Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
AVRdude tud pickit2-vel avr-t programozni. Nemrég volt itt valamelyik topikban téma.
Hali újra! Mi lehet a hiba, amiért semmi sem jelenik meg az LCD-n? Úgy gondolom hogy nem az összekötéssel lesz gond mert szimulátorban sem működik. A ledet azért villogtatom hogy lássam hogy a processzor működik egyáltalán. Az LCD R/W lábát kötöttem már GND és + lábra is 1K ellenállással de semmi. Kontrasztot beallitottam, háttér világítás is működik.
Olyan problémám lenne, hogy amikor az Avr-ben megpróbálom beállítani a fuse biteket utána azt írja ki nekem az AVRStudio hogy nem lehet belépni a programozási módba. Ez az első AVR-el épített kapcsolásom és nem igazán vagyok járatos ebben.
Sziasztok! Ismét nekiveselkedem, mert nem hagy nyugodni a dolog. Vásároltam egy ilyen KIT-et. Sikerült felélesztenem, úgy tűnik működik, mert volt egy régebbi kínai PLC panelem amiben 89c52 a mikrokontroller. Az nyomógombot és kimenetet kezel. A panelbe berakva működnek a nyomógombok és a led-ek is. Magán a panelen az USB port a tápfeszültséget adja, valamint van rajta egy soros port és egy 10 pines csatlakozó. Rendeltem hozzá egy ilyen USB ASP USB ISP néven hirdetett panelt. Van 10 db felprogramozatlan 89c52-esem. Valaki el tudná magyarázni, hogyan tudnám ezt használni - mint édesanya a hülye fiának? Mert mindenki onnan kezdi, hogy töltsem fel ezt, töltsem fel azt, ssak az alap problémám, hogy mivel, honnan, és hová? Találtam már példa szoftvereket, amin el tudnék indulni, de legalább érteni szeretném a logikáját. Semmilyen programozói szoftverem nincs. Mikrokontrollert eddig 3 félét programoztam: Parallax propeller, Basic stamp, Texas Launchpad. Szeretnék az Arduino és az Atmel világába is kicsit belemászni, de a kínaiak ezt a 89c52 chipet adják nagyon olcsón - hardverrel együtt. Így sokszor a paneleket megúsznám és csak a szoftvereket kellene cserélnem. Win XP SP3 van a gépemen. Van bárki aki érdemben tud segíteni az első lépéstől? Nehezen tudom elhinni, hogy nem foglalkozott ezzel senki a fórumon. Sok feladathoz ez a mikrokontroller bőven elegendő. Azaz nem kell engem meggyőzni hogy vannak szebbek, jobbak - mert tudom. Ez a típus érdekel. Be is rendelnék bonyolultabb fejlesztőkészletet, de sajnos csak kínai nyelvű szoftvertámogatással találkoztam eddig hozzá.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2015
A 89c52 az nem AVR (tehát nem is ide tartozik). Természetesen olcsó, mivel az adatlapja is így kezdődik: Not Recommended for New Designs. Tényleg időt és energiát akarsz belefeccölni valamibe, ami ki tudja meddig elérhető és nem támogatja már senki sem? Egy-két dollárért már sokkal modernebb AVR mikrokat vehetsz a kínaiaktól. Ha a DIP-es ATMEGA328p-t használod ($15-ba kerül 10 darab, az smd-s pedig csak $11), akkor pedig ott az UNO fejlesztőpanelnak (DIP-es kivitel), amibe ki-be rakhatod az IC-ket (és ICSP programozónak is használhatod akár). Amikor legutóbb néztem ezeket 6 és 10 dollár között mozogtak. A kínai USBasp-al az a probléma, hogy vmi fura szoftverrel szállítják, ami nem kommunikál rendesen semmivel. Viszont letölthető hozzá a rendes firmware az eredeti projekt készítőjétől és azzal már rendesen működik. Az egy probléma, hogy kell hozzá egy másik programozó, amivel frissíted (pl. az elöbb említett Arduino UNO is megteszi erre a célra).
Na látod - ebbe nem akartam éppen belemenni. Azért kell ez a mikrokontroller, mert Egy PLC panel 6-8000Ft hozzá. Azonban szeretném saját szoftverrel működtetni. Nem új dolgokat akarok fejleszteni, csak kiszolgálni az olcsó szegmens igényeit. Van már pilótavizsgás fejlesztésem Propellerre, de a magyar piacra ez drága. Azonban ezzel a megoldással egy 100.000Ft-os megoldást 10.000Ft-ért tudnék kínálni - ami ettől még tökéletesen elmegy évekig, csak egy nyüves szoftver és kis segítség kellene, hogy átnyergelhessek. Értem, hogy nem AVR, de ahhoz tűnik hasonlónak. Nem ragaszkodom a kínai USBasp-hez, jó nekem a soros port is, csak magyarázza már el valaki, hogyan juthatnék el "A" pontból "B" pontba. Ennyi a kérésem. Azt már megpróbáltam, hogy más mikrokontrollert ültetek a kínai vezérlőbe, de az plusz panelköltség és ki kell szednem a kvarcot, soros illesztőt, azaz több idő és foglalatosság. Ha csak a chipet kell cserélnem - az sokkal kézenfekvőbb lenne. Akár az is járható út ha magában a PLC-ben programozom fel soros portról, de nem tudom az mennyire lehetséges. Ilyen PLC az amit használni szeretnék, illetve az olcsóbb testvérei. Az gondolom (bár nem tudom) szinte mindegy, hogy Atmel, vagy STC a gyártó - legalábbis nekem mindegy.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2015
Ha van LPT a gépeden, akkor ez még működhet:
(nekem régebben tökéletesen működött) AdamDybkowskyPRG STC-hez meg nem kell semmi külön HW mert soros bootloadert tartalmaz.
Erőltetheted bármenyire is a témát!
De amihez nincsen megfelelő dokumentáció sem? Az halott project! Mindig a fiók mélyén végzi! A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2015
A linken szereplő kapcsolás kameleon2-nek nem jó, mivel neki 89c52-je van és nem 89s52.
A 89c52-t csak High Voltage Parallel Programing (HVPP) mód lehetséges.
Ohhh, elnézést, benéztem! C sorozatot EPROM-égetők szokták tudni. (csak én akkor mivel égettem 15 éve...ezek szerint van itt valahol egy EPROM-égetőm???)
Nekem van ugyan ilyen fejlesztő kit-em, és USB ASP- al programozom. m8515 és átalakítóval 8535-öket programoztam vele (mindegyik 800 forint itthon), egy hőnyomtató esetében az RS 232-t is használtam, tehát a cucc jó. Én BASCOMBAN írogatok ennek a fordítója tudja levezényelni az égetést is, de tud akármilyen HEX-et beégetni. Tehát én telepítettem az usb asp driverét, telepítettem a bascomot amiben kiválasztottam programozónak az usb-asp-ot. Az usb-asp-ot összedugtam a fejlesztő panellel és kész...
Én úgy látom hogy egy "rendes" PLC panelt kellene tervezni vagy vásárolni "igazi" AVR-el, ha már szoftveres oldalról mindent az aljáról szeretnél megcsinálni. Akkor ez a téma is idevágó lehet...
Kicsit bővebben ki tudnád fejteni a mikénteket? Mid van pontosan és mivel, hogyan használod? Melyik USBASP-d van? A BASCOM-ot mire használod? Hogyan működik egy letöltés ennél az eszköznél? Ha másokat ennyire untat a régebbi technológia - beszéljük meg privátban.
Kedves kameleon2 és kapu48!
A vitátokat töröltem a topikból, nem témába illő és kevéssé közérdekű. Kérlek Titeket, hogy a továbbiakban maradjatok a topik témájánál. Köszi, T
Az olcsóbb panelen eleve STC kontroller van, csak egy soros kábelre van szükséged, hogy a hex/bin file-t feltöltsd. Kipróbáltam egy kis panelen, működik a feltöltő program, van 1-2 furcsasága, de megy. A belső oszcillátort gyárilag elég pontatlannak mondják, de elég jól közelítette a megadott frekit. Ha ki akarod használni a sebességét a cuccnak, kell a külső 35MHz-es kvarc. (bár most hirtelen nem tudok olyan feladatot "PLC"-szinten, ahova nagyon kellene a 35MIPS, de alacsony órajelen legalább keveset eszik) Kb. 400Ft-ért elég jól gyűri az ipart.
Köszönöm. Sejtettem, hogy van rá mód. A hex/bin fájlt milyen szoftverrel tudom rátölteni? A belső kvarc nekem elég egyenlőre.
STCmicro
Érdemes régebbi tömörített file-t is letölteni (4.86), mert abba van pár minta HEX-file, az újabbakban csak egy EXE van (igaz, abba be van ágyazva egy rakat demo-code). Alapban külső kvarc beállítással szállítják a uC-ket, így kell mellé egy kvarc (amíg át nem állítod belsőre, de én a külső kvarcot javaslom). A RESET opciókat meg egyéb nyalánkságokat ne piszkáld (már ha nem tudod, mi-mire való). A feltöltő egyben soros terminál is meg vannak benne ügyes eszközök. Az, hogy melyik verzió kínai vagy részben kínai, az majd kiderül... Aztán hogy ASM-ben vésed a programot, C-ben, Basic-ben, azt már Te tudod, én anno szimulátornak (ASM) az AnalogDevices ADUC-hez készített szimulátorát használtam, de van valami csoda 10 euroért (talán lengyel??? gyártótól). Minden esetre a uC pár száz oldalas leírását érdemes áttanulmányozni a plusz perifériák miatt. Hirtelen ennyi jutott eszembe...
Köszönöm! Ezzel elleszek egy darabig mint agyasok a könyöknyalogatással...
A NET-en található minta hegyekkel azért vigyázz, mert ezek a uC-k mocsok gyorsak a klasszikusokhoz képest, így időzítési problémáid lehetnek (akár egy egyszerű LCD meghajtásánál is!), egyszerűen sok fordító nem gondol arra (miért is gondolta volna), hogy lesz majd 1T ciklusú cucc., csak játszásiból ráengedtem egy Basic fordítót, megadtam neki, hogy 240MHz-ről megy a uC, nem is tudta értelmezni, visszanézve a fordított ASM-et látom, hogy nem is időzít a megfelelő helyen, ahova nagyon kellene. Szóval okosodni kell belőle elég szépen. Alap programok futni fognak, de sok új regiszter van, azokat nézegetni kell, mi-mit okoz. Alapban, ha leosztod az órajelet (97H indirekt regiszter), minden kompatibilis MCS51 uC-re írt program futni fog.
A feltöltésnél érdekes, hogy nem elég (!) a RESET, tápfesz RESET kell (!), hogy a bootloader beinduljon. (vagy átírod, mert publikus). Tehát ez is egy plusz funkció, hogy többféle RESET-et érzékel, megkülönböztet (warm, táp, watchdog, SW etc.) A beépített perifériák kezelése kb. AVR bonyolultságúak, szigorúan a régi családdal kompatibilisek is lehetnek, C-hez van normális *.h file, ha abban programozol, máshoz Neked kell megvésni a regisztercímeket (az újakhoz).
Köszönöm. Ha már egy kimenetet sikerül felélesztenem egy leddel, a többivel már elvagyok valahogy. Csak addig jussak el. Persze az idő a legnagyobb ellenségem mostanában.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2015
Sziasztok! ATMEGA8 AVR programozásához keresek szakembert. Egy szerintem egyszerű programot kéne megírni, egy olyan áramkör számára amelyben az AVR meghajt 3 db hétszegmens kijelzőt, egy 4X4-es matrix, azaz 16 gombos klaviatúra utasításai alapján. Részletek e-mailben. Várom a jelentkezéseket a rostasiattila@gmail.com címen vagy egy gyors egyeztetés telefonon (tényleg el tudom mondani szóban gyorsan mire van szükségem) a 06204702866 -os számon. Előre is köszi. Üdv.
Rendeltem egy MSGEQ7-es audio spektrum analizátor IC-t, Arduinoval járatnám. A kérdésem a földeléssel lenne kapcsolatban.
A legtöbb kapcsolásnál a földeket összekötik (Audio GND, Arduino GND). A problémám az, hogy a kakaót a számítógépről USB-ről veszi az Arduino. Ha összekötöm a számítógép Audio csatlakozójával, kialakulhat-e földhurok? Lehetséges-e az Audio GND összekötése az USB GND-vel?
Sziasztok!
Csináltam egy órát PCF 8583-as RCT-vel, 3 hónap alatt már hat percet késik. mi lehet a gond?
Azaz kb. 46ppm ami már problémás. Tisztítsd meg a kristály környezetét, és/vagy cserélj kristályt!
Tehetsz be trimmerkondit és be lehet lőni vagy kvarccsere.
"Lehet,hogy a 6.2 a probléma.Én tisztán tettem fel.Fórumokon írogatnak lehetséges atmel usb driver keveredésről,hasonló hibajelenséggel."
Megjelent egy frissítés a nVidia-tól, telepítettem.... éééééés működik debug rész is. Tehát mégis ez volt a gondja. Csak a nVidia lassan mozdult meg vagy én voltam a béna és rossz helyen keresgéltem. A lényeg, működik. Üdv!
Sziasztok, Ronin98 hozzászólása után elgondolkoztam hogyan lehet egszerre több 7 szegmenses kijelzőt vezérelni. Például ezen az ábrán. Egyszerre csak egy kijelző világít de olyan gyorsan váltogat a kijelzők között hogy mindegyiken folyamatosnak látszik a kijelzés? Vagy valami shift regiszter féleség van mindegyik kijelzőben?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |