Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RF műszerek, mérések

Témaindító: pucuka, idő: Júl 10, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   28 / 53
(#) gkari válasza MAGA VAN hozzászólására (») Nov 25, 2015 /

Köszönöm a segítő hsz.-eket. Nem jól fogalmaztam. A "használati ut." 8.2.4.6. pontja fogalmaz így, 50MHz.-re állítva írja a pontos frekire való beállítást, na itt van nekem cca.67 MHz. Persze nem akarom feladni, csak egyelőre ritkábban jutok hozzá.
(#) elektroncso hozzászólása Dec 26, 2015 /

Sziasztok.
Lenne egy kérdésem. Van egy TESLA BM518 műszerem, és nem világos valami a használatával. Itt van egy kép a skálájáról:BM518 skálája. Az váltakozófeszültség mérésre két skálája van, egy lineáris 0-10-ig és egy logaritmikus 0-3,16-ig. A műszer méréshatárai:

HF voltmérő:
300V, 100V, 30V, 10V, 3V, 1V
300mV, 100mV, 30mV

RF voltmérő szondával:
3V, 1V
300mV, 100mV, 30mV, 10mV

Amit nem tudod, az az, hogy melyik skálázást mikor kell használni. Illetve van még egy dB-es skála is, amihez szintén nem értek. Sajnos iskolában már nem tanítják az analóg műszerekkel való mérést, vagy ha tanítják is (nem tudom pontosan) akkor majd csak negyedikben lesz mérésünk. Ráadásul iskolában olyan műszer van, amit át lehet kapcsolni, HF millivoltmérő illetve dB mérés között.
Előre is köszönöm a hozzáértők válaszát.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015
(#) steelbird válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Szia.
A felső körív szolgál az egyen (vagy hullámzó egyen) feszültség, vagy áram leolvasására. A hullám, alatta vízszintes vonallal nem váltót, hanem szintén egyenfeszültséget jelent, csak időben változó értékűt, vagy olyat, amire váltó feszültség is "szuperponálódott". Minden esetben akkor használandó, ha egyértelműen DC különbség van a két mért pont között. Azért van két számsora az ívnek, mert a 10 -es skálán nehéz lenne leolvasni a 3xx méréshatárú mennyiségeket. Arra szolgál az ív alsó részén található, végkitérésnél 3 -ig számozott skála.

Váltót (feszültség és áram) az alatta lévő íven kell leolvasni. Váltó feszültség/áram mérésekor a műszerben egyenirányítják a mért feszültséget és az egyenirányító diódák nemlineáris karakterisztikája miatt a skála szintén nem lineáris.

Az Ohm skála gondolom, egyértelmű, összezárt mérőzsinórokkal beállítod a 0 Ohm -ot (ehhez külön kell bele még elem is) aztán mérheted az ellenállást.

A dB skála pedig a régi DIN szabvány szerinti jelszint méréshez jó. 0dB megfelel 0,775V effektív értékű szinusz jelnek, vagyis ugyanakkora egyenfeszültségnek. Ha megnézed, akkor pont a 0,775V -tal van egy vonalban a 0dB jelölése.
A dB egy viszonyszám, mindent megtalálsz róla a neten.
(#) elektroncso válasza steelbird hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Köszönöm szépen a választ.
Mondjuk elem nem kell bele, mert egy komoly asztali műszerről van szó:
TESLA BM518
A multiméteres témában írtam le az adatait:
Idézet:
„Az alacsony frekvenciás feszültségmérő 50Hz-től 1MHz-ig mér, de 800kHz-1MHz között már +5-7% hibával. A HF sávban (50Hz-500kHz) +-3% a hiba. A belső impedanciája 10Mohm kisebb mint 50pF párhuzamos kapacitás mellett.
Amiről fentebb írtam az a DC feszültségmérő bemenet, annak átkapcsolható a belső ellenállása.
Az RF mérőszondával meg 1200MHz (1,2GHz!) a felső határfrekvencia, de itt már +25-7% hibával mér. 2GHz-nél meg +25%-ot ír a gépkönyv hibának.”

Multiméter - miért milyet?
Idézet:
„Nekem van egy jó multiméterem, egy TESLA BM518 analóg asztali multiméter. 300uV-30mV-ig 100Mohm a belső ellenállása, 100mV-10V-ig 500Mohm, 30V-300V-ig pedig 101Mohm (gépkönyvi adatok), viszont van egy kapcsoló az előlapon amit ha bekapcsolok akkor a bemeneti ellenállása a műszernek 100kohm lesz.”

Ez egyenfeszültség mérésre vonatkozik.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Maradt még kérdésed a műszerrel kapcsolatban? Kellemes ünnepeket, mellesleg!
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Neked is!
Igen, egy kérdés jutott eszembe tegnap este lefekvés előtt.
Idézet:
„egyenfeszültséget jelent, csak időben változó értékűt, vagy olyat, amire váltó feszültség is "szuperponálódott". Minden esetben akkor használandó, ha egyértelműen DC különbség van a két mért pont között.”

Ezt értem, viszont nem vagyok biztos benne, ha ezt mérek akkor egyenfeszültség mérésre kell kapcsolni a műszert?
Illetve az ellenállás mérés nem világos teljesen, nem bírom leolvasni a skálát. Mértem már ellenállást analóg műszerrel, tudom hogyan kell. Például itt 100kohm-os méréshatárban 100kohm-os ellenállást mérek vele és a mutató a 20-as osztáson áll, ebből én sehogy nem kapom vissza a 100kohm-ot (másik műszerrel lemérve az ellenállás pontosan 100k). Viszont a hátlapon van egy max R feliratú trimerpoti, ami a gépkönyv szerint arra szolgál, hogy ellenállás mérésnél beállítsam vele a maximális kitérést. Ezt még nem próbáltam, most nincs hely az asztalon, hogy kivegyem a polcból. De ez nem olyan fontos, mert ellenállás mérésre van más műszerem.
(#) Massawa válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Ha egyenfeszt mérsz ( mindegy milyen jelalak pl szürt vagy szüretlen) a DC állásban az egyefeszültség effektiv értékét fogja mutatni - összegezve annak minden egyenáramu komponensét.

Az ellenállásmérésnél ha jol emlékszem a skála közepén levö 10-s osztás a mérvado, azaz annak az ekvivalens értéke felel meg a választott méréshatáron mért értékkel ( pl az 100kOhm).
Ha neked 20-t mutat (200kOhm), akkor még a hiddal lesz belül gond. Probáld a hátso trimmerrel 10-re állitani, ha nem megy, akkor a belsö hid alkatrészeit kell megnézni (plusz a kapcsolokat).
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Analóg R mérőknél általában amikor szakadás van akkor a mutató a skála fekvő nyolcas állásában van. Rövidzár esetén pedig a másik szélső 0 helyzetben.
Köztük lévő szakaszon pedig valamekkora ellenállást mutat mérés határnak megfelelő szorzóval.
A nullázó potival a rövidzárban kell a műszert kalibrálni 0 pontra.
A hang/nagyfrekis " csővoltmérőd " mV mérőd ellenállás mérése lehet kicsit másabb ennél
gépkönyvét érdemes ezért elolvasni.
(#) elektroncso válasza Massawa hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Elvarrom a szálakat.
Tegnap kipróbáltam az ellenállásmérő részt. A hátlapon lévő max R feliratú trimerrel kell végkitérésre állítani a műszert, a skáláról leolvasott értéket pedig meg kell szorozni a körkapcsolón beállított dekádértékkel. Most már jó értéket kapok.

Köszönöm a segítséget mindenkinek.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Sejtettem , hogy ez lesz a megoldás.
Általában az aktív analóg műszerek ohm mérése így működik.
(#) elektroncso hozzászólása Jan 29, 2016 /

Sziasztok.
Találtam egy ilyen szondát és nem tudom eldönteni, hogy RF feszültségmérő szonda (csúcs egyenirányítós), vagy vobbulátorhoz való szonda. Bár szerintem az utóbbi. Szeretném, hogy a hozzáértők erősítsék meg a gyanúmat, vagy cáfolják meg, ha nem vobbulátorhoz való.
Előre is köszönöm.
(#) gerenk válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Feszültségkétszerező megoldású sima rf detektor. A diódák helyett én ge. jeldiódákat / tűs diódák / használnék alacsonyabb nyitófeszültségük és kisebb kapacitásuk miatt.
Vobulátorhoz burkológörbe ábrázolásához használt detektorhoz elég egy dióda is.
A rajzolt mérőkábel speciálisan adott készülékhez valamilyen /RF feszültség mérő/ lett tervezve a feszültségosztó a szonda jelét annak bemeneti ellenállásához illeszti.
Itt egy video a szonda működéséről
Láttam korábban van egy TESLA BM518 műszered, annak rf mérő szondája is hasonló, annyi különbséggel hogy a műszerből 1 KHz-es kompenzáló jelet vezetnek a szondába a diódák
nyitófeszültségének nullára csökkentése céljából /zero bias/ igy pár mV-os rf feszültséget is meg tudsz mérni.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2016
(#) elektroncso válasza gerenk hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Értem. Viszont nekem vobbulátorhoz való szondára van szükségem, át fogom építeni a szonda belsejét, mert egy vobbulátorral kísérletezek. A rajz a Rózsa Sándor féle Amatőr mérőkészülékek építése című könyben jelent meg, múltkor pedig szereztem egy jó könyvet a témában: Csepregi-Horváth Kázmér-A frekvencia függvényében változó jellemzők mérése.
(#) gerenk válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

RT évkönyv 1983 cikk 0,3-35 MHz vobbulátor, érdemes elolvasni. Benne van a detektor szonda
feszültségkétszerező kapcsolásban.
(#) elektroncso válasza gerenk hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Köszönöm. Megkeresem.
(#) Ge Lee válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Keresheted, mert abban nincs olyan. Egyébként ahogy azt már leírták, semmi sem kell csak 1db dióda. Csatolok képeket, ezen látod hogy néz ki a párhuzamos LC tag vobulált jele simán, aztán dióda után, majd a szkópon bekapcsolt szűrővel ami a harmonikusokat elnyomja, és a legutolsón ott van a markerjel is.
Ezt régen csináltam, és mire kész lett rájöttem hogy nem is volt értelme, mert frekit mérni úgyis csak akkor tudok ha áll. Tehát sokkal egyszerűbb ha kézzel végigtekerem, nézem az amplitúdót, azaz elég magában egy szignálgenerátor is.

vob.jpg

(#) gerenk válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Megkövetlek benneteket, valóban nem ott van a cikk, helyesen RT Évkönyv 1984.
(#) Ge Lee válasza gerenk hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Megnézem majd azt a rajzot. Ahogy elnézem SMD-ben egész picire meg lehetne csinálni az egészet, és akkor nem kellenek azok a hatalmas stiró kondik meg a trimmerkondik sem. A tekercseknek szándékosan kell ilyen kivitel, vagy csak ilyenre sikerült? Elég rossz lehet így a jóságuk, meg elég nagy a saját kapacitásuk.
(#) gerenk válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Ez egy félkész projekt, a nagy trimer kondi csak az oszcillátor ellenőrzésére lett ráforrasztva a panelre, valójában légforgó csatlakozik a helyére. 180 MHz en megy a fix oszci, 180-225 a hangolható, keverési termék 0-35 MHz. Ezüstözött rézhuzal, nagy huzalkeresztmetszet nagy jóság.
(#) szendi001 válasza gerenk hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Ezt megcsináltam én is. Rendesen mérni soha nem tudtam vele.
(#) gerenk válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Eddig amennyire kész van, az oszcik stabilak, jól hangolhatók. Lehet nem is légforgóval hanem
varicap-al és helipottal fogok hangolni. A detektorba jó diódát kell találni. Nem rég vettem egy
TESLA BM518-at nem volt hozzá RF szonda. Készítettem hozzá, de a megfelelő diódákat sokáig kellett keresnem végül az orosz D20 bizonyult a legjobbnak.
(#) elektroncso válasza gerenk hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Te vetted meg? Én is érdeklődtem utána, még helybe is hozták volna, de már addigra megvették. Végül egy másik hirdetés nyomán vettünk egy másik példányt.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
(#) gerenk válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Itt vettem kb fél éve, szükségem volt egy RF mérőre. Tudtam hogy nincs hozzá szonda, de gondoltam megoldom. A dióda és a csatlakozó volt a legnagyobb gond. Szerencsére volt olyan hajlékony kábelem aminek minden ere külön volt árnyékolva.A többi funkcióját szinte nem is használom. Egyébként jó kis műszer pontos és a mérőműve is kellően nagy jól olvasható.
Valaki át is alakította az AC mV mérő részt, van rajta 2 mV méréshatár kialakítva.

Bocsánat, akkor nem te voltál. Elnézést kérek. Kicsi a világ, de nem ennyire. Csak ahonnan először venni akartam, ott két nappal korábban valaki lecsapott rá. Tényleg jó műszer, én is elégedett vagyok vele.
Ide tettem fel róla képeket. Az oldal aljáig végig vannak róla bejegyzések.
(#) gerenk válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Nem kell elnézést kérned, ha egy műszer van kettő nem tudja megvenni. Az enyém még régebbi típusú a méréshatárok az előlapon vannak, szép színes megjelenítésben.Írtad az RF szonda mérését oszcilloszkóppal értékelted. Én inkább a szonda mérését veszem etalonnak, az oszcilloszkópnak nagyon rendbe kell lenni hogy azt mutassa amit a szonda mér. Egészen elmentél 1,5 GHz.-ig ?

Nem vizsgáltam 1,5GHz-ig. Valójában 3MHz környékén mértem vele jelet, a mérés célja csak az összehasonlítás volt, tudom, hogy az oszcilloszkóppal nem lehet olyan pontosan mérni, mint a műszerrel, valójában csak arra voltam kíváncsi, hogy nincs e durva mérési hiba. Abból indultam ki, hogy ha kb. ugyan azt mérem akkor rendben vannak a műszer gyári beállításai. Más műszer nem áll a rendelkezésemre ezért hasonlítottam össze oszcilloszkóppal. Ha nem lenne ilyen nagy, akkor be tudnám vinni az iskolába, ott van műszerpark, de ekkora műszerel nem vállalom be, hogy 20km-t buszoztatom. Majd lehet megoldom, hogy autóval a szüleim segítségével bevisszük és haza is hozzuk, de ezt majd még meg kell szerveznem.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
(#) Ge Lee válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 31, 2016 /

Ezen nem csodálkozom. Valami olyan rémlik hogy a kimenő jelszint 25mV. Ennek azért a többszöröse kéne, de az az igazi ha tud néhány voltot a végén az agc-zett erősítő. Ekkora frekin már nem lehet a szkóp szondáját simán használni csak a 10-es osztóval, nekem ott 20mV/osztás a legkisebb állás, szóval semmit nem látnék az ernyőn.
Meg ezt a fejtetőn elrendezett kapcsolást sem értem, van a föld, és ahhoz képest negatív a tápfesz. Amivel szemezgetek az a 94-es évkönyvben lévő 0,5-110MHz-es kapcsolás, varikapos hangolás van plusz AM FM lehetőség (az FM-en meg lehet oldani a sweepelést is ha kell).
Csak a keverést kellene valahogy máshogy megoldanom, meg élesztéskor nem tudom min megnézni a 170MHz-es oszcit, mert a szkópom nem megy el addig.

Az egytranyós clapposzci megoldással is szórakozok még, vettem nagy varikapot (BB112), ezzel egész jól el lehet hangolni. Pl. ha alapból 26MHz-en megy, ha feltekerem a feszt a varikapon akkor meg 47MHz-en. Csak a nagy kapacitás miatt nem tudom ebben a formában felvinni a frekit 100MHz környékére. Ha meg kiveszem a vele soros kondit, akkor ugye a varikap fesze elhúzza a bázisosztót is, meg alig lesz elhangolható. Vagy kell csinálnom belőle 3-4db-ot, hogy át tudjam fogni a 0-100MHz-es tartományt.
(#) dokidoki válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 31, 2016 /

A 170MHz oszcikat felesleges szkópolni, mert a lényeget illetően nem sokat lehet látni. Rezeg vagy nem rezeg, ahhoz nem kell ismét szkóp. A jeltisztaságát SA val lehetne nézni, de ha nincs akkor egy szélessávú vevővel lehet a harmonikusokat levadászni, erre már a DVB-T stick kézenfekvő eszköz.
A varikappal soros kondenzátor hatása elhanyagolható, ha egy-két nagyságrenddel nagyobb.
(#) dokidoki válasza gerenk hozzászólására (») Jan 31, 2016 /

Az eredeti leírásban a kettő oszci tekercs az kettő menetnek van írva. Nálad három menetnek látszik ez.
(#) gerenk válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 31, 2016 /

Nem követem szigorúan a leírásokat, azok tájékoztató jellegűek. A huzalvastagság az ezüstözés
járulékos kapacitás a menetek távolsága stb a rezgőkör paramétereit igencsak befolyásolják.
RF műszerek birtokában a frekvencia könnyen beállítható.
Következő: »»   28 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem