Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   64 / 129
(#) siletto válasza hlasznizoli hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Üdv! Nekem UT139C multim van, az is pontosan ilyen, ez teljesen normális. Biztos van, aki szakmailag elmagyarázta, konyhanyelven szerintem a felépítő alkatrészek saját működését, jellemzőit méri ilyen apró mérési tartományban.
Nekem is mér változó Millivoltokat, néhány tized nF kapacitást, ami ha rövidre zárom a mérővezetéket, le megy nullára. Biztos vannak komolyabb készülékek amik ezt automatikusan kompenzálják, de ez ilyen
(#) proba válasza attika hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Szerintem amely áramkört befolyásol a 10Mohm, az már mindenre allergiás, akár a hosszú műszerzsinórt sem díjazza.Így ha a műszer ezt tudja akkor már a legtöbb ember számára alkalmas.
(#) abcdabcd válasza attika hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

De amúgy egy egyszerű és érdekes kísérlet a témában:
Ha egy LED-et (pl sima 3 vagy 5mm-eset, színe is mindegy én zölddel próbáltam) "fordítva használsz", azaz nem világítani akarsz vele, hanem fényt érzékelni.
Ehhez csak annyit kell tenni, hogy egy multiméterre DCV állásban rá kell kötni.

Ki lehet próbálni a kísérletet "sima 10MOhm-os" digit multival, nagyimpedanciás (GOhm-os) digit multival, meg valamilyen analóg(V méréshez elemet nem igénylő analóg) műszerrel is...
(#) Gafly válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 18, 2015 / 1

Igen. Infra LED BNC csatlakozóba építve tökéletes "távirányító teszter"
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
(#) abcdabcd válasza Gafly hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Ezt lehet ki is próbálom eddig erre a célra nekem a mobiltelefon kamerája volt a "multiméterem"
(#) abcdabcd válasza Gafly hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

És tényleg... mostmár majd csak gyártani kell belőle egy összeforrasztott "kész" példányt
(#) attika válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Na ezt én is kipróbálom
Én is eddig a telefon kameráját használtam.
(#) proba válasza attika hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Ha lehet infra leddel, talán abban a sávban vesz legjobban, ahol egyébként ad.
(#) haati hozzászólása Dec 24, 2015 /

Szerintetek az UNI-T multiméterek mennyire megbízhatóak ?

Konkrétan ez : http://www.muszerhaz.hu/multimeterek/ut60h_multimeter_4631
(#) siletto válasza haati hozzászólására (») Dec 24, 2015 /

Üdv! Nekem UT139C modell van, az anyagával semmi gond nincs. A mérési pontossága hobbiszinten bőven elég jó, de azért erős áramú hálózatokra nem kapcsolnám.
Ha olvasol egy pár tesztet a neten a márkáról, kiderül hogy jók, de azért nagyfeszültségű hálózatokat kicsit jobb védelmű multikkal szoktak mérni
(#) Massawa válasza attika hozzászólására (») Dec 25, 2015 / 1

Idézet:
„2x annyi vagyis 30ezres műszerébe meg csak 10Mohm.”

Ez nagyon jol van igy. Már a 10 MOhm is többnyire kezelhetetlen, és hamis eredményt is adhat, az ettöl nagyobb impedancia meg már majdnem csak laborba, komoly szakember kezébe valo, aki tudja, hogy mit akar mérni GOhm bemenettel. Ilyen müszert kirakni egyszerüen a piacra inkább felelötlenség meg parasztvakitás mint valos igény. Ráadásul nagyon rendben van, hogy a drága müszernek nincs ilyen bemenete, mert az müszer és nem gyerekjáték. Valamikor a voltmétert x kOhm/V jellemezte, és ilyen müszerekkel adták meg a mért feszültséget. Ma aligha lehetne azokat a régi készülékeket egy 10MOhm bemenetü müszerrel pontosan bemérni.
A multkor mikor az erösitöm felmondta a szolgálatot, kerestem a neten némi információt, hát találtam is - igaz, hogy napokig röhögtem - amikor az egyik külföldi forumon egy erösitö beállitásához a szagember odairkálta valamennyi alkatrész lábán mérhetö feszültséget 3 tizedes pontossággal, azaz pl 57,467 V!
Már ebböl is látni, higy az illetönek csak müszere van, tapasztalata (...) semmi. Rendbe tettem az erölködöt, egyetlen helyen kellett mérni (kimeneti tranyok árama az emitter ellenálláson 3 mV +/- 0,5 mV - bármelyik müszer tud ennyit. Mint kiderült késöbb a gyári szervizkönyv sem ir komolyabb értéket.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2015
(#) elektroncso válasza Massawa hozzászólására (») Dec 25, 2015 /

Ezt csak érdekességnek:
Nekem van egy jó multiméterem, egy TESLA BM518 analóg asztali multiméter. 300uV-30mV-ig 100Mohm a belső ellenállása, 100mV-10V-ig 500Mohm, 30V-300V-ig pedig 101Mohm (gépkönyvi adatok), viszont van egy kapcsoló az előlapon amit ha bekapcsolok akkor a bemeneti ellenállása a műszernek 100kohm lesz.
(#) Massawa válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 25, 2015 /

Amikor megjelentek ezek az elektronikus galvanométerek bizony sok gyár gondban volt, hogyan is adja meg a terhelö impedanciát. A baj pontosan ott van, ahol valos tényezö a belsö ellenállás ( az esetek nagyon kis töredéke), mert ott ezek a müszerek mind más értéket fognak mutatni ( és ez nem hiba!).
Ehhez jön a mai világ másik komoly tényezöje, hogy a környezetünk tele van mindenféle elektronikus zajjal (mobil telefon, wifi, kapcsolo tápok, PC-k stb.) amik akár 2-3 cm-s mérözsinoron is elegendö áramot tudnak indukálni, hogy a 10-100MOhmos müszer emiatt rossz eredményt mutasson.
Mindannyian ismerjük a studiokban, koncerteken elöfordulo mobil zajt (ezért kell kikapcsolni) pedig ott szinte egységesen 600 Ohm a berendezések bemeneti ellenállása.....gondold el mit csinál egy ilyen jel a 101 MOhmos müszer bemenetén....

Látom mit csinál, minden nélkül szépen mutat a műszer, persze nem a 300V-os állásban. A kisfrekvenciás feszültségmérő része nem mutat össze vissza, mivel BNC bemenete van és oszcilloszkóp szondával van használva (bevallom néha egy darab koax kábelből barkácsolt mérőzsinórral mérek, de szoktatom át magam az oszcilloszkóp szondára). Viszont a nagyfrekvenciás bemenet ha nincs hozzákapcsolva a RF mérőszonda simán kiakassza a műszert. Csatlakoztatom a mérőszondát és rögtön beáll a mutató nullára.
Erről a műszerről van szó.
(#) abcdabcd válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 25, 2015 /

Az az oszcilloszkóp zsinór ha "10-es osztós", akkor azzal viszont meghamisítod a mérést... Mert abban ha minden igaz egy 9MOhm-os ellenállás van beépítve, hogy a szkóp 1megás saját bemeneti ellenállására 10-es osztást képezzen... így meg ha nem szkóp bemenetre használod, akkor más osztást ad...

Meg ha AC-t mérsz vele, akkor a zsinórban lévő kompenzáló kapacitás, amit jó esetben adott szkóphoz állítottál be, az is belezavarhat a mérésbe, de egyáltalán azzal is, hogy ott van pluszban...
(#) elektroncso válasza abcdabcd hozzászólására (») Dec 25, 2015 /

Régi típusú (TESLA BP7721) 1:1 szondát használok direkt ez miatt. Ez csak a BNC csatlakozóból, a speciális koax kábelből és a mérőfejből áll, amiben nincs semmi alkatrész. Vagy ez sem jó hozzá? Maradjak inkább az általam készített "mérőkábelnél"? (BNC csatlakozó, nagyjából 1 méter 50ohm-os koax kábel a végén két krokodil csipesz)
(#) abcdabcd válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 25, 2015 /

Elvileg az jó is lehet, de amúgy itt mivel ez egy multiméter, gondolom túl nagy frekvenciáig amúgy se tud mérni szóval valószínű ugyanolyan jó oda, mondjuk 10- vagy 100kHz-es felső határfrekvenciához az az általad koax-ból gyártott krokodikcsipeszes zsinór is... de amúgy próbáld ki, nézd meg a különbséget, ha van valamilyen függvénygenerátorod, vagy egyéb jelforrásod...
(#) elektroncso válasza abcdabcd hozzászólására (») Dec 25, 2015 /

Az alacsony frekvenciás feszültségmérő 50Hz-től 1MHz-ig mér, de 800kHz-1MHz között már +5-7% hibával. A HF sávban (50Hz-500kHz) +-3% a hiba. A belső impedanciája 10Mohm kisebb mint 50pF párhuzamos kapacitás mellett.
Amiről fentebb írtam az a DC feszültségmérő bemenet, annak átkapcsolható a belső ellenállása.
Az RF mérőszondával meg 1200MHz (1,2GHz!) a felső határfrekvencia, de itt már +25-7% hibával mér. 2GHz-nél meg +25%-ot ír a gépkönyv hibának.

Itt keverednek a fogalmak.
A Tesla egy nagyfrekis müszer - egészen más alapfeltételekkel mint egy mezei mai multiméter (DMM) amik csak elég ritka esetben tudnak 400-500 Hz(!)-nél nagyobb frekit mérni ( illetve azok szintjét) és már nagyon ki kell nyitni a bukszát ha 20-30 kHz-ig akarsz mérecsgélni (-audio).
Ahogy Te sem fogsz a Teslával hálozati feszültséget mérecsgélni, se nem TV-t javitani söt procikat sem élesztgetni a DMM-nek is teljesen felesleges ha 10 MOhm feletti a bemeneti impedanciája.

Én ezt értem. Viszont a fogalmak ha keverednek nem nálam keverednek. A gépkönyv elején szép nagy betűkkel rajta van, hogy TESLA BM518 MULTIMETR (cseh). Én csak nevén nevezem a gyereket.
Nem akartam belekötni a hozzászólásodba (elnézést ha úgy hangzott volna), teljesen egyet értek vele, csak érdekességnek szántam, hogy van ilyen is.
Remélem nincs harag?
U.i.. Ezért nem kellett nagyon zsebbe nyúlni, 10€ volt plusz pár munkaóra amíg megtaláltam a hibás kondenzátort.

Amikor ez a müszer megjelent, akkoriban a multiméter fogalom majdnem ismeretlen volt (az akkoriakat AVOMET, univerzális kézimüszernek stb hivták.). Itt a "multi" mint fogalom csak azt jelezte, hogy több féle jelet tud mérni.
A te müszered a mai "multiméterektöl" kilométerekre van, hiszen sem tranzisztort, sem rövidzárlatot, frekit stb sem igen tud mérni. Viszont egész biztosan tudsz még 10-100MHz-s szinusz jelszintet is mérni.
Amugy egyszer nekem is volt dolgom ezzel a müszerrel, de sajnos a hangfrekvencia mérésekre igen alkalmatlan volt igy inkább a B&K müszert választottuk, majd késöbb az AP müszerét. Azok nem voltak univerzálisak de a hongmérésekre sokkal jobbak voltak.
Csak jo évtizeddel késöbb szoritotta ki öket a Fluke DMM, de az is csak egyetlen ( de nagyon jo) müszerrel rugott labdába. (Sajnos az enyémet tolvajok menesztették).

Természetesen nincs semmi harag, csak ezért szoltam, mert jo a nevén nevezni a gyereket ( föleg ilyen forumonokon), mert különben napok mulva azt sem fogjuk tudni miröl szol a topik.

Köszönöm a magyarázatot. Tudod én már csak a "régiek" elbeszéléseiből ismerem az akkori világot. Nagy tisztelettel nézek ezekre a készülékekre, amik apró hibával ugyan, de mind a mai napig teszik a dolgukat. Amikor én születtem már a digitális technika szinte teljesen elnyomta az analógot, mire elkezdtem ezzel a szép szakmával foglalkozni, egyeduralkodóvá vált. De én szeretem ezeket a "régimódi" készülékeket.

Semmi gond és örülök, hogy megoszthatom a "régi" tapasztalatokat. Az utobbi 20 évben nagyfrekis müszertechnikával foglalkoztam és sajnos szerte a világban nagyon látni, hogy mennyire hiányos a felhasználok ismeretvilága, és milyen könnyü még a nagy "profikat" is tévutra terelni mindenféle kolosszális digitális marhasággal, ami kizárt lenne, ha valaki valaha is mért volna a tiédhez hasonlo müszerekkel.
(#) elektroncso válasza Massawa hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Sajnos még nem értek a kezeléséhez teljesen, de tanulok! Most kérdeztem az RF méréses témában.
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Idézet:
„digitális marhasággal”
Hát igen, sokszor így "fejlődnek" a digitálisok, pld.: 40000 kijelzés, azaz 4,3/4 digites, +-0.1% pontossággal. Egy ezredes pontossághoz 40 ezredes felbontást ad, azaz +-40-et lődöröghet a kijelző le-fel, egy azonos érték esetén.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Vannak ettöl sokkal nagyobb rugások is. Van egy müszer (RF) ami kb 120 dBuV-ig tud mérni ( max).
Egy idöben "sorban álltak" érte, mert jel/zaj viszonyt is mért ( ami bizonyos alkalmazásokban igen nagy kihivás - és a konkurencia ezt tudván inkább mellözte ezt a mérést). Ez a müszer "simán" mutatott akár 70-80 dB jel/zaj értéket is (holott igen apro betükkel, de ott volt a gépkönyvben, hogy a garantált mérési tartomány mindössze 40 dB azaz a müszer alapzaja 20 dBuV körül volt a 60 dBuV alap tartományban!).
Mégis sok évbe tellett, amikor a felhasználok észrevették, hogy ha 60 dBuV a bemeneti jel akkor 60 dB jel/zajt mutat, ha 70 dBuV akkor 70 dB a jel/ zaj és igy tovább, azaz gyakorlatilag semmit nem mért csak mutatott!

dBuV= decibel mikrovolt
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015
(#) Doky586 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Szerintem jók, ha nem is abszolút érték mérésre, hanem egymáshoz viszonyított relatív érték mérésére.

Mondok egy példát: meg kell állapítani egy feszültségforrás belső ellenállását. terhelés alatt mérve 3.00002V értéket mérsz, terheletlenül pedig 3.00008V -ot. Ugyebár senkit nem érdekel ekkor a 3V valóban 3 és nem csak 2.99, de az igen hogy 0,00006V különbség volt a mérések közt..! Ezt egy sima 3½ digites műszer nem mérné meg, hiába ugyanolyan pontos mindkét műszer..
(#) nagym6 válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Igen, vagy pld. egyforma ellenállások kiválasztására, A/D létrához valóban jó lehet. De figyelembe kell venni, illetve meg kell nézni rövid és hosszútávú stabilitását, azaz mennyi ideig tartja ugyanazt az értéket. Arra gondolok, ha most pld.: 20.000Kohm az ellenállás, ugyanaz 1 perc múlva esetleg lehet már 20.020 is. Főleg hőmérséklet változásra megy el, és bekapcsolás, bemelegedés alatt. De 1 perc múlva az ellenállás is melegedhet, megfogtuk kéz melege, szóval oda kell figyelni.
(#) Doky586 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

én általában 1percen belül mérem meg a két ellenállást (válogatáshoz) vagy belső ellenállás méréshez a terhelt/terheletlen értéket és nem megyek el ebédelni közben..
nyilván a műszer képességeinek tudatában kell lenni, de az olyan sommás megállapítás hogy a plusz digitek semmire sem jók hamisak.
(#) Massawa válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Az a baj,,hogy a te példádnál maradva a 3,00002V érték - ha valoban megbizhato mért érték pontosan 100 dB-s méréstartományt jelent, azaz a legkisebb és a legnagyobb mért érték egyszerre >100000szer nagyobb. (3,00/0,00002) Itt már komoly kételyek léphetnek fel, hogy mennyi is a müszer alapzaja, hogy az a saját zajon felül még 100000szer nagyobb értéket is pontosan mérni tud azaz a 3 V mellett még 20-80 mikrovoltot is. Igy könnyen lehet, hogy az utolso digit 0,00002-0,00008 csak a saját zaj pillanatnyi értéke, és kevés köze van a mért értékhez.
Akik analog technikával foglalkoznak elég jol tudják mit jelent egy -100dB alapzaj....
Következő: »»   64 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem