Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   153 / 248
(#) öregszaki válasza peterpan hozzászólására (») Nov 7, 2015 /

Köszönöm! Majd egy nyugodt téli estén....
(#) dobanandras hozzászólása Nov 10, 2015 /

Sziasztok!
Hameg 203-4 szkóphoz van valakinek magyar nyelvu szerviz kőnyve?Előre is köszi.
(#) dobanandras válasza gerenk hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Szia gerenk!Egy kapcsolasi rajzot kaphatok?Elore is koszonom.
(#) gerenk válasza dobanandras hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Szia !
Igen
(#) gerenk válasza dobanandras hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Becsomagolva jobb lesz
(#) kadarist válasza dobanandras hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Szia!
Vagy egyszerűen belinkeljük az elérési utat: Bővebben: Link.
(#) gerenk válasza kadarist hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

A 203-4 típust kérte
(#) kadarist válasza gerenk hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Bocsánat, korrekció: http://www.hameg.com/manuals.0.html?&no_cache=1&L=1%20&...1[mode=download&tx_hmdownloads_pi1[uid]=1087]Bővebben: Link[/url]. Egyébként a Hameg oldaláról beszerezhető sok gyártmány leírása rajzokkal.
Hameg dokumentumok.
Kár, hogy nem lehet normálisan beilleszteni a linket.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2015
(#) papus51 hozzászólása Nov 11, 2015 /

Sziasztok!
Tudom, hogy ez egy analog topic, de nem találtam megfelelőbb helyet egy probléma felvetésére.
Van egy TEKTRONIX 2340A digitális szkópom. A jobb csatornája egy ideje rendetlenkedik, ami abban nyilvánul meg, hogy bizonyos vízszintes eltérítési sebességig kifogástalanul működik, majd gyorsabbra állítva a vízszintes eltérítést a függőleges jelen gerjedés látszik.
A szkóp bekapcsolásakor lefut egy önteszt, és ez ki is ír egy CCD hibát. Mélyebben kutakodva a menüben az alábbi részletesebb hibaüzenetek olvashatók:
FISO-SLOW
FISO-FAST
és
CCD/PD-OFFSET/CH1-1

Belülről még nem barátkoztam ilyen szkópokkal. Van-e valakinek ötlete, mit lehet vele kezdeni?
Minden tanácsot szívesen veszek és előre is köszönöm.
(#) nagym6 válasza papus51 hozzászólására (») Nov 11, 2015 /

Szia!
Google-ben keresőszó "tektronix ccd fail", vagy "tektronix 2430a ccd fail" ad fórumokat.
Mellékletben néhány. Annyit tudok, hogy a CCD analóg tároló-shift regiszter. Ez betárol egy idő szakaszt analóg 1024 darab soros tárolóban, ezután ráér a -relatíve- lassú 25Ms/s A/D konverter átalakítani, és RAM-ban tárolni.
Első a tápfeszültségek ellenőrzése lehetőleg a CCD panelen is, és van valamilyen elem, vagy akku a memóriáknak, esetleg ez gyenge. Azt hiszem lítium.

Tek2430A.txt

(#) papus51 válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 11, 2015 /

Köszönöm a gyors választ.
A tápfeszt mindenképpen meg fogom nézni, mert újabban olyan jelenség is van, hogy bizonyos üzemidő után lekapcsol a szkóp egy része. A trigger működik, ez látszik az előlapi jelzőfényekből, de nincs kép. Ilyenkor a ki-bekapcsolás sem hoz változást, nem lehet hallani azt a relé meghúzásra emlékeztető hangot, ami normál esetben a bekapcsolás után néhány másodperccel szokott jelentkezni.
Azért várok még egy kicsit mielőtt nekiesnék szétkapni, hogy hátha van valakinek célirányos ötlete. Egyelőre azt sem látom még hogyan kellene lemzteleníteni.
Meg azért másodkézből is 70 ezerbe került, nem szeretnék végzetes hibát elkövetni javítás helyett.
(#) nagym6 válasza papus51 hozzászólására (») Nov 11, 2015 /

Szívesen.
Tek szkópoknál általában a hátsó négy lábban lévő csavar ki, lábak le, még esetleg műanyag hátlapban pár csavar, az is lejön, és a kék fémtok hátra lehúzható. Óvatosan, mert ha billeg a fémtok lehúzásnál, érinthet alkatrészeket. Párhuzamosan maradjon lehúzáskor a szkóppal, én a belét szoktam kihúzni, tok fekszik az asztalon.
Szerintem külföldi fórumokon lenne érdemes kérdezni, itthon erre senki nem fog célirányosat mondani, pontosabban a digi részéről.
Ha a ks.cső fénye elmegy, esetleg nagyfesz áthúzás, sötétben látható levett toknál, hallható is lehet. Öreg készüléknél elöregszik reped műanyag, és ott szikra megy. Ez tipikus öregkori hiba, a Tek-nél is.
Lehet nagyfesz zárlat miatt védelem leold is.
(#) dobanandras válasza gerenk hozzászólására (») Nov 11, 2015 /

Szia gerenk. Ezekre van szuksegem.
(#) dobanandras válasza kadarist hozzászólására (») Nov 11, 2015 /

Szia kadarist.En is megkaptam az eredeti dokumentumokot,nemetul meg angolul is.Jobb lett volna magyar nyelven.Szeretnem kalibralni.Koszonom.

Szia gerenk.Koszonom amit kuldtel.Szeretnem kalibralni,kaphatok utasitast magyar nyelven?Koszonom.Esetleg a markergeneratornak a kapcsolasi rajzat amelyiket keszitettel.Az egyik oldalon megkaptam de nagyon rosszul latszik.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2015
(#) kadarist válasza dobanandras hozzászólására (») Nov 11, 2015 /

Nyilván nincs meg magyarul, de az angolból nem nehéz kisilabizálni a lépéseket.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2015
(#) pucuka válasza dobanandras hozzászólására (») Nov 11, 2015 /

A kalibrálást könnyen elvégezheted. Mindkét Y bemenetre egyenként, egy pontosnak tertott multiméterrel mért egyenfeszültséget kapcsolsz, és a 733 környékén található trimmerpotival beállítod azt az alapvonal kitérést, ami megfelel a DVM által mért értéknek. A mérés előtt érdemes az alapvonalat középre állítani, és a max függ kockaszámnak megfelelő (V/div) értéket beállítani. A polaritás megfordításával ellenőrizni a negatív kitérést is. Az előlapi Y Gain potméter CAL állásban legyen.
A vízszintes eltérítés hitelesítéséhez kell készítened egy oszcillátort, (pl. 555 -el) annak frekvenciáját pontosnak tartott frekvencia mérővel beállítod. Az eltérítő generátor időkapcsolóját úgy állítod, hogy a raszter alatt 10 periódus legyen, majd a variable sweep rate poti cal állásában, a (sajnos nem látom jól a pozíció számát, de a 5 k trimmerpoti mellé oda van írva egy mutató vonallal hogy azzal kell kalibrálni. Ezt addíg állítod finoman, mikor a pontos frekvencia kijön az utolsó kocka idejére.
(#) dobanandras válasza pucuka hozzászólására (») Nov 11, 2015 /

Koszonom valaszodat.Van oszcillatorom 555-el.A gond ott van hogy a szinusz nagyon torzul jelenik meg mind a ketto y bemenetten,igy kaptam a szkopott valakitol.Holnap este megprobalok kepett feltenni,udv. Andras.

Akkor a kalibrálás előtt javítani kéne.
(#) gerenk válasza dobanandras hozzászólására (») Nov 11, 2015 /

Marker generátor, a kimeneten 2-3 nS TTL tűimpulzusokat kapsz olyan frekvenciával amit beállítottál.

marker.jpg

(#) dobanandras válasza pucuka hozzászólására (») Nov 11, 2015 /

Igen erre gondoltam en is.Csak nem tudom hogy a kalibralasbol van-e a hiba,vagy mashonan.

Szia gerenk!Nagyon szepen koszonom!!

Kalibrálástól biztos nem. Ha torz a jel, akkor biztos az erősítőben van a hiba, ha mindkét csatornán akkor a közös, esetleg vég erősítőben. Ellenőrizd a félvezetők feszültségeit. A mérőjelnek jobb színuszt választani, sajátmagán szkópolva is eredményt lehet elérni.
(#) nagym6 válasza dobanandras hozzászólására (») Nov 11, 2015 /

Első a tápegység, azaz tápfeszültségek vizsgálata. Ha egyik táp problémás y erősítőben, már erősen torz a jelalak.
(#) siletto hozzászólása Nov 12, 2015 /

Ha nem elég vékony az analóg skóp sugara, az ellen lehet valamit tenni?
A Focus állítás működik, de még legjobb beállítás mellett is elég széles a kirajzolt kép. Ez ellen lehet valamit tenni? Vékonyabb vonalnál jobban lehetne figyelni a jeleket.
(#) kadarist válasza siletto hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Szia!
A ferde vonal is ugyanolyan vastag, mint a vízszintes? Mert ha nem, akkor az asztigmatizmust állító potméterrel is kell játszani.
(#) siletto válasza kadarist hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Ugyanolyan Talán rá lehet mondani hogy hajszállal vékonyabb, de valójában ugyanolyan.
Lehet hogy ez a szkóp természete,vagy a kora miatt van?
Tegnap mértem egy Hameg hm303-6-tal, és annál a műszernél tűnt fel, hogy a képe nagyon szép éles, szinte mint egy ceruzavonás. Ehhez képest az enyémen GND állásban is jó 1mm széles a sugár. Nem egy komoly probléma, de ha csak beállítással be lehetne állítani az jó lenne.
(#) gerenk válasza siletto hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Nem árt megnézni a tápot, zavarjel kerülhet be onnan is a hálózati brumm is okozhatja, a GND állás csak a bemenetet zárja testre. Ha a táp rendben van, és fiókos rendszerű a szkóp nézd meg függőleges eltérítés nélkül,
vagy a KS cső függőleges eltérítő lemezeiről vedd le a csatlakozót.
(#) tarpad válasza siletto hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Gondolom még mindig a tektronix 2236-ról van szó. Nekem 2235 van, az ugyanaz mint a tiéd, csak a multiméter rész nélkül. Csatolok néhány képet, ha ugyanilyen vastagságúnak látod a sugarkat mint a képeimen akkor nincs semmi gond, ez a gép ennyit tud. Olyan 0.6 - 0.8 mm-re tippelem a vastagságát. 1 mm-re csak nagyon nagy fényerő mellett vastagodik (minnél nagyobb a fényerő annál vastagabb a kirajzolt sugár). A két képet ha összehasonlítod akkor láthatod, hogy az elsőn vastagabb a sugár mint a másodikon. A különbség csak annyi, hogy lejjebb vettem a fényerőt.
Ismerem a hameg szkópokat is, azoknál tényleg tűélesre lehet állítani a képet. A tektronix-nál eddig még csak az 5113-on (egy régi, fiókos rendszerű szkóp) láttam a hamegéhoz mérhető fókuszálhatóságot. Van még itthon egy tek 2225 és egy 2245A. A 2225 fókuszálhatóság szempontjából dettó mint a 2235. A 2245A-nál keskenyebb a sugár, olyan 0.5 mm lehet sacc/kb.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2015
(#) dobanandras válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Mindket csatornan egyforma a torz jel.Kezdek merni feszultsegeket,majd ujbol jelentkezek.Koszonom.
Következő: »»   153 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem