Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Üdv mindenkinek! Újra akarom kábelezni a hangládám a mostani bekötést már szétbontottam vakon. Van benne 3db mély: 1db srp 4050 2db srp 1620 és két magas. Hogyan lehetne úgy bekötni hogy jó is legyen a hangzás, és az erősítő is bírja? Az erősítőm hogy Kenwood KA3010 150w.
Köszönöm, szép napot!
Szét vannak választva a különböző méretű hangszórók légterei?
Hát igen, gondolkodtam, hogy van-e értelme javítani a hangszórót mondjuk, vagy belepasszol-e valamelyik 180mm-es kosár, de a válasz nem. Jó lesz ez egy ilyen kerettel.
Igazából nagyon rossz keresni ez helyére hangszórót, mert az árkategóriában is megvagyok lőve és még lehet keretet is készíteni neki és persze a beépítési mélységre is figyelni..
Amúgy azon gondolkoztam, hogy vásárolnék 6x4"-es hangszórót, a régit kivágnám ebből a felfogató keretből, a belső szélénél szépen, bele az új hangszóró szivacs vagy valami az új hangszóró és a felfogató keret közé, hogy rezgések által ne rezegjen. Majd csavarral, vagy pl popszegeccsel bele fogatni. Utána vissza csavarozni a gyári helyekre. Szerinted milyen az ötletem elképzelése?
Mindenképp hosszabb idő, mint vágni egy keretet dekopírral. És az ovál hangszóró drága is, meg nem is olyan jó talán, mint az azonos árú körperemesek.
Mondjuk igaz..
Akkor újra tervezés.. Lényegében keretet így is-úgy is kell készíteni, és az hogy most a régi felfogató keretet vágom ki kör alakra, vagy MDF-ből készítek nagyon mindegy van MDF is, és lemezvágó gépem is. Viszont le kellene mérnem akkor a belső magasságot, szélességet ahova a hangszóró bele megy. Kör alakú hangszórót ha vásárolnék nehogy ne férjen bele az ajtóba A linkelt oldalon a méretekben nem bízom..
Még szerencse, hogy az olcsóbb autós hangszórókon kicsi a mágnes, szóval alacsonyabbak.
4,3cm a beépítési mérete a gyári hangszórónak. De mivel keretet kell neki adni 4 vagy 6mm-esből lesz, akkor közel 5cm beépítési mélységem lesz. Tehát addig nyugodt szívvel nézelődhetek.
nem saját autómba lesz, úgyhogy nem tudom mikor lesz kész a projek, mert még el kell csípnem az autó tulajdonosát újra, hogy lemérjem mekkora hely van a hangszórónak egyáltalán az ajtóba
Az jó, majd annyira kell figyelni, hogy a mögötte lévő üreg elméletileg 140*125mm-es. De ebbe bele kell férnie a 165-ös autóhangszóróknak.
Bele fog! Nálam majdnem nagy is volt a luk!
Hát már órák óta böngészem a netet de nem tudom pontosan, hogy pl a 10 cm-es hangszóró az a membrántól membránig van és plusz xy cm körgyűrű amivel felfogatom vagy a 10cm a a felfogatási gyűrűvel együtt annyi..
Megmértem az ajtóban lévő magasságot hisz ugye az a kisebbik, és az 12cm volt. Tehát ha jól gondolom 10cm-es hangszóró kell bele?
Sajnos amennyi gyártó van annyi féle méret. Gondolok itt arra, hogy találtam már 16cm-es hangszórót 3 féle kivágási mérettel
De van olyan amihez sajnos nem is találok kivágási méretet.
Elméletileg a gyári helyre beépíthető kárpithangszórók méretei egyeznek mindenkinél. Az eltérő, magasabb árkategóriás dolgok öntött kosarakkal, nagy mágnessel, stb. hát azok lehet, hogy kilógnak a sorból.
125-ös autóhangszórók közül jó lesz vmelyik biztosan, de lehet, hogy a kiemelés miatt a laposabb fajta 165-ös is befér, ezt meg kell nézni. A 10 centis nagyon kicsi ide. Hangszórónál mindig a kosár külső átmérőjéből jön a méretezés. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
Még arra gondoltam esetleg, hogy a két kisebb mélyet összekötöm párhuzamosan, a nagyot meg rákötöm sorosan és figyelem a füstöt
Tehát akkor nekem a 16cm vagy 16,5cm-es átmérőjű hangszóró jó bele csak figyeljek a beépítési mélységre ami jelen esetben max 4,5cm lehet.
Az a "két kisebb" nem mély. Azok itt középként funkcionálnak (legalábbis úgy illene).
Nálam is 1620-asból van kettő a frontokban (melléklet).
Értem, akkor nem úszom meg én sem. Szomszédok szeretnek ?
Családi háznál ez nem olyan kényes kérdés. De tény, brutális hangnyomást produkál egy ilyen összeállítás. Szinte fizikai fájdalmat képes okozni, a kb. 18 m2 alapterületű műhelyemben.
Mi az amit nem úszol meg? Saját esetem kapcsán tudom, néhány célzott átvitel mérés után, ha találsz magadnak segítőkész támogatót, akkor remek hangváltót lehet építeni. Mérés nélkül esélytelen a dolog. De mindezt csak azután, ha már van valamilyen -lehetőleg méretezett- doboz, amihez szintén meg kell mérned a hangszórók mechanikai adottságaiból adódó paramétereket. Ez utóbbi valójában két impedancia mérést jelent (nyiott/mérődobozos), aminek viszonyából a program számítja a dobozméretezéshez szükséges paramétereket.
Szia. Nagyon jól néznek ki. Ügyes vagy ! Biztos jó, új illata van.
Te vágtad a lapokat ?
Hogy nálam is középként funkcionáljon a két 1620-as. Hjj ezt el is hiszem, de így legalább nem hallod a gépek zaját . Dobozom az már van 50x50x100cm nagyságú, mikor készítettem még kölyök voltam, mások elkészített, majd feltöltött képei alapján készült el ez is. Mikor még bírta a hangváltó, a padlón állva éreztem hogy kicsit beremeg a szint mikor sub-bass hangtesztet hallgattam. De egy két ilyen megmozduláson kívül nem nagyon szólt olyan erősen hogy a membrán szemmel láthatóan mozgott volna.
Ezen a szinten mondjuk mindegy, a SAL hangszóró nem igényli annyira a mérést, nem az a kategória. A pontosan kiszámolt dobozzal sem lesz jobb. Egyébként ezek nem annyira érzékenyek/hangosak. Nem szabad bedőlni a látványnak.
Inkább arra gondolj, amit ajánlottam, az hellyel-közzel működőképes.
Szerintem elfér, de azért ellenőrizd le, hogy a 120-125mm magas ajtóban hagyott hely elég-e. A laposabb 165-ös kosár könnyebben beleférhet, mert hamarabb szűkül.
Rendben, arra gondolok Panelbe hangos ez, túlságosan is
Igen, ezért oda nem hangos, hanem jó hangsugárzó kell.
Sziasztok!
Nem ismer valaki a székesfehérvári HSS-ben valakit?! BMW mélynyomót szeretnék. Üdv!
Robi85 felrakott képet róla..!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |