Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem elég konkrét. Bővebben: Link Bár az összes ledet nem rajzoltam fel,valamint a 12V előállítását is rád bíztam...
Szia!
Ha még az első oszlopban levő 7 db 74ls07 kimenetét egy egy ellenállással a +5V húzzuk, akkor már működne is. 2 * 7 db 74ls07 meghajtó már 3 tok. A három egész tok pedig 18 daradot tartalmaz. Ekkor már megéri a számjegyeknél levő npn tarnzisztorok helyett a megmaradó 74ls07 meghajtóit felhasználni.
Szia
Köszi ezt kipróbálom és ha működik akkor jár a pont
Egy ilyet találtam van valakinek ötlete hogy ez jó lehet e hozzá?
Én a második sort (ami alatt az ULN2003 cimke szerepel) ULN2003 ból gondoltam -abban pont 7 kapu van- (ez talán tudja azt az áramot amit a kijelző igényel. - csak nem volt a rajzoló progiban ilyen tok. A fogyasztás szegmensenként max 4*15 mA =60 mA a 7407 csak 40 et tud. .Az ellenállások valóban lemaradtak mert oda csak egy sima invertert terveztem 7404 2x4 kapuval. De a számjegyeknél lévő NPN tranzisztorok valóban kiválthatók egy 7407 tel, ill a 7404 ek is kicserélhetőek 7407-re ellenállással kiegészítve.
Hát a szegmensekhez szinte biztos .(lásd rajz 2 függ sor)
Szerintem elég rosszul működik , A számjegyeknél lévő bemeneteken szerintem 0-5V között bármilyen feszültség előfordulhat ami már nyitja a tranzisztort ,ami a nagyobb baj hogy 12V jut a tranzisztoron keresztül az eredeti órapanelre.Közös anódos kijelző esetén a +5V az adott számjegy kijelölése
A szegmenseket is invertálni kellene mert ott meg az alacsony szint jelöli ki az adott szegmenst.
Meg a számjegyekhez is a 4 NPN tranzisztor helyett. Ha az szimpatikusabb.
Azt még megkérdezném hogy opto csatolóval esetleg nem lehetne e megoldani ezt a problémát?
Lehetni lehet ,csak kissé költségesebb szerintem.
Szia Proba
Akkor azt kérdezném hogy a simpi által felvázolt tranzisztoros megoldás nem jó ? mert 12 v juthat az eredti panelre?
a Q2-Q4 tranzisztorokon keresztül szerintem igen.
R1 R7 szerepét nem igazán értem,lehet apró bevilágítást okoz,de azonkívül szerintem is jó.
R2 párját sem látom, Q3 bázisán. Persze lehet egyszerűsíteni.
Sziasztok
Találtam egy ilyen rajzot ebben is tranzisztorok vannak amik meghajtják a szegmenseket és itt akkor a pic nem kapja meg a 12 voltot visszafelé??? Vagy pedig akkor ULN 2803 as ic vel csináljam megi inkább az gondolom nem engedi vissza a feszültséget..
De visszaengedi ,csak itt az IC tápja a 12V a testje meg +7 volton van, tehát ez nem a te eseted.Ha ez tetszik így is csinálhatod de akkor több tranzisztor kell.(ill a te kapcsolásod kell beilleszteni a pic helyére.A jelszint helyességet (mit kell invertálni mit nem ,ne kérdezd mert lehet az sem stimmel)
Sziasztok!
Megépítettem a pdf-ben lévő AVR-es órát, csak szeretnék egy sokkal nagyobb kijelzőt neki. Közben elkészült a kijelző rész is, a problémám az vele, hogy 12V-ot igényelne a megfelelő fényerőhöz. 1 szegmens 3x2db sorbakötött ledet tartalmaz előtétellenállással. A kapcsoláson annyit változtattam, hogy a D0-D7 kivezetésekhez tettem BC546 tranzisztorokat, gondolván, hogy a nagy áramok nem az AVR-en keresztül folynak majd, de így meg visszamegy a 12V a vezérlő kimeneteire, sikerült is megsütnöm egyet. Mellékelem a megtervezett nyák-ot, talán jobban látszik mit is csináltam (elég kezdő vagyok, és nem igazán értek még az ilyesmihez). Tudna valaki segíteni a megfelelő illesztésben?
A kontroller kimeneteit így használd. A d0-d7 vonalon maradhatnak a tranzisztorok,nem szükséges a meghajtó IC .A plusz táphoz viszont kell még egy NPN tranzisztor szegmensenként.
A D7 D8 diódákkal nagyobb ellenállás kell mint a szegmensekkel.Ami még fontos lehet ,a 12V -ot tedd szabályozhatóvá (9-12V) -ha lehet fotoellenállással,mert este be fogja világítani a szobát.
Köszönöm. Mindjárt meg is rajzolom TINA-ban. Gondoltam én is a fényerőszabályzásra, csak gondoltam előbb legyen működőképes.
Elkészültem a rajzzal. Ez így akkor elvileg jó lehet? A D0-D7 tranzisztorok bázisára jó az 1k ellenállás, vagy 680 kell oda is? Az emitter, és a bázis közé itt is kell az 1k?
Bocsi, pont a lényeg maradt le.
Szóval ez lenne a rajz.
Amit lefelejtettél az a szegmensekkel (a....g) sorbakötött ellenállás (a dp-hez nagyobb kell).Enélkül igen rövid életű lesz a kijelződ.Az 1K szerintem felesleges az NPN tranzisztorok EB között (a szegmenseknél is) ,esetleg a 680 ohm-ok 1K-ra is cserélhetők.
Direkt nem rajzoltam oda ellenállásokat, mert a szegmensek nyákja tartalmazza, 12V-ra van kiszámolva az előtétellenállás. Nagyon szépen köszönöm a segítséget, már kezdek képbe kerülni.
Ma megtervezem, és valamelyik nap össze is rakom. Jelzek majd, hogy sikerült. Üdv: Z
Sziasztok
Van egy PIC-es óra kittem ami szépen működik ehhez szeretném egy nagy ledes kijelzőt illeszteni aminek a szegmensei 12volt és 20mA működik viszont az egész óra kitt 5Voltról üzemel hogyan tudnám meghajtatni ezeket a nagy kijelzőket? Az órának egyébként a közös anódjait egy egy tranzisztor vezérli a szegmensekhez pedig 7X1Kohm van.
Üdv! Kell miden közös anódhoz és a szegmensekhez tranzisztorokat tenni. A bázisellenállásokat a mikrovezérlő megfelelő lábára kötni. A föld közös az 5v-tal.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2015
Szia
Na ez így nem működött a hétvégén megcsináltam és csak össze vissza villogtak a szegmensek.
Az mit jelent hogy össze vissza, és egészen pontosan mit kötöttél hova?
Pnp tranzisztorral pontosan 6 db ot vezéreltem emitereket +12 v ra tettem a bázisra kötöttem a eredeti anód kimenetet kolektorra pedig a anódokat.A szegmenseket pedig 7db npn es tranzisztorral vezéreltem az emittereket le tettem testre a bázist közvetlen az 1kohmal vezéreltem kolektorra pedig a szegmenseket kötöttem
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2015
Ha világítottak akkor nagy baj nincsen, nem lehet hogy a szegmensek sorrendjét elkötötted?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |