Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   723 / 1210
(#) Pali79 válasza jany1966 hozzászólására (») Nov 8, 2015 /

Hopsz. Ez fölött elsiklottam. Tehát tulajdonképpen jól működik! Most jönne az a rész, hogy megnézzük, mi miért történik úgy ahogy történik. Vagy te már tudod értelmezni a forrást?
(#) jany1966 hozzászólása Nov 8, 2015 /

Hp41C forrását?
(#) szucsistvan123 válasza cross51 hozzászólására (») Nov 8, 2015 /

Mást is rendelek onnan, a kiszállítási idő nem gond!
Ha meg hamisítvány akkor az is működik rendesen? Vagy miért olcsóbb jóval mint a többi?

Igen, amire azt írta, hogy 5 perc alatt átírta.
(#) mark.budai hozzászólása Nov 8, 2015 /

Sziasztok! Segítséget kell kérnem, mert egyszerűen nem bírok a programmal. Miért nem enged a fordítóm delay-t tenni?
MPLABX 2.26, XC8 fordítóval.
#define _XTAL_FREQ 4000000 sor megvan, a __delay_ms(100); sorra hibát dob a következő üzenettel: unable to resolve identifier. Mit csináljak vele? __delay_us és sima __delay sem működik.
(#) jany1966 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 8, 2015 /

Lehet hogy nagy kérés de mivel kezdő vagyok lehet hogy jó lenne ha soronként leirná valaki.
Köszönöm

Töltsd le a PIC adatlapját és nézd meg ezt a videót sok minden érthető lesz addig én felkommentezem a forrást, hogy világos legyen.

Itt a felkommentezett forrás. Itt egy csomó infó magyarul.
Kötelező olvasmány
Ha valami nem világos, kérdezz! Jó tanulást!
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2015
(#) Lamprologus hozzászólása Nov 8, 2015 /

Talán nem teljesen idevág ... de talán mégis ...

Nézegetem ezt a DSO 138 digitális oscilloszkópot ...
Bővebben: Link

Lehet ezzel vizsgálni a PIC lábán a jeleket?
Mondjuk egy I2C kommunikáció közben, vagy egy DS18B20-as, vagy DHT22-es kommunkikációja közben?
(#) cross51 válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 8, 2015 / 1

Nem ismeri fel a __delay_ms(), __delay_us függvényeket(definíciók), így tudod orvosolni
  1. #include <xc.h>

vagy, ha ez se működik
  1. #pragma intrinsic(_delay)
  2. extern __nonreentrant void _delay(unsigned long);
  3.  
  4. #define __delay_us(x) _delay((unsigned long)((x)*(_XTAL_FREQ/4000000.0)))
  5. #define __delay_ms(x) _delay((unsigned long)((x)*(_XTAL_FREQ/4000.0)))

akkor ezt definiáld globálisként és úgy működni fog.

szucsistvan123:
Megnéztem a Microchip honlapján ott 1.65 amerikai dollárba kerül (euro-ból váltva). Amiért olcsóbb lehet szerintem az az, hogy aki árulja vett nagy darabszámon ebből az IC-ből és így megéri neki olcsóbban eladni vagy a másik lehetőség, hogy kamu.
(#) kissi válasza Lamprologus hozzászólására (») Nov 8, 2015 /

Szia!
Inkább egy ilyet, ez sok protokollt képes vissza is fejteni !
(#) Pali79 válasza Lamprologus hozzászólására (») Nov 8, 2015 /

Egyet értek kissi kollégával! A kommunikáció vizsgálatára nagyon jó eszköz az a logikai analizátor.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Nov 8, 2015 /

Üdv!
Lenne egy kérdésem!
A pic témában elég kezdő vagyok, (a beprogramozás úgy ahogy megy ) (Pickit3)
Az a kérdésem, hogy ha az életben nem tanultam még programozást, azt hogyan lehet elkezdeni?
Leginkább C nyelven szeretnék, A mikroC for PIC szoftverben. Hol tanulhatnák?
Angolt nem nagyon tanultam, (csak németet) de nem lenne gond megtanulni a programozáshoz szükséges ,,szókincset,, . (a német sem az erősségem! ) tehát a külföldi oldalak kizárva!
Előre is köszi!
(#) Buvarruha válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 8, 2015 / 1

Úgy, hogy elkezded és végigkínlódot ugyanúgy, mint mindenki más.
(#) szucsistvan123 válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 8, 2015 /

De nem tudom ,,honnan szedjem a tudást,,!
(#) Buvarruha válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 8, 2015 / 1

Magad jössz rá hosszú idő alatt. Keresel mintaprogramokat, kitalálod, hogy vajon mi és miért van benne és összesakkozod. Annó én is keresgéltem mindenféle leírást, de egyszerűen nincs, rá kell jönni.
(#) szucsistvan123 válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 8, 2015 /

Hát próbálkozok majd! Nem ártana megtanulni!
Egy kérdésem lenne még, hogy a mikroC az külön nyelv, vagy ugyan az mint a C ?
(A progi neve amit használni szeretnék az a MikroC for pic Oda akkor sima C-vel kell írni a programot?)
(#) icserny válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 8, 2015 / 1

Ha mikroC-ről van szó, akkor Milan Verle: PIC Microcontrollers - Programming in C című ingyenes online könyve ajánlható. Cserébe meg kell tanulni alapszinten az angolt, de erre úgyis szükséged lesz az adatlapok olvasásához.
(#) szucsistvan123 válasza icserny hozzászólására (») Nov 8, 2015 /

Értem! Köszönöm!
Sokat segítettetek!
(#) szucsistvan123 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 8, 2015 /

EZT találtam még.
Nem tudja valaki, hogy kiadták e nyomtatott formában? És ha igen hol lehet beszerezni?
(#) Pali79 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 9, 2015 /

Azt írja, hogy digitális formában megrendelhető. Itt van magyar könyv is.
(#) don_peter válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 9, 2015 /

Keresd ezt a könyvet: Stephen G Kochan - Programfejlesztés C nyelven
Magyar fordítása van, én is ebből tanultam meg az alapokat.
Könyvesbolt vagy megtalálható online formába is.

Ha már C, akkor szerintem maradj a C-nél, fordítóban meg használj C10-12-16-ot vagy C18-at.
MPLAB-nak van ingyenesen használható verziója és persze a fordítóknak is.
A PIC-nél mindig a portok működésével kezd az ismerkedést, LED kapcsolgatása, gomb használata...stb.
Mindig legyen kéznél a PIC adatlapja amivel kísérletezel, még Angol tudás nélkül is fel kell ismerd a PIC-ben rejlő lehetőségeket, de ha nem is ismered fel egyből, egy idő elteltével megtanulod, miked kell és érdemes megnézni mikor mikrovezérlőt választasz.
(#) diablo válasza Lamprologus hozzászólására (») Nov 9, 2015 /

Az a szkóp jó, de a valós ára 22 dollártól kezdődik, tehát amit linkeltél az valószínűleg nem fog küldeni neked semmit (0 értékelésű eladó). Inkább banggood-ról rendeld be a logikai analizátor mellé, ott legalább tudod mit rendelsz.
(#) Kapagerenda hozzászólása Nov 10, 2015 /

Üdv.
Készítettem egy szervomotor vezérlést 16F887-el. Gombnyomás hatására előre forog a motor a gomb felengedése után pedig hátramenetbe kapcsol a motor. A mikrokontroller vezérel egy H hidas tranzisztoros kapcsolást aminek seítségével megoldható a forgásirány váltás.
Van egy debug express próbapanelom. Azon ugye van egy mikrokontroller, nyomogob stb. Ez segítségével rendesen működik a motor forog oda, vissza. Ellenben ha egy másik mikrokontrollert használok (ugyanolyan 16F887) akkor csak egy irányba forog, gombnyomás után megáll a motor. A mikrokontroller jó vezérlést ad le, leellenőriztem. Szóval minden ugyanaz. Nemlehet a tápfeszültséggel valami gond?
(#) edison14 válasza Kapagerenda hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Szerintem hiányzik a fel vagy lehúzó ellenállás a nyomógombról.
(#) Kapagerenda válasza edison14 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Ottvan az ellenálás. Megmértem, rendben működik a program gomnyomás hatására PORTD1=5V és PORTD2=0V, valamint a gomb felengedése után PORTD1 = 0V és PORTD2 = 5V. Szóval a kapcsoloval nemlehet gond szerintem.
(#) edison14 válasza Kapagerenda hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Kellene a program is mert így csak találgatni lehet vagy még azt sem!
(#) jany1966 válasza Kapagerenda hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Motor hiba, cseréld meg a motor két vezetékét ha fordítva van ugyan ez akkor motor.
(#) Kapagerenda válasza edison14 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Ugyanaz a program van rátöltve mind a két mikrochipre. De mint írtam azzal nem lehet gond mert a mikrokontroller kimenetei kiadják a megfelelő jelszinteket amik aztán vezérlik a H hid A és B bemeneteit.
(#) Kapagerenda válasza jany1966 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

ha a debug express panelon keresztül csinálom akkor a motor képes az oda vissza forgásra, szóval a motor hibát is kizárnám.
Következő: »»   723 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem