Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVB-T - Földfelszíni digitális problémák
Lapozás: OK   70 / 82
(#) GImre válasza GImre hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
(#) Doky586 válasza tbarka hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Nem ismerem ott a terepviszonyokat, de ha igaz hogy bent vagy (GE szerint) a Nagybodolya mögötti 100m-es domb mögött, akkor teljesen le vagy árnyékolva Pécs felé...

Esetleg Csávoly felé jobb lehet. Ha más nem 2-4db egyforma antennából fázishelyes antennacsoportot építeni..
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2015
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Meg még a Villányi hegység is bezavarhat.
(#) xule válasza tbarka hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
A szerbek (és horvátok és románok) már dvb-t2-t használnak. A beltérinek azt is kell tudnia.
(#) tbarka hozzászólása Dec 9, 2015 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat!

A beltéri tudja, a horvát és szerb adók jönnek is, forgatva a lepkét. A magyar csatornákat elvétve, rossz minőségben lehet nézni most is. Kockásodik a kép és néha "eltűnnek" a csatornák.

A nagybodolyai és villányi "hegyek" nem takarnak ki, persze zavarni gondolom zavarhatnak. 77-78 m-es tengerszint felett magasságban vagyok és "ellátunk" mellettük Misina irányba. A Tecatel Mandarint megpróbálom erősítő patronnal, ha nem megy akkor ráforgatom Csávolyra.

Máshol ajánlották még az ISKRA P - 47 N TRIPLEX UHF YAGI és GLOBO GL 1000 Plus antennákat. Esetleg ezzel is van tapasztalata valakinek? Melyik lehet a jobb minőség, a jobb választás?
(#) GImre válasza tbarka hozzászólására (») Dec 9, 2015 /
 
A Tecatel Mandarinnak saját erősítővel egybeépített dipolja is van! Azzal kell kérni!
Alapból Csávoly irányába forgasd, mert az a terület a Csávolyi adó lefedettségi területe!
Ennyi erővel akár Szentessel is próbálkozhatsz, de ugyan úgy semmi értelme! Az elefántot is meg lehet b@szni, csak piszok nehéz a hátára fordítani...
A másik két típus is hasonlóan széles sávú UHF antenna, de gyengébb minőség!
Ne ezen akarj spórolni, mert nem érdemes! Alig olcsóbbak, és végül úgyis megveszed a Tecatelt!
Szegeden abban a boltban, ahol többnyire én is vásárolok, nagyon sokat adtak el Szerbiába. Szabadkán is sokat szereltek föl belőle, és kiválóan működnek! de csak kizárólag erősítővel!
(#) pucuka válasza tbarka hozzászólására (») Dec 9, 2015 /
 
Már jó ideje tudjuk, hogy a föld nem lapos. 80 km távolságban már a földgörbület is belejátszik, a pécsi adó horizontja 60, 65 km -nél van, sík területen is.
(#) tbarka hozzászólása Dec 10, 2015 /
 
Köszönöm! Tovább kérdeznék még ha lehet.
Tecatel Mandarin antenna lesz, saját erősítővel egybeépített dipollal.
Csávoly felé forgatom, ezt a tanácsot is megfogadom.
Tegyük fel így tökéletesen jönnek a magyar és a szerb adók is.

Létezhet, hogy ezzel az északi, enyhén észak-keleti irányba forgatott antennával fogjam a pélmonostori horvát adó műsorát is? Ez a vételi helytől észak-nyugati irányban, kb. 25 km-re található.
Ha nem, erre lehet megoldás?
(#) Massawa válasza tbarka hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
25 km-röl anténna nélkül is müködnie kellene.
(#) GImre válasza tbarka hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
A válaszom: NEM!
Ugyanis ezek az antennák irányítottak, és csak kis szögben lehet jó vételi szinteket produkálni velük. Nagyon jó a reflexiós jelek elnyomása. Tehát minden adó irányában külön antennára van szükség!
(#) Doky586 válasza GImre hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Pontosabban a horizontális nyílásszögük kb 35° (±18°) azaz ha ebbe belefér akkor a két irány közé állítja félútra és mindkettő jön mindössze <3dB veszteséggel.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2015
(#) GImre válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Esélytelen, mert kb 100 - 110° eltérés van a két adó között...
(#) Tomi20 hozzászólása Dec 10, 2015 /
 
Sziasztok

Nem tudom, itt jó helyen lenne-e a kérdésem, picit elektronika, de nem szerelés. Egyik ügyfelemnél (antenna szerelő vagyok) van egy Sony KDL-50W829 típusú TV, a mérete nem biztos, hogy ez, de ilyen. A gondom az, hogy nem részletezném miért, de úgy kellene csatornákat keresnem, hogy az előzőeket ne törölje. A gond az, hogy DVB-T (földi sugárzású) lenne egy csatorna, ami kell neki, illetve van digitális kábel (DVB-C), és vagy egyik van, vagy másik, mert kereséskor ki kell választani mit keresek, és az előző listát törli. Van sok lehetőség, de nincs lehetőségem sokat próbálkozni. Arra gondoltam, hátha van valakinek hasonló TV-je, gondolom, ez Sony hülyeség lehet, és tud rá megoldást. A válaszokat előre is köszönöm. Ha esetleg lenne hasonló téma, kérném az áthelyezését a hozzászólásomnak, Én nem találtam
(#) Ricsi89 válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Manuális frekvencia kiválasztás? Ha manuálisan keresel, akkor nem szokta törölni az előzőleg bent lévő csatornákat.
(#) Tomi20 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Csak a földi digitálisnál enged manuális keresést, de annál is törli a már meglévőket...
(#) Bakman válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Tehát beállítod a DVB-C csatornákat és ha manuálisan hozzáadsz egy DVB-T frekvenciát (nem keresést indítasz), törli a DVB-C listát?
(#) Tomi20 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Így van. Semmit nem kérdez, csak rámenti, és csak az az egy csatorna van.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2015
(#) nagym6 válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Próbáld a "kábel", vagy "antenna" mindkét módban, nekem egy Toshiba csak az egyik módban engedett manuálist, de már nem tudom melyikben.
(#) Tomi20 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Kábel módban sötét a manuális keresés, kiírja, hogy nem engedélyezett ebben a módban. Földin tudok keresni, de törli a digitális listát, amit előtte kerestem...
(#) Bakman válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Elég érdekesen működik... Elvileg van egy olyan opció valahol, ahol a teljes keresést (Full Scan) el lehet indítani, az talán célravezető lenne.
(#) Tomi20 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Igen, van ilyen opció, de nem tudtam ez mit takar. De csak a kábel választás után volt. Nem tudom, lehet, hogy akkor keresi a földi adásokat is? (a kábelt is keresi vagy 10 percig gyors kereséssel, a teljest nem mertem elindítani)
(#) nagym6 válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Ha más jobb nincs, marad az, hogy leírás papírra a meglévők sorrendje, teljes auto hangolás, és sorrendbe rakás, akkor már az új csatorna is meglesz.
(#) Tomi20 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Itt a gond nem a sorrendbe rakással van, hanem ha megvannak a kábelTV adások, akkor nincs a digitális földfelszíni adás. Vagy egyik, vagy másik van... Holnap megpróbálom a teljes keresést, bár nem hinném, hogy megoldja a problémát, mert ez az opció csak a digitális kábel menüpont alatt van. Bár találkoztam már sok érthetetlen programozói megoldással, nem kizárt, hogy a fejlesztők oda tették ezt az opciót, ami szerintem teljesen logikátlan lenne...
(#) Massawa válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Van olyan TV ( nemcsak Sony) amiben a DVB-C meg a T tuner közös vezérlésü, az ilyen csak egy csatornalistát tud eltenni.
Ha külön tunerek vannak benne, akkor full scant kell csinálni ( akár fél ora is lehet) és megtala'lja mind - de nem lehet sorbarakni, hanem nagyon körülményesen kell a kedvencek közé rakni (több kedvenc lista is van (gyerek, stb.) vagy felirni a keresett program számát.
(#) tbarka válasza GImre hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Köszönöm! Most fog látszódni, hogy nem vagyok hozzáértő.... de merek kérdezni az okosabbaktól.
A külön antennákat köthetem egy set-top-boxra, lehet őket sorba kötni? Vagy erre nincs megoldás?
(#) Tomi20 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Igen, úgy néz ki igazad van, ez is olyan típus, ami törli a másik listát. Bár nem jutottam el ma hozzá, hogy megnézzem a teljes keresést, marad a másik opció, minden tévéhez egy dvb-t vevő, adott csatornára beállítva, és HDMI-n tudja nézni... Előtte megnézem a teljes keresést.
Köszönöm mindenkinek a segítségét. Közben felveszem a kapcsolatot a magyarországi Sony képviselettel, hátha tudnak valamit, hogy esetleg létezik-e újabb szoftver a TV-re, vagy esetleg terveznek ilyen irányú fejlesztéseket. Nem látom technikai korlátját, hogy a programlistában szerepeljen mindkét fajta digitális adás, az nem lenne gond, ha pl a 135-ös csatornán lenne az az adás, nem kellene rendezni sem.
(#) Massawa válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Sajnoa ha nem is látod a problémát valojában egy eleg komoly dolog a kérdés. A mai modern TV-k a PAT (müsorlista része a kisugárzott jelnek) alapján szortirozzák és keresik a jeleket, müsorokat) aminek meg az a fö jellemzöje, hogy két azonos PAT tábla, de különbözö tartalommal nem fordulhat elö. ( azaz pl a kábelben 1110 a müsor száma a DVB-T antennárol meg ugyanilyen szám alatt nem jöhet egy másik müsor. ). Azt viszont nem lehet kizárni, hogy a két független szolgáltato ne használjon azonos müsor PID számot. Ha lustább a szolgáltato akkor az eredeti jel számát fogja használni (azaz ugyanaz a müsor müholdon, DVB-T-n meg a kábelben is ugyanazt a számot kapja. Ez kizárja, hogy a TV mind a 3 forrásbol tudja ugyanazt a müsort fogni. ( hacsak belsöleg nincs teljesen elkülönitve a 3 vételi csatorna. Egy kicsit felvilágosultabb szolgáltatok a maguk számait irják a rendszerbe - ami sajnos sok munka és igen nagy figyelmet igényel ( mert a müsor valamennyi komponense uj szamot kell, hogy kapjon)
Ezért a TV-k vagy kizárják, hogy több müsorlista kerüljön a memoriába, vagy elkülönitik teljesen a különbözö forrásokat és ilyenkor van egy átkapcsolo, hogy melyik forrást kivánod nézni ( a többségben csak 2 állásu (mühold/kábel vagy DVB-T).
(#) Doky586 válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Az én TVmen választható hogy DVB-T vagy DVB-C vagy DVB-S bemenetről vegye a műsort. Egy átlagos ember meg bírja jegyezni hogy az általa nézni kívánt csatorna hol található e három közül. (pontosabban van még Analóg és HDMI és Scart stb bemenet is)
(#) Tomi20 válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Ennél is választható, de kitörli a már meglévő listát. Keresek digitális kábelt, megvan minden. Keresek földi digitálist, megvan az is, de kitörli az előző kereséskor megtalált kábel csatornákat. Ezt kellene összehoznom, hogy a kábel, és a földi sugárzásos adás egy programlistán szerepeljen, az most teljesen mindegy, hogy ezek melyik programhelyen jönnek be, rendezni nem kell őket, csak meglegyen...
(#) Tomi20 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Látom Te jobban érted ezeket a dolgokat, mint Én. Leírom mi a gondom. Az ügyfél azt szeretné, hogy bármelyik TV-n tudja nézni a kamera rendszert, osztott képen 8 kamera képe. Vettek Signal-400 DVB-T modulátort, és ezt kellene összehoznom minden TV-re. Tehát nem standard földi digitálisról van szó, "csak annak látszik" a modulátor kimenete. De a leírásod alapján, akkor már értem, miért nem engedi a TV, de legalább lenne valami hátsó kapu, mert a modulátort arra állítom, amire akarom, nem hiszem, hogy egyedi esettel állok szembe a nagyvilágban...
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2015
Következő: »»   70 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem