Fórum témák
» Több friss téma |
Ezért akarom azt a trapézos 5 szög alakú lámpát megépíteni. Valószínű hogy egy 24V-os ventilátort is rakok a belsejébe, hogy kihúzza a meleg levegőt. Ne sajnáld a belefektetett időt, lehet hogy más értelmetlenebb dologgal ütötted volna el. Na meg amit már előbb is írtam, ez nem lesz rövid életű valószínű. Gondolod hogy azok a ledes lámpák úgy vannak megtervezve hogy több évig jók legyenek?
Rendeltem ilyen led meghajtót és ilyen diódahidat. Ezzekkel az alkatrészekkel tudok valamit kezdeni? Ehhez tudnál esetleg valami kapcsolási rajzot? Nem használtam még ilyen alkatrészt. Köszi
Hello?
24V váltófeszt ad a tápegységed?
22 körül. Csak egy sima diódahíd végzi az egyenirányítást a ledeknek. Miért?
Csak mert ha egyen fesz jön ki a tápból, akkor nem kell a graetz, amit linkeltél.
Kondi sincs benne?
Sima váltóáramú tápegység. Ez csak ideiglenes megoldás. Már jönnek kínából a 24V-os led meghajó tápegységek. Kondi sincs benne. Párhuzamosan kellett volna kötni a híd után? Mit számítana ha kötnék rá kondit?
Igen, párhuzamosan, pár száz µF-os kondit.
Annyit változna a helyzet, hogy a feszültség simább lenne és 22V-ról kb 30V környékére nőne.
Sajnos lineáris LED driver kérdésben nem tudok segíteni, semmi tapasztalatom.
Én minden esetre abba az irányba terelem magam, hogy minél kevesebb hulladék hővel, minél gazdaságosabban tudjak minél jobb (minél jobb?) világítást kialakítani. Természetesen én sem hónapokra tervezek, ezért is gyűjtöm már hónapok óta a tapasztalatokat. Meg vásárolok is mindenféle jobbnál rosszabb dolgokat, és tesztelek, mérek. Ezekről itt olvashatsz pár sort. Tehát az erre fordítható szabad időmet most inkább ilyesmibe fektetem. Ami annyira nem sok, hogy magamhoz képest is folyamatosan el vagyok maradva... Lényeg: én az említett trapézos elemekből épített világítás megépítését ma felesleges időpocsékolásnak gondolom, bár abból a szempontból tapasztalat szerzés volt, hogy ezt a vonalat nem szabad folytatni. De sem le, sem rábeszélni nem akarlak semmire, csak azt írom le, én hogyan látom.
Egy kapcsolási rajzot is tudnál mellékelni? Nem tudom hogy működik a Sprint layout. Eagle-vel szoktam tervezgetni.
Sprint-Layout 6.0 viewer, ezzel meg tudod nyitni a tervet.
Nem bonyolult ezután kitalálni a kapcsolást (nekem sincs meg maga a kapcsolási rajz, különben felraktam volna)
Sziasztok!
Neten láttam egy led kocka elnevezésű tárgyat amit én is szeretnék megcsinálni. Segítségeteket szeretném kérni h hogyan lehetne megoldani a vezérlését, mi kellene hozzá és hogyan csináljam meg. Előre is köszi.
Köszi a segítséget, és bocsi h rossz témába írtam be.
Üdv.
Elkészült az ötszög alakú ledlámpa. Összesen 231 db ledet tartalmaz. Az ötszög 161 db-ot. A trapézok 14*7 db-ot. 7-es sorokba kötöttem a ledeket, elöttük 180 ohmos ellenálás. Led vezérlő trafó hajtja, kb 23 voltra letekerve. A lámpa belsejébe applikáltam még egy 8X8-as ventillátort. A mennyezeti gipszkartonba egy 7cm átmérőjű lyukat vágtam, ezen szívja ki a meleg levegőt a panelről. Ventillátorral együtt 0.42 A áramot vett fel. Ez pont 10 W. Fényerő remek. Melegedni nem melegszik a lámpatest.
Másik projekt. Egy kis help. Ezt a normál foglalatú Ledes világító testet akartam kipróbálni, amikor csak egy nagy durranásig jutottam a hálózati áram rákapcsolásakor. Amint a képeken látszik néhány vezetősáv leszakadt. Vajon hol keressem a hibát? Kicsit félve dugnám be újra. Gondolom a nem azért szakat le, mert vékony volt a vezetősáv. Bal oldalon van a hálózati áram, középen az egyenirányító híd, jobbra a pozitív és negatív kimenetek. Egy kis tanácsot, segítséget szeretnék. Köszi.
Heló.
Nagyon jól sikeredett. Mikor láttam először azt hittem hogy valami scfi filmből lett kiszedve. Gratulálok. A ventit személy szerint fújásra tenném. Jobban megkeveri a levegőt. Bár nem tudom hogy is néz ki a belseje. A ledek szabályozhatóak? A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2015
Szerintem egyszerűen túl közel vannak egymáshoz a vezetősávok és átütött. A teliföld is az ív kialakulását segíti.
Köszi. Tetőtéri beépítés, nyáron nagy forróság van fölötte. Nem akartam forró levegőt fújatni a ventillátorokra. Igazából felesleges, mert amúgy sem melegszik. A fényerőt a tápegységen levő feszültség állító potival tudom még feljebb állítani. 23-28 V-ig szabályozható a kimeneti feszültség. 23 V-ra van állítva, így nem kell napszemüveg az ott tartózkodás ideje alatt.
Elkészült a zárlatos projekt is. Valóban zárlat lett először a vezető sávok miatt. Lekapartam a közelben levő vezető sávokat. Közben két hibát is találtam. Második zárat a dióda híd miatt volt. Gondolom első bedugáskor hazavágtam. Csere meglepő módon világított.
3*27 led ,összesen 81 led van sorba kötve. B250D végzi az egyenirányítást, CL40 M45 végzi a vezérlést 40 mA-re. 31 fokot mértem, szerintem a sok led miatt így gyengébben is világít. Viszont, úgy vettem észre hogy ez villog. Lehetséges? Hogyan lehet orvosolni. A tápegységes panelok nem villognak. Hogyan tudnám megmérni, vagy kiszámolni a tényleges teljesítményét? A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2015
Csináltam néhány mérést a ledről. 5730-as típus.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2015
Azért villog, mert az egyenirányított váltóáram után nincs semmilyen tápszűrés (kondenzátor).
Elektrolit kondi kell vagy másik? Mekkora kapacitása legyen?
40 mA-re elég lehet 1-2 µF is, ami 400 V-ot kibír. Javaslom X2, 250 V AC típusú használatát.
Rakj bele kondit, én 10µF ot tettem, viszont akkor 300V fölött lesz a fesz, és a 81db led kevés lesz, el fog szállni a cl40. Kell bele 105db led.
Köszönöm a segítséget. Egyenlőre akkor marad, ez úgy is csak próba volt a közvetlen 230V feszültségről. Lényegében így sokkal egyszerűbb megépíteni egy ledes lámpát. A nyáktervező is jobban megtervezi ellenálások nélkül.
Kevesebb ledet hogyan tudnék meghajtani 230V feszültségről, ezzel a módszerrel? 20 ledre gondoltam, hogy kis foglalatú izzókat is ki tudjam váltani leddel. Teljesítményt hogy tudnék mérni vagy számolni?
Kevesebb LED-hez jó lehet a kondenzátoros előtét, itt találsz bőven infót: Bővebben: Link. Teljesítményt ki lehet számolni, le lehet mérni. A rákapcsolt feszültség és a felvett áram szorzata.
Köszi. Egyenáramnál oké, de váltóáramnál máshogy kell számolni, nem? Na meg a műszeren sem szeretnék átküldeni ekkora áramot vagy feszültséget nehogy elromoljon.
Plusz úgy 60 Ohm ellenállás a híd elé különben megint meghal.
A bemeneti feszültséget tudod mérni. Az áramot egy soros ellenálláson, pl. amit papus51 javasolt, mért feszültségből vissza lehet számolni.
A hálózati feszültség effektív értéke 230 V névlegesen. Ha egy ellenállásra 230 V egyenáramot, vagy a hálózati feszültséget kötöd, mindkét esetben ugyanannyi lesz a termelt hő. Jó esetben a műszer az effektív értéket mutatja. 230 V-os hálózatban a feszültség csúcsértéke kb. 310 - 320 V, a műszer mégsem ezt mutatja, tehát amit leolvasol róla, azzal számolhatsz is. Egy LED-en (esetleg egyszerre többön) mérni feszültséget nem jó irányvonal, mert a LED nem lineáris alkatrész, A feszültség növelésével nem egyenes arányban nő az azon átfolyó áram.
Hova kell az a 60ohm? És miért?
Nekem nincs benne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |