Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BD249C vezérlése 555-ös IC-vel
Lapozás: OK   2 / 2
(#) El_Pinyo válasza ferci hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
Szia! Lehet, h én tévedek -akkor bocs- de 3 A kollektoráram mellett a BD249 bétája nem 150 körül van? Az adatlapon néztem a karakterisztikát, de lehet h elnéztem, akkor sorry.
(#) ferci válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
Gyártótól függ és ki kell próbálni pár darabot...
Ha valamit csinálok, akkor meg mérek, ha úgy gondolom... nem rajzok után megyek, hi...
(#) ferci válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
Még annyit hozzáfűznék ( nem éppen neked ), hogy jelen esetben BD249 meghajtásáról van szó és feltételezem, hogy nem "nyitogatás" a feladat.
Ha pwm-ről van szó, ott totál le kell ülteni a tranyót ( vagy fetet) és ide, most kell a 100 mA... különben nagyon meleg lesz ( Uce x Ic )...
(#) El_Pinyo válasza ferci hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
Szia! Én a Témanyitó szavaiból úgy vettem ki, h kapcsoló üzemben akarja működtetni a tranzisztort, mivel stroboszkópot szeretne építeni. Nem hiszem h mondjuk pwm-es fényerőszabályzót akarna építeni, vagy ha igen akkor számomra ez nem derült ki.
A mérésben igazad van, az a legtisztább. Én az adatlapját nézegettem. Üdv
(#) ferci válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 13, 2008 /
 
Akkor válasszuk kétfelé a témát.... csak a kérdezők miatt...
Az, hogy pwm-es szabályzásról van szó vagy kapcsoló üzemben hajtják a tranyót, édes mindegy; tudniillik a tranyó mindkét üzemmódban kapcsoló üzemben dolgozik, tehát teljesen ki kell nyitni, amikor éppen az a fázis van működés közben.
A másik: "kumi" változtatni akarja a frekit is, ebből adódóan a kapcsolása miatt nemcsak a freki, hanem az impulzuskitöltés is változik, ami járulékos pwm is...
Végül: Kovidivi kérésére reagáltam másodszor, neki a jelet távirányítású autó elektronikája adja. Sajnos az nem derült ki, hogy sebességszabályzást akar vagy csak be-és kikapcsot, de mint fent írtam, nem érdekes.
Egyébként a tapasztalatok azt mutatják jópár 249-cel, hogy a 25-ös béta sokkal közelebb van az átlaghoz, mint a katalógusadat, tehát én 25-40 között vagyok kénytelen dolgozni ekkora ampereknél.
(#) Kovidivi válasza ferci hozzászólására (») Jan 13, 2008 /
 
Nagyon hálás vagyok a rajzokért! Köszönöm szépen! Nem sebességszabályzós a vezérlőáramkör, csak megy vagy nem megy állapotokat tud
Természetesen majd tesztekkel kipróbálom, hogy mekkora ellenállásérték kell a tranzisztor bázisára, de így legalább van kiindulási alapom!
Még egy kérdés: ezzel a kapcsolással egy irányt tudok szabályozni (mondjuk előre). Hátrafelé menethez elég lenne ugyanez a kapcsolás, csak a motort fordítva kötném be? Előtte természetesen diódákkal szétválasztanám az áramköröket, hogy melyikre mikor jut áram.
Mégegyszer Köszi!
(#) ferci válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 13, 2008 /
 
csak a motort fordítva kötném be?
Persze... egy relével átforgatod.
(#) Kovidivi válasza ferci hozzászólására (») Jan 13, 2008 /
 
Köszönöm a válaszokat!
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 13, 2008 /
 
Most fogtam fel, hogy mit tanácsoltál... A relés megoldással minden egyszerűbb lesz, nem kell akkora teljesítménnyel sem vezérelni a tranzisztort, és a polaritásváltás is egyszerűsödik....Hát ilyet
Köszi!
(#) Peti.Janka hozzászólása Feb 27, 2008 /
 
sziasztok én egy 555el szeretnék meghajtani egy pnp tranyót be is kötöttem a melékelt ábra szerint. valamiért a led folyamatosan világít ha az ne555 3as lébét megérintem és a tranyóra menő ellenálást megfogom a másik kezemmel akkor villog amint viszaforasztom folyamatosan világít. szerintetek mi lehet a baj egyébként egy bd138 tranyót hasznélok, és 12 voltrol páplálom és van egy 7805 az ic tápja előt. előre is köszi a választ.

555vill.gif
    
(#) mex válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Te ledet tettél az izzó helyére? A leden átfolyó áramot mi korlátozza?
(#) proba válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Az ic 3 lába biztos hogy be van kötve? Nem szakadt a nyák? Melyik led világít, ha mindkettő akor valószínű.
(#) mex válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Ha az ic-t 5V-ról táplálod nem tud a tranzisztor lezárni rendesen ezért világit folyamatosan a led. Ha a kezed ellenállásán keresztül adsz neki vezérlést,ezzel a lecsökkent bázisárammal le tud zárni mivel a bőrellenállásod sokkal nagyobb mint a rajzon levő. Ha az ic-nek is 12V-ot adsz akkor rendesen lezár illetve kinyit és a ledet (soros ellenállás) nélkül szétégeti egy pillanat alatt. Ebben a formájában a kapcsolás nagyobb (pár Wattos) izzó vezérlésére alkalmas ezért is van megfejelve a tranzisztorokkal. A ledet vezérelni az ic enélkül is tudja.
(#) Peti.Janka válasza mex hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
hali a ledet egy 1 kohmos ellenálás korlátozza. ha a tranzisztor nélkül a ledet az ic 3as lábára teszem meg testre persze ellenálásal akkor szépen villog ahogy kell. csak ha már a tranyón kereszttül szeretném vilogtatni akkor van az hogy folyamatosan világít.
(#) Peti.Janka válasza mex hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
szóval akkor vegyem ki a 7805-öt? egyébként az 7805 csak az ic előt volt a tranyóra már 12 volt ment.
(#) proba válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Hát ezt a fontos apróságot eddig nem mondtad MINDET ugyanarról a tápról járasd mindegy hogy 5 vagy 12v ot választod.
(#) mex válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Látom nem érted. Pontosan az a baj,hogy a tranyókat már 12V-al tápláltad. Ezért nem tudott lezárni,mert az 555 kimenetén magas szint esetén (amikor zárni kellene) is csak 5V-ot megközelitő feszültség jelent meg,holott 10V felettinek kellene lennie. Tehát ha az 555-nek is 12V-ot adsz akkor működni fog az izzólámpás kivitel,de az ellenállásokat én 220ohm értékűre cserélném. Meg legalább félwattos tipusra.
Most olvastam a ledet ellenálláson keresztültáplálod. Igy nem lesz baj,működni fog,csak minek a tranzisztor?
(#) titi válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Hali!
Ha csak 1 ledet akarsz villogtatni, akkor a tranzisztort hagyd ki, felesleges.
Ha 2 ledet akarsz felváltva villogtatni, azt is simán ráteheted.
Ezesetben a polaritások figyelembevételével az egyiket a test felé, a másikat a +táp felé kötöd.

Egyépként az alkalmazott előtétellenállás is hatással van a tranzisztorra.
Gondolj bele, milyen kicsi ellenállása van egy izzónak az 1k-s ellenálláshoz képest.
(#) mex válasza titi hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Idézet:
„Gondolj bele, milyen kicsi ellenállása van egy izzónak az 1k-s ellenálláshoz képest.”

Gyakorlatilag a bázisáram többszöröse a kollektoráramnak
(#) Peti.Janka válasza mex hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Köszönöm a segítségeteket holnap este meg is csinálom ja egyébként több led fog rámenni azért kell a tranzisztor.
(#) dtomi86 hozzászólása Feb 27, 2008 /
 
én is szerettem volna csinálni 555-tel egy strobit, de nem tudom hogy lehet 50%nál rövidebb kitöltési időt kiszedni belőle. egy "normál" stroboszkóp egy pillanatra villan fel, és ehhez képes nagyon sokáig nem világít. ezt a felépítést hogy tudom elérni 555-tel vagy vmi más egyszerübb kapcsolással?
(#) Peti.Janka válasza dtomi86 hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
én is valami hasonlót csinálok van itt a szocin egy progi amin 2ellenálás és egy kondi érték változtatásal kiirja a frekit meg az időket én azzal csináltam.
(#) mex válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Jobb lett volna,ha ezeket az infókat nem apránként adagolod,de most már mindegy. Ha nem csak hasraütésre akarod a villogót elkésziteni,akkor érdemes az össz áramfelvételét a ledeknek kiszámolni,és ennek megfelelően, figyelembevéve az alkalmazott tranzisztor áramerősitési tényezőjét, bázisellenállást választani.
(#) titi hozzászólása Feb 27, 2008 /
 
Hasznos infó 555-el kapcsolatban.
Van különböző számítási lehetőség is...
(#) _JANI_ válasza Marty McFly hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Szia!

Csatlakozom PCB-hez...

S mellékelem a javított változatot.
Ez sem lett túl szép, de egy kicsit áttekinthetőbb!
S ezért hagytam meg a te lerendezésed, h. könyebben áttekinthesd a hibáidat! (Azért szerencsére nem volt benne sok! Csak a külalak !!! )

>>> Az időzítési értékeken is kell még dolgozni! <<<

Üdv!
(#) _JANI_ válasza dtomi86 hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Az időzítőkondenzátor tőltési - kisütési ciklusait kell kettéválaszatni két diódával és két "trimmerrel". Szerintem nemfog gondot okozni a módosítás.

De ha mégis akkor itt egy kis segítség: 555-ös IC-s kapcsolások.
Vagy: 555-ös IC-s kapcsolások képei.
(#) proba válasza dtomi86 hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
Egyszerűen csak az 555 kimenetét nem a föld hanem a plussz táp felé használod 50-98% = 50-2%, vagy vannak egyebb diódás... kapcsolások, de neked ez a legegyszerűbb.( PNP tranzisztor emitter +ut bázis ellenállással a 3-lábra kimenet a kollektor-test) ,vagy ha nem akarsz tranzisztort (max 200mA ) akkor a led a másik táphoz (kimenetre nagyobb terhellés esetén a megfelelő polaritású fetet használnék (sokkal kissebb a veszteség, nem igényel plussz alkatrészt,szerintem nem is drágább)
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
Bocs azt elfelejtettem írni, hogy ez csak az 555 saját tápjához képest műkődik .Ha a bemeneti nyers feszültséget akarod kapcsoltatni ,akkor ez után még kell egy NPN tranzisztor (emittere a földön bázis ellenélláson keresztül az előző tranzisztor kollektora kollektorra a ledek. Vagy ez is működik két oldallal visszább
(#) proba válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
Ha a szimulátorban megnézed a kimenő feszültséget(lámpákon ) az ic tápjánál kb 1.2 V kisebbet kaphatsz csak . Neked is az előbbi linket vagy módosítást javaslom.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem