Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   578 / 782
(#) patkany hozzászólása Dec 19, 2015 / 1

Várom már a cikket nagyon, és a visszajelzéseket!
Jó multkorában bontottam vagy 16db pc tápot, rá is ment egy ónpumpám! Bár valóban elég általános topológia, de vannak ott is kis eltérések. Van egy komoly at szervet tápom, az pl. már akkor szendvics technológiával készült. Ha megtalálom, készítek képet arról is, bár már azt is megbontottam.

Örülök, hogy végül emberi módon is tuunk társalogni! Jó lett volna ezt kizárás nélkül elérni, mert ebbe többen benne voltunk...
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2015
(#) frissadam hozzászólása Dec 19, 2015 /

Sziasztok!

Van egy Bővebben: Link tápegységem. A problémám az vele, hogy az erősítőmnek ami a tápra van kötve, nincs nyugalmi árama ugyan abban a potméter állásban mint amivel egy normál trafós táppal van. Jóval feljebb kell emelnem a nyugalmit, hogy elérje a 120mA-t a kapcsolótáppal. Mikor ezzel a megoldással hangszórót teszek a végére, a hangszóróban oszcilláció hallható, és a membránt is rángatja valamennyire. Olyan a hang, mint ha egy multivibrátor "hangját" hallanám. Mit tudok tenni a probléma megoldásának érdekében?
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

Mondjuk építesz egy másik tápot, vagy csinálsz annak valami jobb nyákot. De a végfokkal is lehetnek gondok. Nekem egy 2kW-os kapcsolóüzemű tápról megy ugyanaz a végfok amivel küzdesz, és teljesen mindegy neki hogy a táp rezonál vagy keménykapcsol, ugyanúgy működik róla gerjedés, zaj, ciripelés, stb. nélkül.
(#) voodoo válasza frissadam hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

Apróba vetted, vagy utánépítetted?
(#) lorylaci válasza frissadam hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

Mennyi a végfok közös módusú tápzaj elnyomása?
Nem érzékeny -e a végfok a tápból jövő közös módusú vagy differenciális módusú zajra? Védve van -e egyéb RF zajtól.

Mindenképpen valami gerjedésről van szó. Ekkor a következő sorrendben kell haladni:
1. zajforrás felderítése: honnan jön és milyen zaj?
2. zajforrás minimalizálása: a keletkezés helyén leszedni a zajt (helyes nyákterv, kapcsolási tranziens cöskkentése megfelelő kapcsolási időkkel, snubberek, kondik...)
3. zajszűrés: zaj szűrése az út közben (táp - végfok összeköttetésen zajszűrés beiktatása, közös módusra például ferritgyűrű)
4. céláramkör zajimmunitásának növelése. Bementre RC elem rakás az RF zaj levezetésére, meghajtások tápjának szűrése satöbbi...

Amit linkeltél, annak a nyáktervi hibáit már kiveséztük. Nincs ZVS (nevével ellentétben), és a szekunderen is láthatóak szépen tüskék. Tehát zajforrásod az van, bizonyos mértékben ezeket csökkentheted. Azonban ennél zajosabb tápokról is működtek már végfokok, szóval a sorrenden végig kellene menni.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

A végfok sima tápról jól működik. Tehát merem feltételezni , hogy a tápban van a hiba.
(#) frissadam válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

1. Biztosan a kapcsolótápban van a hiba, attól zajos.
2. Nem tudom hol keletkezik a zaj. A nyák fix és úgy is marad.
3. Segíthetnél hogy milyen ferritgyűrűt tegyek be.
4. Ebben is segíthetnél!

Nyilván van több tapasztalat a fórumon ezzel a kacsolással. Várok mindenkit aki játszott már ezzel a panellal!

3. Szinte akármilyet. Csak ferrit legyen (ne porvas). Fogd a 3 tápvezetéket és kétszer dugd át rajta, menjen úgy a panelra majd nézd meg mi történik. Ha javul, akkor közös módusú zaj van, és a végfok paneled nagoyn érzékeny rá. Nem az a cél, hogy teljesen megoldjad, csak lássuk milyen természetű a zaj, és hogyan lehetne orvosolható
4. Legegyszerűbb ha elmondod milyen végfokkal használod (kapcsolás, kép, link)

Erről a kapcsitápos VF-ről tehetnél fel pár képet. Érdekelne!

Ez a ferrit gyűrűs dolog egyet javít a hangon. A magas hangokra folyamatosan kiül egy "csiripelés". Van egy alap magas de halkabb zúgás a háttérben , de minden magas hangnál erősebb magas "rezonancia" van a hangban. Mélyeknél annyira nem hallani. Nincs ehhez a témához valami irodalom? Igazából vakon dolgozom...

Bővebben: Link

Ez a kapcsolás amúgy, csak kettő végtranzisztorral és 60v +- tápról.

Egyébként ha lekapcsolom a végfokot és pufferből szól, akkor gyönyörű hangja van

Itt tudsz egy kicsit olvasni a kapcsitápok zajairól, és azok csilla...sairól
Ha a ferrit gyűrű javított a hangon, akkor egyértelműen közös módusú zajjal van a problémád.
Röviden és tömören a közös módusú zaj az a földhez képest (a tápvezetékek átlagán) mért zaj. Ez az ami a vezetékekről sugározni tud, és ez az ami a legtöbb galibát okozza.

Ismerős valahonnan ez a végfok terv: ennek az oldalnak az alján, "Designs to Avoid" részt

A fő probléma ezzel a végfokkal, hogy az opamp tápjaira kötött meghajtó fokozatnak erősítése van, és emiatt termikusan és nagyfrekin is instabil. Az opamp ugye nem tud +/-60V-on tápfesztől tápfesztől kivezérlődni, így nem tudja a dolgot nyomonkövetni, ezért áram kimenetet ad (tápsinein), ami szolgáltatja az MJE340/350 bázisáramát és így tovább...

Itt pont egy olyan pládut látunk, amikor egy nem túl jól megtervezett táp (nyákterv problémák, zaj) és egy nem túl jól megtervezett végfok találkozik. Amíg ez a kettő nem találkozik, addig hawaii és dizsi, de ha igen, akkor katasztrófa.

Nem akarom Transztyűszerest szidni, így azt mondanám elsőnek a végfokot felejtsd el. Oké, hogy megy trafós tápról, de akáhonann jöhet egy kis zavar (például az inputon), és borul a bilije. Aztán persze ha más végfokokkal sem igazi a táp, akkor utána az is mehet vissza.
(#) Trivium93 válasza frissadam hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

1. Földhurkot nem csináltál?
2. Lekötötted a szekunder GND-t a test-re és azt a hálózati földre?
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Dec 19, 2015 / 1

Ha a lekapcsolás után normálisan szól akkor majdnem biztos hogy földhurkod van.
(#) frissadam hozzászólása Dec 19, 2015 /

Nincs bent hurok. A védőföld és a táp "0" nincs közösítve.
(#) Trivium93 válasza frissadam hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

Közösítsd és nézd meg úgy. Nekem is az volt a Class D-nél, most már tudom, hogy jobb ha közösítve van. a Primer oldalon az y-kondikat is.

Ha kikapcsolás után nem hallom a zajt, akkor valószínűleg a kapcsolófekrekit vagy annak tranziens zajait nem hallom. A földhurok máshogy "búg"!
(#) lorylaci válasza frissadam hozzászólására (») Dec 19, 2015 / 1

Idézet:
„A földhurok máshogy "búg"!”

Az az 50Hz-es földhurok.

A tápodnak van egy nagy közös módúsú zaja, ez sugárzik. Ha van egy földhurok akkor a körben ez feszültséget indukál.
Ha pedig nincs a védöföld és a táp közös valahol közösítva, akkor pedig a közös módusú zaj szerint lebeg az egész táp és végfok.
(#) frissadam válasza Trivium93 hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

Soha nem szoktam közösíteni és teljesen jól szokott működni....

De köszi a tippet. Még az is lehet , hogy kipróbálom.
(#) Buvarruha válasza frissadam hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

Ez az erősítő jelen formájában igencsak gerjedékeny meglepne, ha nem gerjedne. Tegyél 10-20pf kondit a műveletierősítő +- bemenete közé.
(#) frissadam válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

Köszi! Megpróbálom!

A kapcsolófrekid felette van a végfok -3dB-es pontjának, azt nem nagyon hallhatod. Az elején lévő OPA-nak pedig nagyon jó tápelnyomása van. De azt megpróbálhatod hogy teszel egy aluláteresztő RC tagot a bemenetre.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 19, 2015 / 3

Tisztelt Fórumozók! Eddig ilyen a cikk. Egy fejezetet vállaltam. A másodikat és harmadikat átadnám nálam okosabbaknak. Sajnos én csak gépészmérnökkén tudom nézni világot. Aki akar írni 5 oldalt bele annak megküldöm a doc verziót. Kellene bele egy TOP IC megoldás, egy MINI rezonáns táp és bármi amit gondoltok. Stilizálva formázva még nincs... ne ebben keress hibát.

Konkrétabban? Hány Ohm és Farád? Gondolom ezt használod te is. Egyébként nagyon jó hangja van a végfokodnak. Gratulálok a tervezéshez. Egyszerű és nagyszerű végfok! Quadhoz képest melegebb hangja van.

Egyébként köszi a segítséget....
(#) Ge Lee válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

A nyák kivitele valóban hagy kívánnivalót maga után, de a kapcsolás (VF2) egyáltalán nem gerjedékeny és a nyákterv is jó (én terveztem ). Nekem volt belőle az 50W-ostól a 430W-osig vagy 4 féle változat, működött mindegyik kapcsitápról is rendesen, nem gerjedt és zajos sem volt. Még csak zobel tag sem kellett egyiknek a kimenetére sem.

Az enyémnek nincs aluláteresztő a bemenetén, csak a pwm végfoknál mert annál muszáj volt. Ki kellene számolni, de olyan 1-2k és 1n körül szoktak odarakni. De lehet 3k9 és 470pF is.

A bemenet és a föld közé?

Ez most komolyan kérdés? Egyébként ez kapcsitápos topik, nem végfokos.

RC.jpg

Igen ezért szeretném itt megjavítani a kapcsitápom....
(#) szendi001 válasza V1rusH hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

Na, utána mentem ennek a kérdésnek. A gyári számítógép tápban látni polimer ház nélküli holmit kötözővel megkötve. Nekem nem tetszik, de úgy tűnik Kínában így gyártják, tehát akkor nekem is jó...Mechanikusan szerintem nem ideális, de tény hogy nagy sorozatban gyártják így is.
Következő: »»   578 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem