Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Egy felüláteresztő szűrő R100K, C68nF számításaim szerint 23,4kHz-nél vág. A diagramján ha -3dB-el csökkentem az erősítést, akkor látszik a 23kHz, de már 1kHz környékén csökken a frekvenciaátvitel ha jól értelmezem a képet. Ez miért van, vagy pontosan mit jelent a gyakorlatban? -3dB-ig átengedi a hangokat 23khz-ig?
A sávszűrőmnél ugyanaz a kérdés és ekkora itt a sávszélesség?
Előre is köszi a segítséget.
Hello! Egy RC tag, nem "frekvencia kapcsoló", hogy 23kHz-ig átviszi, az felett pedig nem a frekit. A két elem, egy feszültségosztó, ahol az egyik alkatrész ellenállása frekvencia függő. Tehát minden frekin hatnak egymásra csak a frekitől függően jobban, vagy kevésbé. A -3dB pont azért "kiemelt", mert ennél a feszültség értéknél lenne a kimeneti teljesítmény a bementi fele. Az alatt is lesz csökkentés, felette pedig kb. 20dB/dekád meredekséggel csökken a jel.
Ha sávszűrő van, akkor az alsó és felső -3dB-es pont közötti frekvencia különbség lesz a sávszélesség. (nem csak itt) Egyébként pedig a 100kohm és 68nF nem 23kHz, hanem csak 23Hz. (f=1/2*Pi*R*C) És ez nem "felül", hanem "alul" áteresztő szűrő. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2015
Sziasztok!
Egy nagyon egyszerű alap kérdésem lenne, mert sehogysem képes a fejembe férni, hogy hogyan lehet áramot szabályozni fix feszültség és ellenállás érték mellett?
Sehogy. Ha a kérdés az áramgenerátorra vonatkozik, akkor az a feszültséget szabályozza úgy (határértékeken belül), hogy a beállított áram follyon a fogyasztón.
Akkor például akku töltés közben is a töltőáramszabályozás csak feszültségszabályozást jelent. Vagy, miért írják, hogy fix feszültség mellett csökkenti a töltőáramot a töltő?
Értem már, köszönöm. Így már teljesen logikus. Ahogy változik a frekvencia, úgy változik a kondi reaktanciája is és ezáltal a rajta eső feszültség is. Ha kisebb a bemenő feszültség akkor kisebb lesz a kimeneti feszültség is állandó erősítés mellett.
A 68nF -ot elírtam, pF-ot akartam. Köszi mégegyszer.
Még annyi, hogy a gyakorlatban a 100k és 68pF nem jó választás. Mert szűrőtípustól függően vagy a terhelhetőség lesz kicsi és befolyásolja majd a törésponti frekvenciát, vagy a szórt kapacitás fogja ugyan azt befolyásolni. Tehát a hozzá csatlakoztatott elemek értéke/aránya mindig megfontolandó kérdés lesz. Erősítés pedig akkor lesz, ha van benne/hozzá erősítő fokozat. Mert egy passzív dolog, csak gyengíteni tud..
Akku töltésénél azért változik a töltőáram, mert az akku belső feszültsége, (amit nem tudsz mérni) változik.
A töltőáram = a töltőfeszültség - akku belső feszültség / belső ellenállás. Hogy ne legyen olyan egyszerű, a töltési folyamat alatt a belső ellenállás is változik, némileg csökken.
Huha az igen. Akkor egy másik példa; Adott egy táp, amin lehet szabályozni a kimenő feszültséget és áramot is. Mondjuk a terhelés egy power LED(3.6V, 100mA). Beállítunk a tápon 3.6V-ot és 40mA-t. Ebben az esetben akkor a LED-re eső tényleges feszültség nem lesz 3,6V? Vagy, hogy működik akkor ez az áramkorlátozás? Bocs, hogy ilyen láma vagyok, de egyszerűen nem hagy nyugodni míg valamit meg nem értek.
Hello! Ha egy táp terhelése nagyobb áramot szeretne felvenni, mint a beállított áramkorlát értéke, akkor a kimenti feszültség csökken le addig, míg a beállított áram nem folyik. Példádban 3,6V mellett a Led 100mA áramot szeretne felvenni. De az áramkorlát korlátoz, és csökkenteni fogja a feszültséget, így nem folyhat 40mA-nál nagyobb áram. Vagy is a feszültségmérő visszaesik. mondjuk 3,2V értékre. (Led egy dióda, ami nem lineáris elem, tehát a nyitófeszültsége nem lesz arányos az átfolyó áramával.)
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2015
Ha beállítottad az áramkorlátot 40 mA -re, akkor a LED re eső feszültség nem lesz 3,6 V. Ha az áramgenerátor áramát beállítottad, a feszültséggel nem kell törődni, be fog állni a helyére. (meglehet, nem pont 3,6 V -ra)
Rajzolj fel egy dióda nyitóirányú karakterisztikáját egy kockás papírra, egy olyan hokiütő formájú parabola szerűséget, de ki is nézhetsz egy adatlapból egy valódi karakterisztikát. Ha a függőleges tengelyen az áramot, a vízszintesen a nyitó feszültséget ábrázolod, akkor az állandó áramhoz egy vízszintes egyenes tartozik. Ha az egyenes, és a görbe metszéspontját levetíted a vízszintes tengelyre, megkapod a diódán eső feszültséget. Mivel a görbe egyre meredekebb, viszonylag kis feszültség változásra nagy áramváltozásod lesz. Ezért kell a fény emittáló diódát (LED -et) áramgenerátorral hajtani, mert a metszéspont határozottabb, nem mászik el.
Sziasztok!
Van egy retro számítógépem tápegység nélkül. Az Internetről kitúrtam, hogy a gépnek 9V AC és 18V AC bemeneti feszültségre van szüksége. Véletlenül van itthon egy 2x18V-os trafóm. Az egyik kimenetét közvetlenül rá tudnám kötni a gép 18V-os bemenetére, de hogyan tudok a trafó másik 18V-os AC kimenetéből 9Voltosat csinálni? Elegendő itt is egy 2 ellenállásos feszültségosztó, mint egyenáram esetén? Valami nagyon egyszerű megoldás kellene, ami stabilan csak felezi a feszültséget. Biztos nagyon pazarló ez így, de csak a kipróbáláshoz kellene. Köszönöm előre is a segítséget!
Szia!
Feszültségosztóval csak állandó áramfelvétel mellett lehet állandó feszültséget előállítani a számítógép pedig nem ilyen állandó áramú fogyasztó. Mutasd meg azt a retró számítógépet, mert lehet, hogy egyenfeszültségről is meg lehet táplálni.
Az erősítő fokozatok már megvannak, csak az elejére szeretnék rakni egy sávszűrőt ami csak 20Hz-20kHz-ig engedi át a jelet. Túl nagy a 100KOhm? Úgy tudom a műveleti erősítőknek nagy bemeneti ellenállás kell. Vagy 100K helyett legyen kisebb és párhuzamosan rakjak pl, 1MOhm-os ellenállást?
Még annyi probléma van, hogy tegnap tesztelésképpen összeraktam és alaphelyzetben nagyon búg, ha emelem a hangerőt akkor már rendesen zakatol is. Valamilyen RF szűrő kellene gondolom, de olyat még nem csináltam. Azt hogy csináljam?
Köszi a választ.
Megnéztem a gép kapcsolási rajzát. Van benne egy tápegység-panel. Nem értek nagyon a dologhoz, de úgy látszik, hogy a 9V AC-ból ez csak -5V-ot állít elő. (A 18V AC-ból pedig +5 és +12V-ot.) A -5V-os ágon csak egy dióda van, és utána egy sima 7905 két kondival. Szóval nekem a kevés tudásommal úgy látszik, hogy 7V AC és 35V AC között bármekkora bemenő feszültség megfelelő ezen az ágon. Az eredeti trafó a fényképek szerint ezen az ágon mindössze 150mA-re méretezett. Ilyen feltételek mellett sem jó a feszültségosztó? Vagy esetleg valamilyen fázishasításos megoldás? Egyszerű legyen, az fontos. A gép egyébként egy TI99/4A. Kb. 35 éves. Köszönöm
Üdv!
Van két jelem, és szeretném ha csak azok az összetevők maradnának, amik benne vannak mindkét jelben. Ha az egyikből kivonom a másikat, akkor az egyező részeken kívüli összetevők maradnak. Na ennek szeretném az ellenkezőjét analóg elektronikus módon. Meg lehet csinálni?
Egy kicsi, 1:2-es áttételű trafóval esetleg...?
Ha tovább folytatod a logikát, azaz megvannak a különbségi jelek (kivontad egymásból a két csatornát),akkor ha ezeket a különbségi jeleket újra kivonod az eredeti jelből, akkor elméletileg az egyező rész marad, nem?
Nem kimondottan az én asztalom, és a kérdésnek is az erősítős topikokban lenne a helye. De..
- A műveleti erősítőknek nagy bemeneti ellenállásuk van. Ez nem jelenti azt hogy arról is kellene meghajtani. Mert egy műveleti erősítő pont egy ideális erősítő fokozatot próbál megvalósítani, aminek végtelen lenne a bementi ellenállása, nulla lenne a kimeneti ellenállása, és végtelen az erősítése stb. Így lehet univerzálisan alkalmazni. Természetesen ezt nem lehet megvalósítani, így pont ezért definiálják a paramétereit hosszú sorokban az adatlapokon. - Az impedanciákat lehetőleg alacsony szinten célszerű tartani, pont a zavarjelek bejutásának és a szórt kapacitások hatásainak csökkentésére. De az általad említett "búgás" oka lehet a magas impedanciák miatt kapacitív úton bejutó hálózati zavar, tápfeszültség szűretlenség, vagy földhurok. Az RF szűrő rádiófrekvenciák bejutását volna hivatott megakadályozni, amit egyébként nem hallanál meg, kivét ha azt a bementi fokozatok demodulálják. - Egy erősítőben általában vannak kapacitív leválasztások, hogy a teljes lánc egyenáramú erősítési hibái további erősítésre ne kerüljenek. ezek meg is szokták határozni egyben az alacsony frekvenciás átvitelt. Avagy pont ezért méretezésénél figyelembe veszik ezt. A magas frekvenciák bejutását, amennyiben erre szükség van, a bemenő fokozatban célszerű kezelni. Az áramkörök gerjedésgátlása (és egyéb) miatt, vannak magas frekvenciás visszacsatolások is amik a felső határfrekvenciát is befolyásolják. Kimondott ilyen irányú korlátozás általában a végfok bemenetére szoktak tervezni, melynek törésponti frekvenciáját kb. 48kHz-re választják. De legfőképpen azért teszik, mert a végfok visszacsatolása (erősítése) a növekvő frekvencia tartományban csökken és nő az erősítő instabilitása a fázistolás (futásidő) miatt. Hogy a végfok bemenetére, ha lehet ne is kerüljön olyan jel az előerősítőből, ami ezt a hibát "froclizza". A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015
Erre gondoltam én is.
Kivonni úgy tudom, hogy az egyiket invertálva hozzáadom. A + !B = C. Így megmarad az, ami nem egyezett, viszont az egyik csatornából invertáltan. De így örökre egyesült, így nincs esélyem visszaállítani a invertált csatornát. Ha összeadom a két csatornát, A + B = D, akkor a közös rész +3 dB-es lesz, ha jól sejtem. Ha ebből kivonom a C-t, D + !C = E, illetve !C = !A + B, akkor (A + B) + (!A +B) = E, ami szerintem egy olyan jel lesz, amiben nem lesz benne A-nak az a része, ami különbözik B-től, viszont a közös rész benne lesz, és B +3dB-el. Ha ebből kivonok 2x B-t, azaz B+3dB-t azaz, E + !(B + B) = F, akkor ((A + B) + (!A + B)) + !(B + B) = F, ami ha jól gondolom egy invertált közös rész lesz. Mit gondoltok? Jó így? Működhet?
Szia. Még ha jó is, szeretnél készíteni egy 2 tenyérnyi méretű nyákot?
Egyelőre biztos nem. Csak elmélkedek.
sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget egy csengő mágnes tekercsét szeretném rövid időközönként megszakítani 12v trafóról megy . milyen alkatrész kellene hozzá?
Igen de én úgy szeretném ha egymásután automatikusan szaggatná amíg nyomják a gombot
a mágnes ugyan behúz de nincs ami vissza húzza ezért szeretném ha tranzisztor szakítaná folyamatosan .
Hülyeséget írtam.
a végeredmény F=0; Szóval tuti nem működhet. Egy DAW-ban kipróbáltam és néma.
Ha jól értem, akkor kell egy "szaggató áramkör" pl. Bővebben: Link és a kimenetére egy a csengő teljesítményének megfelelő tranzisztor vagy relé.
Üdv!
Ebay en vettem egy ATMega programozót. Itt mondta valaki hogy kell majd készítenem hozzá egy kis áramkört. Elmagyaráznátok, hogy méirt,mire kell? Esetleg egy kapcsolást? Előre is köszönöm!
Hello! És tulajdonképpen miért itt kérdezed meg, mikor az AVR-eknek van külön topija?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |