Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2678 / 3998
(#) Wind-Storm válasza hapci hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

Semmi.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2015
(#) kadarist válasza hapci hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

Használj nagyobb feszültségű csatolót, de ha szilárdtestrelét használsz, akkor nem tévedhetsz nagyot.
(#) hapci válasza kadarist hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

A szilárdtest relé nem kapcsolna ki, mert itt egyenfeszültségű áramhurok van, nincs nullátmenet. Az általam ismert optocsatolók között nem találtam nagyobb feszültségűt. Végső esetben egy miniatűr relé lesz a megoldás.
Köszönöm a segítséget!
(#) qvasz2 válasza hapci hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

Ha egy adatlap azt írja, hogy abszolút maximum, akkor azt megközelíteni sem célszerű, nem hogy átlépni. Már ha holnap is akarnád használni . . .
(#) hapci válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

Igen, itt akadtam el. Még töröm a fejem a megoldáson, de mégsem rakhatok be egy marék soros diódát, hogy ejtsek egy pár voltot.

Egyenáramra készült szilárdtestrelé is létezik, úgyhogy a problémád csak látszólagos.
(#) elektroncso válasza J Balazs hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

Vagy használsz vas-kloridot (kezdőnek szerintem előnyösebb, nem kell kémikusra játszani). Nem olyan agresszív mint a hidrogén-peroxidos így lassabban is mar, viszont megveszed az üveget, kiöntöd egy műanyag vagy üvegtálba belerakod a panelt, kimarja, kiveszed, lemosod róla a savat (pl én mosószappannal és fogkefével szokom átsikálni, hogy semlegesítsem a sav maradványait), kifúrod, beültetted és kész is a panel. Persze jó ha lekezeled valamivel a forrasztási oldalon maradt csupasz rézfelületet, nehogy idővel eloxidálódjon. Erre egyszerűbb áramköröknél például alkoholban oldott fenyőgyanta is jó, de lehet lakozni is, vagy leónozni a teljes felületet. Én rajzolásra ilyen filctollakat használok (feketét):Bővebben: Link, ez azért jó mert többször is át lehet rajzolni vele a vonalakat, nem mossa el az előző vonalat úgy mint a hagyományos centropen. Ja és kibírja a maratást is.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2015
(#) proli007 válasza hapci hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

Hello! A CNY17 70V-os..
(#) eSDi válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

A Vas-kloridhoz is kell sósavat önteni, ha már kezd elhasználódni. Úgyhogy a kevergetést nem ússza meg. A Vas-kloriddal az a legnagyobb bajom, hogy amire egyszer véletlenül rácsöppen, netán tán ráfolyik, azt (ha nem is marja meg) örökre megszínezi. Ezen kívül sajnos a hatékony működéshez fel kell melegíteni kb 50°C-ra. Jó alternatíva rá a Nátrium-perszulfát, de ezt is melegíteni kell és ez sem túl fürge, viszont tiszta. A Hidrogén-peroxidos sem egy macerás dolog ezekhez képes, melegíteni sem kell, gyors, tiszta. A szekrényben is ugyan úgy két üvegnyi/flakonnyi és egy maratótányi helyet foglal el mindegyik.
(#) attika válasza eSDi hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

A hidrogén peroxiddal csak egyetlen egy baj van,hacsak nem maratsz napi szinten nyákot akkor nem érdemes csak a legkisebb kiszerelésben venni mert levegőn bomlik és ha sokáig tárolod akkor felfújja a flakont és veszít az erejéből is és már nem lesz olyan hatékony.
A sósavval ugyan ez a gond,hogy ha már öreg a folyadék akkor nem dolgozik úgy ahogy kell.
Olyankor érdemes kicsit azt is melegíteni mert máskülönben ha sokáig van benne az elegybe akkor hajlamos alá marni a nyáknak.
Nekem ez a tapasztalatom a sósav+peroxyd eleggyel.
Ha teljesen új mind a kettő akkor való igaz,hogy 1-2-perc és le is maratta amit kell.
(#) morgo válasza attika hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

Nekem kb. 3 éves a hidrogén peroxid, de semmi baja. Úgy fél éve lett felbontva.
(#) attika válasza morgo hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

Akkor csak nálam fújja a flakont?? nekem eddig az összes így járt.
Vegyszerész mondta,hogy felbontás után ezek így viselkednek.
Nekem 30%-os a peroxyd,lehet neked nem ennyire tömény és azért.
(#) morgo válasza attika hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

Az enyém 35%-os, fekete műanyag flakonban van, a fürdőszobában, egy szekrény tetején.
(#) attika válasza morgo hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

Lehet ez is 35-ös,de ez fehér flakonba és kint a garázsba a földön
Ha beteszem melegre akkor szét is nyomja a flakont.
(#) eSDi válasza attika hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

Igen, sajnos könnyen bomlik, de ahogy mondod, nem kell belőle sokat venni. Fehér flakonban nem jó! Tedd át jól zárható barna üvegbe és olyan helyen tárold, ahol nem éri fény, mert annak a hatására indul be a folyamat.

Fény nem éri,de ebbe a flakonba adták,jól zárható azzal semmi baj,de fújja a flakont rendesen.

Valami ott nem stimmel szerintem. Hő, napfény és szerves anyagok hatására bomlik. Még az üvegfelület is gyengén katalizálólag hat rá, ha nagyon tömény. Ilyenkor polietilén flakonban, vagy azzal bevont üvegben kell tárolni. 30%-os töménységűnél nagyobbat (de még ennyit sem), én nem tárolnék otthon. Szerintem hígítsad fel.

Hígítani simán vízzel hígítsam fel? Azért vettem töményet mert ezzel igen gyors a maratás.

Desztillált vízzel, de az ioncserélt is jó gondolom. Használatkor már szerintem nem kell majd bele víz. Ha leviszed 20%-ra, vagy a felére a töménységet, akkor már bőven jó lesz. Tegyél egy próbát a meglévő mennyiség felével.
(#) Kovidivi válasza attika hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

Én olyan flakonban kaptam, aminek fekete az oldala. Van, hogy fél évig nem használtam, még sosem volt nyomás a palackban. Sötét dobozban is tárolom, lehet ez is segít. A peroxidom már nagyon öreg, és még mindig ugyanolyan jó. 2011. szeptember a lejárati dátuma!
(#) hal111 hozzászólása Dec 1, 2015 /

Üdvözlet!

Érdeklődnék, hogy hangszóró kérdést melyik topikban tudnék feltenni? Egy hangszóró típusára lennék kíváncsi, mert fogalmam sincs, hogy miből bontottam úgy száz évvel ezelőtt, de a "Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok" téma kicsit pang, más ilyen kaliberű témát pedig nem találtam, vagy csak rosszul kerestem.
(#) Gafly válasza hal111 hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

Idézet:
„de a "Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok" téma kicsit pang,”

Majd nem "pang" ha teszel fel értelmes kérdést. Ja és azt csak úgy mondom, hogy akkor is "felülre" kerül
(#) Csupasz válasza Gafly hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

Igazad van, de akkor adjunk konkrét választ!
(#) hapci válasza proli007 hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

Köszi, ezt én is néztem, de némelyik katalógus csak a letörési feszültséget adja meg, ami mindig magasabb volt azokon a lapokon, ahol mindkét érték szerepelt. Majd még bogarászok a neten...
(#) hapci válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 1, 2015 /

Hallgatok a jó tanácsra: 8 db soros diódával tettem egy sikeres próbát. Már hattal is biztonsággal megfelel, ez lesz a megoldás!

Ilyennel még nem találkoztam, de ha az is triac-kal (vagy tirisztorral) működik, akkor az ára biztosan nem hobbi kategória, mert a triac-ot valahogy ki is kell oltani. Olcsóbb megoldást találtam diódákkal.

Biztosan hallottál már a MOSFET-tranzisztorról. DC SSR.
(#) Michael88 hozzászólása Dec 1, 2015 /

Sziasztok.Tud nekem valaki segíteni???Van egy villámMCqueen-es autóm.Nem működik.a távirányítója biztos,hogy jó mert világít,zenél,remeg mindent csinál....De az autó meg sem mozdul...Tudna nekem valaki segíteni????Ha kell képet is tudok küldeni...szétszedtem....(leszedtem a kaszniát) de annyira nem értek hozzá...Akkor miért áltam neki mert 20.000 ft volt.A keresztfiamnak vettem...Szeretném megjavítani neki.Elöre is köszi.....

Köszönöm, számomra újdonság. Pedig rájöhettem volna, hogy FET-tel lehet ilyet csinálni. Ahogy belenéztem a kínálatba látom, hogy ez már igencsak kereskedelmi termék.
Kérlek, ne vedd rossz néven, de a kütyümnél mégis egy mezei optocsatolót fogok használni 10 mA kapcsolására.

Természetesen az igényekhez kell illeszteni az alkalmazandó alkatrészt. Sok sikert!
Következő: »»   2678 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem