Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit gyűjt, retro cuccok
 
Témaindító: dizi, idő: Okt 19, 2009
Lapozás: OK   10 / 20
(#) elektroncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Jó. Azért majd nyáron ha feljutok felviszem, nem nehéz. Régebbim nincs itthon.
(#) Orbán József hozzászólása Jún 21, 2015 / 1
 
Ezt ma kaptam, korabeli DDR nagyágyú.
Minden potija kh-s, de akkorát dörren, mint egy ágyú...
(#) cupika97 válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Aranyos a cica.
(#) kristikoma válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Ezekben a Regent kombókban nagyjából 100dB/W/m érzékenységű hangszóró van. Még egy Pacsirta rádióval is nagyot szól.
(#) Orbán József válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
Úgy néz ki, kénytelen leszek megtanulni virtuóz gitározni... Még ez is, nem elég a bajom.
(#) kristikoma válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
Tanuláshoz, gyakorláshoz jó, de profi célokra aligha ajánlható. Nemrég adtam el egyet, csak az kisebb teljesítményű volt. A vevőnek is csak hobbi célokra kellett.
(#) Totottkaposzta24 válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 5, 2015 /
 
CICA!
(#) Vales válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Jajj, de Cííí! ^_^
(#) elektroncso hozzászólása Okt 25, 2015 / 1
 
Egy elektronikai újság hátlapján jelen meg valamikor régen egy kép, ami engem elindított ennek a hobbinak az útján. Az újság 30 évvel volt öregebb mint én. Az a kép sajnos elkallódott valamerre.
Nemrég egy szomszédunk kiselejtezte a régi szakirodalmait, és mielőtt leadta volna a zúzdába felhívott, hogy nem kellenek-e nekem. Persze, hogy kapva kaptam az alkalmon és elhoztam mindet, bár majd meg szakadtam, mire a kiskocsit hazahúztam, mert ez a szomszéd azért nem közvetlen szomszéd, de hazahordtam mindet. 40 évnyi Amatérske Radio és 25-30 főleg cseh nyelvű szakkönyv.
Újságlapozgatás közben aztán egyszer csak megláttam Azt a képet!

muszerek.jpg
    
(#) elektroncso hozzászólása Dec 3, 2015 /
 
Sziasztok.
Karácsonyra megleptem magam egy ilyen műszerrel:
TESLA BM518. Itteni apróhirdetéses oldalon vettem, holnap fogom átvenni a szállítótól, mivel egy ismerős hozta el ma Pozsonyból, nehogy a postán megsérüljön. Holnap, vagy a hétvégén fogok tudni mutatni az én példányomról képet, a belsejét is lefényképezem.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 5, 2015 / 2
 
Tegnap átvettem a műszert. Persze itthon rögtön kinyitottam. Kiporoltam a belsejét, bár nem volt olyan poros, lemostam desztillált szeszes ronggyal az előlapot és a gombokat. Nem tűnt koszosnak, de a mosás után látszott, hogy az volt. Nem próbáltam ki azonnal, mivel eltöltött egy pár órát az udvaron, amikor behoztam a melegbe érezhető volt rajta egy enyhe páralecsapódás, nem akartam tönkretenni. Kaptam hozzá tápcsatlakozót, mert ennek a régi féle csehszlovák tápcsatlakozója van. Kerestem a pincében kábelt, dugót és készítettem hozzá tápkábelt. Amíg "száradt" a műszer megragasztottam a hozz kapott dokumentációt, mert kicsit szakadt volt és át is tanulmányoztam. Este volt már amikor be mertem kapcsolni. Mérni mért, csak vergődött a mutató, gyakran kiakadt végállásban. Mondom először a tápot nézem át, mert ahhoz lehet hozzáférni (a mérőrésze nagyon be van burkolva). Találtam is egy hibás kondenzátort, ezt kicseréltem. TESLA-ék általában jó minőségű alkatrészeket gyártottak, de ez a barna kondenzátor család nem volt sikeres. Pára hatására megreped, megszakad. Az elkókból lemértem 2-3 darabot, de azután hagytam mert az összes jó értéket adott. Még az ESR értékük is rendben volt!
Azután megbontottam a merő rész burkolatát, hogy átnézzem, abban nincs-e ebből a kondenzátorból. Volt, de mindet rendben találtam.
Összeszereltem, bekapcsoltam és következett a próba. Egyenfeszültséget jól mér. RF feszültségmérés szondával is rendeben van, más nem lévén oszcilloszkóppal hasonlítottam össze. Estefelé majd kipróbálom a alacsony frekvenciás váltakozófeszültség mérést is.

És akkor a képek:
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 5, 2015 / 1
 
Ez az egy már nem fért a többi mellé:
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 12, 2015 /
 
Fejlemények:
Azóta kipróbáltam a HF feszültségmérő rész is, szépen működik. A kalibrációs kimenet segítségével be is állítottam.
Az RF mérőszondáról készült képet meg múltkor lefelejtettem. A szonda segítségével 1500MHz!-ig lehet vele mérni, 2GHz-ig pedig indikálni (+-25% mérési hiba).

RF_sonda.JPG
    
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 12, 2015 /
 
Jobb helyre nem is kerülhetett volna. Sok munkád legyen vele (nem úgy, hanem segítségével ).
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Dec 12, 2015 /
 
Köszönöm. Ki lesz használva, de hozzá kell szoknom a kezeléséhez. Más, felettébb jobb érzés ezzel mérni, mint az 5€-s digitális multiméteremmel (a "szetszedve" nevű képen kicsit látni, 9-10 éves lehettem amikor apámtól kaptam).
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2015
(#) Longa György válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 12, 2015 /
 
Nekem is van olyan kicsi multim, csak nem használom.Kicsik a számok az én látásomhoz.
(#) elektroncso hozzászólása Jan 4, 2016 / 1
 
Sziasztok.
Gondolkodtam, hogy ide tegyem-e, vagy a Muzeálisba, ide már kicsit öreg, de oda meg túl fiatal. Még tavalyelőtt vettem egy szép állapotban lévő rádiót a helyi bolhapiacon, akkor a Muzeálisba tettem róla fel képet. Ide tettem fel róla annó képeket, így érkezett. Ez egy TESLA 1010A vagyis egy Dunaj (Duna) rádió. Tegnap és ma csináltam, most már működik. Mint kiderült ez maximum akkor lehetett működőképes, amikor lerakták a pincébe, mert a ferritantenna két drótja is el volt szakadva. Ezeket visszakötöttem és kicseréltem a hálózati vezetékeket is. Nagyszüleim padlásán találtam szövet szigetelt hálózati kábelt, nagy örömmel hoztam haza, milyen jó is lesz erre a rádióra és itthon kiderült, hogy nem tehetem rá, mert csak két eres. Így nem tehettem mást maradt a korhűtlen hálózati kábel, de kompenzálásul a végére egy korabeli bakelit dugó került.
Jó poros volt, kompresszorral kifújattam belőle a port, a fent jelzett munkák elvégzése után kipróbáltam, és működött! Még igazítanom kellett a skálahúr rugóján, mert el volt gyengülve, a gomb nem vitte a skálahúrt, de most már megy az is. CD lejátszóról már hallgattam is jó egy órán keresztül zenét, a rádiót használva erősítőnek. A rádió része is szépen szól, még itt Gútán is mindenféle külső antenna nélkül, csak a saját belső ferrit antennájával jó szobahangerővel veszi a Kossuth rádiót KH-n. Szépen megtisztítottam a rádiót, látszik rajta az eltelt 51 év, de szép állapotban van. A gombok réz betétét is sikerült eredeti kinézetűre varázsolni.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 4, 2016 / 1
 
Ez az egy lemaradt.

kesz.JPG
    
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
'Janó bácsi' módszerével teljesen retro madzagot készíthetsz.
(#) elektroncso válasza granpa hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Lehet, hogy később megpróbálom a cipőfűzőt, de az a gond, hogy ez a 3x1mm2-es dupla szigetelt gömbkábel vastagabb azoknál, mint amit Janó bácsi használ. (Ő, ha emlékezetem nem csal a lapos 2x1mm2-es dupla szigetelt vezetéket használ). De szerintem fogok erre szerezni ilyen kábelt: vasaló kábel. Esetleg jól felhígított vízbázisú barna festékkel ecsetelem a vezetéket, hogy régies barnás beütést kapjon a szövetborítás.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Ez a rádió nem igényel 3x1-es vezetéket, 3×0.5 is elég, az lényegesen vékonyabb, és belefér a cipőfűzőbe.
(#) elektroncso válasza granpa hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Tudom. De csak 3x1mm2-es vezetékünk van itthon. Ha meg vennem kell akkor már inkább veszek olyat amihez nem kell még külön cipőfűzőt is.
(#) Robin2 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Miért nem volt jó a két eres orosz kábel? Minek három eres?
(#) elektroncso válasza Robin2 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Azért mert a rádió fém sasszija földelt. Amikor ez a rádió készült, nálatok (Magyarországon) az orosz szabványú rendszer volt még, csak munka nulla és fázis volt a 220V-os konnektorokban, nem volt földelés. Ezzel ellentétben itt (akkori Csehszlovákia) már akkor a 220V-os konnektor 3 érintkezőt tartalmazott, munka nulla, fázis és földelés érintkezőkkel. Akkor már előírták a készülékek fém vázának földelését. Beleértve a rádiók fém szerelőlapjának földelését is. Ezekben a készülékekben nem használtak, (használhattak) autotrafót.
Mások voltak az előírások, most már kezd (elsősorban az únió miatt) egységes lenni.
Ez volt a valamikori előírás.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Amúgy innentől számítva lefelé pár hozzászólásban leírtam, hogy itt mi volt az akkori szabvány/előírás. De ez itt már OFF, csak azért linkeltem be, hogy értsd miről is van szó.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
(#) Robin2 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Értem, köszönöm. Az antenna föld csatlakozoja ilyen esetben hova csatlakozik?
(#) elektroncso válasza Robin2 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Nem ismerem behatóan a magyarországi készülékeket, így nem tudom megmondani a különbséget, de felteszem a készülékem kapcsolási rajzát.
(#) kristikoma válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Orionok, Videotonok majdnem ugyanolyanok. Hazai változat URH-ja OIRT normás, NDK-ba exportáltak CCIR normásak ECC 85-el. AM(ECH 81) és KF rész is azonos, legfeljebb az EBF 89 helyett EF 89 van és Ge diódás demodulátorok. Végerősítő a szokásos EL 84 vagy ECL 86. Varázsszem EM 80 vagy 84. De nézz meg egy Pacsirta rajzot, sok ismerős rész lesz rajta.
(#) elektroncso hozzászólása Jan 5, 2016 / 1
 
Sziasztok.
TESLA-ék tudtak azért spórolni. Ma reggel keresgélés közben akadt a kezemben ez a csődoboz. És nézzétek mi volt benne! És ez nem én voltam, ez gyári! Nemrég vettem, több alkatrésszel együtt, amikor néztem át a csomagot megakadt a szemem a dobozon, mivel én nem is rendeltem elektroncsövet. Azután fény derült a turpisságra.
(#) elektroncso hozzászólása Jan 7, 2016 / 1
 
Sziasztok.
Tegnap illetve tegnapelőtt javítottam egy PU120 típusú analóg multimétert. 1969-ben gyártották. Volt vele dolgom. Meg volt szakadva a deprez-műszer kivezető vezetéke, azt kicseréltem. Rendbe tettem a körkapcsoló tárcsáit is, mert rosszul volt összerakva. Az R11 és a R12 sönt hiányzott belőle. Ezeket pótoltam. A lehetőségekhez mérten beállítottam, de majd be viszem magammal iskolába, ott vannak pontos műszerek, majd azokhoz hozzáállítom. A tranzisztor mérés funkción kívül minden működik rajta. Sajnos a tranzisztor teszter része hiányos.
A söntök pótlásában adott tanácsokért, tippekért köszönet Granpa-nak és Abcdabcd fórumtársunknak.
Megbecsült tagja lesz a műhelyemnek.

A műszert egy másikkal együtt kaptam, bontásra, de inkább megjavítottam őket. Majd később teszek fel a másikról is képeket.
Következő: »»   10 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem