Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   175 / 854
(#) icserny válasza andykaaa hozzászólására (») Dec 23, 2015 /

Idézet:
„szuksegem lenne meg egy par megerositesre is.”
Akkor olvasd el az ATmega328 adatlapjában az Absolute Maximum Ratings táblázatot!
(#) kegyetlen19 válasza kapu48 hozzászólására (») Dec 23, 2015 /

Köszi az útbaigazítást.
Igazándiból azt se tudtam, hogy létezik TM1637Display.cpp, TM1637Test.ino fájl, meg hogy ezt kiolvassa a program.
Keresgéltem a neten a fájlok után, bemásoltam egy pár helyre és megy. Működik, Jól! De majd biztos lesz még kérdésem.
(#) kapu48 válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Dec 23, 2015 /

Ezek voltak az általan "link1"-nek nevezett hivatkozás alatt!
(#) k3gy3tl3n válasza kapu48 hozzászólására (») Dec 23, 2015 /

Szia, bocs hogy ilyen soká írok vissza, csak most vettem észre hogy nem kértem értesítést erről a topic-ról.
Sikerült elég jelentősen felgyorsítani a soros porti kiíratások kigyomlálásával. Kipróbálom azt a verziót is amit te írtál, hogy ne nyugtázzanak nekem jobbra balra. Most egyébként egy újabb érdekesség jött közbe, vagyis inkább kettő:
1- az adó antennájának a műanyag burkolatára ha ráfogok (vagy csak köré teszem a kezem de hozzá sem érek) akkor gyors az adás egyébként pedig változó, vagy gyors vagy irtó lassú, ezt sem tudom mi okozhatja, talán egyszerűen sok a wifi itt a környéken és zavarnak?
2- egy motort pörgetek a vevőről, de egy bizonyos motor fordulat felett mint ha lefagyna a vevő, kb 1sec alatt vesz 1 max 2 csomagot. Átírtam a vevő kódját hogy ha nem megy a nyugtázás akkor hívja meg újra a "RadioManager.init()" függvényt ez megoldotta a gondot de nyilván folyamatosan ezt az init-et csinálgatja. Ha nincs rá motor kötve akkor simán működik. Ja és a motort fet-tel hajtom, szóval nem hinném hogy áram ingadozási probléma lenne. Terheletlenül max gázon alig 1A-t eszik a motor és egy 7Ah-s akku tápolja. RFM433 adóvevőkkel ilyen gond nem volt pedig ott terhelve már 5A-t evett a moci. (Akkor még nem arduino-t használtam csak magát az AVR-t). Szóval van furcsaság dögivel... Amikor akksiról tápolom az egész hóbelebancot (Vin pinre 13V) akkor nem nagyon kéne a laptopot usb-n rádugni az Arduinora igaz?
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2015
(#) kapu48 válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Dec 23, 2015 /

Az eredeti programod adó oldalon várja a visszaigazolást!
Ha ezt letiltod a vevő oldalon, csak rontasz a helyzeten!
Mert kivárja a 200mS idő túlcsordulást. Ezért tűnik úgy mintha lefagyót volna.

Arduino hiba, hogy kevés áramot tud leadni a 3.3V-on.
Itt mutatja hova tegyél táp szűrésként 10mikros tantál kondi. (Bekötése +/- helyesen!)
Arduino and High Power nRF24L01+ Data Transceiver kb.: 5.30perc

Szerintem csak ártasz a 13V-os táplálással, jobban melegszi a fesszabályzó.
És ezért visszaveszi a teljesítményt a védelem. elég oda a 9V-is.

A legbiztosabb megoldás ha, külön készítesz 3.3V-os tápot a NRF24-esnek.
Ami független a motor tápoktól, vagy legalább jól szűrt.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2015

Na van némi fejlemény, először is kipróbáltam úgy ahogy te írtad, kb 4X gyorsabb lett az adatátvitel nyugtázás nélkül.
Másodszor, lehet hogy mégis csak az áram ellátással lesz a gond. 12V-os (10W) izzóval tökéletesen működik, amint lecserélem motorra kb 1/4 PWM kitöltés fölött megáll. Elvileg csak a rádió áll meg mert a motort pörgeti tovább azzal a fordulatszámmal amelyen pörgött mikor vége szakadt a kommunikációnak. A vevő modulra tettem kondit (22µF elko van rajt jelenleg), akkor talán az arduino 3.3V-ja nem tetszik neki, akkor beledobok egy 3.3V-os stabkockát. A videóban 3.3µF-es kerámiát használnak, először ezt nézem meg, ez a leggyorsabban kipróbálható. Köszi a segítséget! Még jelentkezek, remélem jó hírekkel

Egy gyors tesztet csináltam, sajna 220nF a legnagyobb kerámia kondim itthon, ebből kettőt mellészúrtam de nem nyert. Holnap megpróbálom stabkockáról tápolni. Viszont nem értem miért függ a motor fordulatától az hogy lekapcsol... Az akkunak meg se kottyan, a rádiónak akkor égővel illetve kis fordulaton a motorral sem szabadna mennie nemde? Na mára ennyi volt, habár 1 perc múlva holnap lesz
(#) atus1981 hozzászólása Dec 24, 2015 /

Sziasztok!
Ha az UNO-ból kiveszem az Atmegát, és egy a legszükségesebbeket tartalmazó áramkörbe teszem bele, akkor is ugyanúgy teszi a dolgát, mint az UNO alaplapon?
Boldog Karácsonyt!
(#) k3gy3tl3n válasza atus1981 hozzászólására (») Dec 24, 2015 /

Szia, persze! De nyilván programozni már nem tudod majd úgy mint eddig. Ha leveszed a mikro kontrollert akkor onnantól kezdve az AVR miértek hogyanok topicot látogasd majd ne az arduinosat
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2015
(#) k3gy3tl3n válasza kapu48 hozzászólására (») Dec 24, 2015 /

Hát sajnos semmi jó hírrel nem szolgálhatok. Kopróbáltam 3.3V stabkockáról tápolva, kipróbáltam DC-DC konverterről tápolva, mindíg leáll egy bizonyos motor fordulat felett. Elfogyott az ötlet
(#) andykaaa válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 24, 2015 /

Koszonom
(#) k3gy3tl3n hozzászólása Dec 24, 2015 /

Most tettem rá a motor helyett egy erősebb égőt (12V 55W), így már 5A feletti a fogyasztása és a rádió nem hal le... A motor miatt fekszik ki, nem értem mi történik itt
(#) Kera_Will válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Dec 24, 2015 /

Valószínűleg a szokásos.
DC motorok kommutátor szikrázása zavarja a rendszert.
Kicsit meg kellene szűrni / fojtózni a motor áramkörét.
A motor mindkét vezetékébe soros fojtótekercseket rakni, előttük utánuk 1 - 1 párhuzamos kondenzátort is.
Ez talán segíteni fog az EMC zavarok csillapításában.
Az égő nem termel felesleges elektromágneses sugárzást , csak azt amit hő formájában lead a látható és infravörös spektrumban .
(#) k3gy3tl3n válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 24, 2015 /

De alacsony fordulaton akkor miért nem zavar? Ja és épp most próbálgatom egy nagyobb 12V-os DC motorral azt meg viszi nyél gázon!!! Erre is van tipped? Ja ás köszi a segítséget!
Még annyit hogy soros monitoron nézem a kommunikációt és nem csak lelassult hanem megállt teljesen! Mint ha az NRF modul dobná le a láncot, de miért motorfüggő ezt nem értem. A másik motorral teljes gázon is tökéletes az adatátvitel és azon sincsenek szűrő kondik. Plusz amennyire én tudom a 2.4GHz-t nem zavarja annyira az ilyen zaj. (976 és 244Hz-es PWM-el vezérlem a motort, próbálgatom mindkettőt hogy melyikkel mennyire melegednek a fet-ek)
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 24, 2015 /

Valószínűleg a motorral / relével párhuzamos védő diódát nem hagytad ki jobb esetben a FETben is benne van már. Enélkül a FET gyorsan elhalálozik az induktív rúgásoktól.

Természetesen van védő dióda, nem is akár milyen, mivel ezek a tesztek során jobban melegedtek mint a fetek ezért kapott 2db ILYEN MBR4060PT diódát, ami ugye valójában 4db mivel 2 van egy tokban. Ezt már nem tudja megizzasztani

Meg kellene nézni szkóppal a tápon ülő tüskéket.
Esetleg meg fojtózni a Wifi modul, teljes vezérlés tápfeszét, a motorokat is.
Teljesen külön tápokról járatni a vezérlést és a teljesítmény elektronikát.
Max a test legyen közös ... vagy még az se.
Optocsatolóval vinni át a pulzákat.

Azt is próbáltam hogy az Arduino és a rádió az usb-ről kapta a tápot a motor vezérlő rész pedig az akksiról, csak a föld volt közös, semmi változás, azzal a DC motorral egy bizonyos fordulat felett megszakad a rádiós kommunikáció, az AVR gondolom életben marad ekkor is mert a motor tartja azt a fordulatot amin járt mikor az utolsó jelet vette, szóval a PWM megy tovább de rádió nyista.

Persze táp / motor fojtók nem voltak még benne.
Akkor optocsatoló az teljes DC/AC leválasztást elvégzi.

Ilyenem van itthon pár darab kipróbálom.
(#) zolek hozzászólása Dec 24, 2015 /

Hello! Segítene valaki lefordítani hex-be. A program hibát jelez

error: #include <OneWire.h>
(#) icserny válasza zolek hozzászólására (») Dec 24, 2015 /

Innen az első linkre kattintva ( latest version of the library) letöltötted és telepítetted az Onewire program könyvtárat?

A felhasználói Dokumentumok könyvtáron belül az Arduino mappa "libraries" nevű almappájába bontsd ki a letöltött Onewire.zip állományt!
(#) zolek hozzászólása Dec 24, 2015 /

Köszi . Ez most már igy rendben , következő, error: DallasTemperature
(#) atus1981 válasza zolek hozzászólására (») Dec 24, 2015 /

Megleled,vagy linkelgessük végig az összes könyvtárat?
(#) zolek válasza atus1981 hozzászólására (») Dec 24, 2015 /

Meglelem.
(#) kapu48 válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Dec 24, 2015 /

(#) stroboszkop hozzászólása Dec 24, 2015 /

Vettem egy arduino UNO R3 starter kitet. Az van hogy nem volt hozzá semmi papír, ilyesmi. Win 7 van a gêpen, rákötöttem usbén, de azt ítrta hogy ,,az eszközillesztő szoft ver telepítése sikertelen. Felmentem googlera és a HOBBIROBOTIKÁról letöltöttem a szoftvert. Bemásoltam egy 1szerű led villogó programját, ellenőriztem,feltöltöttem de semmi.
(#) kameleon2 hozzászólása Dec 24, 2015 /

Szia! Én is éppen most vettem egy készletet, de előbb feliratkoztam a Tavir - ingyenes tanfolyamra. Jót tett. Sok minden szépen, szájbarágósan el van magyarázva. Honnan kell, mit letölteni és hogyan kell kicsomagolni, telepíteni. Nekem már működik minden szinte csettintésre. Már megy rajta a saját Knight Rider villogóm
(#) kameleon2 válasza stroboszkop hozzászólására (») Dec 24, 2015 /

(#) Gabó válasza stroboszkop hozzászólására (») Dec 25, 2015 /

Ebay vásárlás? CH340 usb illesztővel? Megoldás CH340 driver és mennie kellene. Persze még fel kell tenni az arduino progit
Következő: »»   175 / 854
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem