Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VU meter probléma
Lapozás: OK   14 / 20
(#) joco1972 hozzászólása Dec 25, 2014 /

igaza van Gory hozzászolónak 1n4148-as diódák.Jó kis kapcsolás.Amúgy az RT2000-es szám 243 oldalán található!Én bővítettem 2x12 ledre.Ajálom mindenkinek!szint tartásos.
(#) proli007 válasza joco1972 hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Hello! Ha valakinek válaszolsz, használd a fejlécben a Válasz gombot, és nézd meg a kérdés/kérés dátumát is. Valamint légy oly kedves a Shift gombot minden esetben használni és szóközt az írásjelek után, a jobb olvashatóság céljából..
(#) bali00 hozzászólása Máj 28, 2015 /

Van egy aiwa kazettás deck-em aminek a VU meter fölötti pilácsa kiégett megszakadt. A pilács úgy néz ki mint egy üveg biztosító azzal a különbséggel h világít(8V 0.1A). Honnan lehet ilyet beszerezni vagy mivel lehet pótolni?
(#) eyess válasza bali00 hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Például ez ?

Bővebben: Link
(#) ferci válasza bali00 hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Keresd úgy a pilácsot a neten, hogy szofita izzó..
(#) reloop válasza bali00 hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

(#) Gafly válasza bali00 hozzászólására (») Máj 28, 2015 / 1

Ha nem kell gyári állapotba visszaállítani, akkor én fehér LED-ből készítenék helyettesítést.
Olyat, hogy nem barmolom szét az eredeti helyét (azaz bármikor egy mozdulattal helyre lehessen állítani az eredeti állapotot).
De szerintem, ha kicsit nagyobb teljesítmény nem gond, akkor most is kapni fél pohár sör áráért: Bővebben: Link
(#) steelbird válasza Gafly hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Már másoknak is eszébe jutott.
(#) reloop válasza steelbird hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Erről megy darabka LED-szalag ugrik be
(#) bali00 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Igen, pontosan ez az amire gondoltam! Pilotlámpa. Köszi szépen!
(#) dini19 hozzászólása Szept 11, 2015 /

Üdv!
Szeretnék csinálni egy vu métert pic16f876-al valaki tudna mutatni egy minta programot rá amiből ki indulhatok? Már programoztam pic et CCS vel de az analóg részét még soha nem próbáltam.
(#) JOJO hozzászólása Dec 22, 2015 /

Tiszteletem urak szeretném ha tekintetek erre a nyákra vetnétek és meg mondanátok véleményetek

Kép.jpg

(#) Massawa válasza JOJO hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Milyen célra lenne? Ez ugyanis nagyon lineáris....
(#) JOJO válasza Massawa hozzászólására (») Dec 23, 2015 /

Tiszte,letem erősítőbe kijelző ,köszi a gyors választ még arra lenék kíváncsi , hogy a panel megfelelő lenne
(#) Massawa válasza JOJO hozzászólására (») Dec 23, 2015 /

Nincs kedvem most a panel vizsgálgatni, azt valaki bizonyára a rajz szerint elkészitette, de magátol a kijelzötöl ne várj tul sokat a linearitás miatt. Ez csak 9 egyforma szintet fog tudni mutatni, ami hangban nagyon kevés. 5 LED -6 dB jelet jelent a maximumhoz képest. Azaz vagy. Max teljesitmény közelében fog jelezni, egy kicsit lehalkitva meg semmit.
(#) Szabi1 hozzászólása Jan 5, 2016 /

Sziasztok! Szerintetek működne ez a VU meter kapcsolás? TINA-ban próbáltam szimulálni, DC bemenő jelre 0,5V-ként kapcsolódik be egy-egy Opamp, és 5V-nál ég az összes. Én személy szerint egy parányi electret mikrofont szeretnék az áramkörhöz illeszteni, csak fogalmam sincs hogy hogyan lehetne hozzáilleszteni, mert ha jól tudom kell valami feszültség a működésükhöz. A kapcsolásnál három darab QUAD opamp IC-t használnák fel, és még két opamp marad szabadon, ami esetleg kellhet a mikrofon erősítéséhez. Az egész áramkört 5V-ról szeretném működtetni, emiatt választottam 2xLM324-et és egy LM339-et (ez volt itthon)

VUMETER.JPG

(#) uniman válasza Szabi1 hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

Hello!
Például TESLA profi keverőpult VU egységében (EIL 165-os modul) működik hasonló...
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2016

Tesla_VU.jpg

(#) steelbird válasza Szabi1 hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

Szia. A VG1 helyett inkább telepet tegyél a rajzba, azon rögtön ránézésre látszik, mennyi a feszültsége. Az ideális opampok helyett konkrét típust válasz és azzal modellezd az áramkört, mert ami ideálissal működik, az nem biztos, hogy valós típussal is fog működni.
Az elektret mikrofon kis jelet ad le, úgyhogy erősíteni kell mindenképpen. Viszont a kijelző max. kitérését ne a tápfeszültséghez igazítsd, hanem egy alacsonyabb értékre, valahova 1... 1,5V környékére. Az analóg jel -főleg a mikrofonokról érkező hangjel- nagyon dinamikus és nagyon gyorsan változik. Direktben nem szokták kivezérlésjelzőre kötni, mert túl gyorsan "mozog" a műszer.
Az előerősítő fokozat után kell egy egyenirányító és pufferelő (integráló) fokozat, ami átlagolja a feszültséget, hogy "kijelezhetőbb" legyen, a szemnek jobban tetsző mozgás legyen belőle.

Javaslom, hogy a quad opampok helyett használj inkább quad, vagy dual komparátorokat. Azok jobbak erre a célra, gyorsabban kapcsolnak. Nem lesz olyan, hogy halványan gyújt a led és utána erősödik a fénye, kikapcsoláskor pedig halványodik előbb, aztán kialszik. Gyorsak a mai opampok, nem túl feltűnő a jelenség, de a komparátorok kifejezetten billenésre vannak tervezve, azokkal kiküszöbölhető a dolog.
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

A lényeg nem látszik, mármint, higy az opampok elötti ellenálláslétrán bemért számolt ellenállások vannak, mert csak igy tudták akkor kialakitani a logaritmikus skálát. A hangban ugyanis (ahogy már irtam) nem az a fontos (söt) hogy a LED-k egy fix feszültséglépcsövel villanjanak fel ( a korábbi szimulácioban 0,5V-ként), hanem logaritmikusan és legalább 20-25 dB kellene fedniük, azaz az also LED kb 20 dB-re gyullad a felülröl a 3. legyen a 0 dB a legfelsö meg +3 vagy +6 dB. Ez a lényeg mert ekkor kapsz a hangnak megfelelö mozgást a lineáris skálán sokáig nem lesz semmi majd egyszerre felvillan valamennyi LED.
(#) uniman válasza Massawa hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

Sajnos jobb rajzom nincs. Nagyon pontos ellenállások vannak benne, hiszen stúdiókeverőpultban tette a dolgát...(a fotó sem ma készült, de a fotóalanyból őrzök 2 darabot).

EIL_165.jpg

(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Jan 5, 2016 /

Tudom, mert láttam anno a gyárban hogy hogyan válogatják azokat az ellenállásokat. Nem egy leányálom.
(#) uniman válasza Massawa hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Ez a TESLA ellenállás típussor ennyire pontosan lett legyártva...
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Ezeket valaha speciális célokra fejlesztették, ha jol emlékszem egy egyedi berendezés mérte egyenként az ellenállásokat, és válogatta. (E96 sorozat ha jol tudom). Nem tudom, de erösen kétlem, hogy valamennyi értéket megkapod. Valamikor igen nehéz volt beszerezni - van még mutatoba néhány egyedem.
Ha még ma is kinálják az meglepö, mert a gyártosor már vagy 50 éves.
(#) Szabi1 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Nekem nincs szükségem nagyon pontos valamire. Bennem is felmerült már, hogy dB-ként /logaritmikusan kellene felosztani a led-ek felvillanását. Egy ajándéktárgynak készül amúgy, és nem profi vagy amatőr dB szintek vizsgálására. Csatoltam egy képet az előlapról.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Erre a célra legegyszerűbb megoldás egy LM3914.
(#) Massawa válasza Szabi1 hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Ez mind rendben van, csak az ellenálláslétrát kell máskép csinálni, higy a LED-k nem 0,5V-ként világitsanak, hanem dB skala szerint (nem kell nagyon pontosan).
(#) Massawa válasza proli007 hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Akkor inkább a LM 3915
(#) proli007 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Azért javasoltam a 14-et, mert élek a gyanúval, hogy nem a kivezérlés a cél hanem a látvány..
(#) Massawa válasza proli007 hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Pontosan ezért kell a logaritmikus, mert a lineárison nem lesz látvány ( föleg nem egy mikrofonrol, ahhoz még egy kompresszor is fog kelleni). A 30 dB-s tartomány sem lesz nagyon elég a mikrofonjelre.
(#) steelbird válasza Massawa hozzászólására (») Jan 6, 2016 /

Tegnap én is írtam már ugyanezt
Következő: »»   14 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem