Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szerintem a TV-t, és a rádiót ebben a kérdésben szét kell választani.
TV: Ha megnézel egy akkori TV-t, amiben még egyenirányító csövek voltak(jellemzően PY82), azt kell látnod, hogy a legtöbbjüket 1 cső nem bírta el. Párhuzamosan kellett kapcsolni 2-t, ami a karakterisztikák különbözőségéből kifolyólag elég asszimetrikusan nyitott ki. (szó sem volt arról, hogy párba válogatták volna őket, már az is nagy "eredmény" volt, ha a műszerész kicserélte mind a 2-t, bár valamelyest segített a 33 Ohm körüli ellenállás(amin további Wattokkal fűtötte a jónép a szobát), de a 2 cső előbb-utóbb a másik rovására tönkrement. Voltak szelénoszlopok is, de ezeken is sok volt a feszültségesés. Aztán megérkezett a sziliciumdióda, és az összes tápprobléma rögvest megoldódott. Jóval magasabb lett a tápfesz, elég volt egy 6,8 Ohm körüli ellenállás, ami a bekapcsolási áramlökést korlátozta. Rádió: A tervezők filozófiája az lehetett, hogy csökkentsük a rádiók fogyasztását, és egyszerűsítsük a készüléket az újonnan fejlesztett csőtípusok alkalmazásával. Az EZ80-at kiváltotta a szelén (-3,5W fűtés), az EL84-et a hasonló árammal fűtött ECL86, megspórolva egy előfok csövet (Pl. ECC83, EABC80), a csőben lévő detektor diódákat kiváltották tűsdiódákkal. A csövek vége meg ebben az időben már nem a katód merülése volt, hanem a gázosság, kontakthibák, elektródazárlatok.
Csak a hétvégén, de a sassziról már tettem be ide képet valaha
Hello!
Szeretném segitcségeteket kérni! Van nekem egy kiváló hangú A osztályú végfokom(tranyós) na hát ehhez szeretném megépíteni ezt a kapcsolást, csak nem vagyok nagy csöves szakértő, az lenne a kérdés hogy ehez kell kicsatoló trafó vagy sem, a másik pedig hogy, a kapcsoláson 2db cső van rajzolva de rákerestem a cső adatlapjára és nekem az jött le hogy a kapcsoláson lévő rajz csak egy csövet tartalmaz. Na most ez hogy van segítcsetek!12au7
Egy darab kettőstrióda kell hozzá oldalanként, jelen esetben ECC82 (12AU7), de bármilyen kettőstriódával megépíthető (meg másmilyen csővel is).
Nem kell utána trafó. az a két cső egy cső (egy csőben két trióda). kicsatoló (kimenő) trafó pedig nem kell, de vedd figyelembe a kimenő, bemenő ellenállásokat. regards,
Ehhez a kapcsoláshoz nem kell kimenő trafó.
A két db cső közös búrában van elhelyezve, tehát valójában 1 cső.
Én voltam a leglassúbb. utolsónak is kell lenni.
A múltkor egy kuka mellett találtam két kettőstriódát. 6H12C volt ráírva és orosz csövek. Szép nagyok lehet hogy valami katonai célúak? A fűtésük jó azt kipróbáltam.
Hivatalból csak a kereskedelmi forgalomba hozott készülékekhez hoztak be anyagot. Azok között ez emlékeim szerint nem szerepelt. Viszont akkor valószínű, hogy az SA felejthette is, vagy odavaló technikában szolgált.
És van még egy olyan csövem is amiről nem tudok semmit amin ez áll ...R150 Tungsram gyártmány a felirat eleje nem látszik.
Sziasztok!
Imi65,hogy áll a PCL86-osod? Nem tudom az enyémmel mi van,holnap veszek a HQvideóba 22pf 500V-os kerámiakondit(csak ilyen van),és meglátjuk,mi lesz. Az nem okozhat gerjedést,hogy elég gubancosan vannak a vezetékek a dobozban?
Üdv! Képet tudnál feltenni róla hogy állsz?
Hát biztos nem a 22pf miatt gerjed, villants egy képet.
Ha van visszacsatolás a kimenőtrafóról, akkor ha az fordítva van bekötve szinte biztos, hogy begerjed, ahogy feláll a fűtés
Lehet hoyg VR150? Akkor ez 150 Voltos stabilizátor cső
Az enyém azért gerjedt, mert nem volt testre kötve a csőfoglalat közepén lévő "csövecske"
A Müszi féle kapcsolást csinálta, abban nincs a trafóról vcs. Szerintem brumm lehet neki benne.
kocos írta:
Lehet hoyg VR150? Akkor ez 150 Voltos stabilizátor cső Csatlakoznék kocos szaktárs megérzéséhez
Szia Ricsi!
Sajna ma egy kicsit többet vártak tőlem, mint ahogy terveztem. Hullafáradt vagyok, csak összeraktam, és meghajtottam eredeti alkatrészekkel, de 22pF-em nekem sincs. 2,1W-ot produkált, mielőtt elkezdett határolni (még nem tettem bele másik csövet próbaként.), 7%-os THD mellett 4,3 Ohm-on. Üresen hagyott bemenettel beoszcillál (kb 55,5 kHz-en, de csak 200mV körüli jelszinttel), de CD-játszóval nem. De nem hallgattam meg, és már nem is fogom ma, viszont holnap délelőtt megnézem töviről-hegyire. Idézet: „Tehát vagy csöves egyenirányító vagy félvezetős egyenirányító késleltetővel hogy csövünk hosszú életű legyen!” igen,én is így gondolom.Ezért EZ80-nal oldottam meg a két PCL86 fűtését.A gond viszont az hogy az EZ80 jóval hamarabb felfűt mint az ECL-ek,és a fesz felszalad 400-450V-ig,aztán ha megindul az anódáram,beáll a 280V. Nem tudom ezt korábban hogy orvosolták,lehet hogy egyszerűen nagyobb feszültségű puffert használtak?Mondjuk a rádióban,amiből a trafó származik 500V-os volt.De ekkor még mindig fennáll az a tény,hogy a még nem felfűtött csőre rákerül az anódfesz. Lehet hogy csöves táp+késleltető lesz a vége? üdv
Nem a fűtését oldottad meg, hanem az anódfeszt.
A haverom is így csinálta de neki a pcl-ek hamarabb felfűtenek. Szerintem egy ez80 (90mA) A maga 50mikrós max rátehető pufferjával kevés. Én ez81-et használnék vagy oldalanként egy ez80-at. A két pcl bekajál 80mA-t. Gondolom a csöves egyenirányítót azért használod mert korhű akarsz lenni. Akkor szentségtörés lenne utánakötni egy félvezetős késleltetőt.
Majd valami bimetálos elven működő időrelét használok...
EZ80 csak próbára van,amíg nem kapok EZ81-et. Egyébként most 50 mikró van rajta,meg egy 270ohmon keresztül még 33mikró,és semmi brumm. Lehet hogy az EZ81 lasabban fűt fel? üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |