerű elvégezni, és úgy visszaadni az ügyfélnek.
Na elvégeztem a méréseket.
A főtengelyt lepucoltam denszeszes fültisztítóval. Feltűnően csak ott volt koszos, ahol egyébként a szalag széle szokott futni. A görgőket is letakarítottam, ezek már sokkal koszosabbak voltak, de mivel nem akarták abbahagyni a koszolást, inkább leálltam a takarítással. Természetesen a fejet is megpucoltam. A fejen is méricskéltem, érdekes eredménnyel. A fejről négy drót megy le, 2-2 minden csatornának. 1-1 fehér és 1-1 piros. Azonos oldalak kivezetési közt nyoma sem volt egyenfeszültségnek, viszont eltérő oldalnak eltérő színű kivezetései között ( tehát pl, jobb csatorna fehér és bal csatorna piros vezetékek között) üzemben, tehát lejátszás alatt csak 0,004 volt egyenfeszt mértem. Ha leállítottam a lejátszást, maradt ennyi, ha viszont kikapcsoltam a decket, akkor felugrott 0,300 volt körüli értékre, viszont szép lassan csökkent. A szalag viszont szép egyenesen fut, mindig merőleges a fejre. |
Bejelentkezés
Hirdetés |