Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   92 / 141
(#) nagzso hozzászólása Okt 20, 2015 /

Sziasztok!
Ha a Cree LED-emen 3 "string" van, akkor azt hogyan illik meghajtani? Mindegyik string-hez külön driver kell, vagy mehet párhuzamosan és akkor 450mA-t állítok be, vagy ha nekem elég, hogy csak egy string világítson, akkor a többit "lógva" hagyhatom?
(#) zenebolond hozzászólása Okt 20, 2015 /

Sziasztok!

Ehhez a power ledhez (http://u-led.hu/termek/3w-power-led-hideg-feher), (http://u-led.hu/termek/3w-power-led-meleg-feher) ajánljatok már valami skori féle, vagy más áramgenerátort. Az sem volna hátrány ha szabályozni lehetne a fényerejét. Mindezt 18V-ról (fúrógép aksi) működne. Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) rockersrac válasza zenebolond hozzászólására (») Okt 23, 2015 / 1

Pt4115 a ,,barátod"
(#) zenebolond válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 23, 2015 /

Szia!

Akár 6-30V egyenárammal is tudom működtetni, ha jól látom. És még egy kérdés, mennyi ledet lehet rákapcsolni. Elfelejtettem leírni hogy 3 hideg- és 3 meleg-fényű lenne rákapcsolva. Még az megoldható, hogy a 3-3 ledet külön elektronikával üzemeltetem.
Ja valami értékelhető rajz kellene, a megépítéséhez, mert hirtelen nem találtam.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2015
(#) didyman válasza zenebolond hozzászólására (») Okt 23, 2015 /

Amennyit elbír a tápfeszültség. Esetedben úgy célszerű, hogy 2x3-as felállásban vannak a LED-ek, két IC, két lánc. Az értékelhető rajz alatt mire gondolsz? A PDF-ben ott van egy egyszerű rajz, alatta a leírásban méretezési adatok az induktivitáshoz, áramhoz. A LED árama a teljesítményéből, és a weboldalon megadott nagyságrendi feszültségből számolható (célszerű 250 mA-re méretezni). Minden benne van a PDF-ben, csak egyszerű számolást kell csinálnod. Ha képes vagy összerakni egy ilyen áramkört, nem hiszem, hogy ez lenne probléma..
(#) didyman válasza nagzso hozzászólására (») Okt 23, 2015 /

String. Párhuzamosan semmiesetre sem, sorosan mehet. Érdemesebb kisebb fényerőnél is mindet használni, mert így kisebb az egy főre jutó disszipáció és kiegyenlített az elhasználódás is.
(#) zenebolond válasza didyman hozzászólására (») Okt 23, 2015 /

Akkor ez jó lenne? A zener típusa talán: 1N5819.
A számolgatásról annyit, hogy én nem tanultam elektronikát, csak eltanultam. Matekból meg nem voltam valami híres.

1_4(11).jpg

(#) nagzso válasza didyman hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Igen, a párhuzamos ötletet elvetettem én is. Viszont az a gond, hogy csak 25-26V DC-m van és úgy a nem tudom sorba kötni a 3-at, mivel ahogy néztem egynek kell min. 21V.
(#) djsms hozzászólása Okt 29, 2015 /

Üdv!

LG led tv háttérvilágításánál az egyik led elpukkant. Lekaptam róla ezt a fényvető műanyagot és valami 2835-nek tűnő smd led van alatta. Legalábbis a méretei kb ezek tolómérővel mérve.
Viszont az áramfelvétele már nagyon nem stimmel... 2835-öt elvileg 60mA-el lehetne hajtani, de ez a dög tv 3-400mA-t ad neki. Ideiglenesen betettem a rossz led helyére egy sima 1W-os ledet (3.2-3.6V/350mA) amivel szépen működik is, de ugye teljesen más a fényvetése stb. Szeretném megfelelő típusra cserélni. Van valakinek tippje hogy milyen led chip lehet ez?

lgled.jpeg

(#) hotib válasza djsms hozzászólására (») Okt 29, 2015 /

A típust nem tudom, de vannak ilyen paneljaim. Én is pattintottam már le a műanyagot, tudom miről beszélsz. Igaz, azokon a panelokon Sharp felirat van.
Egyeztessünk (inkább emailben) ha passzolnak a dolgok, postáért küldök neked.
(#) djsms válasza hotib hozzászólására (») Okt 29, 2015 /

Köszönöm a kedvességet, élek vele. Viszont azért jó lenne tudni hogy miféle led lehet ez, mert előbb-utóbb elfogynak az otthoni készletek és nekem nagyon úgy tűnik, hogy erősen túl vannak hajtva a háttérvilágítások!
(#) rockersrac válasza djsms hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Azt vedd figyelembe, hogy nem konstans árammal vannak hajtva ezek, hanem pwm-el. De persze mindig a leggyengébb döglik be...
(#) martin96 hozzászólása Okt 30, 2015 /

Sziasztok!
Vettem ebayről egy ilyen vezérlőt.
Annyi bajom van vele, hogy eléggé melegszik, valamint nagyon erősen világít a led is.
Pedig csak 20w-os. De kicsit elszámoltam magam, és bőven elég lenne, ha csak 12-14W-os lenne.
Nem tudja valaki, hogy lehetne lecsökkenteni a kimeneti áramát?
Multiméter szerint a leden 33V van és 550mA áram folyik át rajta. Elég lenne 400 is.

CAM00197.jpg

(#) wbt válasza martin96 hozzászólására (») Okt 30, 2015 /

Valahol kell lennie egy árammérő ellenállásnak a szekunder oldalon, sok típusnál a negatív ágban. 0.1 ohm kb. Azt növeld meg. Remélhetően nem leng be vagy áll le a cucc.
(#) martin96 válasza wbt hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

A szekunder oldalon összesen 1db ellenállás van, az is a kondit süti ki.
A primer oldalon viszont van a fet-el sorosan kötve 3db 3ohmos ellenállás párhuzamosan.
(#) nedudgi válasza martin96 hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Milyen IC van a panelon?
(#) martin96 válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Két sor van:
92f51
568 (vagy talán B)
(#) Imre hozzászólása Nov 9, 2015 /

Sziasztok!

Ezt az alkatrészt MT7201 (1A LED driver with internal switch) mivel lehetne helyettesíteni?

Ez megfelelne PT4115?
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2015
(#) 187BodyGuard válasza Imre hozzászólására (») Nov 9, 2015 /

Szia!

Attól függ mekkora feszről akarod járatni a LED-et. Elnézve a két doksit igen, helyettesíthető az egyik a másikkal, de a PT4115 kisebb feszültséget de nagyobb áramot bír. Tehát ha beleférsz a 6-30V fesz határba és 1.2A-nél nem több amit hajtani kell akkor simán jó neked az MT helyett!
(#) teszti hozzászólása Nov 9, 2015 /

Üdv!

Ilyen ledhez milyen hűtés kell? Bővebben: Link
Hűtés nélkül nem használható?
(#) nedudgi válasza teszti hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Hűtés nélkül 150 mA áram még megengedhető, ha megengedjük a gyári paraméterek jelentős változását.
(#) 187BodyGuard válasza teszti hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Ha ki akarod hajtani akkor speckó alu nyák kell neki és a LED-et sem egyszerű beforrasztani mert van QFN lába a hűtés céljából a hasa alatt. Ha ilyen alunyákra szereljük akkor ezt egy kis Északihíd bordára téve nyugodtan lehet közel maxon használni. Öcsémnek ilyen van az íróasztalánál ami USB-ről kapja a tápot.
(#) jofy hozzászólása Nov 16, 2015 /

Sziasztok! Egy olyan problémával fordulok hozzátok, hogy szeretnék egy olyan kapcsolást, hogy:

Adott egy Power led 7,4V-on hajtva, áramfelvétel kb.: 2,5A.
Azt szeretném, hogy ha bekapcsolom lassan érje el a max fényerejét. (kb.: 3-4mp)
Próbáltam egy tranzisztorral és kondival (amit itt találtam kapcsolást), de egyszerre felvillan és lassan alszik ki kikapcsoláskor. (tehát pont fordítva működik mint ahogy szeretném)
Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza jofy hozzászólására (») Nov 16, 2015 /

Hello! Itt találsz egy kapcsolást a 7,4V miatt célszerű IRLR024 Fet-et használni..
(#) BI-AMP hozzászólása Nov 17, 2015 /

Sziasztok!!!
Az 1 wattos LED mennyire igényli a hűtést? Mert kaptam egy DLR-t amiben csak egyszerű 5mm led van (6db) és ezeket szeretném kicserélni 1 wattos LEDekre, csak nem tudom, hogy bírni fogják e hűtés nélkül.
(#) dokidoki válasza BI-AMP hozzászólására (») Nov 17, 2015 / 1

Egyszerű, ez esetben csak annyi áramot hajtatsz át rajtuk, hogy ne melegedjenek. Fényük meg annyi lesz - amennyi. Esetleg ha mindezt a beállítást mellőződ, akkor csak valameddig, illetve csak rövid ideig bírják majd.
(#) BI-AMP válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 17, 2015 /

Köszi!

A lámpa testében elfér kb. egy 20cm² es alumínium lemez (1.5mm vastag), amire rögzíteném az 1 wattos LEDeket. A kérdésem az lenne, hogy ez elbírna e nyelni annyi hőt amennyit 6 led termel teljes kivezérlésnél???
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
(#) dokidoki válasza BI-AMP hozzászólására (») Nov 17, 2015 /

Szerintem még így sincs mese, csak addig emeled az áramát a ledjeidnek, hogy nem melegedjen túl az applikált hűtőfelületed. Szerintem teljes kivezérléséig sosem kellene hajtani őket. Azt hogy meddig, azt írtam most és alább is. Ez a legbiztosabb.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015

Oké! Köszönöm!!!
Következő: »»   92 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem