Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2687 / 3980
(#) Peet19 hozzászólása Dec 15, 2015 /

Sziasztok!
Egy felüláteresztő szűrő R100K, C68nF számításaim szerint 23,4kHz-nél vág. A diagramján ha -3dB-el csökkentem az erősítést, akkor látszik a 23kHz, de már 1kHz környékén csökken a frekvenciaátvitel ha jól értelmezem a képet. Ez miért van, vagy pontosan mit jelent a gyakorlatban?
-3dB-ig átengedi a hangokat 23khz-ig?

szuro1.png

(#) Peet19 válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

A sávszűrőmnél ugyanaz a kérdés és ekkora itt a sávszélesség?
Előre is köszi a segítséget.

szuro2.png

(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Hello! Egy RC tag, nem "frekvencia kapcsoló", hogy 23kHz-ig átviszi, az felett pedig nem a frekit. A két elem, egy feszültségosztó, ahol az egyik alkatrész ellenállása frekvencia függő. Tehát minden frekin hatnak egymásra csak a frekitől függően jobban, vagy kevésbé. A -3dB pont azért "kiemelt", mert ennél a feszültség értéknél lenne a kimeneti teljesítmény a bementi fele. Az alatt is lesz csökkentés, felette pedig kb. 20dB/dekád meredekséggel csökken a jel.
Ha sávszűrő van, akkor az alsó és felső -3dB-es pont közötti frekvencia különbség lesz a sávszélesség. (nem csak itt)
Egyébként pedig a 100kohm és 68nF nem 23kHz, hanem csak 23Hz. (f=1/2*Pi*R*C) És ez nem "felül", hanem "alul" áteresztő szűrő.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2015
(#) joker89 hozzászólása Dec 15, 2015 /

Sziasztok!
Egy nagyon egyszerű alap kérdésem lenne, mert sehogysem képes a fejembe férni, hogy hogyan lehet áramot szabályozni fix feszültség és ellenállás érték mellett?
(#) Bakman válasza joker89 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Sehogy. Ha a kérdés az áramgenerátorra vonatkozik, akkor az a feszültséget szabályozza úgy (határértékeken belül), hogy a beállított áram follyon a fogyasztón.
(#) joker89 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Akkor például akku töltés közben is a töltőáramszabályozás csak feszültségszabályozást jelent. Vagy, miért írják, hogy fix feszültség mellett csökkenti a töltőáramot a töltő?
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Értem már, köszönöm. Így már teljesen logikus. Ahogy változik a frekvencia, úgy változik a kondi reaktanciája is és ezáltal a rajta eső feszültség is. Ha kisebb a bemenő feszültség akkor kisebb lesz a kimeneti feszültség is állandó erősítés mellett.
A 68nF -ot elírtam, pF-ot akartam.
Köszi mégegyszer.
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Még annyi, hogy a gyakorlatban a 100k és 68pF nem jó választás. Mert szűrőtípustól függően vagy a terhelhetőség lesz kicsi és befolyásolja majd a törésponti frekvenciát, vagy a szórt kapacitás fogja ugyan azt befolyásolni. Tehát a hozzá csatlakoztatott elemek értéke/aránya mindig megfontolandó kérdés lesz. Erősítés pedig akkor lesz, ha van benne/hozzá erősítő fokozat. Mert egy passzív dolog, csak gyengíteni tud..
(#) pucuka válasza joker89 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Akku töltésénél azért változik a töltőáram, mert az akku belső feszültsége, (amit nem tudsz mérni) változik.
A töltőáram = a töltőfeszültség - akku belső feszültség / belső ellenállás. Hogy ne legyen olyan egyszerű, a töltési folyamat alatt a belső ellenállás is változik, némileg csökken.
(#) joker89 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Huha az igen. Akkor egy másik példa; Adott egy táp, amin lehet szabályozni a kimenő feszültséget és áramot is. Mondjuk a terhelés egy power LED(3.6V, 100mA). Beállítunk a tápon 3.6V-ot és 40mA-t. Ebben az esetben akkor a LED-re eső tényleges feszültség nem lesz 3,6V? Vagy, hogy működik akkor ez az áramkorlátozás? Bocs, hogy ilyen láma vagyok, de egyszerűen nem hagy nyugodni míg valamit meg nem értek.
(#) proli007 válasza joker89 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Hello! Ha egy táp terhelése nagyobb áramot szeretne felvenni, mint a beállított áramkorlát értéke, akkor a kimenti feszültség csökken le addig, míg a beállított áram nem folyik. Példádban 3,6V mellett a Led 100mA áramot szeretne felvenni. De az áramkorlát korlátoz, és csökkenteni fogja a feszültséget, így nem folyhat 40mA-nál nagyobb áram. Vagy is a feszültségmérő visszaesik. mondjuk 3,2V értékre. (Led egy dióda, ami nem lineáris elem, tehát a nyitófeszültsége nem lesz arányos az átfolyó áramával.)
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2015
(#) pucuka válasza joker89 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Ha beállítottad az áramkorlátot 40 mA -re, akkor a LED re eső feszültség nem lesz 3,6 V. Ha az áramgenerátor áramát beállítottad, a feszültséggel nem kell törődni, be fog állni a helyére. (meglehet, nem pont 3,6 V -ra)
Rajzolj fel egy dióda nyitóirányú karakterisztikáját egy kockás papírra, egy olyan hokiütő formájú parabola szerűséget, de ki is nézhetsz egy adatlapból egy valódi karakterisztikát. Ha a függőleges tengelyen az áramot, a vízszintesen a nyitó feszültséget ábrázolod, akkor az állandó áramhoz egy vízszintes egyenes tartozik. Ha az egyenes, és a görbe metszéspontját levetíted a vízszintes tengelyre, megkapod a diódán eső feszültséget. Mivel a görbe egyre meredekebb, viszonylag kis feszültség változásra nagy áramváltozásod lesz. Ezért kell a fény emittáló diódát (LED -et) áramgenerátorral hajtani, mert a metszéspont határozottabb, nem mászik el.
(#) zspzs hozzászólása Dec 16, 2015 /

Sziasztok!
Van egy retro számítógépem tápegység nélkül. Az Internetről kitúrtam, hogy a gépnek 9V AC és 18V AC bemeneti feszültségre van szüksége. Véletlenül van itthon egy 2x18V-os trafóm. Az egyik kimenetét közvetlenül rá tudnám kötni a gép 18V-os bemenetére, de hogyan tudok a trafó másik 18V-os AC kimenetéből 9Voltosat csinálni? Elegendő itt is egy 2 ellenállásos feszültségosztó, mint egyenáram esetén?
Valami nagyon egyszerű megoldás kellene, ami stabilan csak felezi a feszültséget. Biztos nagyon pazarló ez így, de csak a kipróbáláshoz kellene.
Köszönöm előre is a segítséget!
(#) kadarist válasza zspzs hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Szia!
Feszültségosztóval csak állandó áramfelvétel mellett lehet állandó feszültséget előállítani a számítógép pedig nem ilyen állandó áramú fogyasztó. Mutasd meg azt a retró számítógépet, mert lehet, hogy egyenfeszültségről is meg lehet táplálni.
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Az erősítő fokozatok már megvannak, csak az elejére szeretnék rakni egy sávszűrőt ami csak 20Hz-20kHz-ig engedi át a jelet. Túl nagy a 100KOhm? Úgy tudom a műveleti erősítőknek nagy bemeneti ellenállás kell. Vagy 100K helyett legyen kisebb és párhuzamosan rakjak pl, 1MOhm-os ellenállást?
Még annyi probléma van, hogy tegnap tesztelésképpen összeraktam és alaphelyzetben nagyon búg, ha emelem a hangerőt akkor már rendesen zakatol is.
Valamilyen RF szűrő kellene gondolom, de olyat még nem csináltam. Azt hogy csináljam?
(#) zspzs válasza kadarist hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Köszi a választ.
Megnéztem a gép kapcsolási rajzát. Van benne egy tápegység-panel. Nem értek nagyon a dologhoz, de úgy látszik, hogy a 9V AC-ból ez csak -5V-ot állít elő. (A 18V AC-ból pedig +5 és +12V-ot.) A -5V-os ágon csak egy dióda van, és utána egy sima 7905 két kondival. Szóval nekem a kevés tudásommal úgy látszik, hogy 7V AC és 35V AC között bármekkora bemenő feszültség megfelelő ezen az ágon. Az eredeti trafó a fényképek szerint ezen az ágon mindössze 150mA-re méretezett. Ilyen feltételek mellett sem jó a feszültségosztó? Vagy esetleg valamilyen fázishasításos megoldás?
Egyszerű legyen, az fontos.
A gép egyébként egy TI99/4A. Kb. 35 éves.
Köszönöm
(#) Primary hozzászólása Dec 16, 2015 /

Üdv!

Van két jelem, és szeretném ha csak azok az összetevők maradnának, amik benne vannak mindkét jelben. Ha az egyikből kivonom a másikat, akkor az egyező részeken kívüli összetevők maradnak. Na ennek szeretném az ellenkezőjét analóg elektronikus módon.

Meg lehet csinálni?
(#) teglascs válasza zspzs hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Egy kicsi, 1:2-es áttételű trafóval esetleg...?
(#) BEMcorp válasza Primary hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Ha tovább folytatod a logikát, azaz megvannak a különbségi jelek (kivontad egymásból a két csatornát),akkor ha ezeket a különbségi jeleket újra kivonod az eredeti jelből, akkor elméletileg az egyező rész marad, nem?
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Nem kimondottan az én asztalom, és a kérdésnek is az erősítős topikokban lenne a helye. De..
- A műveleti erősítőknek nagy bemeneti ellenállásuk van. Ez nem jelenti azt hogy arról is kellene meghajtani. Mert egy műveleti erősítő pont egy ideális erősítő fokozatot próbál megvalósítani, aminek végtelen lenne a bementi ellenállása, nulla lenne a kimeneti ellenállása, és végtelen az erősítése stb. Így lehet univerzálisan alkalmazni. Természetesen ezt nem lehet megvalósítani, így pont ezért definiálják a paramétereit hosszú sorokban az adatlapokon.
- Az impedanciákat lehetőleg alacsony szinten célszerű tartani, pont a zavarjelek bejutásának és a szórt kapacitások hatásainak csökkentésére. De az általad említett "búgás" oka lehet a magas impedanciák miatt kapacitív úton bejutó hálózati zavar, tápfeszültség szűretlenség, vagy földhurok. Az RF szűrő rádiófrekvenciák bejutását volna hivatott megakadályozni, amit egyébként nem hallanál meg, kivét ha azt a bementi fokozatok demodulálják.
- Egy erősítőben általában vannak kapacitív leválasztások, hogy a teljes lánc egyenáramú erősítési hibái további erősítésre ne kerüljenek. ezek meg is szokták határozni egyben az alacsony frekvenciás átvitelt. Avagy pont ezért méretezésénél figyelembe veszik ezt. A magas frekvenciák bejutását, amennyiben erre szükség van, a bemenő fokozatban célszerű kezelni. Az áramkörök gerjedésgátlása (és egyéb) miatt, vannak magas frekvenciás visszacsatolások is amik a felső határfrekvenciát is befolyásolják. Kimondott ilyen irányú korlátozás általában a végfok bemenetére szoktak tervezni, melynek törésponti frekvenciáját kb. 48kHz-re választják. De legfőképpen azért teszik, mert a végfok visszacsatolása (erősítése) a növekvő frekvencia tartományban csökken és nő az erősítő instabilitása a fázistolás (futásidő) miatt. Hogy a végfok bemenetére, ha lehet ne is kerüljön olyan jel az előerősítőből, ami ezt a hibát "froclizza".
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015
(#) Primary válasza BEMcorp hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Erre gondoltam én is.
Kivonni úgy tudom, hogy az egyiket invertálva hozzáadom.
A + !B = C.
Így megmarad az, ami nem egyezett, viszont az egyik csatornából invertáltan. De így örökre egyesült, így nincs esélyem visszaállítani a invertált csatornát.

Ha összeadom a két csatornát,
A + B = D,
akkor a közös rész +3 dB-es lesz, ha jól sejtem.

Ha ebből kivonom a C-t,
D + !C = E,
illetve !C = !A + B,
akkor (A + B) + (!A +B) = E,
ami szerintem egy olyan jel lesz, amiben nem lesz benne A-nak az a része, ami különbözik B-től, viszont a közös rész benne lesz, és B +3dB-el.

Ha ebből kivonok 2x B-t, azaz B+3dB-t azaz,
E + !(B + B) = F,
akkor
((A + B) + (!A + B)) + !(B + B) = F,
ami ha jól gondolom egy invertált közös rész lesz.

Mit gondoltok? Jó így? Működhet?
(#) Kovidivi válasza Primary hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Szia. Még ha jó is, szeretnél készíteni egy 2 tenyérnyi méretű nyákot?
(#) Primary válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Egyelőre biztos nem. Csak elmélkedek.
(#) aramis hozzászólása Dec 16, 2015 /

sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget egy csengő mágnes tekercsét szeretném rövid időközönként megszakítani 12v trafóról megy . milyen alkatrész kellene hozzá?
(#) kadarist válasza aramis hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Szia!
Az alkatrész neve: kapcsoló.
(#) aramis válasza kadarist hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Igen de én úgy szeretném ha egymásután automatikusan szaggatná amíg nyomják a gombot
a mágnes ugyan behúz de nincs ami vissza húzza ezért szeretném ha tranzisztor szakítaná folyamatosan .
(#) Primary válasza Primary hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Hülyeséget írtam.
a végeredmény F=0; Szóval tuti nem működhet.
Egy DAW-ban kipróbáltam és néma.
(#) pont válasza aramis hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Ha jól értem, akkor kell egy "szaggató áramkör" pl. Bővebben: Link és a kimenetére egy a csengő teljesítményének megfelelő tranzisztor vagy relé.
(#) trickentrack hozzászólása Dec 16, 2015 /

Üdv!

Ebay en vettem egy ATMega programozót.
Itt mondta valaki hogy kell majd készítenem hozzá egy kis áramkört.
Elmagyaráznátok, hogy méirt,mire kell? Esetleg egy kapcsolást?

Előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza trickentrack hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Hello! És tulajdonképpen miért itt kérdezed meg, mikor az AVR-eknek van külön topija?
Következő: »»   2687 / 3980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem