Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   79 / 181
(#) papus51 válasza mtomihun hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Mert ha teszel bele elkót, akkor annak a bekapcsoláskori töltőárama a korlátozó ellenállás nélkül kinyírja a hidat.
(#) mtomihun válasza papus51 hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Már használom egy ideje és nincs vele baj.
Én nem a diódahíd halálára gondoltam, hanem a CL40M45-ére.
(#) nedudgi válasza mtomihun hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Az, hogy nálad eddig nem ment tönkre semmi, az még nem jelenti azt, hogy felesleges az óvatosság. 10Ft értékű alkatrészt megspórolva kockáztatod az áramkör többi részét.
(#) mtomihun válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Oké, a bekapcsolás pillanatában mekkora áram folyik a diódahídon, amíg fel nem töltödik a kondi?
(#) nedudgi válasza mtomihun hozzászólására (») Dec 9, 2015 /
 
Nem tudom. Saccra 10mA és 230A között valahol.
(#) papus51 válasza mtomihun hozzászólására (») Dec 10, 2015 / 1
 
Én csak megpróbáltam 60 Ohm alá vinni az értéket és már nem bírta a graezt híd a 47µF elkó bekapcsolási töltőáramát.
(#) szupitijs94 hozzászólása Dec 10, 2015 /
 
Sziasztok !

Rendeltem az internetről 3x5 méter SMD 5050 WS2812B LED-et, ezeket a szobám plafonján szeretném körbefuttatni, majd arduino-val vezérelni őket.

A kérdésem az lenne, hogy milyen táp lenne szükséges hozzá, illetve hogyan kössem be hogy rendesen működjenek ?
(#) szupitijs94 válasza szupitijs94 hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
30 LED / méter ez kimaradt bocsi
(#) hotib válasza szupitijs94 hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
1db LED csík áramfelvétele 9A, ha teljes fényerőn üzemelnek. Ebből következik, hogy legalább 10A tápegység kell csíkonként, és 5VDC. Én minimum 2 helyen táplálnék meg egy csíkot (elején és pl. közepén) de ez persze csak a tápra vonatkozik. Az adatot sorba kötheted, akár mindhárom csíkot, ha fizikailag ez megvalósítható.
(#) Csupasz hozzászólása Dec 11, 2015 /
 
Vásároltam az Alin ledes lámpákat, E27 foglalathoz. 12 és 15W-osak,a megadott tápjuk 85-240V.
Azt tapasztalom, hogy az élettartamuk 3-4 hónap, és napi kb.2 órát világítanak. Lehet valamit csinálni velük ( azon kívül, hogy földhöz vágom ), vagy szokjak a gondolathoz, hogy ilyenek?
(#) killer9 válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Inkább vegyél ledeket az Ali-n, aztán csinálj magadnak. Ez az én véleményem.
(#) Csupasz válasza killer9 hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Most már látom, hogy igazad van. De ha már megvannak (voltak), csak meg kellene csinálni őket. Tegyek bele új meghajtást?
(#) Bakman válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Melyik része romlik el? Mellesleg a LED-ek is zsákbamacskák. Talán akkor nem, ha a "névleges" áramuk felével hajtod őket.
(#) Csupasz válasza Bakman hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Egyenlőre nem bontottam szét. Általában egy sor elkezd villogni, majd kialszik. Néhány napig használható igy, aztán teljesen felmondja a szolgálatot. Vagy a hűtésük kevés, és valamelyik LED túlmelegszik, aztán vége, vagy alapból hibás ledek vannak beleépítve.
Most betettem a negyediket, de ha az is elszáll, szétbontom az összeset.
Nem tudom, mennyi a névleges áramuk, mert először szét kell bontanom az E27 foglalatból.
Valóban az lenne a megoldás, hogy kisebb árammal hajtani őket.
(#) Bakman válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Akkor szokták ezt csinálni amikor túl vannak hajtva, vagy a sorban az egyik gyengébb a többitől és egy idő után megszakad. Itthoni beszerzést nem próbáltál még? Igaz, azokról is hallani "pár" történetet. Lassan ez is olyan lesz, mint a HDD vallás...
(#) Csupasz válasza Bakman hozzászólására (») Dec 12, 2015 /
 
Próbáltam itthoni, az rendesen megy. Azért mertem bevállalni 5db kínait.
Néztem az egyiket, az egyik LED alatt feketére van égve. Szerintem zárt térben vannak, és kevés nekik a hűtés. Aztán a leggyengébb meghal, és viszi a többit. A meghajtórész is károsodik, vagy elég lesz a ledet cserélnem. Persze akkor már megnézem az áramukat is.
(#) hotib válasza Bakman hozzászólására (») Dec 12, 2015 /
 
Sajnos nem csak akkor csinálják, ha túl vannak hajtva. Itt leírtam a tapasztalatokat. Azóta megmértem az átalakított Epistar LEDes spotot is, csak még nem írtam le a mért adatokat. Sokkal jobbak a tapasztalatok, 20°C feletti környezeti hőmérséklet mellett, 80% teljesítménnyel hajtva kb. másfél óra járatás után sem ment 57°C fölé a borda hőmérséklete. De sajnos ez még mindig sok, ami azt jelenti, hogy a borda is alul van méretezve.
Olcsó kínai holmit úgy gondolom, max. 50%-on szabad járatni, vagyis az én esetemre vetítve, a 4W spot helyett 9W spotot kell beraknom és vissza venni az áramot. Már egy hete Magyarországon vannak a 9W COB spotjaim, de még nem hozta ki a posta...
(#) Bakman válasza hotib hozzászólására (») Dec 12, 2015 /
 
Ilyen méréseid nincsenek itthoni beszerzésből származó fényforrásokból?
(#) Csupasz hozzászólása Dec 12, 2015 /
 
A spotokon legalább van hűtőfelület, de az E27-es kukoricalámpák egy zárt búrában vannak, semmi hűtéssel. Ráadásul a led áramát nem tudod kívülről változtatni, vásárlás után azonnal szét kellene szedni.
(#) Bakman válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 12, 2015 /
 
Egyre inkább úgy tűnik, hogy tuti forrásból kell LED-eket venni, majd építkezni...
(#) hotib válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 12, 2015 /
 
2 hete vettem IKEA-ban E27-es 8,6W szabályozható búrásat ("körtét") Súlya kb. 20dkg, és mivel nem tejfehér, hanem átlátszó a búrája, látható, hogy egy rúd forma alu tömb a közepe. Az valószínűleg tovább fogja bírni, 2.300,-Ft volt. Ezt lányomnak vettem koleszba az asztali lámpájába. Így tapasztalat csak annyi, hogy jól világít.

Otthon a nappaliban már több, mint egy éve használok olcsó kínai 4W 230V szabályozható spotokat. Ezek napi több órát üzemelnek, nagyon alacsony teljesítménnyel, háttér világításként. Hét végén viszont több órát használja feleségem vasaláskor teljes teljesítménnyel. Télen persze többet üzemelnek, nyáron kevesebbet, de eddig semmi probléma nem volt velük.

Ezért is mertem bevállalni, hogy hasonló 4W, csak 12V LED spotokra cserélem őket, külső driverrel, PWM szabályozással.
Ezeket azonnal szét is szedtem, és átalakítottam; gyakorlatilag 4 soros LEDre és a LEDet kivezettem. Ez így persze egyedi megoldás, de legalább kézben tudom tartani a dolgokat és meg tudtam mérni, amiről írtam a ez előző linken.
Sajnos elég negatívak a tapasztalatok, "normális" meghajtással is túlmelegszenek.
(#) Csupasz válasza hotib hozzászólására (») Dec 12, 2015 /
 
Igen, ha hobbyzunk érdemesebb építeni, mint készen megvásárolni. Az IKEA-s biztos, hogy jó, de talán sosem keresi be az árát. Most ne az energiatakarékosságra gondoljunk, hanem arra, hogy mennyit fizetek az energiáért, és mikorra térül meg az ára..
(#) hotib válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 12, 2015 /
 
Részemről csak az építés támogatott, mert annyi pénzem nincs, és valószínűleg nem is lesz, hogy vásároljak egy komplett ház automatizálási rendszert, ami a LEDes világításomat is úgy kezeli, ahogy elképzeltem. Viszont össze tudjuk rakni, félig-meddig üzemel is.
De a kici-óccó már nálunk is gyakorlati tapasztalat; nem sokat ér. Akár aliexpressről, vagy ebayről, de jobb minőségű (drágább) eszközök kellenek.
Így az árát még inkább nem akarja majd behozni, de előbb-utóbb nem ez lesz az elsődleges szempont. Az energiatakarékosság igen, viszont ha nem akarom kitépni a maradék hajam - úgysincs sok - többet kell invesztálni, mint először terveztem. A szorzó pedig úgy tűnik egész számú többszörös...
(#) holex válasza hotib hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Sziasztok. Látom elég sokaknak van itt baja a kínai LED-es égőkkel. Én is kipróbáltam már száz félét, egy részük pár hét/hónap alatt kipurcant egy másik részüknek nem volt rá alkalma, mert nem használtam tartósan, olyan gyenge fényük volt, köszönőviszonyban nem volt az eladó által ígért teljesítménnyel. Egy ideje viszont rátaláltam egy eladóra, akinek nagyon jó minőségűek az égői (az E14 7W-osat és az E27 14W-osat próbáltam), már a súlyán is érződik, hogy legalább 2x olyan nehéz mint egy átlag kínai, és nagyon jó a fényük is, tényleg felérnek egy 45 ill 85W-os hagyományossal, nem parasztvakítás, mint ami általában megszoktunk... Ráadásul Németországból szállít, így pár nap alatt itt van. Csak azért írtam le, hátha valaki hasznát veszi.

És a link: eBay
(#) proli007 válasza holex hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Hello, köszönjük! Öröm az, ha valakinek végre pozitív tapasztalata is van..
(#) Csupasz válasza holex hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Köszi, de én sajnos már nem tudok bízni bennük. Sajnos ezeken sem látom, hogy megfelelő hűtőfelülettel rendelkezne, és a 14W-os már fűt rendesen.
Közben ismét szétment egy lámpám, látszik a búra alatt, hogy valószínüleg forrasztási hibás volt, mert a búrán lett egy nagy barna folt, és a LED 45 fokban elfordult!
(#) Ge Lee válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Pl. COB-os spot-ban vannak az ebay-es között is jók, eladót és típust nem tudok mondani, de haverom ugyanígy járt, vette az olcsókat amik néhány hónapig mentek. Aztán vett ugyanolyat de kb. kétszer annyiért, azok már másfél éve mennek nála.
De nekem sem szimpatikusak, pl a 10W-os ledeknél van olyan hogy elég a bevezető szál meg hasonlók. Ezért döntöttem én is amellett hogy rendeltünk 5W-os melegfehér COB-okat, és ezek lesznek felszerelve a házi készítésű lámpatestre előtét kondival hogy ne kelljen inverterhiba miatt újra leszedni az egészet. A hűtéssel vagyok egyelőre gondban, de majd kialakul.
(#) Csupasz válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Az a baj, hogy én nem is az olcsókat vettem ( igyekszem mindenből legalább közepes, vagy jobb árfekvésűt venni ).
Egyenlőre nekem is úgy tűnik, hogy inkább építeni kell, legalább is addig, míg van olyan, aminek a háza felhasználható.
(#) gerry válasza proli007 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
A múlt hét óta nálam is világít a nappaliban egy "V-TAC" 10W-os meleg fehér led.
Nem tudom, hogy kinek hogy vált be. Csak próbaként vettem, hogy asszony észre veszi e különbséget a hagyományos 60W-os és a LED között. De nem vette észre. Eddig jól teljesít.
Elvileg 2 év a garancia rá.
(#) proli007 válasza gerry hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Hello! Én is vásároltam, a próba kedvéért két fajta lámpát a Tecsóban. Ezek Global becenevűek. Egyik egy 5W-os Spot, a másik egy 5W-os E14-es kis gömb. Mind kettő 230V-os.
A Spot fényereje kb. a 20 és 35W-os halogén belsőjű Spot-ok között van, de fényeloszlása sokkal jobb. A kis gömb kb. azonos fényerejű a 40-es fényvetős lámpával. Egyenlőre két hónapja működnek, átlagos használat és kapcsolások mellett. Kb. 700..800Ft körül volt az áruk, amit még mindig sokallok. De a napokban néztem, mintha átálltak volna más beszállítóra. De mivel a Global "cég" expor-import vállalat, vélhetően csak a dobozolás múlik rajtuk..
Így nehéz lesz tiszta képet látni bármivel állunk is szemben..
Következő: »»   79 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem