Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Állítógombokon -Time/div, és V/div- a "calc" nem kell, legyen alaphelyzetben. A fix állások közötti tartományokba is állítható azért van, nem kalibrált, jelalak nem ettől függ.
A "calc" kimenet ad ki jelalak beállításhoz négyszögjelet.
Nos, készítettem pár tesztet. Bocsi az analóg képeiért, kis vacak kompakt géppel nem egyszerű jó képet csinálni. Minden képet úgy neveztem el, hogy tudni lehessen melyik micsoda. Az elsőn a már említett órajel generátor jele látható 15V-os feszültséggel hajtva. A második egy kapcsitáp (Nokia töltő) szekundere volt a forrás. A harmadik az XR2206-os függvénygenerátor tökre feltekerve (gyenge a tápja, így alapból nem valami jó). Az utolsó analóg képen a szkóp CALC kimenete.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2015
Nem olyan rossz ez a pen szkóp végül is 25 megás ami otthonra bőven elegendő.
Szerintem sem gáz, bár most más jelforrásom nincs, de nézek holnap egy másik kapcsitápot, mert böki a csőröm a másik kolléga írt.
Az utolsó képen látszik, hogy egy kicsit alulkompenzált az osztó. A fel- és lefutások végén látszik, egy kis görbület. Ezt egy kicsit állítani kellene, akkor azért jobb lesz.
Itt kb. jónak tűnik minden. Az előző képeken itt: furcsa a két szkóp kép közötti elég nagy eltérés. Gyanítom, hogy a digiszkóp négyszögesíthet, amilyen jelenséggel én még nem találkoztam, mert az analóg szkóp és kábele tudja ezt a sebességet. A mostani 15V-ról működő HEF4060 képéről következtetve.
Ez nagyjából jó ábra. Szépen látszik, hogy a trafó , meg a többi alkatrész szerelés, szórási, stb induktivitása szépen összeleng a mindenféle kapacitással. Vagyis ez egy parazita rezgőkör. Ezt jobb helyeken csillapítják, de legalább most lehet látni, hogy nem is olyan rossz ez a szkóp.
Aki írta nekem, hogy DSO112 eladó az írjon rám. Már nem tudom ki volt.
Szereztem egy másik kapcsitápot. Sajnos az analógról nem tudtam használható képet csinálni, de kb ugyanazt mutatja mint az USB-s.
Sziasztok!
Rám maradt egy RFT EO 211 oszcilloszkóp. Kérdéseim a következők: - Hogyan tudom kipróbálni, hogy működik? Ami van hozzá. Egy tápkábel, és 2 db kábel amit az elejére lehet rákötni. Meg találtam egy panelt amit ha jól értelmezem akkor egyen áramra? kell rákötni. - Kb. mennyit érne ez a szkóp? Mivel nekem nincs rá szükségem és nem is értek hozzá. Köszönöm a segítségeket tanácsokat.
A vaterán nemrég 6000-ért kelt egy ilyen. Ide az apróba feldobod, biztos lesz rá vevő. Ha bekapcsolod akkor középen egy vízszintes vonalnak kell megjelennie. Ha tekered a kezelőszerveket akkor ennek mennie kell fel-le, jobbra-balra. Normális kipróbálni valamilyen ellenőrzött jelforrásról lehetne. De végső esetben egy MP3 lejátszót vagy ilyesmit kötsz rá akkor is látni kellene valamilyen jelet.
Azt nem tudom milyen panelre gondolsz, meg milyen egyenáramra.
Szia,
ha megjelenik a vizszintes volnal, (Pali útmutatását követve), utána ha megfogod az elejére ráköthető kábel hegyesebbik végét, akkor látnod kell valami változást. Ehhez lehet, hogy tekergetni kell a V/div és Time/div kapcsolókat is. Kb. 20mS és 1V állásban érdemes nézni. Hirtelen nem tudom, hogy ez kétsugaras-e, akkor ki kell választanod a csatornát is (Ch1 vagy Ch2 vagy A és B, nem tudom hogy van jelölve). Az ára viszonylagos, kinek mennyit ér meg, de reálisan 5-10ezer Ft körül van, állapottól függően. (Attól is függ hol hirdeted meg.)
A EO213 a kétsugaras.
Lehet (jó, valószínűleg) hogy tele van kontakthibával és kis javításra szorul. Szerencsére ezek még "könnyen" javíthatók. Itt van róla több információ. A többi, ahogyan írtátok. Rita, ha engem kérdezel, akkor próbáld meg itt feltenni az apróba.
Köszönöm mind a hármótok segítését.
Ma délután kipróbálom, ahogyan javasoltátok. Annyit már láttam rajta, hogy ha bekapcsolom akkor a kijelzőn "fut" a jel. Ha semmi problémáját nem látom akkor délután fel is teszem ide az apróra. Sajnos az elektronikai tudásom = a 0-val. Apukám után maradt rám ez az eszköz, mivel én nem tudom mire használni ezért válok meg tőle.
Sziasztok!
EMG TR-1555 Mit gondoltok erről, illetve egy ilyen az oszcilloszkópról? Mennyit érhet? Mik a betegségei? Érdemes ilyet venni még?
Az Y csatorna bemenetén miniatűr nuvisztor elektroncső van (nem FET), ez ilyen öreg készüléknél jó eséllyel elgyengült lehet. Beszerzése nem könnyű.
Bővebben: Link Itt van erről bővebben szó. Árát nem tudom.
Inkább gyűjts még hozzá egy keveset, és vegyél olyat aminél nem azzal fogod az időd nagy részét tölteni hogy a hibáit keresed. Japánok előnyben.
Sziasztok!
Mi a véleményetek a Hantek 6022BE oszcilloszkópról? kezdő mechatronikus hallgató vagyok, karácsonyra összekuporgatnám rá a pénzt persze ha érdemes. "Sajnos" csak a suliban lévő félmillás oszcikkal dolgoztam laboron amit könnyen tudok kezelni, sok gond nincs vele, így nincs viszonyításom hogy egy 18ezer Ft-os mennyire használható számomra. Olvastam valahol olyat is hogy vki a programot nem tudta hozzá rendesen futtatni. Ja és ebayről rendelném, konkrétan ezt néztem ki: http://www.ebay.com/itm/Hantek-6022BE-PC-Based-USB-Digital-Storag-O...dWKLN2 ...tanárom javasolta hogy mindenképp érdemes beszerezni hobbi szintre vmi olcsóbbat vagy használtat. szerintetek ezt érdemesebb vagy keressek vaterán 10ezer körül egy használtat inkább? köszi a válaszokat! A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2015
Én nem tudom, de a 6082 majdnem 80.000.- a 6022 meg csak 20. Nekem egyikkel sincs tapasztalatom, csak emlékeztem rá, hogy nemrég tárgyaltuk.
Köszönöm a válaszaitokat Ge Lee, nagym6. Tetszett, tetszik úgy egyébként. De ezek szerint eljárt felette az idő, és csak gyűjtőknek való. egyébként konkrétan erről volt szó.
Oszcilloszkóp TR-4653 Akkor lemondtam róla. hátha lát benne valaki fantáziát A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2015
Sok érte. Kiváló készülék volt maga idejében, dicsőség, hogy még működik, de várhatóan több bütyköléssel tartható hoszabb távon üzemben. Ennyiért jóval modernebb japánt adnak.
Szia!
Nekem már több mint egy éve van, és nem volt vele problémám. Mondhatnám azt is ellustulok tőle, mivel nem kell számolni, hanem minden értéket (freki, RMS, peak to peak, kitöltés, stb.) kiír. Van neki egy automata beállító gombja, ezért a 'tekerőket' nem is nagyon használom. Nagy előnye az analóghoz képest, hogy meg lehet állítani, ha netán változó jelet mérsz. Annyi hátrányát fedeztem fel, hogy csak ±50V-ig tud mérni 10X-es osztóval. Ezért vennem kellett egy analógot, mert egy csöves erősítőt építek, de azóta is az erősítőn kívül minden mást a Hantek-el mérek. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
Nem árt ha van az embernek ilyen is meg olyan is. Ez egy 29MHz körül járó Collpits oszci jele, egy 50MHz-es digitális, és egy 20MHz-es analóg szkópon...
Üdv! Nekem van analógom is, de én is tervezek valamilyen egyszerűbb digitálisat mellé.
Amit én néztem, az a SainSmart DDS140, talán van valakinek ilyen is itt a fórumon. Az ok nagyon egyszerű: Az oké hogy az analóg oszcilloszkóp mennyire király, meg hagyományos, meg elvileg végtelen a felbontása, amíg pontosan periodikus jelről beszélünk. De ha olyan jelet mérsz, ami egy pillanatra van jelen, és el is tűnik, akkor szerintem a digi verhetetlen, mivel az analógon ezt nem is fogod látni, vagy csak egy pillanatra. Én egy dso138 kittel kezdtem, azon tanultam, és mikor "váltottam" analógra, elég kellemetlen lett, hogy nem tud "elkapni" egy-egy hullámot, és azt rögzíteni, amíg értelmezem mi van rajta. Szerintem a komolyabb analóg + egy egyszerűbb digitális a nyerő páros, nyilván ha az ember nem engedhet meg magának mindkét fajtából egy jobb darabot A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
Itt a sávhatár eltérés okozza az eltérő jelalakot, nem az analóg-digitális különbséget.
Analóg 20Mhz, digi 50Mhz.
Javítva előző hsz.
Itt a sávhatár eltérés okozza az eltérő jelalakot, nem az analóg-digitális különbség. Analóg 20Mhz, digi 50Mhz.
Nem nagyon értelek. A 29MHz szinusz szépen látszik a 20MHz-es analóg szkópon, némileg csökkent amplitúdóval ami érthető. Az 50MHz-es digitálison meg csak hasonlít a szinuszra.
Azt ugye sokan tudják, hogy a látott jel előáll egyre csökkenő amplitúdójú,növekvő frekvenciájú szinuszjelek összegéből. Szerintem amit te az analóg szkópodon látsz, az a fő 29Mhz-es szinuszjel, felharmonikusok nélkül. Míg a digitális érzékeli a 29Mhz-es alapjelet, meg a mondjuk 35Mhz-es kisebb amplitúdójú felharmonikust, aminek az összegéből előáll amit a digitálison látsz. Feltéve, ha helyes az eszmefuttatásom.
Melyik az igazi? Lehet, hogy az 50Mhz-es adja az igazat, rezeghet így is az oszci, valami beállítás nem ideális. Talán az alapjel 3. harmonikusa nagyon erős, amit az analóg nem tud megjeleníteni, ezt látni a digin.
Most látom, siletto kolléga kb. ugyanazt gondolja, amit én. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |