Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   38 / 198
(#) yulo5310 válasza yulo5310 hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

Sőt.egy bemutatón láttam egy lapfelfogó agyat amivel ferdén lehet feltenni a lapot,ha szélesen akarsz réselni. Az aggyal még a ferdeséget is tudod állítani,hogy mekkora legyen a rés!
(#) elektroncso hozzászólása Dec 31, 2015 /

Nem válaszolok mindenkinek külön külön, hanem itt egyszerre:
Idézet:
„30 éve asztalosként dolgozó ember dolgozott a gépen, rutinmunkát végzett.

Általában ez szokja a bajt okozni. Naponta ugyan azt a munkát végzi, már gondolkodás nélkül teszi mindig ugyan azt. Azután ha valami közbecsúszik (a példában a ragadás) akkor jön a baj. Siet is, mert időre dolgozik. Én ezt hobbiból csinálom. Nem rutin munka, mert szinte soha nincs két egyforma munkadarab. Időm is van, háromszor is meggondolom, hogy hova nyúlok és hogy hogyan. Egyetlen egy rutinmozdulat van, ha 5-6cm-nél közelebb a tárcsához kéne megfogni az anyagot nyúlok a tolófákért.
Idézet:
„Fentebb írta a kolléga, hogy neki is megszorult az egész, észre sem vette!”

Énnekem tegnap az okozta a megszorulást, hogy a rönk belsejében egy nagyobb csomó volt, amit ugye nem láttam és annak vágása közben nagyon felmelegedett a vágólap. A hő miatt deformálódott, meggörbült és megszorult az addig kivágott résben. Persze miután kihűlt a lap, újra szép egyenes lett a tárcsa. Legalább is gondolom én, hogy egy csomó okozta a melegedést, mert ott ahol nem volt csomó a fában a lap még csak langyos sem volt a vágás végére.
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

Ez az utolsó mondatot elbizonytalanít engem. Ha jól értem, akkor nem a lapka vastagságához (vagy a vágási szélességhez) igazodik a hasítóék, hanem a hordozó tárcsához, ami akár 0,5 mm-el is kisebb az én tárcsáimon, mint maga a forgácsolt szélesség. Ha ez igaz, akkor a szétfeszítő funkcióját aligha éri el.
Én saját tapasztalatból, szinte biztos vagyok abban, hogy ideális esetben a vágótárcsa vágási szélességével azonos ék az ideális, illetve az is tapasztalás, hogy jobb lesz a vágott felület, ha egy picivel (0,1-0,2 mm) nagyobb az ék, mert így a hátsó fogak nem karmolásszák össze a vágott felületet. Ezeket szeletelés közben szerzett rutinok, és általában viszonylag kis szélességű vágásoknál.
És ha már "ékelünk", akkor nálam pl. nem alul van a hasítóék, mert a sok szerszámcserénél ez gond lenne, hanem felülről lóg lefelé. Ez a megoldás lényegesen praktikusabb az én esetemben, könnyebben cserélhető, könnyebben állítható, és egyben felső takarást is jelent a forgács és a benyúlás ellen (ha vágok ilyet majd készítek egy fotót erről). Egy óriási hátránya lehet, mégpedig a kezelői fegyelem kérdése, mert ezt könnyebb nem föltenni, mint föltenni.
(#) elektroncso válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

Idézet:
„Csapolásra függőleges tengelyű marógépet kell használni és annak is megvannak az egyes munkafázisokhoz felszerelendő biztonsági eszközei.”

Ez igaz, de nekem esetleg évente ha kétszer kell mondjuk nútot marnom egy deszkába, erre nem éri meg beszerezni különféle marógépeket. Persze aki naponta ezzel dolgozik, az más lapra tartozik.
(#) Pali79 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

Nem légyegét fogtad meg a mondatnak! A lényeg, hogy inkább kiiktatják, nem szerelik fel a biztonsági berendezéseket, mert azzal megspórol 5-6 percet, aztán meg lehet, hogy egész életére nyomorékká teszi önmagát. Ilyenkor fel lehet tenni kérdést: megéri???

Idézet:
„nem éri meg beszerezni különféle marógépeket.”

Ezzel egyetértek, de ha ilyen irányú igényed van akkor gondolkodj el azon, hogy kiegészíted a géped egy felső határolóval ami a darabot az asztalon tartja, nem engedi felemelkedni.

Ez jó ötlet. A munkavédelemmel kapcsolatban tisztában vagyok dolgokkal, de mivel ez irányú képesítésem nincs. Iskolában hallott, vagy itt a fórumon olvasott balesetek alapján egészítem ki a gépeket.
Itt vannak az ígért képek, várom a hozzáértők segítségét, tanácsait. A két oldalán és a hátulján lesz takaró rács, de még nem tudtam beszerezni a hozzá kellő anyagot. Ma készült el a vezető asztal is.
Illetve tegnap nem sikerült a kép az alkatrész- és szerszámraktárba felszerelt világításról, most pótolom.
U.i.: A koszért elnézést kérek, de régen volt már takarítva.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2015
(#) Robin2 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

"A munkavédelemmel kapcsolatban tisztában vagyok dolgokkal, de mivel ez irányú képesítésem nincs. Iskolában hallott, vagy itt a fórumon olvasott balesetek alapján egészítem ki a gépeket."

Szerintem ez egy helytelen hozzáállás, illetve "gép" építési mód. Elsőre át kéne gondolni, nézni a dolgokat, és azok alapján megépíteni a majdnem maximumot. Így úgy tűnik, hogy építesz egy alapot, majd amit javasolnak, hallasz innen-onnan, az alapján egészítgeted ki. Egy ilyen gépnél szerintem ez elég veszélyes. Megkérdezném, hogy mennyi ilyen jellegű szakkönyvet, szakleírást olvastál el?
Lehet, hogy iszonyatosan odafigyelsz, háromszor meggondolsz minden mozdulatot, de néha nem ezen múlik a dolog, hanem valamilyen esetleges tervezési hiányosságon.
(#) Pali79 válasza Robin2 hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

Egyetértek! Nem kell hozzá nagy dolog, el kell menni egy barkácsáruház és megnézni a kiállított gépeket. Azok általában megfelelnek a hatályos EU-s biztonsági előírásoknak, azokból lehet meríteni.

Nem arról van szó, hogy teljesen tudatlanul álltam neki építkezni, de mindenre én sem gondolhatok, mindenről én sem tudhatok. Lehet, hogy valami nekem fel sem tűnik, másnak meg elsőre feltűnik. Segítséget kértem, mert itt sok a tapasztalt szakember, hogy ha valaki lát valamit ami hiányzik az enyémről akkor szóljon és esetleg kiindulási ötletet adjon a hiányosság pótlására. Ez talán nem olyan nagy baj.
Idézet:
„el kell menni egy barkácsáruházba”

Rendben, szívesen elmennék, de ebben a városban ahol élek nincs, abban a városban ahova iskolába járok ott sincs olyan jellegű, ahol kiállítva meg lehetne nézni.
A másik gond, mivel nincs tapasztalatom hiába nézek meg egy gyári körfűrészt, nem tudom mire figyeljek, mi a "parasztvakítás" és mi a fontos életvédelmi alkatrész. Arról, hogy a hasítóék egyáltalán létezik, fél éve szereztem tudomást Alkotó fórumtárstól, amikor először mutattam meg a körfűrészemet. Addig azt hittem, hogy az csak a felső védőborítás tartólemeze, nem tulajdonítottam neki fontos szerepet. Van egy asztalos könyvem, de az úgy kezeli a körfűrészt, mint kész dolgot. Egy két dolgot megemlít, de csak érintőlegesen. Persze, ha volna egy jó könyv, mit tudom én Asztalosipari gépek építése házilag, vagy valami hasonló akkor azt szívesen fogadom, elég ha címet adtok.
Most azon töröm a fejem, hogyan tudnám megoldani a vágólap fölé azt a takaró búrát, ami a gyáriakon van. Fában gondolkodok, mert az van itthon és könnyű megmunkálni, passzentos takarást készíteni belőle.
Ez hasonlít legjobban az elképzelésemre.

Egy tök egyszerű kb. 2 cm széles darabot kell elképzelni. A mindenféle formának itt nincs funkciója, üreges is csak akkor kell legyen, ha elszívót akarsz rátenni, egyébként egy egyszerű léc is megteszi. Mint a képeden is látszik nem igazán "takar" csak felülről véd. Ezeknél a hasítóék hosszabb és annak felső részére van csavarozva. Nem nagyon mozog, vagyis minimálisan.

Kész is lettem, gyors voltam?
Hasítóékből fogok hosszabbat csinálni, hogy ha vastagabb anyagot vágok akkor feljebb lehessen csavarozni a takarót. Üreges lett, bár elszívó nem lesz rajta.

takaro.JPG

Funkcionálisan teljesen jó, de szerintem nagyon rálóg a lapra. Nézd csak meg a képet amit linkeltél, ott hogyan van. Gyárilag ezek úgy vannak megoldva, hogy az asztal fix, és a tengelyt tudod süllyeszteni, emelni. Ehhez van rögzítve a hasítóék és ahhoz meg ez a védő, így mindig azonos a távolságra van a laptól.

Lehet emelni rajta, de holnap készül egy hosszabb hasítóék.
U.i.:Lefestem citromsárgára és az eleje kap fekete srafozást. Esetleg nyomtatok rá figyelmeztető matricát.
(#) elektroncso válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 1, 2016 /

Idézet:
„az asztal fix, és a tengelyt tudod süllyeszteni, emelni”

Ehhez annyit, hogy én ezt itthon nem tudtam kivitelezni, ezért az asztalt lehet emelni. Ezen a képen látszik, hogy a M8-as menetszár segítségével lehet az asztal hátulját (az elejéhez képest, ahol is zsanér van) megemelni, így lehet beállítani a penge kiállását. Igaz, hogy ebben az esetben ha alacsonyra van véve a lapmagasság akkor "hegyre fel" kell tolni az anyagot, de itthon így tudtam kivitelezni a rendelkezésre álló és itt könnyen beszerezhető anyagokból. Nem a legjobb megoldás, de szerintem megteszi. A két L alakú lemez azért van, mert felemelve az egy pontos alátámasztás (hátul) esetén billeg az asztal, a két lemez csíkkal lehet két oldalt megtámasztani. Majd ide lesz véve két M8-as szárnyas anya.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2016
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 1, 2016 /

Formára jó, anyagában rossz. Én acélból készíteném. Nálunk a műhelyben elrettentésképpen egy elszabadult fűrészkorong állt ki a falból. A gond, hogy a fal betonból volt. A fa egy forgó fűrészkorongnak khmm.. hát nem sok akadályt fog jelenteni.
(#) elektroncso válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 1, 2016 /

De hogy tud felfelé kiszabadulni a vágótárcsa? Egyszerűen nem tudom elképzelni. Mert ha le is forog az anya a tengelyről, mert fordítva indul el a motor, akkor sem tud felfelé kijönni a nyílásból, mert a tengely elég hosszú, hogy ne tudjon róla lecsúszni, nagyon oldalra kellene neki fordulni hozzá, de akkor meg megszorul és megáll. Arról nem is beszélve, hogy mindig ugyan arról a konnektorról van használva, és első bekapcsoláskor figyelek, hogy ha fordítva indulna el akkor gyorsan ki tudjam kapcsolni.
(#) Pali79 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 1, 2016 /

Azért ez már egy picit túl van misztifikálva. Gyakorlatilag az összes gyári gépen műanyagból készült. Nem arra hivatott, hogy az elszabadult pengét megfogja, hanem, hogy felülről ne tudjuk a kezelő hozzáérni. Egy alsó tengelyes gépről csak akkor tud elszállni, ha ketté törik. Olyat még nem láttam.
(#) kocsgab002 hozzászólása Jan 2, 2016 /

Sziasztok. Pár nappal ezelőtt tanácsot kértem itt hogy milyen érvéghüvely roppantó szerszámot vegyek. Végül az alábbi képen látható lett belőle egy fórumtársunk jóvoltából. Potom pénzért vettem tőle, eddig nagyon jó szolgálatot tett.
(#) kameleon2 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jan 2, 2016 /

Jó ez, ha nem kell túl sokat préselni. Nekem szétmenne a kezem egész napos munka után, ha csak ezt használnám. 1-2 érvéghüvelyhez tökéletes.
(#) szamóca válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Na a másik sznob.
(#) kameleon2 válasza szamóca hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Valamit félreérthettél. Én is olcsó szerszámmal dolgozom, nem az ötvenezres présszerszámokkal. Sőt ha elolvastad - tettem is pár javaslatot. A Handy áttételes is ugyanannyiba fájt volna kb.
(#) borvendeg válasza szamóca hozzászólására (») Jan 3, 2016 / 1

Úgy látom a modik azt engedik hogy engem le sznob-ozzon valaki de ha reagálok rá akkor azt törlik.
(#) zolika60 válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Ne légy már ilyen mimóza. Miért veszed magadra?
(#) szamóca válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Irónia volt, már nem emlékszel rá miért? Ott a somolygós smile a mondat végén.
(#) kameleon2 válasza szamóca hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Nem sértődtem meg. Szeretem én a humort csak nem értem .
(#) velegiistvan hozzászólása Jan 4, 2016 /

Sziasztok!

Gondolkodom valamilyen dekopír fűrész vásárlásán az alábbi célokra:
-Fenyődeszka vagy műanyag lap egyenes vágása,
-ritkán alumíniumvágás is lenne.
Árban 8-10000 Ft között gondolkodom.

Szerintetek ez a gép megfelel ilyen célokra?
http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/elektromos-es-keziszerszamo...z-750w
Mire kell odafigyelni a pengeelőtolás funkción kívül?
(#) Massawa válasza velegiistvan hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Egyenes vágásra alapbol nem dekopir fürész kell.

Ami lényeges mennyire látod a fürészlapot. Sajnos ezen is ott van az az agyalágyult plexielem, amitöl az ember pontosan azt nem látja amit kellene ( nekem is volt ilyen, le is vettem rola amint utban lett...).
A képen nem látni de nézd meg jol a lap befogását sok fürészen elképesztöen gagyi a márkások egy részén meg csak a gyár által forgalmazott (drága) lapokat lehet befogni. A polcokon meg vagy féltucat tipus van különbözö árakban.
(#) zolika60 válasza velegiistvan hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Ez kicsit drágább, bár talán alkuképes. Viszont igazi elpusztíthatatlan darab.
(#) elektroncso válasza Massawa hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Nekem még 10-15cm-nél hosszabban nem sikerült egyenesen vágni vele.

Az a plexi vacak van az enyémen is. Talán kétszer vágtam úgy, hogy előtte volt a pengének, de aztán én is leszedtem róla. Pár vágás után beporosodik, és nem látni semmit. Úgy is használok védőszemüveget, felesleges rá.

Én már jártam úgy az enyémmel, hogy rászereltem a párhuzamos vezetőt és a belső mechanikája ment arrébb, akkor is ferde vágást csinálva, sőt annak ellenére, hogy a talpa derékszögre van állítva képes volt a penge vágás közben 45o-ba állni. De ami nekem van, az egy olcsó tucattermék, viszont ha ívet, kört kell vágni akkor nagyon jó szolgálatot tesz!
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
(#) nzozz válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Nekem az a legmaradandóbb élményem a dekopirfűrészekkel kapcsolatban, amikor egy barátommal dolgoztunk egy hangsugárzón és a hangszóró nyílásának kivágása közben a fogantyúban lévő olaj-papír kondenzátor belerobbant a barátom kezébe. Bár szerencsére "csak" a gőze égette meg a kezét. Azóta nem szívesen használjuk azt a gépet, bár meg lett javitva a szerkezet
Következő: »»   38 / 198
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem