Fórum témák
» Több friss téma |
Valahogy így?
Hogyan kell definiálni x -et?
Az assembly felé hajlok inkább valaki valami segítséget adna esetleg?
Remélem nem lesz vita újra.
Mint mondottam volt én segítek szívesen, de ez csak úgy tud működni, ha elölről kezded és rájössz magadtól a megoldás kulcsára. Máskülönben meg kellene csináljam helyetted.
Nem ertek a c-hez, csak altalanos tajekoztatast probaltam adni. Adatlap a mervado.
A TRISA akkor 1, ha csak a PORTA0 a bemenet. Inkabb binarisan szoktuk megadni, mert a bitek mas es mast jelentenek, hasonloan az adcon regiszterekhez. A Delay biztosan nem jo, oda egyszeruen a /DONE bitet figyelo ciklus kell. A /DONE ugyanott van, mint a GO, csak negalva, akkor 0, ha befejezte a konverziot.
Itt a vita mind két "felének" eleget tevő példákat találsz minden meg van írva assebmly-ben is és C-ben is.
Kis segédlet még, letöltöd ki csomagolod a fájlt az src mappa itt kiválasztod melyik család aztán, hogy melyik nyelv
Meg köszönném a segítséget eddig egy fórumozó segített csak /privát üzenetben/ itt is köszönöm neki.
Igaz hogy amit írt azok sajnos nem működnek de szerintem az MPLAB beállításokkal van valami baj, mert ha a panelhoz adott asm filet átalakítom hex-be az sem működik. viszont ha az eredetit rátöltöm akkor igen.
Erről beszélek én is, csak egy egyszerű, működő példára lenne szükségem. Azért köszönöm a törődést!
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
igen és az sem jó ezért gondolom hogy nem jó az MPLAB beállítás vagy nem tudom.
köszi letöltöttem majd átnézem holnap.
Majdnem, de így a pontos:
Kicsit kifejtenéd, hogy mit jelent az, hogy nem jó? A forrás hiba nélkül fordul, szimulátoron működik (csodálkoztam is volna ha nem így lenne). Pontosan mi a hiba jelenség?
Mellékelem a HEX-et. Próbáld ki! Az a baj, hogy nincs ilyen PIC-em, nem tudom élesbe kipróbálni.
Köszönöm a segítséget, megfelelő méretű volt a kezdőrúgás! Kicsit átvariáltam, mert az AN0 olvasása kb. másodpercenként egyszer fog lefutni az egyéb feladatok miatt.
Pali!
Nem lehet esetleg, hogy azért nem fogadja be jani1966-nak a platformja az a programot, mert van rajta egy bootloader és az bekavar?
Ezzel a hex filevel egy led villog a kijelző háttér világítás is bekapcsol.
A relék pedig össze vissza bekapcsolnak.
Fogalmam sincs. Én sosem foglalkoztam ilyennel. De a programozás Elméletileg töröl mindent.
Ezzel kapcsolatban várjuk meg Hp41C-t.
Egyébként ha az eredeti hex működik, akkor biztos, hogy nem törlődött a bootloader.
Az eredeti hex működik de ha az eredeti basic-et fordítom hexre akkor nem.
Az a baj, hogy én is csak annyit tudok a bootloaderről, hogy létezik. Hogy pontosan mit csinál, arról fogalmam sincs. De azt gyanítom, hogy az lessz a gond.
A PK2 újraprogramozza a PIC-et, ha bootloader volt benne, akkor az törlődik! Ha nem törlődött, tökéletesen működik, akkor a programozás nem sikerült !
A bootloader az arra való, hogy külön programozó eszköz nélkül tudjunk programot bevinni a PIC-be. A hex fájl-t a programmemória előre meghatározott helyére teszi és a PIC indulásakor, amennyiben nem érzékeli a BOOT gomb lenyomását, akkor erre az előre meghatározott helyre adja át a vezérlést! Ha induláskor érzi a gomb nyomását, akkor a bootloader programot indítja el, ami a kapott hex fájl-t ( pl. USB porton ) betölti a meghatározott helyre. Ez a Microchip bootloaderénél a 0x1000 cím, a megszakítás belépési pontok is ennyivel magasabbra kerülnek ( 0x1008 és 0x1018 ). Mivel bent van a bootloader, ezért a bootloader segítségével betöltendő programoknak a 0x1000-es címen kell kezdődniük, különben nem engedi feltölteni! Ha PK2-vel programoz, akkor ilyen korlát nincs és a 0-s címen található, gomb lenyomását vizsgáló résznek kapásból törlődnie kell --> nem működhet utána a bootloader megfelelően !
Szerintem, nem hamisítvány, de ha csak nem nagyobb tételbe kell szerintem érdemesebb itt venni, akkora árkülönbség nincs és nem kell várni 2-3 hetet míg megjön.
Idézet: Hát azért majdnem a duplája... Persze 1 db-nál ez is csak pár száz Ft. „akkora árkülönbség nincs”
sziasztok,
Milyen -lehetőleg nem túl költségigényes- assembler programot javasoltok egy kezdőnek?
Egy assembly program sem költségigényes ugyanis ingyenes. Töltsd le az MPLAB X-et és már van is egy assembler fordítód PIC10-18-ig ha pedig PIC24-ekkel vagy PIC32-vel szeretnél foglalkozni akkor töltsd le a C30-as fordítót és az MPLAB X automatikusan felismeri, hogy telepítettél egy C és egy assembly fordítót amiben már a 24-es és 32-es PIC-ket is tudod programozni.
Ezzel a hex-el működik.
Ez az első lépés. Remélem olvastad a forrását is... Mit is csinál a program? A RA4 -re tett L19 -et villogtatja. Minden port lábat kimenetnek kapcsol és alacsony szintet ad ki rájuk.
Idézet: „Az LCD háttérvilágítása bekapcsol.” A tasztatúra modul kapcsolási rajzán látható, hogy RC6 -tal egy PNP tranzisztor kapcsolja be. RC6 alacsony szintje mellett az LCD háttérvilágítás bekapcsol. OK. Idézet: „A relék pedig össze vissza bekapcsolnak.” A CD4094 kimenetei vezérlik a reléket, de ennek az IC -nek nincs alaphelyzetbe állító bemenete. A program nem tölti fel a léptető regisztert... Összegezve, a program jól működik, de néhány dolgot nem végez el. Meg kellene barátkozz a fordítássa. A mellékelt program a bemenetek állapota szerint állitja be a reléket. A RELE 8..1 a bemenetek értéke szerint, a RELE 16..9 -et a negáltjainak megfeleően.
Ez annyit csinál, hogy villog a led, a relék közül behúz az 1,2,3,4,5,9,10,11,12,13,
A B1 bemenetet ha testre viszem elenged az 1,9 relé. A B2-re 2,10 relé A B3-ra 3,11 relé A B4-re semmi A B5-re 5,13. Ez így jó? |
Bejelentkezés
Hirdetés |