Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2668 / 3982
(#) attika hozzászólása Nov 15, 2015 /

Sziasztok.
Egy olyan kérdésem lenne,hogy van egy áramköröm ami 0,7-0,8mA-t fogyaszt,és én ezt egy egy cellás 300mA-s Li-po-ról hajtom.
Azt milyen képlettel lehet kiszámolni,hogy erről az elemről meddig fog kb üzemelni,illetve kellene e építem hozzá egy Li-po őrt ami megvédi az akksit a mély kisüléstől?
(#) uv142 válasza kissattila88 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

Helló!
A tekercs esetében kétféle ellenállásról beszélünk:
-Ohmos ellenállás: ez a tekercsdrót anyagától függ, valamint annak hosszától és keresztmetszetétől. Ezt az ellenállást egyen, valamint váltóáram esetén is figyelembe kell venni.
-Induktív ellenállás: ez a tekercs menetszámától, hosszától és keresztmetszetétől függ, valamint a váltóáram frekvenciájától. Ez, és az ohmos ellenállás összege számít váltóáram esetén.
Dióhéjban ennyi!
(#) kendre256 válasza attika hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

A kapacitást (300 mAh) el kell osztani az áramfelvétellel (0,8 mA). Ebből az jön ki, hogy elvileg 375 órán keresztül fog működni a szerkezet.
LI-po őr mindenképpen jó lenne, mert a lítium akkuk egyetlen mélykisüléstől is végleg tönkremennek. A 375 óra két hétnél kicsit több, ha biztosítani lehet, hogy mondjuk hetente biztosan újra legyen töltve, akkor nem kell mélykisütésvédő.
(#) attika válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

Köszönöm szépen a gyors választ,akkor inkább keresek egy Li-po akkuőr kapcsolást.
(#) Takida hozzászólása Nov 15, 2015 /

Sziasztok!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan kell bekötni egy "Klotz SQ450PSW STAR QUAD PUR-a-Flex halogénmentes, 4x0, 5 mm, szövött árnyékolás, átmérő: 6,4 mm, fekete" kábelt két RCA csatlakozó közzé.
Mivel 4 ér van plussz az árnyékolás, arra gondoltam, hogy egy érpár lesz a + meleg ér, a másik érpár a - azaz hideg ér. Azt olvastam, hogy az árnyékolást csak a fogadó oldalon kell bekötni a hideg érrel együtt. Magyarán szólva egy érpárt forrasztok az RCA pozitív csatijára, egy érpárt a negatív (föld) csatlakozásra, illetve a fogadó oldalon a negatívra forrasztom az árnyékolást is. Mivel erősítő és CD lejátszó összekötéséhez készül ez a kábel, akkor az erősítő a fogadó oldal, tehát csak ott forrasztom be az árnyékolást (földelést). Természetesen 2 db készülne ebből a kábelből, mert 1-1 pár RCA csati kell mind az erősítő, mind a CD player oldalán. A 2 db kábelt kábelharisnyával fogom összefogni. Ilyen kábelem van itthon ezért készíteném ebből. Szerintetek jó ez az elgondolás vagy másképp kell megcsinálni. Ha valaki lerajzolná a helyes bekötést azt nagyon megköszönném.

Üdv.: Takida
(#) reloop válasza Takida hozzászólására (») Nov 15, 2015 / 1

Szia! Jó az elgondolásod.
A kivitelezést nem érinti, de a szabatos fogalmazás miatt meg kell említenem, az RCA kimeneten aszimmetrikus a jel, tehát jelből és testből áll. A + és - megkülönböztetést szimmetrikus jelnél használjuk, ahol két azonos nagyságú és tartalmú de ellentétes fázisú jelünk van.
(#) zsolt58 hozzászólása Nov 16, 2015 /

Hello!
Valahol láttam itt a HE-n olyan programot aminek a neve talán gerber volt de nem biztos!
És ez olyan program amibe meg tudunk adni egy parancsot tv távirányítóval és ha azt újra megnyomjuk akkor a számítógép azt megcsinálja!(Pl: gombnyomásra kikapcsol!)
Valaki linket tudna hozzá?
Üdv Zsolt!
(#) Zoli5523 hozzászólása Nov 16, 2015 /

Sziasztok!

Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy találtam egy régi számológépet, amiben van napelem. Ebből a napelemből, hogyan lehetne olyan töltőt kreálni, ami USB-s csatlakozóval töltene akár telefont, akár MP3 lejátszót?

Előre is köszi a segítséget!
(#) cupika97 válasza Zoli5523 hozzászólására (») Nov 16, 2015 /

Sehogy.
(#) mineral válasza cupika97 hozzászólására (») Nov 16, 2015 /

Sehogy +1.
(#) Feri007 hozzászólása Nov 16, 2015 /

Kicsit bővebben: egy számológép napeleme pár mikrowatt teljesítményt ad le.
Ez gyakorlatilag az akksi önkiülését sem kompenzálja.
Egy-két watt-ot leadó napelem az, aminél már lehet erről gondolkodni.
Ezt manapság elért hatásfok mellett egy 10x10cm-es napelem képes biztosítani.
(#) icahone hozzászólása Nov 16, 2015 /

Sziasztok,

3 darab 1A aramgenerator helyett szeretnek egy 3A generatort hasznalni. A kerdesem hogy ha a kepen lathato modon kotnem be a LED-eket a terheles helyere, egy 1A gyors biztositekkal sorban, akkor ez megvedi oket abban az esetben ha 1 parhuzamos ag kieg vagy megszakad?

LOAD - LED

Koszonettel, Robert.
(#) Takida válasza reloop hozzászólására (») Nov 16, 2015 /

Szia Reloop!

Nagyon köszönöm a választ!
Igazad van a helyes megfogalmazás szerint a + és - megkülönböztetés a szimetrikus jelnél van. Valójában, azt nem értettem, hogy miért csak a fogadó oldalon kell bekötni az árnyékolást. A lényeg viszont, hogy működni fog az elgondolásom .

Üdv: Takida
(#) Bakman válasza icahone hozzászólására (») Nov 16, 2015 /

Nem nagyon. Az olvadóbiztosítékok kiolvadási áramai viszonylag nagy szórást tudnak mutatni. Lehet, hogy az 1 A-es 1,5 A-re még éppen nem olvad ki. Ezt legegyszerűbb próbával ellenőrizni, de ha kiolvad, akkor ugye nem tudod már használni, ha nem, nem védi meg a LED-et. Olvadóbiztosítékkal inkább az áramforrást védik, nem a fogyasztót.

Az esetedre a legjobb megoldás az, ha sorba kötöd a LED-eket és azokat egy áramgenerátorral hajtod.
(#) reloop válasza Takida hozzászólására (») Nov 16, 2015 /

Az árnyékolás mindkét végét bekötve a rajta indukálódó zavarfeszültség hozzáadódna a jelhez. Az a jó, ha a szerepe csak a benne futó erek zavarvédettségére korlátozódik.
(#) minimodel hozzászólása Nov 16, 2015 /

Ezúttal egy eredményről számolok be. A tipp, a gumigombokkal bevált. Utólag is köszönöm. Újra szétszedtem a szintetizátort, kivettem a nem működő gombsorokat és a konyhából az alufóliát. Pillanatragasztóval tettem fel a csíkokat, majd jött a próba. A gombok működnek és még benyomni is csak alig kell, egyszerűen szuper. Példaképp álljon itt egy fotó.

gombok.jpg

(#) picasso77 hozzászólása Nov 16, 2015 /

Sziasztok Gábor vagyok!Szeretném a segítségetek kérni.Van egy push pull hangerő szabályzóm amit egy Seymour Dunken hangszedő bekötési rajz alapján végeztem el.Még sem felezi meg a hangszedőt.Örülnék ha tudna nekem ebben valaki segíteni!Köszönettel.
Üdv:Gábor.
(#) Bakman válasza picasso77 hozzászólására (») Nov 16, 2015 /

Pontosan melyik rajz alapján készítetted el? Fénykép van az elkészült szerkezetről? Azt írod, seymour duncan hangszedő alapján indultál el. A te hangszedőd is olyan, mint, mint amelyikhez a rajz készült? Ha igen, egyezik a bekötése? Egy ilyen egyszerű dologban is kb. 100 hibalehetőség rejlik.
(#) kendre256 válasza minimodel hozzászólására (») Nov 16, 2015 /

Az alufóliának "csak" az a baja, hogy már a gyártás utáni másodpercekben oxidálódik, az alumíniumoxid pedig szigetelő. Ha vezet, az csak azért van, mert a mozgás, súrolás hatására időnként feltöredezik az oxidréteg, és akkor vezető lesz, egy rövid ideig, de utána azonnal oxidálódik megint. A grafitspray sokkal távlatosabb megoldás szerintem (bár nem tudom annak meg a tapadása milyen...)
(#) Kovidivi válasza zsolt58 hozzászólására (») Nov 16, 2015 /

Girder.
(#) tekes hozzászólása Nov 16, 2015 /

Sziasztok!

Iskolásoknak való elektronikai szakkört keresek Kecskeméten.
Tud valaki ilyesmiről?
(#) szucsistvan123 válasza tekes hozzászólására (») Nov 16, 2015 /

Szerintem rossz helyen kérdezel... ITT kérdezz!
(#) icahone válasza Bakman hozzászólására (») Nov 17, 2015 /

Koszi a valaszt.

A sorbakotes sajnos nem jo mert triplazni kene a feszultseget, es nem all annyi rendelkezesemre. Volna esetleg valami mas megoldas? 16.8V a bemeno fesz, 12.2V-nal nyit ki egy led (ledsor), ezekbol van harom. Az LM350-es 37V-ig jo es max. 3A-t tudok beallitani aramgenerator modban. Esetleg valami elotetellenallas a ledekkel sorba kotve, es valami aramkor ami figyelne ezeken az esetleges feszultsegesest?

Barmilyen megoldas jo lenne ami a jelenlegi 3 darab nyakbol egyet csinalna es megvedi a ledeket. Szukos a helyem
(#) ktamas66 válasza icahone hozzászólására (») Nov 17, 2015 /

Az analóg szabályozás miatt nem biztos hogy kisebb lesz (a hűtés miatt). Bővebben: Link
(#) nedudgi válasza icahone hozzászólására (») Nov 17, 2015 /

A tápot kellene stabilizálni, akkor elég egy sima ellenállás. Minél közelebb jársz a LEDsor nyitófeszültségéhez, annál kevesebb hő keletkezik.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
(#) icahone hozzászólása Nov 17, 2015 /

Koszi mindkettotoknek.

@ktamas66: erre gondoltam igen.
@nedudgi: magyarul az IC-t nem aramgenerator modba hanem feszszabalyozasra beallitani? Ha a feszultseg nem valtozik az aram is allando, de mi van ha megvaltozik az ellenallas? Ezek a ledek gyorsan forrosodnak. Ez nem okozna gondot ennel a kapcsolasnal?

Milyen ellenállás megváltozására gondolsz?
Nem szabad engedni, hogy forrósodjon. 70oC környékén már jelentősen csökken a LED élettartama.
(#) icahone hozzászólása Nov 17, 2015 /

Rendben, koszi.

Ez igy akkor jo lenne, ha mind a harom led-el soros ellenallast ugy allitom be hogy 1A folyjon egy agon? Persze LM350-el, 16V bemeno feszultsegnel es 12.5V nyito feszultseggel.

stab_fesz

Es bocs hogy ide irtam az "Aramgenerator" tema helyett, de lehet hogy hulyesegeket kerdezek.

Jobb lett volna ide feltölteni a képet.
Úgy ahogy rajzoltad, jó lesz.
(#) Blintux hozzászólása Nov 17, 2015 /

Sziasztok!
Tudna nekem valaki egy egyszerű kapcsolást küldeni/rajzolni, ami 10 LED-et pulzálva világíttat?
Pontosabban úgy szeretném, hogy egy kicsit mindig világítsanak, majd lassan felerősödik és újra elhalványul, de nem alszik ki teljesen.
Feszültség szempontjából lehet hogy fontos: kék színű LED-ekből szeretném és max 7V tápról.

Találtam egy ilyet: http://www.pcbheaven.com/circuitpages/555_Breathing_Pulsing_LED/
Viszont ez csak egy LED-hez van. Kérdés, ha még 9-et sorosan bekötök mellé, akkor ugyan így működni fog, vagy nagyobb változtatások kellenének?
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Következő: »»   2668 / 3982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem