Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Stereo FM vevő

Témaindító: lewi, idő: Jan 25, 2008
Lapozás: OK   4 / 4
(#) petermusica válasza Vacok hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Egy dolgot szeretnek en is kerdezni a tda 7040 sztereo dekoderrel kapcsolatosan,hogy lehetne tenni neki sztereo mono kapcsolot,hogy peldaul mikor DX-elek ki lehessen kapcsolni,mert akkor nagyon nagy az alapzaj sztereoban,szinte elvezhetetlene teszi a zenehalgatast,foleg hifi erositoben.
(#) Medve válasza petermusica hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

A 7-es lábon lehet: Így
(#) petermusica válasza Massawa hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

En mar sok CD-t halgattam ami meg az MP3 128-as hangminoseget sem eri el,es az FM radiozasrol is azt tudom ,hogy az meg a magnokazetta hangminoseget sem eri el,en meg eddig CD minosegu hangzast nem hallottam egy FM radioban sem.Azert probalj meg egy Creative Audigy hangkartyat a gepeden amin van mar 192 khz-es mintaveteli frekvencia is,nem hagyomanyos 44khz mint egy onboard hangkartyan es eszre fogod venni ,hogy az mp3-as igy jobban szol,persze sosem lesz belole PCM WAW minosegu,csak ha abban veszed fel.
(#) Massawa válasza petermusica hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Profi hang- és videostudiom van.... ( tudok, ha kell. 24 bites hangfelbontást is)

Az meg egetverö marhaság, amikor egy mp3-s hangot egy turbokártyán jobb hangzásra tudsz kényszeriteni. Pontosan ez az átverés az egészben. A CD utáni hangok lényegében csak hangutánzatok ( már a CD-n is van némi csalás), igy ha azzal bármit teszel abbol sem az eredetit sem a jobbat nem tudod elövarázsolni, legfeljebb egy neked jobban tetszö hangot....
A mai FM adok hangzásával egyetértek, mert a kommerciális adok célja nem a minöség, hanem a hanghatás, azaz a kutyát sem érdekli mennyire HIFI vagy nem a müsorszorás, a lényeg, hogy az elsö taktusbol felismerd az adót.....
Sajnos sok uj CD szintén ezt az irányt követi - és már nem egyszer bedobtam a törülközöt, amikor a studioban kiszenvedett hangot viszonthallottam a CD-n
(#) petermusica válasza Massawa hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Azt en jol tudom ,hogy az mp3-as, meg a legnagyobb 320-as is, nem studio minosegu,egyebkent nekem van egy RME fireface kulso hankartyam meregdraga volt kb 1000 euro,de zenesz letemre megerte,egy egesz zenekart tudok vele felvenni,van hozza meg 6 db akg nagymembranos kondenzator mikrofon,en csak a monitor erositot es a hangfalakat epitettem meg persze azt is a legjobb alkatreszekbol ,igy tudnak versenyezni akarmelyik Elektrovoice,vagy Crown studio erositokkel.Az FM radio epitese csak egy hobbi,azert hogy visszemlekezzek a gyerekkoromra.Minden esetre meg az mp3-as is jobban szol mint egy FM radio,ez a sajat velemenyem.Egyebkent en is kimondottan 24 bites hangfelbontassal dolgozok
(#) pucuka válasza petermusica hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Maradhatnánk a téma címében megfogalmazott tárgynál? Hogy kinek mije van, az magánügy. A topikban sztereo FM vevő készítésének nyűgjeivel kéne foglalkozni.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Ez szerintem ma már nem lehet gond ( legfeljebb az IC adatlapjainak az olvasása). Az elsö sztereodekodert még ringmodulátoros diodakapcsolással épitettem - ma is müködik.
Aztán jöttek a PLL IC-k (1310 és társai), ma ettöl csak jobbat lehet kapni.
A sztereodekoder müködése mindig a vétel függvénye - ha az jo, akkor jo a sztereo is.
Az alapzaj mindig ott van ( rendszer adja).
Ami viszont az adás oldalon döl el , hogyan modulálják a jelet, ezen nem segit a legjobb sztereo dekoder sem. Sajnos egyre kevesebb igényes rádioado van, ahol még jo hangokat kapsz. Ma már példát sem igen lehet mondani, mert közben az éter is annyira megtelt, hogy alig találni zavartalan adot ( köszönjük az europai hatoságoknak, akik még arra sem képesek, hogy legalább 300 kHz-s raszterbe rakják az adokat. (- valoság pl. 96,6 és 96,8 MHz északnyugat Mo-n stb).
(#) petermusica válasza pucuka hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Jol van ,a szterodekoderrol volna szo,es arrol hogy mivel lehetne azt a szornyu alapzajt csokkenteni,ami ma mar a digitalis hangfelvetel korszakban mar abszolut nem kompatibilis egy jo minosegu hifi rendszerrel,pont olyan mint a magno korszakban amikor eroltettek az orsos magnok felvaltasat a kazettasokra,amik egy diktafon 4,7 cm/s szalagsebesseggel mukodtek.Akkoriban a zajcsokkentesre voltak kulombozo rendszerek,peldaul a Dolby es a DNL
(#) Massawa válasza petermusica hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

A DNL-t hozzáépitheted a sztereodekoderhez ( én is ezt tettem), az passziv és sokat javit a zajszinten (zajérzeten).

(#) petermusica válasza Massawa hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

En azt vettem eszre,hogy leteznek nagytelyesitmenyu FM adok amik nemcsak elnyomjak a masikat,hanem termelnel felharmonikusokat is,ahol megint zavarnak mas adokat,ugylatszik a radio szolgaltatok legtobbje szamolya a borsoszemeket es a legolcsob,leghitvanyabb adokeszulekeket szereli fel.Ezt ott vettem eszre,hogy sok CCIR ado bejon az OIRT savon is,pedig nem azon sugaroz.A masik az a Murphy torvenye,mindig az a radio ami erdekes az mindig a leggyengebb es azok a radiok amelyeknek a musortartalma rossz ,azok uvoltenek a legerosebben,es sokszor zavarjak a masik adokat is.Nem tudom ezt meg lehetne oldani egy YAGI antennaval,olyannal mind valamikor a TV-knek volt ?
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2016
(#) ha1drp válasza petermusica hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Az általad tapasztalt probléma, miszerint "egyik adó zavarja a másikat" az esetek többségében nem állja meg a helyét. A legtöbbször a vevőkészülék a hibás. Egy másik topic-ban már kielemeztük a kérdést (lásd: IMD, IP3, szelektivitás, fáziszaj). Azonos frekvenciájú FM adók esetén ráadásul mindig a legerősebb állomást hallod.

A felharmonikus biztos nem lehet, hiszen pl. egy 80MHz-es adó 2. harmonikusa 160MHz lenne (ráadásul az ellenütemű erősítők ezt kioltják). A 3. harmonikus 240MHz lenne. Gondolom nem ezeken a frekvenciákon hallgatóztál.

Azonos frekvenciájú adók szétválasztása YAGI illetve egyéb irányított, méretezett antennával megoldható. Különböző frekvenciájú adók vevőben keletkező keresztmodulációjának megszüntetéséhez egy másik rádióvevő kell.

A yagival sem mész többre, mert olyan keskenysávu kellene ami csak egy adot tudna kifogni az éterböl. Elméletileg létezne, de félö, hogy hatalmas méreteket öltene.
A baj valoban a frekikiosztással illetve a felügyelettel van. ( szerintem senki sem méri rendszeresen a kisugárzott teljesitményt és ehhez jönnek még az idöjáŕas okozta sugárzási rendellenességek). Amikor még egy rendes 5 elemes yagi antennám volt akkor elöfordult, hogy 200 km-re levö adok jeleit is folyamatosan tudtam venni, aztán elszabadult a pokol a kereskedelmi zaggyal ( pontosan a venni kivánt ado és a házam között) akkor meg a helyi adok turták tele a tunert igy az gyakran meghalt. Ekkor leszereltem a yagit, azota legalább a közelebbi adok jönnek. A legszomorubb, hogy méregdrága felsökategoriás tunerem haldoklik a leginkább. A kis hordozhato rádiokon találok a házban helyet, ahol elfogadhato a vétel ( és elnyomja a szomszédos csatornákat) de a HIFI toronyba kábelen vezetem a tetöantennárol a jelet, az meg mindent lehoz a tuner még nem szelektiv annyira, hogy a 200 kHz-re levö szomszédos adot kiszürje. Ez ilyen frekvenciakiosztás konfliktusban van a CCITT szabvǎnyokkal, mégse billenti egyik hatoság sem a fülét (3 szomszédos ország adoirol van szo). Már azon gondolkodok, hogy a drága tunerhez is készitek egy mozgathato botantennát, amit mindig az optimális vételre állitok.
Szerencsére müholdról egész jo rádioadások jönnek, igy a minöséghez már nem kell az FM, sem a sztereodekoder.
Az OIRT sávban meg azért jelennek meg a CCIR jelek mert tul van modulálva a bemenet, és innen kapod a "szubharmonikát". (Ráadásul az a sáv lassan de biztosan kiürül, igy a tuner "rákap" bármire ami ott megjelenik - az elsö fokozat után).
(#) petermusica válasza Massawa hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Vegul en is azzal a takolmannyal amit keszitettem egy par Ic-bol es botantennaval jobban szet tudom valasztani a gyenge adokat mint a masik gyari csucstehnikaju Sony tunerrel,nekem is megdoglott a Sony,azt a kicsi hazikeszitmenyu vacakot addig teszem a hazban eggyik helyrol a masikra ,amig az ado tisztan bejon,most mar a kerdes az volna ,hogy csinaljak neki valami drotnelkuli osszekotot a nagy Hifivel,megint kene egy ado es egy vevo,ez asztan a nagy cirkusz,vagy marad egy hosszu kabel amiben aztan konnyu belebotlani es valamelyik keszuleket leverni

Nekem is eddig a legjobban a merülömagos tuner vált be. Igaz azt még akkor épitettem amikor a közeli ado is 100km - re volt és más nem volt. Ott nincs varicap dili meg egyébb cucc, és müködik. A drága vevöm egy immár 26 éves DENON - akkor az egyik legjobb készülék a piacon majdnem 3 hétig várni kellett a szállitásra.
Szerencsére lassan letünöben van az FM csillaga igy már nem igen érdemes tul sok figyelmet szentelni neki.
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Ugye, hogy vannak nyűgjei a dolognak, nemcsak a dekóder körül.
Nem véletlenül aludt a téma, nem igazán éri meg jóminőségű sztereo rádiót fabrikálni diszkrét alkatrészekből. De ha valaki mégis, akkor a segítségnek itt a helye.
"szubharmonikát" felejtsd el, intermoduláció az van, de annak semmi köze a harmonikusoknak.
Alapharmonikus sincs, az maga a vivő, alapfrekvencia.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Nem tudtam hirtelen jobb kifejezést találni a szubharmonikusra, gyakorlatilag olyan erös a jel hogy a középfreki keveröjét rángatja és az adta valamikor (amikor még volt OIRT radiom), hogy megjelent ott is - igaz élvezhetetlen - CCIR rádio. Lehet azt intermodulácionak is nevezni,
Ma már én sem mennék neki egy uj FM vevönek, föleg nem ha az ember néha fillérekért tud igen jot venni (a néhai Grundig hordozhato rádioi igen stabilak).
(#) petermusica válasza pucuka hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

En mar epitettem ilyent a 90-es evekben,minden sajetkezuleg volt,meg a KF trafok is,sima tranzisztorokbol es diodakbol allt,keramia szuro nem volt benne es OIRT savra volt hangolva,sajnos a tekercsek mentszamai elvesztek,azok adatait ugy kaptam meg,hogy szetszedtem nehany gyari tekercset es megszamoltam a meneteket,azutan visza tekercseltem oket (nagy hullyeseg ugye?) de megvoltak az adatok.Ezen kivul lattam mar sokkal jobb minosegu 144 mhz amator radio rajzat,ami mar 5db KF fokozattal van ellatva es keramia szurokkel is eggyes helyeken,lehet ez sokkal szelektivebb lenne mint a hagyomanyos FM radio,persze a tuner tekercseit kell modosittani a CCIR savra
(#) petermusica válasza Massawa hozzászólására (») Nov 20, 2015 /

Es meg valami,a regi tipusu radiok es radios magnok meg hifik sajnos mar nem kaphatok fillerekert sem az oszeren sem a jofogason,ma mar ugy latszik antik dolgoknan szamitnak es ,muzealis ertekuk miatt,jol felvertek az arukat,fillerekert ma mar csak valami hasznalt kinai cuccot meg leget kapni foleg ha hibas
(#) petermusica hozzászólása Nov 21, 2015 /

Meg van a doboz amiben fogok most egy uj FM radiot epitteni,egy antik radiobol lesz az uj FM radio,egy Standard radio doboza ,telyesen ki van belezve,de meg van a skalaja,meg van vele dolgom,a hangszoro selyem shornyu mocskos,meg a forgo es a skala telyesen be van ragadva,rozsdasodva,ugy szeretnem ,hogy a sajat skalajaval mukodjek,meg 8 colos hangszoro talal bele,de fogok tenni neki egy kis magassugarzot is,valahol a sarokban el fog ferni a szelyem alatt.A vegfokot egy TDA 2030-asal terveztem ,igy lesz is benne jo nagy hangerom es szep mely es magas hangok.Ha eppen kell majd AM is ,teszek bele egy egyes vevot,anak a hulye Kossuthnak ugy is eleg,ha mar akarja hallgatni valaki.Ugy akarom tervezni,hogy mint erositot is lehessen hasznalni ,peldaul Cd-nek ,laptopnak,telefonnak stb,de meg gondoltam,hogy hatul tegyek neki egy baxendalt is,vagy oldalt meg furjak egy lyukat,hogy legyen ket potinak helye
(#) petermusica válasza Massawa hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Ezt nezd meg ,egy roman oldalon kaptam,kozel 120000 forintert arulja a regi magnos radiot.igy olyan regi Grundig keszulekeket amit te mondasz,mar nem arulnak fillerekertBővebben: Link
(#) Massawa válasza petermusica hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Az utolso kitünö FM rádiot ( MEDION világvevö, AM/FM hordozhato, PLL, sztereo, DX kapcsolos, 24 memoria, vekker stb) a Tschibonál vettem kb 15€-ert. Ugyanolyan a minösége mint a Yachtboynak, a stabilitásban és szelektivitásban jobb, csak kezelésben kényelmesebb a Grundig. Eredetileg csak mint tartalék rádiot vettem, minden különösebb igény nélkül, csak otthon derült ki, hogy milyen jol sikerült készülék.
De ha érzékeny készüléket keresel akkor az autorádiok között igen jok találhatok ( még a bontoban is).
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
(#) petermusica válasza Massawa hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Ma csinaltam egy keserletet,azt hittem,fogom azt a meregdraga Sony tunert meg valamire hasznalni,ha mar a kenvenc radioimat nem tudom zajmentesen venni sztereoban,hat jo lesz drotnekuli cd-nek vagy mp3-asnak.Volt az automban egy kicsi ado,amit hasznaltam az autoradioban,ott ugy tudtam ,hogy jol mukodik (persze az autoban van motorzaj,az ut zaja stb),bevittem a hazba es reakotottem egy tapot.Mikor megszolalt a Hifi rendszeren,akkora alapzaja volt ,hogy egy katasztrofa,a sisterges mellett mig egy sipolas is hallszott.Evvel kievettem es visszatettem a jo oreg kabelt,azzal megint zajmentesenen lehetett zenet hallgatni
(#) petermusica hozzászólása Nov 22, 2015 /

Meg van a vilag legegyszerubb AM/FM vevoje,es meghozza filleres alkatreszekbol.A KA2297-est lehet helyetesitteni TA2003-al,azt szerintem konnyebb beszerezni.A rajzon megtalalhatoak a tekercsek adatai is.A kvadratura detektor ketlabas szuroet lehet helyesitani egy tekercses szurovel is,azt hiszem azt a ketlabast nehezebb beszerezni
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
(#) petermusica hozzászólása Nov 23, 2015 /

Egy masik IC amibol,egy par alkatresszel lehet FM vevot epiteni 10,7 mhz kozepfrekvenciaval,ilyent en is kaptam mar amikor Erdelyben voltam egy roman oldalon,60 eurocentert.A varicap helyett megy egy kettos URH forgo is,az oroszok OIRT savra adtak a tekercsek szamat,de szerintem 6 menettel megy a CCIr savra is
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2015

am fm.gif

Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem