Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lehet mind a kettő használja a Timer1 -et?
Ha Mega-t használsz akkor úgy látom a servo.h-ban hogy választhatsz másik timer-t is.
Üdv!
Minden kijelző megjelenítés elé tedd ezt: lcd.begin(16,2);
Sziasztok!
Az a kérdésem, hogy az UNO alaplapból kivett atmega328-t ICSP-n van Rx-Tx lábon lehet programozni ha nem akarom kivenni a chipet a végleges helyéről?
Esetleg még tudnád részletezni hogy mi okozza ezt a hibát és miért segít rajta az LCD újrainicializálása?
Amikor nálam volt hasonló probléma, mint nálad, az okozta, hogy a relék megrángatták a tápot.
Aztán ahogy stabilabb lett a táp, akkor meg a hálózati zavarok kevertek be. Így maradt az újrainit...
Mi olyan bonyolult ezen?
Vannak kisseb fordulatú motorok! Pl.: szervók, léptetők. Kisebb frekvenciás zajokat termelnek. Ezekhez nagyobb értékű kondik és induktivitások kellenek. Vannak nagyobb fordulatú motorok, nagyobb frekvenciájú zajtermeléssel. Ezekhez értelemszerűen kisebb kondik és induktivitások kellenek. Hogy gyorsabb legyen a rezonancia frekvenciájuk. Vannak bonyolult képletek, amivel kiszámolhatnád a pontos értékeket. De ez nem olyan lényeges javulást hoz, hogy érdemes legyen foglalkozni vele. Esetleg ha van szkopod? Nézheted a zajgörbéket. Helyezd el minél távolabb a rádiót a motortól. Legyen külön tápuk. Legyen fémháza a motornak, ami mágnesesen árnyékol. És zavarszűrés mindenhova! Sajnos a rádiózás + induktív terhelés nem fér meg egymásmellet!
Sajnos most nagyobb gondom van, egyszerűen nem tudok rendesen szervót mozgatni, ha a rádió is megy mellette. A szoftveres servo nagyon sokat lassít rajta és baromi gyenge (ez a szoftveres servo amúgy sem lett volna szimpatikus), a hardveres pedig rángatózik. Ezzel a radiohead library-vel nem lehet normálisan servot vezérelni? Elsirom magam
![]()
Sajnos a Szervokkal még nincsen sok tapasztalatom!
Használsz valahol megszakításokat? Túl hosszú megszakítás rutinok, Delay-ok okozhatnak szaggatást. Ehhez már látni kellene a programot!
Ha van a programban cli és sei, akkor ez okozza a rángatózást. És biztosan van, mert vannak olyan műveletek, ahova kell: 16bit-es számláló lekérése a millis használatakor, stb.
Elég csúnyán oldottam meg de nincs mit tenni... A wire.h segítségével (ha valakit érdekel így működik) átküldöm egy másik arduinonak hogy hogyan kéne állni a servónak és ez a másik arduino csak a servo kezelésére lesz. Így nem rángatózik.
Kinőtted az Arduinot, csak ennyi történt
![]()
Lehet bölcsebb lett volna magamnak megírni a kódot AVR-re, csak hirtelen az arduino gyorsabbnak tűnt. Mindegy kettővel sikerült megoldani amit egyel is meglehetne de nem számít
![]()
Üdv
Segítséget szeretnék kérni a program beállításában. Attiny processzort szeretnék használni, letöltöttem a szükséges állományokat. Sikerült is beállítani, kiválasztani kitudom a procit, de fordítási hibával megáll. Van egy resz a readme.txt ben amit nem tudok hogy állítsakbe van az upload kitétel amit a megfelelôertékre kell állįtani csak nem tudom mi az a megfelelô. Hogy tudnám mûködésre birni?
Van olyan arduino ami Attiny-vel van szerelve? Persze attól hogy én nem láttam ilyet még lehet, csak kérdem. Milyen arduinod van?
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2015
Nincs attiny el szerelve hexet szeretnem beirni a prociba.
Hát én amikor csak magát a mikro kontrollert használom (nem arduino-t) akkor avr studioban szoktam a programot irni, avr gcc-vel fordítani és az avr studioval szoktamprogramozni is + avr isp MKII programozót használok, gondolom te az arduinos GUI-ban írt programot szeretnéd rátenni, de mivel nincs attiny-vel szerelt arduino szerintem ezért nem fog működni, de majd a profik is nyilatkoznak talán
![]()
Mennyivel más az avr c mint az arduino c?
tl866 programozoval irnám. Van egy ilyen sor a readmibe * In the "boards.txt" file, change the "upload.tool" entries to the appropriate value for your setup. lehet csak az a baj csak nem tudom mit állitsak mire.
Igazából szerintem az lehet a gond, hogy az arduino fejlesztő környezetben nincs ATtiny mikrokontroller, így nem is lehet kimondottan erre írni a kódot. Ha viszon arduino GUI-ban írod a kódot és kiválasztod mondjuk az atmega328 uc-t akkor abban lehetnek hivatkozások olyan regiszterekre amik nem is léteznek vagy más nevűek az ATtiny-nál. Ha nem arduino-t használsz és nem is olyan uc-t amiket használnak arduinokon akkor szerintem felejtős ez a megoldás. Minek a readme-jében van az a sor amit írtál?
Írtad azt hogy: Idézet: nem lehet hogy pont azért van fordítási hiba mert az adott kód nem fordíthato ATtiny-ra? Hivatkozás nem létező regiszterekre, pinekre stb... „kiválasztani kitudom a procit, de fordítási hibával megáll” A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2015
Biztos, hogy lehet mert innen töltöttem le az attinyhez való dolgokat
Bővebben: Link ebben van egy readme állomány abban van , hogyan is kell beüzemelni. Listába megis jelenik az attiny procik. readme be van ez a sor * In the "boards.txt" file, change the "upload.tool" entries to the appropriate value for your setup
Van.
Arduino-1-6-5 utántól: GEMMA (Attiny85; rendszer része) Előtte: DigiSpark néven is van illetve most DigiStump néven fut. Integrált USB bootloaderrel ![]() Memóriaigény miatt nem javasolt, kb. ATMega8 szerű korlátai vannak. Tiny45-re volt kísérlet (kb. LEDvillogtató és meg is telt a chip ![]() Arduinonak kell, hogy maradjon hely a programnak is: min 2k SRAM, 8k Flash. Alatta cipőskanál és szívás.
Avr GCC C - alap fordító natív C nyelvre.
Arduino: előre megírt eljáráskönyvtárak C/C++ nyelven. Belső fordítója ugyanúgy Gcc. Az előre megírt rendszer előnye: gyors fejlesztés, sok kész eljárás, hobbi célú. Hátrány: sokszor nem is látod át mit csinál, pazarlóan bánik a SRAM/Flash hellyel, kötött órajelek és chipek.
Akkor nem a Arduino kell.
Ha a HEX megvan, akkor az Arduino minek? Sima égető program kell csak. Pl. AVRDude vagy az égetőhöz kapott gyári. (pl. MiniPro)
És akkor azt az upload.tool sort gondolom így kell kitölteni:
Esetleg így:
Sajnos ezt a tl866 programozót nem ismerem ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2015
Arduino alatt szeretném megirni a programot. utána lesz hex amit az aurdino fordít.
Bővebben: Link
Ugy nezem mintha 16 bit-ig mukodik UNO eseteben. Letezik ?
10bit-es ADC van, túlmintavételezéssel lehet javítani rajta, de 16bit-hez már komoly feszültség referencia, és vezetékezés, zajszűrés, stb kell.
Ja.
Csakhogy en most eltekintettem a periferiaktol es egy sima beolvasast csinaltam A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2015
Sziasztok! Egy olyan problémám van, hogy a due panelről ha leveszem az áramot, és kb 10 mp et várok, akkor utána nem indul a program, csak ha megnyomom a reset gombot rajta. Ha csak pár másodpercet várok, és visszaadom az áramot, akkor jó. A múltkor valaki azt mondta, hogy próbáljam meg külső programozóval felprogramozni, viszont nem szeretnék csak ezért venni egy külső programozót, és rátaláltam, hogy egy másik arduval is fel lehet programozni. Ez alapján a videó alapján próbáltam, egy megával egy uno-ra felment tökéletesen, viszont a due-re nem akar felmenni. Mi lehet a gond? Előre is köszi! És B.Ú.É.K!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |