Fórum témák
» Több friss téma |
Hopsz. Ez fölött elsiklottam. Tehát tulajdonképpen jól működik! Most jönne az a rész, hogy megnézzük, mi miért történik úgy ahogy történik. Vagy te már tudod értelmezni a forrást?
Mást is rendelek onnan, a kiszállítási idő nem gond!
Ha meg hamisítvány akkor az is működik rendesen? Vagy miért olcsóbb jóval mint a többi?
Igen, amire azt írta, hogy 5 perc alatt átírta.
Sziasztok! Segítséget kell kérnem, mert egyszerűen nem bírok a programmal. Miért nem enged a fordítóm delay-t tenni?
MPLABX 2.26, XC8 fordítóval. #define _XTAL_FREQ 4000000 sor megvan, a __delay_ms(100); sorra hibát dob a következő üzenettel: unable to resolve identifier. Mit csináljak vele? __delay_us és sima __delay sem működik.
Lehet hogy nagy kérés de mivel kezdő vagyok lehet hogy jó lenne ha soronként leirná valaki.
Köszönöm
Töltsd le a PIC adatlapját és nézd meg ezt a videót sok minden érthető lesz addig én felkommentezem a forrást, hogy világos legyen.
Itt a felkommentezett forrás. Itt egy csomó infó magyarul.
Kötelező olvasmány Ha valami nem világos, kérdezz! Jó tanulást! A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2015
Talán nem teljesen idevág ... de talán mégis ...
Nézegetem ezt a DSO 138 digitális oscilloszkópot ... Bővebben: Link Lehet ezzel vizsgálni a PIC lábán a jeleket? Mondjuk egy I2C kommunikáció közben, vagy egy DS18B20-as, vagy DHT22-es kommunkikációja közben? A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2015
Nem ismeri fel a __delay_ms(), __delay_us függvényeket(definíciók), így tudod orvosolni
vagy, ha ez se működik
akkor ezt definiáld globálisként és úgy működni fog. szucsistvan123: Megnéztem a Microchip honlapján ott 1.65 amerikai dollárba kerül (euro-ból váltva). Amiért olcsóbb lehet szerintem az az, hogy aki árulja vett nagy darabszámon ebből az IC-ből és így megéri neki olcsóbban eladni vagy a másik lehetőség, hogy kamu.
Szia!
Inkább egy ilyet, ez sok protokollt képes vissza is fejteni !
Egyet értek kissi kollégával! A kommunikáció vizsgálatára nagyon jó eszköz az a logikai analizátor.
Üdv!
Lenne egy kérdésem! A pic témában elég kezdő vagyok, (a beprogramozás úgy ahogy megy ) (Pickit3) Az a kérdésem, hogy ha az életben nem tanultam még programozást, azt hogyan lehet elkezdeni? Leginkább C nyelven szeretnék, A mikroC for PIC szoftverben. Hol tanulhatnák? Angolt nem nagyon tanultam, (csak németet) de nem lenne gond megtanulni a programozáshoz szükséges ,,szókincset,, . (a német sem az erősségem! ) tehát a külföldi oldalak kizárva! Előre is köszi!
Úgy, hogy elkezded és végigkínlódot ugyanúgy, mint mindenki más.
De nem tudom ,,honnan szedjem a tudást,,!
Magad jössz rá hosszú idő alatt. Keresel mintaprogramokat, kitalálod, hogy vajon mi és miért van benne és összesakkozod. Annó én is keresgéltem mindenféle leírást, de egyszerűen nincs, rá kell jönni.
Hát próbálkozok majd! Nem ártana megtanulni!
Egy kérdésem lenne még, hogy a mikroC az külön nyelv, vagy ugyan az mint a C ? (A progi neve amit használni szeretnék az a MikroC for pic Oda akkor sima C-vel kell írni a programot?)
Ha mikroC-ről van szó, akkor Milan Verle: PIC Microcontrollers - Programming in C című ingyenes online könyve ajánlható. Cserébe meg kell tanulni alapszinten az angolt, de erre úgyis szükséged lesz az adatlapok olvasásához.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2015
Értem! Köszönöm!
Sokat segítettetek!
EZT találtam még.
Nem tudja valaki, hogy kiadták e nyomtatott formában? És ha igen hol lehet beszerezni?
Azt írja, hogy digitális formában megrendelhető. Itt van magyar könyv is.
Keresd ezt a könyvet: Stephen G Kochan - Programfejlesztés C nyelven
Magyar fordítása van, én is ebből tanultam meg az alapokat. Könyvesbolt vagy megtalálható online formába is. Ha már C, akkor szerintem maradj a C-nél, fordítóban meg használj C10-12-16-ot vagy C18-at. MPLAB-nak van ingyenesen használható verziója és persze a fordítóknak is. A PIC-nél mindig a portok működésével kezd az ismerkedést, LED kapcsolgatása, gomb használata...stb. Mindig legyen kéznél a PIC adatlapja amivel kísérletezel, még Angol tudás nélkül is fel kell ismerd a PIC-ben rejlő lehetőségeket, de ha nem is ismered fel egyből, egy idő elteltével megtanulod, miked kell és érdemes megnézni mikor mikrovezérlőt választasz.
Az a szkóp jó, de a valós ára 22 dollártól kezdődik, tehát amit linkeltél az valószínűleg nem fog küldeni neked semmit (0 értékelésű eladó). Inkább banggood-ról rendeld be a logikai analizátor mellé, ott legalább tudod mit rendelsz.
Üdv.
Készítettem egy szervomotor vezérlést 16F887-el. Gombnyomás hatására előre forog a motor a gomb felengedése után pedig hátramenetbe kapcsol a motor. A mikrokontroller vezérel egy H hidas tranzisztoros kapcsolást aminek seítségével megoldható a forgásirány váltás. Van egy debug express próbapanelom. Azon ugye van egy mikrokontroller, nyomogob stb. Ez segítségével rendesen működik a motor forog oda, vissza. Ellenben ha egy másik mikrokontrollert használok (ugyanolyan 16F887) akkor csak egy irányba forog, gombnyomás után megáll a motor. A mikrokontroller jó vezérlést ad le, leellenőriztem. Szóval minden ugyanaz. Nemlehet a tápfeszültséggel valami gond?
Szerintem hiányzik a fel vagy lehúzó ellenállás a nyomógombról.
Ottvan az ellenálás. Megmértem, rendben működik a program gomnyomás hatására PORTD1=5V és PORTD2=0V, valamint a gomb felengedése után PORTD1 = 0V és PORTD2 = 5V. Szóval a kapcsoloval nemlehet gond szerintem.
Kellene a program is mert így csak találgatni lehet vagy még azt sem!
Motor hiba, cseréld meg a motor két vezetékét ha fordítva van ugyan ez akkor motor.
Ugyanaz a program van rátöltve mind a két mikrochipre. De mint írtam azzal nem lehet gond mert a mikrokontroller kimenetei kiadják a megfelelő jelszinteket amik aztán vezérlik a H hid A és B bemeneteit.
ha a debug express panelon keresztül csinálom akkor a motor képes az oda vissza forgásra, szóval a motor hibát is kizárnám.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |