Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   580 / 782
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 21, 2015 /

Ez rendben is van, ha a konnektoraljban tényleg van védőföld és az még jó is... De, mi van, ha nincs, csak úgy néz ki, vagy már régen nem föld?
(#) (Felhasználó 46585) válasza ufy92 hozzászólására (») Dec 21, 2015 /

Nem jó a link.
(#) (Felhasználó 46585) válasza ufy92 hozzászólására (») Dec 21, 2015 /

Ebből nem sokat lehet látni...
(#) pepe1125 válasza frissadam hozzászólására (») Dec 21, 2015 / 1

Pedig valami földelési probléma, ha sztereo, akkor a bemenetnél is találkozhatnak a földek, kapcsitáp valamit beleszór a bemenetre... Tényleg kellene látni, legalább egy fényképet az egész elrendezésről.

Nálam van kapcsitáp közvetlen közel a végfok mellett, és csendben van.
(#) pepe1125 hozzászólása Dec 21, 2015 1 / 1

Kellemes ünnepeket mindenkinek!

Mutatnám itt ezt: Bővebben: Link

Ugye az volt a kritérium, hogy a szekunder oldalon a kondenzátorok egyenletesen legyenek terhelődve, ezért átlóban tápláljuk meg és a másik átló a kimenet. Megtörtént.

Aztán arról is szó volt, hogy tereljük az áramot a kondikba. Megtörtént.

Minimalizáljuk a vezetősáv hosszát. Hááát ezt kevésbé sikerül megoldani.

- Vélemény?

Köszönöm.
(#) szendi001 válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Szia Pepe! Ahogy írom a cikket, egyre több adat arra mutat, hogy darabra kevesebb alkatrész néha jobb. Mi a stratégiai oka a több párhuzamos kondinak? Az egyik elv az lett (egyeztettem egy fejlesztő barátommal), hogy magasabb feszültségű szekunder kondival például 100 volt, azok konstukciós hibái és "fáradékonyságai" kompenzálhatóak. Egyben neked válaszolva egy pár héttel ezelőtti megjegyzésemre: a hálózati primer szűrőt tényleg használják műanyag ház nélkül is. Én mint gépész végül is ezt saját konstukciónál elvetem, elsősorban mechanikai hibák megelőzésére: leesés, illetéktelen csavarhúzó...
Egyébként a kondi feszültségének emelése nagyobb beépített tömeget jelent, és a pulzus szerű kisütés kevésbé terheli meg az "alkatrészeit".
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2015

Válaszolva is: hasonló megoldást nem láttam az eddig fellelt gyári tápokon. Bár nem vagyok szakértő, kettőnél több eszközt nem tennék párhuzamosan, de valószínű minőségi cserével (gyártó váltás) megpróbálnék az 5 kondi helyére 1 nagyot tenni, amivel a nyák tervezés összes baját eliminálom.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Eszembe jutott még valami: ha mindenképpen 5 kondi van, akkor azok forgatásával (helye nem változik) a sáv hossza csökkenthető. A fojtó mellettit 90 fokkal elforgatva nyersz fél fél centit.
(#) morgo válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 22, 2015 / 1

Szia!
Az 5-ből 4 kondit elforgatva 45 fokkal, másfél centi a nyereség a kondi mindkét oldalán.

forgatva.JPG

(#) kaqkk válasza morgo hozzászólására (») Dec 22, 2015 / 1

Viszont ha a - oldalon teliföldet használnátok és ügyesebben lennének összeforgatva a kondik akkor az összes vezető kb 2/3 ára rövidülne..
(#) _BiG_ válasza morgo hozzászólására (») Dec 22, 2015 / 1

A jobb alsó kondit meg közel 180o-ot megforgatva az a nagy hajtűkanyar is eltűnne
(#) patkany válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 22, 2015 / 1

Nekem ez tetszik és tartom praktikusnak. Előbbiek nagyon kacskaringósak.

morgo: 5 helyet használható lehetne 4 kondi is, mert az a 1/4*nμF hozzáadható a többi négyhez. Így a kondik elhelyezése is könnyebb, és így valóban rövidülne a vezetősáv hossz.
(#) szendi001 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Nos, azt hiszem itt a pont.
(#) pepe1125 válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 22, 2015 1 /

Igen! Ott a pont.

Szándékosan tettem be a keszekusza csigabiga kondi elrendezést, mehet bele a cikkedbe az egész fejlődési folyamat, mert szerintem ebből lehet a legtöbbet tanulni.

Szakmai részről az 5 kondi csak poénból van bent, hogy erre mi lehet a helyes megoldás.

A párhuzamosított kondenzátoroknak egyetlen előnyét abban látom, hogy csökkenti az ESR-t, mint ha csak 1db kondenzátort használnánk. Viszont az ESL lehet növekedik a keszekusza vezetősáv miatt. (Sok kicsi sokra megy. Így is úgy is. Csöbörből vödörbe.)

Tisztességesebbnek tartom a kettő darab elkót. Azért minimum kettő, mert még ha az egyik hibás is, a másik tartja a frontot amíg bírja. Ha csak 1db nagy lenne és az megfekszik, akkor halott a táp.

Na mit szóltok a logikához?

A többiek rajzai fantasztikusak. Mindenki másképp látja. Itt 180 fokot forgass, ott 45-öt, stb. Nagyon jók. Nekem kaqkk megoldása a legszimpatikusabb. Viszont akkor jönnének a többiek, hogy mégis akkor ott a teliföldön keresztül nem kerüli ki az áram a kondikat?!

Kiválóan tesztelted a segítő szándékot... Részemről több hozzászólásodra nem reagálok. 20 oldalas most a doksi. Ezt azért sem teszem bele.
(#) (Felhasználó 46585) válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

De, kikerüli. Kaqkknak fogalma sincs, miről folyt itt az eszmecsere...
És lehetne egy kicsit számolgatni is. Mennyi egy kondi ESR, ESL-je? Ehhez képest a kusza vezetősávoknak van titulálva, annak mennyik ezek az értékei? Ennek a kesze-kusza fóliáknak mennyi is lesz az ohmos, meg induktív összetevője? Az ohmost lehet csökkenteni, ha olyan szélességet használsz, ami még elfér. Az induktív is csökken valamennyit. Meg láttam már 70 u-os nyákot is. Nem sokkal drágább, mint a 36 u-os... Csöbörből, vödörbe... Pont a lényeget nem értetted meg!
Két kondi? Egyik megfekszik, ott a másik? Micsoda elmélet... ha azt akarod, hogy még eggyel is menjen, akkor kétszer annyi kondit kell betenned! Különben, egy darab nagyon gyorsan megadja magát...

Én meg azt hittem, hogy sikerült megértenetek, hogy pontosan miről van szó. Tévedtem.
Itt van még egy kicsit "bonyolítva" a probléma: mi van, ha két szekunder van, egy graetz és dupla kimeneti fesz kell? És hozzá mondjuk áganként több kondi? Így kell bekötni a kondikat ahhoz, hogy mind a terhelés, mind a bemenet felőli áramok egyformán terheljék a kondikat.
Természetesen, nem kell semmit elfogadni, hiszen nem ez a legegyszerűbb megoldás, ez kesze-kusza fóliákat eredményez, stb.

De mindenki olyat csinál, amilyet akar... vagy amelyik a szent meggyőződése... pontosabban, amelyiket a legegyszerűbb a nyáktervezésnél megcsinálnia...

kondik.jpg

(#) patkany válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Peti! Ne ragozd!

Dupla kondi jó logika, ha optimalizálható ESR és ELR-re. Valahol valamivel mindig kompromisszumot kell kötni úgy is! Másnem abban, kinek a tanácsára hallgas...
(#) pepe1125 válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Elnézést, bocsánat ha valami rosszat írtam, nem akarok itt szívatni senkit sem. Csak mint a kutya, próbálkoztunk rajzolni és továbblépni a problémán. Még ha nem is sikerült megérteni 100%-osan.

De legalább van értelme, mert végre látok egy olyan rajzot, amit értek. Köszönöm katt!

Szóval akkor az elmélet és a logika helytelen a hosszú réz vezetősáv miatt, mert az többet ront a helyzeten, mint ha sok kondi lenne párhuzamosan.

Na de akkor katt rajzát követve mehet bele 4-4db?

Láttam azt a gyári 400W tápot, pl ott a szekunderre csak 1-1 kondi ment, mégis tudja a 20Hz-en is a teljesítményt leadni. Elvileg. Báár a primeren igen kövér kondi van.
(#) szendi001 válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 22, 2015 / 1

Azt hittem teszt volt . Beszélgettem Kattal ma és nekem leesett amiről beszél. Az egyenletes terhelés analógiáját kell alkalmazni. Ilyen például a radiátoros fűtés: ha 4 egyforma szakasz van (csőhossz és ellenállás) egyformán fognak fűteni. Na a kondik este tök ugyan ez. Ilyen értelemben lehet 2x4 db a szekunder oldalon, a vonal rajznak megfelelően. Valószínű átkötés kell hozzá.
(#) (Felhasználó 46585) válasza patkany hozzászólására (») Dec 22, 2015 / 1

Nem tanácsokra kel hallgatni, hanem a józan észre! És ennek a fizika az indíttatása.
(#) pepe1125 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 23, 2015 /

Alapvetően a fizikával van mindig mindenkinek a baja. Tudunk dolgokat, csak menet közben elfelejtjük. Képzeld, kb 15 évvel ezelőtt épített TDA7294 végfokomban, aminél 4db IC volt párhuzamban, érdekes... megtudtam csinálni ezt a keresztbekötés, egyenletes terheléses dolgot. Szétszedtem, és meg is lepődtem magamon. Pedig akkor annó senki nem tanította, se nem magyarázta el. Úgy alap dolog volt a számomra. Most meg itt balszerencsétlenkedünk vele. Fura dolog ez.
(#) Ge Lee válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 23, 2015 /

Bajnak inkább csak a nagyon bonyolult dolgokkal kellene lennie, meg a hozzá tartozó matekkal. A többinél inkább az alapok hiányosak, mert a passzív elemeknél minden visszavezethető az elektronok áramlására, meg a ferromágnesességre.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 23, 2015 /

Erre jutottam eddig! Amennyire értem két szerző szeretne bele írni. Ha mégis tolakodás lenne, keressetek privátban.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 23, 2015 /

Kiegészítés: Az anyag nem végleges. Elütésekre egyelőre nem kell fókuszálni, a tematika irányát és a tartalom bővítésének módjait kellene megtalálni. Aki akar 2-3 oldalt írhat Elértem a határaimra, én egyáltalán nem értek a tápokhoz, csak a kezdő löketet tudtam beletenni a fájlba. Az ideális méret valóban 50 oldal körül van, ami már részletes tervezési útmutatókat is tartalmazhat.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2015
(#) lorylaci válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 23, 2015 / 1

Itt egy kis ajándék. Elővettem a régi mini rezótápos cikkem nyákját.

Milyen módosítások történtek:
- pár alkatrészt SMD-re kellett cseréltem, ezzel felszabadult egy pici hely, ami lehetővé tette az átrendezéseket. SMD lett az IC bootsrap diódája (ES1J, SMA tokban), az időzítő elemek (470pF NP0 1206 méretben, és 18k 1206 méretben). Az IC-t szűrő kerámia kondik (1µF X7R 16V-25V ajánlott) és a szekunder oldali kerámia kondik is SMD-k lettek. Ezek mind könnyen beültehető SMD alkatrészek - hagyományos pákához csak egy szemöldökcsipeszt kell lopnunk (nővér, asszony - karácsonyi ajándék)
- primeren a rezonáns kondit kétfelé szedtem (22nF helyett 2x10nF) és a nyákpályát úgy módosítottam, hogy a rezonáns kondik nagyfreki szemponjtából szűrésként működjenek. A 10nF és és az elkókig menő hosszú nyákpálya miatt az elkók kevesebb nagyfrekis terhelést kapnak, így nő az éllettartamuk.
- növeltem a primer-szekunder tisztázási távolságot, így bőven megvan 7mm
- csak 1db NTC maradt benne, de annak kicsit nagyobb helye van (pláne, ha hoszabb lábbal forrasszuk be), így lehet nagyobbat választani, hogy csökkentsük az indulási áramlöketet
- egy átközés bekerült
- az IC tápját biztosító 2W ellenállás függőleges beültetésre került. Ezt javasolt hosszabb lábbal beültetni, és kicsit arébb hajligatni az elkótól.

- a bal alsó rögzítési lukban célszerű műanyag távtartót használni, meg műanyag csavart (mint az alaplapoknál), ellenkező esetben biztosítani kell a doboz biztos védőföldre kötését!

Lehetne még jobb, de akkor muszály lenne a kétoldalas nyák. Ez így az előzőnél sokkal jobb, jól nyomonkövethetőek rajta azok a javaslatok, amelyeket az elmúlt 10-20 oldalban mondogattunk.
(#) Ge Lee válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 23, 2015 /

Csak végigfutottam rajta. Nem lesz rossz, de a legelején az alapokat szerintem nem csak néhány mondatba kellene belesűríteni mert sokaknak pont az a lényeg, hanem 2 móricka ábrán (vagy blokkvázlatban) egymás alatt szemléltetve hogy miben tér el a hagyományostól a kapcsolóüzem (miért is az) és utána már rá lehet térni a fajtáira, topológiákra.
(#) szendi001 válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 23, 2015 /

Bal alsó kondi el van kötve szerintem. Beleteszem este. Közben jöttek szkóp képek is Zolitól.
(#) David 3g hozzászólása Dec 25, 2015 /

Sziasztok. Egy IR 2110 ic tranzisztoros emmiterkovetovel kivalthatok? Csak a fet ék meghajtasa ugye a feladata. Tl494 után kellene nekem.
(#) Ge Lee válasza David 3g hozzászólására (») Dec 25, 2015 /

Meg a szinteltolás. Tehát vagy beteszel még oda egy gate trafót ahogy én szoktam, vagy építesz diszkrét felső oldali meghajtót, esetleg gyors nagyáramú optocsatolókat teszel a fetek elé.
(#) David 3g válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 25, 2015 /

Akkor nem jól tudom? A tl 494 a 2 kimenete az egymástól eltolt nem?
Következő: »»   580 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem